Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ισχυρή καταιγίδα στον Ευβοϊκό κόλπο - Εμφάνιση υδροστροβίλου!! Κυριακή 25/10/2009


Κυριακή 25/10/2009 και ώρα περίπου 11:00 π.μ...



Mια γρήγορα αναπτυσσόμενη νεφική μάζα στις Kυκλάδες συναντά τα θερμα νερά του βορειοδυτικού Aιγαίου και δημιουργεί ισχυρούς καταιγιδοφόρους πυρήνες που γρήγορα κινούνται βορειοδυτικά.

Σιγά σιγά η κατάσταση μετακινήθηκε προς τον Eυβοϊκό κόλπο σχηματίζοντας ένα τεράστιο wall cloud καλύπτοντας όλο τον ορίζοντα του Ευβοικού. Ο ουρανός και θαλασσα έμοιαζαν να έχουν πάρει φωτιά. Και ενώ το wall cloud πλησίαζε ξαφνικά εμφανίστηκε ο πρώτος υδροστρόβιλος στον ορίζοντα και γρήγορα δημιουργήθηκαν άλλοι δύο ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθώντας βόρεια πορεία προς Εύβοια





Το wall cloud πλησιαζε και μόλις μπήκαμε στο εσωτερικό του άρχισε να διαφαίνεται καθαρά η βάση του καταγιδοφόρου πυρήνα περιστρεφώμενη.

Πλεον δεν υπήρχαν άλλοι ορατοί στρόβιλοι. Η βροχόπτωση αρχίζει να γίνεται ραγδαία με ριπαίους ανέμους έως και 40 χλμ την ώρα, πλέον η βροχή είναι κάθετη αναμεμιγμένη με ψιλό χαλαζάκι. Καθώς η βάση όλο και πλησίαζε η βροχή, όλως περίεργος σταμάτησε, όμως παρόλα αυτά η βάση όλο και πλησίαζε και ο άνεμος πλέον γίνεται Δυτικός - Βορειοδυτικός. Καταιγισμός κεραυνών εν συνεχεία , πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο και η βάση στο κέντρο να θέλει να ακουμπήσει στο νερό.



Απότομες ξαφνικά ριπές ανέμου επαναλαμβανόμενες και η βάση σχεδόν από πάνω μας. Ξαφνικά το πρώτο funnel φάνηκε σαν φιγούρα και μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργεί λίγα μέτρα από την ακτή έναν τεράστιο στρόβιλο

Πανικόβλητοι όλοι βλέποντας με δέος το θέαμα εκλειναν τα παντζούρια και μάζευαν αντικείμενα μιας και έρχονταν ακάθεκτος προς την ακτή. Πίσω από το στρόβιλο φάνηκε καθαρά το σφοδρό μέτωπο βροχής που έρχοταν Ο στρόβιλος ακολουθεί μια πορεία βορεια γλείφοντας την ακτή και πλέον αρχίζει να πέφτει χοντρό χαλάζι.



Ο στρόβιλος αρχίζει να ξεκολλαει από τη θάλασσα περνάει χωρίς να αγγίξει πάνω από τη ξηρά με πορεία Βορειοδυτικά προς την Πεντέλη. Με τον ερχομό του κύματος βροχόπτωσης αμέσως αλλαγή ανέμου σε Νοτιοανατολικό και.. ξαφνικός καταιγισμός από κεραυνούς , κάθετη βροχή μαζί με χαλάζι και πολύ χαμηλή ορατότητα. Χείμαρροι πλεον.. και για κανένα δίωρο κράτησε η όλη κατάσταση.

Ο κεντρικός πυρήνας στις Βορειοδυτικές Κυκλάδες λίγο πριν μπει στον Ευβοϊκό διασπάστηκε σε δύο. Ο ένας κινήθηκε νότια της Αττικής και ο άλλος έσβησε και πήρε φωτιά εκ νέου στο κόλπο της Αρτέμιδας δημιουργώντας ένα τεράστιο πυρήνα σαρώνοντας όλη την Αττική από ανατολάς προς δυσμάς. Οι ανεμοστρόβιλοι ήταν αποτέλεσμα αυτής της δημιουργίας του πυρήνα μέσα στο κόλπο.

Η καταιγίδα πέραν τους ανεμοστρόβιλους έγραψε ραγδαιότητα 93,2mm/hr και 26.7mm ημερήσιας βροχής.

Μεγάλη συχνότητα εκεκνώσεων 3.5lights/5sec και φυσικά ριπές 60χλμ/ώρα.

Το φαινόμενο για την περιοχή είναι πρωτόγνωρο από την άποψη του πόσο κοντά έφτασε ο στρόβιλος. Η περιοχή δυτικά του καβοντόρο είναι επιρρεπής σε υδροστρόβιλους και σε ισχυρές καταιγίδες αλλά τέτοια φαινόμενα με τόσο αγριότητα πολύ σπάνια εμφανίζονταi.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το εξοχικό μου στη περιοχή "Βορινέζα Αρτέμιδας Αττικής".

Επιμέλεια: Κυριακόπουλος Γεώργιος - για το Meteoclub.gr - 2009
Πηγή :www.meteoclub.gr

Ισχυρή καταιγίδα στον Ευβοϊκό κόλπο - Εμφάνιση υδροστροβίλου!!

Φωτογραφίες απο το Φαλακρό 31-10-2009





Επιμέλεια:Fokion

Video από το Φαλακρό 31-10-2009


Επιμέλεια :Fokion

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη(3-4/11/2009)



Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας προ των πυλών

Με καθαρά χειμωνιάτικες διαθέσεις μας αποχαιρετά ο Οκτώβρης και αναλόγως θα εισέλθουμε κι στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, τον Νοέμβρη.Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι το κρύο, οι θυελλώδεις βοριάδες, οι τοπικές βροχές καθώς και κάποα χιόνια στα ορεινά στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας με έμφαση όπως γίνεται πάντα σε τέτειες περιπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Αύριο Κυριακή 1/11/2009 τα φαινόμενα σταδιακά υποχωρούν και ο καιρός βελτιώνεται βαθμιαία στην Ελλάδα.Παρόλα αυτά, θα επιμείνουν κάποια λίγα και σποραδικά στις προσήνεμες του Αιγαίου περιοχές που κατά βάση θα είναι ασθενή και παροδικά και θα εστιάζονται στις ορεινότερες περιοχές.Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέχρι και την Δευτέρα θα είναι το κρύο, που και αυτό όμως θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

Αιτία αποτελεί μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που αναμένεται από την Τρίτη να αρχίσει να επηρεάζει την χώρα μας και θα αλλάξει άρδην τα στοιχεία που συνθέτουν τον καιρό των ημερών που διανύουμε.Πιο αναλυτικά, αυλώνας κατερχόμενος ταχύτατα από την βορειοδυτική Ευρώπη και κινούμενος νοτιοανατολικά αναμένεται να οδηγήσει την Δευτέρα σε κυκλογένση στην περιοχή της βορείου Ιταλίας.Το χαμηλό αυτό γρήγορα θα βαθύνει και θα κινηθεί νοτιοανατολικά "σαρώνοντας" την γειτονική χώρα, την Αδριατική και χώρες των δυτικών Βαλκανίων με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά την διάρκεια της Δευτέρας και της νύχτας προς Τρίτη.

Κατερχόμενο ΝΑ προς το Ιόνιο και την χώρα μας το χαμηλό αναμένεται να εκβαθυνθεί εκ νέου, ελευθερώνοντας σημαντικά ποσά στροβιλισμού και να εμπλουτιστεί περεταίρω από τα υγρά και θερμά νερά του Ιονίου.Εκτός αυτού προβλέπεται να "σκάψει" θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την χώρα μας που θα συγκρουστούν βίαια με τις προυπάρχουσες ιδιαίτερα ψυχρες που μας απασχολούν αυτές τις ημέρες και θα τις εκτοπίσουν προς τα ανατολικά.Κατά συνέπεια, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική του συστήματος και να συνδυαστεί με την πολύ καλή υποστήριξή του σε όλες τις στάθμες της τροπόσφαιρας.

Έτσι, από το πρωί της Τριτης το χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας από τα βορειοδυτικά της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Μέσα στην ημέρα αυτή, τα φαινόμενα γρήγορα θα κινηθούν νοτιοανατολικά "σαρώνοντας" προοδευτικά όλη την Ελλάδα.Κατά τόπους αναμένονται να είναι ισχυρά έως πολύ ισχυρά με ραγδαίες βροχοπτώσεις, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.Θα σημειωθούν πολύ μεγάλα ύψη υετού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με κύριο γενικό γνώρισμα των φαινομένων την μεγάλη ένταση και πολύ πιθανόν σε κάποιες περιοχές και την διάρκεια πολλών ωρών.Σοβαρό ενδεχόμενο προβλημάτων όπως πλημμύρες κ.ά.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της σοβαρής αυτής αλλαγής του καιρού θα είναι οι θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που αρχικά θα εισβάλλουν στο βόρειο Ιόνιο και στην συνέχεια αναμένεται να απασχολήσουν την δυτική κυρίως παράκτια χώρα, την νότια ηπειρωτική, την άκρα ανατολική Πελοπόννησο την Αττική την Εύβοια και όλο το Αιγαίο.Αναμένονται θυελλώδεις Ν-ΝΔ άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ που δεν αποκλείεται κατά τόπους κυρίως στις προαναφερθείσες περιοχές που "βλέπουν" ή ανήκουν στο Αιγαίο, να αγγίξουν τα επίπεδα θύελλας 9 μποφόρ με επικίνδυνα χαρακτηριστικά.Τέλος, όπως είναι λογικό, η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή μεν αλλά εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως των 6-8 βαθμών σε σύγκριση με τις ημέρες που διανύουμε τώρα.

Τα παραπανω δεδομένα αποτελούν τα τελευταια προγνωστικά στοιχεία και μια πρώτη γενική ενημέρωση για την καιρική εξέλιξη στην χώρα μας το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη.Μπορεί το διάστημα των 2 ημερών που μεσολαβεί έως τότε να μοιάζει μικρό, αλλά στον καιρό συνιστά ικανό χρονικό πεδίο ώστε να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα.Φυσικά θα υπάρξουν πολλά άρθρα τις αμέσως επόμενες ημέρες για ότι νεώτερο προκύψει καθώς και αναλυτικές προγνώσεις για την χώρα συνολικά και για συγκεκριμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως και ο Νοέμβρης θα κινηθεί στο μοτίβο των δύο μηνών που προηγήθηκαν, με αλλεπάλληλες ατμοσφαιρικές διαταραχές να απασχολούν τη χώρα και να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των απανταχού καιρόφιλων και όχι μόνο.

by lefteris13

Επιμέλεια : Λευτέρης Βλάσσης
Πηγή:www.meteoclub.gr

Εκτίμηση καιρού Αττικής Κυριακή 1/11/2009



Το κρύο πλέον έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό σε όλη την Αττική, ειδικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Ασθενείς βροχές σημειώθηκαν στα βόρεια και ανατολικά του νομού κυρίως, ενώ στην Πάρνηθα και σε ύψος 1350 μέτρων περίπου, έχουμε χιονόνερο με τη θερμοκρασία αυτήν την ώρα που γράφω το κείμενο (18:00) να είναι μόλις 2C. Όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ πιθανό να χιονίσει στο συγκεκριμένο υψόμετρο, αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τώρα , για την Κυριακή. Το κρύο και οι ισχυροί βοριάδες θα διατηρηθούν. Η συννεφιά σιγά σιγά θα περιορίζεται και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά η δυτική και νοτιοδυτική Αττική θα έχουν αρκετά διαστήματα με ήλιο. Στην ανατολική και βόρεια τα σύννεφα θα επιμείνουν περισσότερο, κρατώντας τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα από την υπόλοιπη Αττική και δίνοντας κάποιες ασθενείς , τοπικές , βροχές, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς στα βόρεια και από 9 έως 14 στα πεδινά, νότια και δυτικά. Στα ανατολικά παράλια η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 13 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί, 5-7 μποφόρ, με τη μεγαλύτερη τους ένταση να σημειώνεται στα Βόρεια και Ανατολικά του νομού.

Καλό μήνα να έχουμε!

Επιμέλεια:Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)
Πηγή:www.meteoclub.gr



Χιονόνερο στις παρυφές της Θεσσαλονίκης



Χιονόνερο πέφτει εδώ και λίγη ώρα στις παρυφές της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή του Χορτιάτη, αλλά και στο Ασβεστοχώρι. Στην περιφερειακή οδό της συμπρωτεύουσας το παγωμένο
ψιλόβροχο έχει δημιουργήσει μικρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, με την κυκλοφορία να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.(http://www.newsblog.gr)
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Τα πρώτα χιόνια και στο Νευροκόπι



Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Νευροκόπι της Δράμας, στρώνοντας ένας λεπτό άσπρο στρώμα στα χωράφια κυρίως και στους δρόμους. Η κακοκαιρία θα επεκταθεί τις επόμενες ώρες καιι στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ θα χιονίσει σε όλες τις περιοχές με υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων.(http://www.newsblog.gr)
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Εικόνες καταστροφής απο τις Φιλιππίνες







ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ Ο ΤΥΦΩΝΑΣ

Οι εικόνες που έρχονται απο τις Φιλιππίνες δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσε ο Τυφώνας Mirinae. Περισσότεροι απο 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Χιονίζει σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας



Παιδί το πρώτο θύμα του τυφώνα στις Φιλιππίνες


Ένα παιδί πνίγηκε από την ξαφνική άνοδο των υδάτων ενός φράγματος, καθώς ακόμα ένας ισχυρός τυφώνας σαρώνει τμήματα των Φιλιππίνων, προκαλώντας πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο τυφώνας "Mirinae" που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σφυροκόπησε τη νήσο Λουσόν σήμερα, ξεριζώνοντας δέντρα και ανατρέποντας κολώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν πληροφορίες για μεγάλες καταστροφές.

Οι Αρχές ακύρωσαν κάπου 180 πτήσεις από την Μανίλα, ενώ αρκετά πορθμεία και λεωφορειακές γραμμές δε λειτούργησαν, αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους κι εμποδίζοντας χιλιάδες ακόμα να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για το σαββατοκύριακο των Αγίων Πάντων.

Οι δυο τυφώνες των τελευταίων εβδομάδων στοίχισαν τη ζωή σχεδόν 1.000 ανθρώπων• τμήματα της πρωτεύουσας παραμένουν πλημμυρισμένα.

Κατά πληροφορίες που μετέδιδαν εγχώριοι ραδιοφωνικοί σταθμοί υπάρχουν άλλοι δυο νεκροί, ένας άνδρας που χάθηκε ενώ περνούσε ένα ρυάκι και ένας ακόμη, ο οποίος πνίγηκε όταν το πρόχειρο κατάλυμα του παρασύρθηκε από τα νερά στην Μανίλα.
Πηγή:www.zougla.gr

Συμφωνία των "27" για την κλιματική αλλαγή

Συμφώνησαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 100 δισ. ευρώ ετησίως για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο προεδρεύων της ΕΕ σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

Από το ποσό αυτό, περίπου 22-50 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από κρατικά κονδύλια, πρόσθεσε ο Ράινφελντ.

Η σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζεται ως σταθμός στις προσπάθειες της ΕΕ να αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, οι "27" δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς θα κατανείμουν μεταξύ τους το ποσό, λόγω της έντονης διαφωνίας μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών- μελών της ΕΕ και έτσι το πρόβλημα παραπέμφθηκε προς επίλυση σε επόμενη σύνοδο κορυφής.

Απογοήτευση Πράσινων – Greenpeace

Οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος έκριναν "απογοητευτική" τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία θα παρουσιαστεί στην προσεχή διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης με θέμα της το περιβάλλον.

"Δεν αποτόλμησε η ΕΕ, να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια για περιβαλλοντικά ζητήματα", τόνισε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση Greenpeace, η οποία ωστόσο αναγνώρισε ότι "δεν χάθηκαν όλα. Οι 27 υποστηρίζουν την αρχή της διεθνούς χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη".

"Ενώ η ΕΕ βιάζεται να δηλώνει ποιες είναι οι απαιτήσεις της για άλλα ζητήματα, για το περιβάλλον εντούτοις και τη χρηματοδότηση των πολιτικών για το κλίμα συγκεκριμένα, απλά κάνει πίσω", τόνισαν από την πλευρά τους οι Πράσινοι.

Τέλος, οι Πράσινοι εστίασαν σε ό,τι συμφωνήθηκε για τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ, τονίζοντας ότι "αυτό που ισχύει για την Ινδία, την Κίνα ή τη Βραζιλία, θα πρέπει να ισχύει και για την Πολωνία" αναφορικά με το περιβάλλον και τη ρύπανσή του.

Σημειώνεται ότι διπλωμάτες ανέφεραν ότι τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη της ΕΕ "χαμήλωσαν τον πήχη" στο ζήτημα των αποζημιώσεων για το καθαρό περιβάλλον, γνωρίζοντας ότι οι βιομηχανίες τους είναι ρυπογόνες κι ότι τα πρόστιμα θα ήταν υψηλά.
Πηγή:www.skai.gr

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πρόγνωση καιρού Αττικής για Σάββατο 31-10-2009



Μία γρήγορη αλλαγή του καιρικού σκηνικού αναμένουμε το επόμενο τριήμερο. Ο χειμώνας θα κάνει δειλά δειλά την παρουσία του στη χώρα μας αλλά όχι για πολύ, γιατί από Τρίτη και πάλι οι Νοτίαδες θα έχουν τον πρώτο λόγο. Έτσι από αύριο Σάββατο η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή και θα είναι της τάξεως των 6 έως 8 βαθμών Κελσίου κατά τόπους , λόγω όμως των ισχυρών Βορείων ανέμων η αίσθηση του ψύχους θα είναι εντονότερη. Στην Αττική ο καιρός συννεφιασμένος και βροχερός με περισσότερες τις βροχές στα Βόρεια και Ανατολικά τού νομού. Τη νύχτα και πρός τίς πρώτες ώρες της Κυριακής ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην κορυφή της Πάρνηθας σε ύψος άνω των 1200 μ. χωρίς να δείχνουν ικανές να ασπρίσουν τις κορυφές. Οι άνεμοι Βόρειοι Βορειοανατολικοί θα φθάνουν στον Νότιο Ευβοικό και τα 7 μποφόρ με τη θερμοκρασία σε κάθετη πτώση να μή ξεπερνά στο Κέντρο τους 13-14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα Βόρεια του νομού θα κυμανθεί από 7-11 βαθμούς με περαιτέρο πτώση την Κυριακή.
Επιμέλεια: Lion 54
Πηγή:www.meteoclub.gr

Ανοιξαν τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας



Τα πρώτα χιόνια έκαναν δειλά - δειλά την εμφάνισή τους στα ορεινά της χώρας και τα χιονοδρομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση του καιρού, προκειμένου να αποκτήσουν σύντομα «ζωή»...

Οι υπεύθυνοι έχουν εργαστεί πυρετωδώς και έχουν ολοκληρώσει τις περισσότερες εργασίες συντήρησης, ώστε οι πίστες του σκι να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες.
Στα λευκά ντύθηκε η κορυφή του όρους....
Καϊμακτσαλάν του νομού Πέλλας, με το θερμόμετρο να δείχνει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Οι νιφάδες μπορεί να δημιούργησαν την ανάλογη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, ωστόσο προς το παρόν στο χιονοδρομικό λειτουργεί μόνο το σαλέ, καθώς η συντήρηση των αναβατήρων θα ολοκληρωθεί τις προσε
χείς μέρες.
http://troktiko.blogspot.com

Πρόγνωση καιρού Αττικής για Παρασκευή 30/10/09



Τι περιμένουμε από φαινόμενα...
Αρχικά τις πρωινές ώρες νεφώσεις θα κάνουν την παρουσία τους στα Βορειότερα-Βορειοανατολικότερα Προάστια της Αττικής, όπου στα προσήνεμα της Πεντέλης και της Πάρνηθας προς Εύβοια μεριά θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Στην υπόλοιπη Αττική τα ανοίγματα θα είναι μεγάλα, ενώ στα νότια προάστια θα κυριαρχεί η ηλιοφάνεια.
Στη συνέχεια, τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα τείνουν να "σπάσουν" στα Βόρεια τμήματα, σε μικρό βαθμό όμως, καθώς και πρόσκαιρα, διότι από τις απογευματινές ώρες αναμένεται εκ νέου αύξηση των ήδη υπάρχοντων νεφώσεων, με τάση αύξησής τους και στην υπόλοιπη Αττική -και πάλι πρωταγωνιστές Ανατολικά-Βόρεια-Βορειοανατολικότερα Προάστια-. Αργά τις νυχτερινές ώρες, καθώς πλέον θα οδεύουμε στις μεταμεσονύχτιες θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές ασθενείς κατά βάση βροχοπτώσεις στα προσήνεμα της Βορειοανατολικής Αττικής, κυρίως στις περιοχές περιμετρικά των ορεινών όγκων Πάρνηθας και Πεντέλης.

Τι περιμένουμε από ανέμους...
Αρχικά τις πρωινές μέχρι και τις απογευματινές ώρες θα πνέουν από Βορειοανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3 μπόφορ στα Ανατολικότερα τμήματα και 1-2 μπόφορ στα Δυτικότερα. Τις νυχτερινές ώρες αν και η συνιστώσα τους θα παραμείνει η ίδια, η έντασή τους θα παρουσιάζει τάση αύξησης, αλλά ιδιαίτερα σταδιακού (και σταθερού) χαρακτήρα.

Τι περιμένουμε από θερμοκρασία...
Τις πρώτες πρωινές ώρες οι ελάχιστες τιμές θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια, όπου κατά τόπους θα κατρακυλήσει ο υδράργυρος και στους 8-9 βαθμούς (βασικοί υποψήφιοι περιοχές όπως Διόνυσος-Δροσιά-Εκάλη-Αγιος Στέφανος κ.ο.κ.), ενώ στην υπόλοιπη Αττική κατά 3-5 βαθμούς κατά μέσο όρο υψηλότερη. Τις μεσημβρινές ώρες η μέγιστη θα φτάσει τους 20 βαθμούς στα Δυτικά Προάστια, και κυρίως τα δυτικά παραθαλάσσια. Στα Βόρεια Προάστια η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 16-17 βαθμούς.

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή του καιρού θα δοθούν σε επόμενα δελτία μας. Μέχρι τότε, να είστε καλά!
Επιμέλεια: Δημήτρης Σεμερτζίδης-Meteojim
Πηγή:www.meteoclub.gr

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι αρχές στη Μανίλα για να αντιμετωπίσουν ένα νέο τυφώνα



Οι Φιλιππίνες που επλήγησαν από τις πλημμύρες στα τέλη Σεπτεμβρίου, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν ένα νέο τυφώνα που μπορεί να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στη Μανίλα, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Ο τυφώνας Μιρίνα, με ανέμους 185 χιλιομέτρων την ώρα, θα ενισχυθεί πριν φτάσει στις Φιλιππίνες το Σάββατο, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

"Αν ο τυφώνας περάσει από το βόρειο ή κεντρικό Λουσόν, θα πληγεί η Μανίλα από σφοδρούς ανέμους και βροχές", τόνισε ο μετεωρολόγος Ναθάνιελ Κρους.

Ο απολογισμός των καταιγίδων στις Φιλιππίνες από τον περασμένο μήνα ξεπερνά τους χίλιους νεκρούς.

Στη Μανίλα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ακόμα σε πλημμυρισμένες περιοχές, μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Κετσάνα που προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα και το θάνατο τουλάχιστον 420 ανθρώπων.

Στο βόρειο αρχιπέλαγος, ο τυφώνας Πάρμα προκάλεσε σοβαρές κατολισθήσεις και πλημμύρες και το θάνατο 430 ανθρώπων.
http://troktiko.blogspot.com

"Λιγοστεύουν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων!"


"Ο αναπλ. καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος σε έρευνά του αναφέρει ότι στα Γιάννινα οι τάσεις της ετήσιας βροχόπτωσης, που καθορίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, είναι πτωτικές. Το ίδιο συμβαίνει
στην Κέρκυρα, το Αγρίνιο, την Κοζάνη, την Ιεράπετρα, την Σκύρο και την Αλεξανδρούπολη.«Μαγνήτη» για τις καταιγίδες αποτελεί η Αθήνα. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί οι μέρες όπου το ύψος της βροχής ξεπερνά στην πρωτεύουσα τα 10 με 20 χιλιοστά και αυτό, σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων ειδικών, φαίνεται πως οφείλεται στη θερμότητα που εκπέμπει η πόλη.Ο κ. Νάστος μελέτησε τα τελευταία χρόνια τις ημερήσιες τιμές βροχόπτωσης από 27 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελλάδα, για την περίοδο από το 1956 μέχρι πρόσφατα και υπολόγισε τον δείκτη της ημερήσιας έντασης της βροχής.Στην περιοχή μας, το 92% των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου (από Οκτώβριο έως Μάρτιο) παράγεται από τους κυκλωνικούς τύπους κυκλοφορίας (δηλαδή τα βαρομετρικά χαμηλά που μας έρχονται), ενώ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα έντονα επεισόδια βροχόπτωσης και χαλαζιού συνδέονται με την εκδήλωση θερμικών καταιγίδων.Ένα άλλο συμπέρασμα του κ. Νάστου είναι ότι ενώ στην Αθήνα η τσιμεντοποίηση της πόλης προκαλεί καταιγίδες, καθώς έχει μετατραπεί σταδιακά σε μια θερμική νησίδα, δεν συμβαίνει το ίδιο και στα Γιάννινα και σε άλλες πόλεις.Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κτιρίων και σπιτιών που επεκτάθηκαν σε βάρος ελεύθερων χώρων και πρασίνου, λειτουργούν ως θερμική δεξαμενή.Απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, τη συσσωρεύουν στα δομικά τους υλικά που έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα, και στη συνέχεια την αποβάλλουν ως θερμότητα στο περιβάλλον. Η θερμότητα αυτή αποδεικνύεται τώρα πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία καταιγιδοφόρων νεφών πάνω από την πρωτεύουσα.Το ότι αυτό δεν συμβαίνει στα Γιάννινα φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη ουσιαστικά δεν συνιστά θερμική νησίδα- παρά το μέγεθός της- σε αντίθεση με την Αθήνα που είναι πολύ πιο πυκνοδομημένη.

proinoslogos"
http://troktiko.blogspot.com

Το λιώσιμο των πάγων θα "απειλήσει" σπίτια στην Αυστραλία


Στις ανησυχητικές αυτές προβλέψεις κατέληξε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε επιτροπή του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τις κλιματολογικές αλλαγές

Οι κλιματολογικές αλλαγές, που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν «σάρκα και οστά», αναμένεται να πλήξουν την Αυστραλία και ιδιαίτερα την Βικτόρια.

Πάνω από 80.000 οικήματα που βρίσκονται στις παραλίες της πολιτείας, αναμένεται να κινδυνεύσουν, όχι μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερα πιο ευπαθή θεωρείται η περιοχή του Γουέστερν Πόιντ (Western Point), όπου 18.000 ακίνητα, που η αξία τους ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Στις ανησυχητικές αυτές προβλέψεις κατέληξε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε επιτροπή του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τις κλιματολογικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν σε ολόκληρη την χώρα.

Η έκθεση, που για να περατωθεί χρειάστηκαν 18 μήνες, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τις πολιτειακές κυβερνήσεις, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς, το 80% του πληθυσμού της Αυστραλίας κατοικεί κοντά στα παράλια της χώρας και πάνω από 711.000 διευθύνσεις κατοικιών βρίσκονται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, ενώ το υψόμετρο που βρίσκονται τα πιο πάνω ακίνητα δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει, μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, ένα μέτρο, το νερό θα προχωρήσει από 50 έως 100 μέτρα στη στεριά, ανάλογα με την εκάστοτε μορφολογία του εδάφους.

Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, τότε σε ολόκληρη την Αυστραλία θα κινδυνεύσουν πάνω από 700.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το νερό της θάλασσας θα φτάσει μέχρι και το εθνικό πάρκο του Κακαντού.
Πηγή:www.skai.gr

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η βροχή λύγισε τη ΔΕΗ

Η κακοκαιρία έριξε νοκ-άουτ το ηλεκτρικό δίκτυο...
Πολύωρες διακοπές ρεύματος σ’ όλη την Κρήτη

Του Θάνου Περβολαράκη



Δοκιμάστηκε χθες με την πρώτη ισχυρή νεροποντή για ακόμα μία φορά το δίκτυο της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Κρήτη. Η κακοκαιρία νίκησε το σύστημα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του Ηρακλείου και της ενδοχώρας να είναι στο σκοτάδι γι αρκετές ώρες , ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Προβλήματα παρουσιάστηκαν όμως και στις τηλεφωνικές συνδέσεις σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα προκαλούσαν σύμφωνα με εργαζομένους στην Επιχείρηση τα προβλήματα, καθώς άφηναν … εκτός δεκάδες υποσταθμούς.

Κεραυνός που έπεσε σε υποσταθμό των Βουτών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι οι δήμοι της ενδοχώρας: Κρουσώνα, Τεμένους, Τυλίσου, Γαζίου, αλλά και περιοχές στην πόλη του Ηρακλείου. Χωρίς ρεύμα έμεινε για λίγα λεπτά και το ΠΑΓΝΗ, όπου χρειάστηκε να λειτουργήσουν οι γεννήτριες.

Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες ενώ «επιστρατεύτηκαν» και τεχνικοί , οι οποίοι δεν εργάζονταν χθες, ωστόσο τους ζητήθηκε να συμμετέχουν στα συνεργεία για τις επιδιορθώσεις των βλαβών.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κι άλλα προβλήματα κυρίως σε ημιυπόγεια σπίτια και καταστήματα. Στο Ηράκλειο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι χθες το βράδυ υπήρξε μονάχα μία κλήση για απάντληση σε υπόγειο χώρο στις Μεσαμπελιές. Το κυριότερο πρόβλημα εστιάστηκε στους δρόμους που μετατράπηκαν σε λίμνες, λόγω των φρεατίων τα οποία όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος δεν είχαν καθαριστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Οι δρόμοι έμοιαζαν με ποτάμια στην παραλιακή λεωφόρο. Εκεί μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα νερά εισέβαλαν και στο κτίριο του ΚΤΕΛ.

Οι οδηγοί οχημάτων αλλά και μηχανών με δυσκολία προσπαθούσαν να διασχίσουν τη λεωφόρο, ενώ ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Εσταυρωμένου, στις Μαλάδες και αλλού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα σημαντικότερα προβλήματα στην Κρήτη σημειώθηκαν στην περιοχή του Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο, όπου οι πυροσβέστες καλούνταν για δεκάδες απαντλήσεις ύδατος από υπόγειους χώρους.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα Χανιά, στην περιοχή των Βρυσών όπου κι εκεί υπήρξαν πλημμυρισμένοι λόγω της βροχής χώροι.
Πηγή:patris

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Τρίτη 27-10-2009



Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που μας επηρεάζει από την Παρασκευή, εξακολουθεί να στροβιλίζεται Νότια της Κρήτης, κινούμενο σχετικά αργά ανατολικότερα, θα επηρεάσει και αύριο τις Ανατολικές και Νότιες περιοχές της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ειδικότερα στην Αττική ο καιρός θα παραμείνει νεφελώδης με ασθενείς βροχές και πιθανόν τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι μέτριοι από Βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 16 έως 21 βαθμούς κελσίου.
Επιμέλεια :Lion54
Πηγή : www.meteoclub.gr

"Έβρεξε" προβλήματα και στη Λάρισα




"Οι φωτογραφίες είναι απο την Γιάννουλη και τον Πλατύκαμπο στην Λάρισα. Η σφοδρή καταιγίδα πλημμύρισε αρκετά σπίτια , ενω προκάλεσε και προβλήματα στις μετακινήσεις των αυτοκινήτων. "

http://www.agroschannel.com/ http://troktiko.blogspot.com

Προβλήματα στη Λάρισα από την καταιγίδα



Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν σήμερα από την ισχυρή νεροποντή στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Μάλιστα οι μαθητές ενός σχολείου μπήκαν με δυσκολία στο κτίριο
αφού τα νερά που είχαν μαζευτεί εμπόδιζαν την πρόσβαση. Στον Πλατύκαμπο ακινητοποιήθηκαν δύο οχήματα χωρίς όμως να υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Συνεχίζονται οι Βροχές και οι καταιγίδες


Συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις και σήμερα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε Ρέθυμνο,Ιεράπετρα.Αυτή την ώρα έχουμε δυνατές βροχές σέ Λάρισα Βόλο Πήλιο.Ενώ τις
επόμενες ώρες θα ενταθούν οι βροχές σε Δωδεκάνησα.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Δευτέρα 26-10-2009


Του Αγίου Δημιτρίου αύριο αλλά το ομόνυμο καλοκαιράκι μας έχει τελειώσει προ πολλού. Έτσι αύριο η μέρα θα ξεκινήσει μέ βροχές κατα τόπους στα ανατολικά ισχυρές χωρίς να αποκλείεται και καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά την διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενησουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοανατολικές διευθύνσεις γύρω στα 4 μποφορ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς κελσίου.
Επιμέλεια : Lion 54
Πηγή:
http://www.meteoclub.gr

Φωτογραφίες απο τα Μέθανα .


Βούλιαξαν τα Μέθανα απο την ισχυρή βροχόπτωση όπως φαίνονται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο Agroschannel. Αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν απο δέντρα , ενω σε πολλά σπίτια το νερό προκάλεσε μεγάλες καταστροφές . Δείτε τις Φωτογραφίες

http://www.agroschannel.com

Πολλές καταστροφές προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή στην Πιερία












Πολλά προβλήματα προκάλεσε η καταρρακτώδης και μεγάλης διάρκειας νεροποντή σε αρκετές περιοχές της Πιερίας. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. σπίτια, καταστήματα και υπόγεια πλημμύρισαν, κατστροφές σημειώθηκαν σε αποθήκες με καπνά. ενώ χωράφια μεταβλήθηκαν σε λίμνες. Η πυροσβεστική υπηρεσία με τους άνδρες και τα οχήματα της, μηχανήματα των δήμων και της Νομαρχίας χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για να αντιμετωπισθούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και να δοθεί λύση στα έντονα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Πιερία από τις καταστροφικές καταιγίδες.

Δήμος Ανατολικού Ολύμπου

Στη Λεπτοκαρυά πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και η υπόγεια διάβαση στο κέντρο της κωμόπολης μετατράπηκε σε ποτάμι. Εκεί έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία και ο αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κώστας Γιάντσιος μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΟ Δημήτρη Αποστολιό έθεσαν το μηχανισμό του δήμου σε κίνηση για την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών που προκλήθηκαν από το νερό που "έπεφτε με το τουλούμι".

Δήμος Δίου

Ο δήμος Δίου κόπηκε στη μέση, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους και κινδύνευσαν άνθρωποι, αφού ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης - Δίου μετατράπηκε σε ποτάμι και γέμισε με χαλίκια και άλλα φερτά υλικά που κατέβασε η ισχυρή νεροποντή. Στη Βροντού πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Δήμος Πέτρας

Ζημιές και πολλά προβλήματα είχαμε και στο δήμο Πέτρας, όπου στο Λόφο, στην Κάτω Μηλιά και στο Μοσχοχώρι πλημμύρισαν σπίτια και έκλεισαν δρόμοι. Ο δήμαρχος Πέτρας Μάκης Παπαδημητρίου έθεσε σε κίνηση τα μηχανήματα του δήμου και μαζί με τους συνεργάτες του ξενύχτισαν όλο το βράδυ, για να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η βροχή.

Δήμος Κατερίνης

Στο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κατερίνης στη Νεοκαισάρεια έσπευσαν τα μηχανήματα του δήμου με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ίτσιο για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η έντονη νεροποντή.
Αποστόλης Λέινας

http://lefteria.blogspot.com

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 46χρονου . Φωτογραφίες απο το σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο .

Συγκλονιστικές εικόνες απο την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων να εντοπίσουν τον 46χρονο που αγνοείται στην Πιερία . Αψηφώντας την ορμή των νερών οι Πυροσβέστες εντόπισαν το αυτοκίνητο ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου και για αρκετή ώρα έψαχναν για τον οδηγό .


Πηγή:Agroschannel