Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας , 1-2 Δεκεμβρίου



ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 1-2 Δεκεμβρίου,περιοχές επικινδύνων καιρικών φαινομένων.Χαρακτηριστικά επερχόμενης κακοκαιρίας

Τρίτη 1/12

Oι πρώτες βροχές θα έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην Δυτική χώρα,χωρίς όμως αξιοσημείωτης έντασης,απο τις βραδυνές ώρες όμως αναμένεται επιδείνωση του καιρού,με τις βροχές να εντίνονται και να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες,στο Κ&B.Iόνιο ,Ήπειρο και μετά τα μεσάνυχτα στην υπόλοιπη δυτική χώρα

Τετάρτη 2/12

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής χώρας αναμένεται να επεκταθούν κάποιον τρόπο ανατολικότερα με την εξής μορφή.Απο τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο καιρός στην Λακωνία,Αργολίδα,Νακή Κορινθία,Μυρτώο,Αργοσαρωνικό βαθμιαία και Αττική θα καταστεί άστατος με βροχές και καταιγίδες ,στην συνέχεια αναμένεται πιο συμπαγής κατάσταση με εκταμένη νεφική μάζα με πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην συγεκριμένη περιοχή,το σύστημα αυτό (το αίτιο τροφοδοσίας,αυτού του νεφικού συστήματος) θα κινείτε ανατολικότερα-Άν και οι αυτούσιες οι κινήσεις των νεφών αρχικά θα είναι απο τα Ν και στην συνέχεια απο τα Νακά.Το νεφικό αυτό σύστημα θα εκταθεί και θα επηρρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου καθώς και ένα μεγάλο μέρος της ανατ.Ηπειρωτικής χώρας έτσι όπως διαφένεται και στον χάρτη τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα,και αναμένεται να επηρρεαστούν οι 3 μεγάλες πόλεις(Aθήνα,Θεσσαλονίκη,Βόλος).

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται ηπιότερα καιρικά φαινόμενα,στην δυτική χώρα αναμένονται τα φαινόμενα γρήγορα να εξασθενήσουν μές στην ημέρα,χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά άνω των 2100m στα κεντρικά και άνω των 1600 στα βορεια ορεινά πρόσκαιρα σε βουνά της δυτικής Μακεδονίας αναμένονται χιονοπτώσεις εώς και τα 1400m.


Ανάλυση κακοκαιρίας 1-2 Δεκεμβρίου

Mετά απο ένα 20ήμερο,καλοκαιρίας διαρκείας,με έναν εκτεταμένο αντικυκλώνα εμποδισμού στο μεγαλύτερο μέρος της μεσογείου και με μια foul ζωνική κυκλοφορία.Το σκηνικό του καιρού φαίνεται να αλλάζει.Απο τι όλα δείχνουν ,το πρώτο αρχικό στάδιο αυτής της χειμερινής σεζόν,φαίνεται να έχει την μορφή,που μόλις διακρίναμε,δηλαδή,μεγάλες περίοδοι έλλειψης φαινομένων,(ζωνική κυκλοφορία,αντικυκλωνικές διατάξεις πάνω απο την μεσόγειο) εναλλασόμενες με μεγάλες περιόδους πλήρης καιρικής δράσης(μεσημβρινή κυκλοφορία,συνεχείς ελεύσεις και αποκοπές βαρομετρικών χαμηλων πάνω απο την μεσόγειο,και γενικά ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.Μια τέτοια χειμερινή σεζόν τις περισσότερες φορές,δίνει πυκνά συχνά πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως μετά το τέλος της περιόδου καλοκαιρίας.Ένα τέτοιο τέλος πλησιάζει... σε συνδιασμό με την συσσωρευμένη ενέργεια,και με τις θάλασσες να διατηρούν ακόμη σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα το SST,λόγω και των αρκετών ημερών ηλιοφάνειας(έλλειψη νεφοκάλυψης).

Πιο συγκεκριμένα μετά την πλήρη ζωνικότητα που επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τα βαρομετρικά χαμηλά να διασχίζουν τα βόρεια της Ευρώπης και την μεσόγειο να περικυκλώνεται απο αντικλώνας διαρκείας.Kύμα rossby* ήδη εκτείνετε στην δυτική μας Ευρώπη ,με εκτεταμένη long wave through να απλώνεται μετά απο καιρό στην δυτική μεσόγειο.To όλο αυτό σύστημα εισχωρεί ανατολικότερα....ώστε αύριο(1/12) να αποκοπεί βαρομετρικό χαμηλό στην γειτονική μας Ιταλία,το χαμηλό απο την νύχτα της Τρίτης θα κινηθεί προς την χώρα μας και όλα δείχνουν ότι θα χει τροχιά,Ν.Ιόνιο--->Πελοπόννησος-->Kυκλάδες--->Δωδεκάνησα.

Το συγκεκριμένο χαμηλό επι της ουσίας είναι το πρωτο,καθαρά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα έχει διέλευση μέσα στον Ελλαδικό χώρο και αρχής γεννομένης απο αυριο ,ο καιρός χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Επιμέλεια: Θοδωρής Γκεσουρας (Teometeo)

(*)KYMATA ROSSBY ανάλυση Δημήτρης Σεμερτζίδης

Τα κύματα Rossby, είναι τα γνωστά σε όλους μας πλανητικά κύματα τα οποία παίζουν
καθοριστικό ρόλο στο κλίμα της γης, και αναλόγως τα χαρακτηριστικά τους
επηρρεάζουν τα καιρικά χαρακτηριστικά διαφόρων περιοχών. Είναι αυτό που λέμε
έντονη μεσημβρινότητα στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα, κάτι το οποίο
συνεπάγεται άνιση κατανομή θερμουγρομετρικών χαρακτηριστικών μεταξύ 2 τμημάτων
μίας Ηπείρου. Στην Ευρώπη παραδείγματος χάρη, οι Αλπεις λειτουργούν ως
"τραμπάλα" και αποτελούν τον κύριο ρυθμιστή της διαμόρφωσης των πλανητικών αυτών
κυμάτων. Οταν η οριζόντια θερμοβαθμίδα είναι μικρή, πνέουν δυτικοί κατά τόπους
ισχυροί έως πολύ ισχυροί άνεμοι στην ανώτερη τροπόσφαιρα, σχηματίζοντας
Μαίανδρους! Το αντίθετο ισχύει όταν έχουμε μεγάλες θερμοβαθμίδες. Συνήθως
εξάρσεις μεσημβρινότητας παρατηρούνται τους χειμερινούς μήνες, ενώ η μικρότερη
δράση τους εντοπίζεται στη καρδιά του Καλοκαιριού. Να επισημάνω σε αυτό το
σημείο πως στις σκάφες κυμάτων rossby, κυριαρχούν ψυχρές αέριες μάζες, ενώ το
ακριβώς αντίθετο ισχύει στις ράχες των κυμάτων αυτών. Αυτό βέβαια συνεπάγεται
πως στις σκάφες των κυμάτων rossby έχουμε κυκλογεννέσεις και γενέσεις
δευτερεύοντων χαμηλών, επιφανειακών κυρίως, ανάλογα και τα θερμουγρομετρικά
στοιχεία της long wave trough (σκάφε χαμηλών πιέσεων). Αντικυκλωνινές συνθήκες
επικρατούν στις περιοχές με ridge (ράχες υψηλών πιέσεων) .

Πηγή:www.meteoclub.gr



Μεγάλες μειώσεις εκπομπών προτείνει η Δανία


Κυρίως από την πλευρά των ανεπτυγμένων χωρών

Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης θα πρέπει να επωμιστούν οι πλούσιες χώρες, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της Δανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, προτείνει η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φθάσουν στο ανώτερο επίπεδό τους το 2020.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο εκπομπών αερίων για τις ανεπτυγμένες χώρες, βασικό αίτημα των φτωχότερων χωρών.

Η πρόταση της Δανίας αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.

"Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει το προσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι επιθυμεί μία "πολιτικά δεσμευτική" συμφωνία, πέντε έως οκτώ σελίδων, με παράρτημα που θα αναφέρεται λεπτομερώς στις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Πηγή:www.skai.gr

Θερμοκρασίες ρεκόρ το Νοέμβρη στη Μελβούρνη


Σαφή ένδειξη πως ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης αποτελεί το κύμα καύσωνα που έπληξε περιοχές της Αυστραλίας κατά το μήνα Νοέμβριο όπως επισημαίνουν επιστήμονες της χώρας


Ο φετινός Νοέμβρης ήταν ο πιο θερμός στην ιστορία της Μελβούρνης. Η μέση θερμοκρασία ήταν 27,4 βαθμοί καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 25,5 βαθμών που καταγράφτηκε το 1852.

Παράλληλα, όμως ο φετινός Νοέμβριος ήταν και από τους πιο βροχερούς στην ιστορία της πόλης που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την ανομβρία.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Σημαντική η συμμετοχή της Κίνας στη μάχη για το κλίμα.



Η ΕΕ κρίνει εντελώς απαραίτητη την έντονη συμμετοχή της Κίνας στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του παγκόσμιου κλίματος, καλώντας συνάμα όλον τον πλανήτη να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η πρόκληση του κλίματος δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς να αναλάβει η Κίνα έναν ηγετικό ρόλο και να αποδεχθεί τις ευθύνες της», τόνισε ο σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής 12ης Σινο-ευρωπαϊκής διάσκεψης στη Νανκίν.

«Πιστεύουμε πως έως σήμερα οι παγκόσμιες συνεισφορές που τίθενται επί τάπητος για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων δεν είναι επαρκείς για να μην ξεπερασθεί η ελάχιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς», τόνισε ο Ράινφελντ, που τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο επανέλαβε την «ζωτική» σημασία που έχει η σταθερότητα του κινεζικού νομίσματος για την οικονομία της χώρας.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας , Δευτέρα 30/11/2009



Μακεδονία-Θράκη: Συννεφιά όλη μέρα, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνή. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 βαθμούς στα δυτικά , που θα είναι πιο ψυχρά, έως 19 βαθμούς κυρίως στα παράλια των νομών. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς με επικρατέστερη διεύθυνση τους νότιους στα ηπειρωτικά και νοτιανατολικούς ασθενείς (2-3 μποφόρ ) στη θάλασσα.

Επτάνησα-Ήπειρος και Θεσσαλία: Συννεφιά κατά τόπους αυξημένη. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι νοτιοανατολικοί , μέτριοι έως ισχυροί(4-6 μποφόρ) και στο Βόρειο Ιόνιο 7 .Στα ηπειρωτικά μεταβλητοί 2-4 μποφόρ.

Πελοπόννησος: Συννεφιά , που στα νοτιοανατολικά θα είναι πυκνότερη με πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης σε ορεινά τμήματα. Θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί στα ηπειρωτικά και μέτριοι έως 5 μποφόρ στα δυτικά παράλια.

Κρήτη -Κυκλάδες: Καλός καιρός με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.

Νησιά Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου:Καλός καιρός με κάποιες αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι (3-5 μποφόρ).

Αττική: Νεφώσεις από το πρωί, από το μεσημέρι και μετά κατά τόπους πιο πυκνές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 βαθμούς(13 στα βόρεια) έως 20 βαθμούς. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς για να στραφούν από το μεσημέρι και μετά σε νοτιοδυτικούς μέτριους (3-5 μποφόρ).

Επιδείνωση με βροχοπτώσεις αναμένεται από την Τρίτη , αρχικά από τα δυτικά της χώρας. Θα υπάρχει ενημέρωση.

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)
Πηγή:www.meteoclub.gr

Οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Τζέντα έφθασαν τους 103.Διασώθηκαν 1.400.



Τα σωστικά συνεργεία ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν το λιμάνι της Τζέντας αυτή την εβδομάδα έφθασαν τους 103,ενώ διασώθηκαν 1.400,μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι βροχές που έπεσαν κυρίως την Τετάρτη ήταν οι εντονότερες εδώ και χρόνια για το λιμάνι αυτό της Ερυθράς Θάλασσας.Πολλά από τα θύματα πνίγηκαν η καταπλακώθηκαν από γέφυρες.Σύμφωνα με το πρακτορείο SPA οι προσπάθειες συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι.

Στους νεκρούς δεν περιλαμβάνονται και προσκυνητές για την Μέκκα,που απέχει 80 χιλιόμετρα από την Τζέντα και όπου γίνεται το ετήσιο προσκύνημα των Μουσουλμάνων,διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Οι εφημερίδες έχουν κατ'επανάληψη επισημάνει τις ατέλειες του αποχευτικού συστήματος της πόλης όπου πολλοί κάτοικοι διαμένουν σε οικοδομές που έχουν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Για το προσκύνημα στην ιερή πόλη Μέκκα έχουν έλθει στην Σαουδική Αραβία από το εξωτερικό περίπου 1,6 εκατομμύριο προσκυνητές.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Βρέθηκαν απολιθώματα βακτηρίων σε μετεωρίτη του Άρη που έπεσε στη Γη πριν 13.000 χρόνια

Μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελεί την ανακάλυψη του αιώνα. Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν τις πιο πειστικές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή στον Άρη υπό την μορφή μικροοργανισμών βακτηρίων. Όπως δήλωσαν, η ενδελεχής μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε δομές με μορφή σκουληκιού, σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που έπεσε στη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές είναι σχεδόν σίγουρα απολιθωμένα βακτήρια…

Τα βακτήρια βρίσκονται ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του αρειανού βράχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του όταν αυτός προσέκρουσε στον πλανήτη μας και ότι ο μετεωρίτης δεν μολύνθηκε εκ των υστέρων από γήινα βακτήρια.

Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA David Mackay, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1984, στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής.

Το 1996, ο Mackay και οι συνεργάτες του συντάραξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν για πρώτη φορά υποστήριξαν ότι τα μικροαπολιθώματα στο βράχο υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής.

Ο εν λόγω μετεωρίτης Allan Hills 84001 βρέθηκε το 1984 στην Ανταρκτική. Οι σχετικές αναλογίες διαφόρων αερίων στο εσωτερικό του ταίριαζαν με τα φασματικά δεδομένα από την αραιή ατμόσφαιρα του Άρη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο μικρός βράχος αποσπάστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη κατά την πρόσκρουση κάποιου αστεροειδή και ταξίδευε στο διάστημα 16 εκατομμύρια χρόνια πριν φτάσει στη Γη.

Λίγο κάτω από την επιφάνεια του μετεωρίτη, η ομάδα του Mackay είχε ανακαλύψει ραβροειδείς σχηματισμούς που παραπέμπουν στα γήινα βακτήρια. Ωστόσο άλλοι επιστήμονες απέρριψαν τη θεωρία της εξωγήινης ζωής και έκαναν λόγο για δομές που προέκυψαν από χημικές διεργασίες, για παράδειγμα κατά την έκθεση του βράχου σε ακραίες θερμοκρασίες κατά την πρόσκρουση.

Όμως, οι σκεπτικιστές επιστήμονες είχαν στη συνέχεια απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απολιθωμένες δομές μπορεί κάλλιστα να μην είναι βιολογικής προέλευσης.

Τώρα μια νέα ανάλυση, υπό τη Kathie Thomas Keprta, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης που δεν υπήρχαν πριν 13 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι προηγούμενες μελέτες, ενισχύουν πλέον – αν δεν αποδεικνύουν – ότι ο αρειανός βράχος όντως κρύβει στα σπλάχνα του ενδείξεις αρχαίας ζωής. Η ανάλυση έδειξε ότι οι επίμαχοι σχηματισμοί δεν θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί από τη θερμότητα. Επιπλέον, το 25% των δομών αυτών ταίριαζε χημικά με την εξήγηση της βιολογικής προέλευσης.

Τα αρχαία μικρόβια πιθανότατα θα εισέδυσαν στο βράχο, όταν ένα μέρος από την επιφάνεια του Άρη καλυπτόταν από νερά και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι υπήρχαν μορφές ζωής. Ο αστροβιολόγος Dennis Bazylinski του πανεπιστημίου της Νεβάδα των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ένας από τους σκεπτικιστές, δήλωσε πλέον ότι, μετά τα νέα στοιχεία, αποδέχεται τη βιολογική εξήγηση των απολιθωμάτων, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί με σιγουριά το ερώτημα της ζωής στον "κόκκινο πλανήτη".

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μετεωρίτης αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη, μετά την πτώση κάποιου αστεροειδούς στον πλανήτη, και έφθασε στη Γη αφού περιπλανήθηκε στο διάστημα επί 16 εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την αρειανή προέλευσή του, καθώς η χημική σύνθεσή του ταίριαζε με αυτήν του Άρη.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό πλανητικής γεωχημείας "Geochimica et Cosmochimica Acta" που εκδίδει η Γεωχημική και Μετεωριτική Εταιρία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από τη NASA την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ίδια ομάδα ερευνητών της NASΑ μελετά δύο ακόμα μετεωρίτες από τον Άρη, έναν που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1911 και έναν που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική από ιαπωνική αποστολή. Σύμφωνα με τις έρευνες των αμερικανών επιστημόνων -που πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα- και αυτοί οι βράχοι περιέχουν απολιθώματα μικροβιακής ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ

www.physics4u.gr/blog

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

98 νεκροί από τις πλημμύρες στη Τζέντα


Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών έχουν πλήξει φέτος τη Σαουδική Αραβία με συνέπεια τουλάχιστον 98 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ανακοίνωσαν
εκπρόσωποι των σωστικών συνεργείων και δήλωσαν ότι φοβούνται ότι δεκάδες ακόμα θαμμένα στη λάσπη πτώματα θα βρεθούν καθώς συνεχίζονται οι εργασίες εντοπισμού αγνοουμένων.

Τα θύματα πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν γέφυρες ή παρασύρθηκαν οχήματα από τα ορμητικά νερά εξ αιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που σαρώνουν από την Τετάρτη την περιοχή της παραλιακής πόλης της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Μακροχρόνιες προβλέψεις

Σύμφωνα με τις εποχιακές προβλέψεις του ΝΟΟΑ και της Météo France ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος θα είναι αρκετά ψυχροί στην περιοχή μας ενω αντίθετα ο Φεβρουάριος θα είναι αρκετά πιο ήπιος.







Πηγή:http://news.lameteo.org/

ΕΕ: στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου


Οι ευρωβουλευτές, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή, τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης μιας δεσμευτικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει στόχους μείωσης των εκπομπών για τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, χρηματοδοτικές δεσμεύσεις αλλά και κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων να δώσουν ύψιστη προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να χαράξει μια κοινή εξωτερική πολιτική για το Κλίμα και να «παίξει» ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου για τη Κλιματική Αλλαγή στη Κοπεγχάγη (COP 15).

Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το ΕΚ εξέδωσε ψήφισμα με φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή, το οποίο υιοθετήθηκε με 516 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 70 αποχές.

Η νέα δεσμευτική συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίσει τα εξής:

•οι συλλογικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει το 2020 να φτάσουν στο επίπεδο του 25%-40% σε σχέση με το 1990

•οι αναπτυσσόμενες χώρες θα περιορίσουν ως ομάδα την αύξηση των εκπομπών τους από 15% στο 30% κάτω από τις συνηθισμένες πρακτικές. Δεδομένης, ωστόσο, της οικονομικής βαρύτητάς τους, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία πρέπει να δεσμευτούν σε στόχους παρόμοιους με αυτούς των βιομηχανικών χωρών.

•οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκή, βιώσιμη και προβλέψιμη οικονομική και τεχνική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εν λόγω στήριξη θα πρέπει να «είναι νέα και συμπληρωματική της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας». Περίπου 5-7 δισ. από αυτά θα πρέπει να είναι δημόσια στήριξη «ταχείας εκκίνησης» για την περίοδο 2010-2012.

•η συλλογική συνεισφορά της ΕΕ για τις προσπάθειες μετριασμού και τις ανάγκες προσαρμογής των αναπτυσσομένων χωρών δεν θα είναι μικρότερη από 30 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020

•οι στόχοι μείωσης των εκπομπών όσο και οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης θα υπόκεινται σε ένα ενισχυμένο καθεστώς συμμόρφωσης που να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης και κυρώσεων, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των μελλοντικών καταλογισμένων ποσοτικών μονάδων

•η διεθνής αεροπορία και ναυτιλία θα ενσωματωθούν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC). Επιπλέον, οι συμφωνίες στους τομείς της αεροπορίας και της ναυτιλίας θα πρέπει να θέσουν δεσμευτικούς στόχους ίδιους με αυτούς που έχουν θεσπίσει οι άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι.

Πηγή: Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

www.econews.gr

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Σχεδόν έτοιμα τα αντιπλημμυρικά έργα στον Μαραθώνα


Στην ολοκλήρωσή τους οδεύουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στη λίμνη του Μαραθώνα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επιθεώρησε μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, τα έργα που πραγματοποιούνται από 30 τεχνικές εταιρείες στην περιοχή.

Εκτός από τα αντιπλημμυρικά, κατασκευάζονται και έργα προστασίας της λίμνης του Μαραθώνα από φερτά υλικά. Επίσης, υπό κατασκευή είναι ανασχετικά φράγματα, προκειμένου να μη μολυνθούν τα νερά της λίμνης από τις τοξικές ουσίες των καμένων δασών.
Πηγή:www.zougla.gr

Τελικά υπάρχει ζωή στον Άρη;


Κάποιοι κάνουν λόγο για την ανακάλυψη του αιώνα. Επιστήμονες της NASA εντόπισαν τις πιο πειστικές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή στον Άρη υπό την μορφή βακτηρίων.

Όπως ανέφεραν, η ενδελεχής μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε δομές με μορφή σκουληκιού, σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που έπεσε στη Γη πριν από περίπου 13.000 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές είναι απολιθωμένα βακτήρια.

Τα βακτήρια βρίσκονται ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του αρειανού βράχου, γεγονός που υποδηλώνει αφενός ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του, όταν αυτός προσέκρουσε στον πλανήτη μας και αφετέρου ότι ο μετεωρίτης δεν μολύνθηκε εκ των υστέρων από γήινα βακτήρια, σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου και τη βρετανική «Daily Mail».

Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA, Ντέιβιντ Μακέι, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1984, στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής.

Το 1996, ο Μακέι και οι συνεργάτες του συντάραξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν για πρώτη φορά υποστήριξαν ότι τα μικροαπολιθώματα στο βράχο υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, όμως, οι σκεπτικιστές επιστήμονες είχαν στη συνέχεια απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απολιθωμένες δομές μπορεί κάλλιστα να μην είναι βιολογικής προέλευσης.

Ωστόσο, η νέα ανάλυση, υπό τη δρα Κάθι Τόμας-Κέπρτα, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης (που δεν υπήρχαν πριν από 13 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι προηγούμενες μελέτες), ενισχύουν πλέον -αν δεν αποδεικνύουν- ότι ο αρειανός βράχος, όντως, κρύβει στα σπλάχνα του ενδείξεις αρχαίας ζωής. Τα αρχαία μικρόβια πιθανότατα θα εισέδυσαν στο βράχο, όταν ένα μέρος από την επιφάνεια του Άρη καλυπτόταν από νερά, ενώ οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι υπήρχαν μορφές ζωής.

Ο αστροβιολόγος Ντένις Μπαζιλίνσκι του πανεπιστημίου της Νεβάδα των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ένας από τους σκεπτικιστές, δήλωσε ότι, μετά τα νέα στοιχεία, αποδέχεται τη βιολογική εξήγηση των απολιθωμάτων, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί με σιγουριά το ερώτημα της ζωής στον «κόκκινο πλανήτη».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μετεωρίτης αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη, μετά την πτώση κάποιου αστεροειδούς στον πλανήτη, και έφθασε στη Γη, αφού περιπλανήθηκε στο διάστημα επί 16 εκατ. χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την αρειανή προέλευσή του, καθώς η χημική σύνθεσή του ταίριαζε με αυτήν του Άρη.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό πλανητικής γεωχημείας «Geochimica et Cosmochimica Acta» το οποίο εκδίδει η Γεωχημική και Μετεωριτική Εταιρεία, ενώ αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από τη NASA την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ίδια ομάδα ερευνητών της NASΑ μελετά δύο ακόμα μετεωρίτες από τον Άρη, έναν που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1911 και έναν που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική από ιαπωνική αποστολή. Σύμφωνα με τις έρευνες των Αμερικανών επιστημόνων -που πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα- και αυτοί οι βράχοι περιέχουν απολιθώματα μικροβιακής ζωής.
Πηγή:www.zougla.gr

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Μελετά τους ωκεανούς


Ένα ασυνήθιστο πλοίο θα προσαράξει στη μαρίνα Φλοίσβου Αθηνών από τις 25 ως τις 29 Νοεμβρίου, με επιβάτες μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα. Πρόκειται για το γαλλικό ερευνητικό σκάφος "Τάρα" (Tara), με 15μελές πλήρωμα, που πραγματοποιεί ένα τριετές ταξίδι με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η τριετής αποστολή του πλοίου "Τάρα", σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου, "Τάρα Όσιανς" (Tara Oceans), ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 με τον απόπλου του σκάφους από το Λοριάν της Βρετάνης στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί το 2012. Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες.

Το κοινό στη χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να δει το σκάφος (που ήδη έχει διαπλεύσει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου) κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μαρίνα του Φλοίσβου, ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (στις 11 το πρωί) θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, μέλη της αποστολής Tara Oceans και Έλληνες επιστήμονες σε μια συζήτηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η επόμενη προγραμματισμένη στάση του σκάφους θα γίνει στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 4 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το πλοίο θα κατευθυνθεί προς το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ το 2010 θα εισέλθει πλέον στον Ινδικό ωκεανό.

Η Tara Oceans αποτελεί μια τριετή διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, η οποία διοργανώνεται από το πρόγραμμα "Τάρα Εξπεντίσιονς" (Tara Expeditions) και μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE). Για τρία συνεχή χρόνια, θα συγκεντρώνει μετρήσεις και δείγματα διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί έως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

Το "Tara" θα εξερευνήσει όλες τις θάλασσες του πλανήτη, ζώνες υψηλής οικολογικής σημασίας, μοναδικά οικοσυστήματα και φαινόμενα. Το ταξίδι θα επιτρέψει τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών - τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραμελούν, αν και είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη - προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

Για την αποστολή έχουν επιστρατευτεί οι επιστημονικοί κλάδοι που σχετίζονται με τη μελέτη των ωκεανών. Ωκεανογράφοι, βιολόγοι, γενετιστές και φυσικοί από διακεκριμένα εργαστήρια συνεργάζονται σε περισσότερους από 12 τομείς έρευνας. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες συμμετέχουν από ξηράς στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και των δειγμάτων.

Το σκάφος "Τάρα", το οποίο καθοδηγείται μέσω δορυφόρου κατά το ερευνητικό του ταξίδι, διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης και ανάλυσης. Εκτός από μια εξελιγμένη συσκευή μετρήσεων και δειγματοληψιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο και με μια πλατφόρμα πειραματικής απεικόνισης, που επιτρέπει τόσο στους επιστήμονες όσο και στο κοινό να βλέπουν αυτούς τους αόρατους θαλάσσιους οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) που είναι απαραίτητοι για τη ζωή.

Στόχος του θα είναι κυρίως η μικροσκοπική χλωρίδα και πανίδα που παράγει το 50% του οξυγόνου της Γης. "Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, ποτέ δεν θα είχαμε υπάρξει. Αν εξαφανιστούν, το ίδιο κι εμείς", όπως δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Ερίκ Καρσεντί, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, που είναι και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Βιο-Μοριακού Εργαστηρίου.

Για να κοινοποιήσει και να αξιοποιήσει τα πορίσματά της, η Tara Oceans θα δημιουργήσει μία δημόσια βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα: τη «Βίο-τράπεζα» (Bio-bank). Η Bio-bank θα επιτρέψει στο σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να εμπλουτίσει με στοιχεία θεμελιώδους σημασίας την εικόνα που έχει για τους ωκεανούς, καθώς και για την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Η Bio-bank αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πηγή μελέτης για πολλές γενιές ερευνητών.

Το δικάταρτο 60χρονο σκάφος, μήκους 36 μέτρων, "Tara" έχει μια μακρά προϊστορία από επτά αποστολές που έχει πραγματοποιήσει στην Αρκτική, την Ανταρκτική, την Παταγονία, τη Γροιλανδία και τη Νότια Γεωργία. Κατά την προηγούμενη αποστολή του, την περίοδο 2006-2008, το "Tara" πραγματοποίησε ένα ταξίδι 507 ημερών κατά μήκος των παγόβουνων του Αρκτικού Ωκεανού, για τη χαρτογράφηση της υποχώρησης των πάγων στις αρκτικές θάλασσες μεταξύ της Σιβηρίας και της Γροιλανδίας. Τα επιστημονικά πορίσματα της αποστολής θα παρουσιαστούν στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στο τέλος του 2009.

Η πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί προτεραιότητα για την Tara Oceans. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες αποστολές, η Tara Oceans θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, μέσω ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών εκπομπών, άρθρων, δημοσιεύσεων, εκθέσεων, καθώς επίσης και μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων και σχολικών δραστηριοτήτων.

Link: http://oceans.taraexpeditions.org/
Πηγή:www.ana-mpa.gr

Προοπτική καιρού Ελλάδας μέχρι τέλος Νοεμβρίου και για Δεκέμβριο



Καθώς φαίνεται πως ο αντικυκλώνας που μας απασχολει πολύ καιρό τωρα δε λέει να φύγει φαίνεται πως θα κρατήσει ακόμα και το Σαββατοκύριακο (28-29/11/2009) αλλα και τη Δευτέρα (30/11/2009) με ηλιοφάνεια και καταπληκτικές καιρικές συνθήκες ,ασθενείς ανέμους και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.Γι'αυτό και είναι μια ευκαιρία για μια τελευταία εξόρμηση στις παραθαλάσσιες περιοχές καθώς ο καιρός θα το επιτρέπει.

Φαίνεται πως απο την άλλη βδομάδα επιτέλους θα έρθει μια ατμοσφαιρική διαταραχή καθώς μία ψυχρή μάζα απο τη βορειοδυτική Ευρώπη η οποία θα φτάσει μέχρι και την Τυνησία και θα επηρεάσει την Ισπανία τη Γαλλία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους αλλα και χιόνια στα ορεινά αλλα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.Καθώς αυτη η διαταραχή θα επηρεάσει και την Ιταλία θα κινηθεί ανατολικότερα και θα έρθει στη χώρα μας.

Ετσι από τη Τρίτη (01/12/2009) φαίνεται σταδιακή αλλαγή του καιρού με ισχυρές βροχές πρώτα στη δυτική Ελλάδα και αργότερα σταδιακά στη βόρεια Ελλάδα. Αργότερα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Χιόνια θα σημειωθούν στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και σε αρκετά χιονοδρομικά.Οι άνεμοι στην αρχή θα είναι νοτιάδες και σταδιακά θα γυρίσουν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία απο τη Τρίτη και μετά θα σημειώσει πτώση. Οι βροχές θα συνεχιστούν και τη Τετάρτη και τη Πέμπτη (02-03/12/2009) κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στο ανατολικό Αιγαίο ,και στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί άστατος καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και βροχές με απότομη έναρξη και λήξη.Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Φαίνεται πως όσο θα οδεύουμε πρός το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβριού φαίνεται ο καιρός να συμβαδίζει με την εποχή και να επικρατεί χειμωνιάτικο σκηνικό καθώς φαίνεται πως θα ευνοηθεί η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών στη χώρα μας , μιας που φαίνεται να επικρατεί αντικυκλώνας στην ιβηρική χερσόνησο και γενικότερα να βελτιώνεται εκεί ο καιρός αισθητά. Ετσι φαίνεται πως θα μας εγκαταλείψει αυτή η καλοκαιρία και η εκτεταμένη ανομβρία και η επικράτηση χειμωνιάτικου σκηνικού στο κλίμα των επερχόμενων γιορτών.

Επιμέλεια: Iάσονας Καραβίας (jason)

Πηγή:www.meteoclub.gr

Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει τον πλανήτη μας

Οι παγετώνες εξαφανίζονται, τα παγόβουνα λιώνουν γρηγορότερα από ότι είχαν προβλέψει οι ειδικοί, τα τροπικά δάση καταστρέφονται. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει τις αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης μας από την κλιματική αλλαγή.

Gallery ID: 185



Το βουνό Κιλιμάντζαρο είναι ηφαιστειογενής ορεινός όγκος στο βορειοανατολικό κομμάτι της Τανζανίας και έχει δύο κορυφές. Και οι δύο καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό. Οι παγετώνες περιορίζονται με τρομακτικό ρυθμό και ερευνητές υπολόγισαν ότι μπορεί να εξαφανιστούν τελείως μέσα σε 20 χρόνια.

Gallery ID: 185



Παγόβουνο λιώνει κοντά στον Αρκτικό Κύκλο στο Kulusuk της Γροιλανδίας. Γενικότερα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει όλο και πιο δραματικά αποτελέσματα στην αρκτική περιοχή. Οι παγετώνες περιορίζονται, οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ ενώ είναι σημαντική η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στην περιοχή.

Gallery ID: 185



Καπνός στροβιλίζεται πάνω από ένα εργοστάσιο λιγνίτη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Οι εκπομπές από την καύση λιθάνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο της όξινης βροχής καθώς και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Gallery ID: 185



Μία πολική αρκούδα στέκεται σε ένα κομμάτι πάγου που απομακρύνεται από τη βόρεια ακτή της Γροιλανδίας. Ο πάγος στην περιοχή λιώνει γρηγορότερα από ότι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Gallery ID: 185



Ένα παιδί περπατάει σε μια μάντρα από πλαστικά μπουκάλια στα προάστια της πόλης Chandigarh στην Ινδία. Η διάθεση των αποβλήτων και η επεξεργασία τους μπορεί να παράγουν εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου και στην αλλαγή του κλίματος.

Gallery ID: 185



Εικόνα από τον παγετώνα στο βουνό Huayna Potosi της Βολιβίας. Από τα Ιμαλάια έως τις Άνδεις, οι παγετώνες που λιώνουν πρόκειται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και στα αποθέματα πόσιμου νερού.

Gallery ID: 185



Η ανατολική Αφρική αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη σε νερό και τρόφιμα. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση.

Gallery ID: 185



Ανεμογεννήτριες στο Rochdale του Ηνωμένου Βασιλείου.

Gallery ID: 185



Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ποζάρει για τους φωτογράφους μπροστά από έναν παγετώνα που λιώνει κοντά στο κέντρο ερευνών σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο Ny-Aalesund, στο νορβηγικό νησί Svalbard.

Gallery ID: 185



Στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας βρίσκεται το 40% των τροπικών δασών του κόσμου. Μία πρόσφατη έρευνα της WWF έδειξε ότι η αποψίλωση μπορεί να καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό περίπου το 60% των τροπικών δασών του Αμαζονίου μέχρι το 2030.

Πηγή: spiegel, www.tvxs.gr

Με φονικές πλημμύρες ξεκινά το προσκύνημα στη Μέκκα


Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Τζέντα και τη Μέκκα της Δυτικής Σαουδικής Αραβίας, λόγω των πλημμυρών οι οποίες προκλήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ξεκινά το προσκύνημα των μουσουλμάνων στην ιερή πόλη. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ανέφεραν ότι 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, και τέσσερις άλλοι στη Μέκκα ανατολικότερα.

Το ύψος της βροχής ανήλθε στα 90 χιλιοστόμετρα μόνο μέσα σε μερικές ώρες. Από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν αρκετές συνοικίες στην Τζέντα και καταστράφηκαν αρκετά σπίτια, ενώ τουλάχιστον 900 άνθρωποι χρειάστηκαν τη βοήθεια σωστικών συνεργείων και απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν διευκρινίζουν αν μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και προσκυνητές. Ωστόσο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν δυσχεράνει την άφιξη στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, των περίπου δύο εκατομμυρίων πιστών μουσουλμάνων που αναμένεται να κατακλύσουν την περιοχή την ημέρα της μεγάλης προσευχής στο όρος Αραφάτ, όπως και τα περίχωρα της ιερής πόλης των μουσουλμάνων.
Πηγή:www.zougla.gr

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Εκατό παγόβουνα πλησιάζουν τη Ν. Ζηλανδία



Περισσότερα από 100 παγόβουνα έχουν βάλει πλώρη για τη Ζηλανδία ξεκινώντας από την παράκτια περιοχή της Νήσου Μακουάρι όπου είχαν αρχικά εντοπιστεί...


Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τα τελευταία 78 χρόνια που παγόβουνα της Ανταρκτικής ανεβαίνουν τόσο βόρεια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ωκεανών και Ατμόσφαιρας της Νέας Ζηλανδίας (NIWA), το οποίο παρακολουθεί τα παγόβουνα μέσω δορυφόρου, το μεγαλύτερο έχει πλάτος 500 μέτρα και ύψος 50 μέτρα.

Το τμήμα του παγόβουνου που προεξέχει πάνω από τη στάθμη της θάλασσας αντιστοιχεί στο 10% μόνο του συνολικού του όγκου, γεγονός που συνιστά υψηλό κίνδυνο για τα αλιευτικά.

Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Πάνω από 16.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τος πλημμύρες.


Πάνω από 16.000 πολίτες στην Μαλαισία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς πλημμύρες πλήττουν έξι επαρχίες μετά από ακατάπαυστες βροχοπτώσεις, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Τετάρτη.

Η περίοδος των μουσώνων βρίσκεται στην κορύφωσή της -διαρκεί...


συνήθως ως τις αρχές Ιανουαρίου- και ήδη έχει αναγκάσει 16.105 πολίτες να μετακινηθούν σε 1.412 προσωρινά κέντρα στέγασης ώσπου τα νερά να υποχωρήσουν, δήλωσε η υπουργός Γυναικείων και Οικογενειακών Θεμάτων και Ανάπτυξης Κοινοτήτων Σεχραζάτ Άμπντουλ Τζαλίλ.

Η βορειοανατολική επαρχία Τερενγκάνου έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, με σχεδόν 7.500 πολίτες εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με τη Σεχραζάτ, η οποία μίλησε στην εφημερίδα Star, η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να εξασφαλίσει καλές συνθήκες υγιεινής στα καταφύγια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα καταφύγια κι έχουν επιστρέψει στις εστίες τους από τον περασμένο μήνα, όταν οι βροχοπτώσεις έκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές στις πληγείσες παράκτιες επαρχίες.

Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - Παρελθόν, παρόν & μέλλον



Οι πρώτες ενδείξεις για απόκλιση των κλιματικών παραμέτρων από τη μακροπρόθεσμη μέση τους τιμή ξεκίνησαν προς το τέλος της δεκαετίας του ΄70. Τα δύο φαινόμενα, που έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στην επιστημονική έρευνα και ανησύχησαν τους επιστήμονες, ήταν "η τρύπα του όζοντος" και "το φαινόμενο του θερμοκηπίου". Με την πάροδο του χρόνου, έκαναν την εμφάνισή τους τα λεγόμενα "ακραία καιρικά φαινόμενα", όπως οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι μεγάλες πλημμύρες και οι απροσδόκητες χιονοπτώσεις τα τελευταία χρόνια στο μέσο του καλοκαιριού σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, η συστηματική παρακολούθηση των αλλαγών του κλίματος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν η χώρα μας πλήγηκε από παρατεταμένες ξηρασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας.
Τη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί το γενικότερο ερώτημα αν ο ανθρώπινος παράγοντας ενέχεται, και κατά πόσο, στις παρατηρούμενες μεταβολές του καιρού. Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει σε δύο διϊστάμενες απόψεις. Η πρώτη, και αποδεκτή από τις κυβερνήσεις πολλών κρατώ,, θεωρεί ότι οι ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες κατάφεραν ένα πλήγμα στην "οικολογική ισορροπία του πλανήτη" με τα γνωστά αποτελέσματα που βιώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Η δεύτερη επιστημονική άποψη δέχεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει κα΄ποιο ρόλο στις κλιματικές αλλαγές, αλλά η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως σε εξωγήινα αίτια κύρια. Σταχυολογώντας τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνητικών προσπαθειών, η ελληνική επιστημονική έρευνα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη διερεύνηση της επίδρασης στον ελλαδικό χώρο των ακραίων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν μακράν της χώρας μας.
Γίνεται πολύς λόγος για το απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο του "Ελ Νίνιο", μιας οριζόντιας παλινδρομικής κίνησης της επιφανειακής θερμοκρασίας των υδάτων του Ν. Ειρηνικού Ωκεανού. Επειδή η περιοδικότητα και η ένταση του "Ελ Νίνιο" δεν είναι σταθερές, δημιουργούνται εστίες ανωμαλίες στα καιρικά φαινόμενα, που μπορεί να συμβάλουν στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας, λόγω της γνωστής αλληλεπίδρασης ωκεανών και ατμόσφαιρας. Επειδή το "Ελ Νίνιο" είναι ένα φαινόμενο μεγάλης κλίμακας του νότιου ημισφαιρίου, αναζητούνται οι παράγοντες εκείνοι που είτε επιφέρουν αλλαγές στην περιοδικότητά του είτε μεταβάλλουν την έντασή του. Οι ποικίλλες, λοιπόν, μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη συσχέτισης, άλλοτε ισχυρής και άλλοτε ασθενούς, του "Ελ Νίνιο" με κατά τόπους ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σφοδροί τυφώνες έχουν συσχετισθεί με την απουσία ή όχι του "Ελ Νίνιο". Σχετικά με την περιοχή της Ευρώπης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τα πράγματα. Θα πρέπει, δε, να είμαστε πολύ συγκρατημένοι στην πιθανότητα επίδρασης του "Ελ Νίνιο" στη χώρα μας και γενικά τη Ν.Α. Ευρώπη.


Ενεργειακό ισοζύγιο

Όσον αφορά τη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών δημιουργίας των κλιματικών μεταβολών, υφίσταται η άποψη της διαταραχής του ενεργειακού ισοζυγίου της γης. Με τον όρο αυτό εννοούμε το ποσό ενέργειας του ήλιου που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα σε σχέση με εκείνο που εκπέμπει από τη γη προς το διάστημα. Σε μια "φυσική" ατμόσφαιρα το 70% της εισερχόμενης στη γήινη ατμόσφαιρα ηλιακής ενέργειας απορροφάται από τη γη και την ατμόσφαιρά της, ενώ το υπόλοιπο 30% επανεκπέμπεται προς το διάστημα σε μορφή θερμότητας (υπέρυθρη ακτινοβολία). Το ενεργειακό ισοζύγιο έχει σαν συνέπεια τη διατήρησης του θερμικού ισοζυγίου στην ατμόσφαιρα, δηλαδή τη διατήρηση της κατανομής της θερμοκρασίας μέσα στην ατμόσφαιρα σε οριζόντια και κατακόρυφη έννοια. Όταν, για κάποιο λόγο, διαφοροποιηθούν τα ποσά απορρόφησης και επανεκπομπής της ακτινοβολίας, μεταβάλλεται τοπικά το ενεργειακό (και το θερμικό) ισοζύγιο. Έτσι, δημιουργείται μεταβολή στην κατανομή της απορροφούμενης και επανεκπεμπόμενης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δυνάμεις ικανές να οδηγήσουν σε ασυνήθιστα (για την εποχή ή την περιοχή) καιρικά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα είναι να λέμε ότι "ο καιρός τρελάθηκε". Μία από τις κύριες αιτίες διατάραξης της ισορροπίας του ενεργειακού ισοζυγίου έχει φανεί ότι είναι η εισαγωγή στην ατμόσφαιρα θεϊκών αερολυμάτων ανθρωπογενούς προέλευσης.
Με αφορμή την συνύπαρξη των δύο αντίθετων επιστημονικών απόψεων, έχουμε και τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους επί του θέματος του ενεργειακού ισοζυγίου. Η μια μερίδα επιστημόνων πιστεύει ότι αυτό επηρεάζει αρνητικά από τον άνθρωπο σε διαφορετικό βαθμό κατά τόπους. Η άλλη θεωρεί ότι το ποσοστό στο οποίο ο άνθρωπος συμβάλλει αρνητικά ανάγεται στο 10% ενώ το υπόλοιπο 90% οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις επιδράσεις του ήλιου. Ο ήλιος, με το γνωστό 11ετή κύκλο των ηλιακών κηλίδων, αλλά και άλλους με πολύ μεγαλύτερη περίοδο (π.χ. 80 ή 160 ετών), καθορίζει την άφιξη μεγαλύτερου ή μικρότερου ποσού ενέργειας στη γη και επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο, όχι σε ποσοστιαία, αλλά ποσοτική βάση.


Το μέλλον των κλιματικών μεταβολών

Η φύση είναι φτιαγμένη για αυτοπροσαρμογή και αυτοκάθαρση. Οι κλιματικές αλλαγές θα συνεχίσουν να υφίστανται στα πλαίσια που εκδηλώνονται και σήμερα, αλλά κάτω από τα σημερινά δεδομένα η φύση μπορεί να βρει στο μέλλον νέα ισορροπία. Το επόμενο στάδιο που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία είναι η περίπτωση μεταβολής (ή ανατροπής) των σημερινών δεδομένων και η μετατροπή των κλιματικών αλλαγών από τοπικές σε περιοχικές. Να έχουμε, για παράδειγμα, ταυτόχρονες πλημμύρες σε όλη την Α. Μεσόγειο ή να εκδηλωθεί μια θεομηνία σε ομάδα γειτονικών κρατών ή ακόμα και σε ολόκληρη ήπειρο.
Προσωπικά, και με κάθε επιφύλαξη, θα έβλεπα έναν τέτοιο κίνδυνο να είναι ορατός μετά το πέρας μιας εικοσαετίας. Και αυτή τη θέση την υποστηρίζω υπό την προϋπόθεση ότι για τα επόμενα είκοσι χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο, όπως πολλά μοντέλα προβλέπουν, με το ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.


Τρύπα του όζοντος

Είναι γνωστό πως η δημιουργία τρύπας (λέπτυνσης) στη στοιβάδα του όζοντος έχει ανθρωπογενή προέλευση και οφείλεται στη συσσώρευση χημικών ουσιών στη στρατόσφαιρα (των χλωροφθορανθράκων κύρια που περιέχονται σε συσκευασίες με τη μορφή σπρέϋ και τα ψυγεία). Το στρατοσφαιρικό όζον επιδρά ευεργετικά μειώνοντας την επίδραση της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό σημαίνει ότι αν οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου έφταναν στην επιφάνεια της γης με αμείωτη ένταση, η ζωή θα ήταν υπό αίρεση. Αν, λοιπόν, δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, η ανθρώπινη ύπαρξη, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Ήδη, οι καρκίνοι του δέρματος έχουν αυξηθεί δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, θα ήθελα να σημειώσω ότι η τρύπα του όζοντος δεν είναι το κυρίαρχο γενεσιουργό αίτιο, το οποίο οδηγεί τα καιρικά φαινόμενα. Οι παρεκτροπές που παρατηρούνται στα καιρικά φαινόμενα, εκτός της διαταραχής του ενεργειακού ισοζυγίου και του φαινομένου Ελ Νίνιο, έχουν σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή, την αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Λόγω της αύξησης στο ρυθμό της εκπεμπόμενης (θερμικής) ακτινοβολίας υπάρχει μια άνοδος της θερμοκρασίας, στο ύψος, όπου συσσωρεύεται αυτή η ενέργεια. Με τον αυξανόμενο ρυθμό στο πάχος της "θέρμης" στοιβάδας στην ατμόσφαιρα έχει παρατηρηθεί μια γενικότερη αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά 0,3-0,6 βαθμούς Κελσίου από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ προβλέπεται πως, έως τα μέσα του 21ου αιώνα, η επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη μας θα αυξηθεί παραπέρα κατά 1-3 βαθμούς Κελσίου. Κύριο αίτιο του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η αυξανόμενη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου (των δύο κύριων θερμοκηπιακών αερίων, όπως ονομάζονται) είπε από βιομηχανική δραστηριότητα είτε από την ανεξέλεγκτη καύση δασών και βιομάζας.


Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ένας μεγάλος κίνδυνος, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι οι παρατεταμένες ξηρασίες, φαινόμενο που ζήσαμε, ήδη, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και ενδέχεται να επιστρέψει δριμύτερο. Δεύτερη πληγή είναι οι πυρκαγιές των δασών που, ευνοημένες από παρατεταμένες ξηρασίες, θα επιφέρουν όλο και πιο ολέθρια αποτελέσματα στα δάση και το οικοσύστημα γενικότερα. Ένας τρίτος κίνδυνος, λιγότερα άμεσος, είναι αυτός της ερημοποίησης. Συνθήκες ερημοποίησης δημιουργούνται όταν το κλίμα μιας περιοχής μεταβληθεί και μοιάζει με αυτό της ερήμου, δηλαδή, παρουσιάζει μεγάλη θερμοκρασία την ημέρα και πολύ μικρή τη νύκτα, ενώ οι βροχοπτώσεις μειωθούν αισθητά (έως μηδενικές). Οι γεωπονοδασολόγοι που χρησιμοποιούν τεχνολογία, έχουν παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο της ερημοποίησης στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης. Ένα τέτοιο φαινόμενο, για να αναπτυχθεί, χρειάζεται περίοδο δεκαετιών, ίσως και αιώνα. Στο παράδειγμα της Κρήτης συγκεκριμένα, μπορεί να επεκταθούν οι συνθήκες ερημοποίησης σε μία μικρή λωρίδα που να καλύπτει όλο το νότιο τμήμα του νησιού. Αν συνεχιστεί η ανάπτυξη της ερημοποίησης με τον ίδιο ρυθμό, είναι πιθανό στο μέλλον το φαινόμενο αυτό να συμπεριλάβει όλη την Κρήτη. Εκτός των παραπάνω συνεπειών,ασυνήθιστες πλημμύρες, χιονοπτώσεις και μη αναμενόμενες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να παρατηρούνται και στο μέλλον, αν ο άνθρωπος δεν λάβει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα για το κομμάτι εκείνο που τον αφορά και τον ενοχοποιεί στις κλιματικές αλλαγές.


Κλιματικές μεταβολές, πραγματικότητα ή ψευδαίσθηση;

Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: οδεύουμε πραγματικά προς τα εκεί ή όχι; Η απάντηση, προς το παρόν, είναι δυνατόν να δοθεί από μέντιουμ μόνο. Οι παρούσες προβλέψεις των μοντέλων για επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν ή να απορριφθούν από τις επερχόμενες γενεές κατά πάσα πιθανότητα. Το γεγονός, όμως, ότι και στο μακρινό παρελθόν έχουν υπάρξει ακραία (με τη σημερινή έννοια) καιρικά φαινόμενα,μας θέτει και τη διάσταση της ψευδαίσθησης.

Πηγή: Περιοδικό ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ
http://istoploigos.blogspot.com

Χειμώνας στή Νορβηγία