Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρόγνωση καιρού Αττικής, Τρίτη 31/5/2011



Άστατος αναμένεται ο καιρός στην Αττική και την Τρίτη.

Το πρωί θα έχουμε γενικά ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις. Κοντά στο μεσημέρι και μετά όμως, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα βόρεια του νομού όπου και θα παρασύρονται δίνοντας τοπικές βροχές, ίσως και παροδική καταιγίδα.

Προς το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 29 βαθμούς , ενώ οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί μέτριοι 4 με 5 μποφόρ.

Επιμέλεια: Γιώργος Πατσουλάκης (snowlover)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ανεμοστρόβιλος καταμεσής της θάλασσας


ΔΕΙΤΕ: Το εντυπωσιακό βίντεο


Ένας ανεμοστρόβιλος «πέρασε» σήμερα κοντά από τις ακτές της πολιτείας Avoca, βόρεια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, δημιουργώντας ένα τεράστιο υδάτινο «χωνί» που «έτρεχε» με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Η περιοχή το τελευταίο διάστημα πλήττεται από καταιγίδες και πλημμύρες, που έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Καρδίτσα: Ο Παλαμάς έγινε... Βενετία - Δείτε φωτογραφίες!


Πρωτοφανείς καταστροφές από ισχυρή καταιγίδα-χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή...

Έντονες πλημμύρες έπληξαν την πόλη του Παλαμά αλλά και την ευρύτερη περιοχή του δήμου το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου. Η καταρρακτώδη βροχή που ξεκίνησε από τις 16:45 περίπου και συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση επί τουλάχιστον μιάμιση ώρα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες αλλά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργιών...

ΦΩΤΟ από karditsalive.gr
ΦΩΤΟ από karditsalive.gr

ΦΩΤΟ από karditsalive.gr
ΦΩΤΟ από karditsalive.gr

Πολλά σταυροδρόμια - οικοδομικά τετράγωνα του Παλαμά "βούλιαξαν" από τα νερά, σχηματίστηκαν "λίμνες", κατοικίες αποκλείστηκαν από λιμνάζοντα νερά που δεν είχαν διέξοδο να φύγουν και άλλες πλημμύρισαν. Ο δυνατός άνεμος που συνόδευε την μπόρα, στάθηκε η αιτία να υπάρξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις είσοδος των νερών από πόρτες, παράθυρα και στέγες εντός των οικιών.

Μέχρι τις 19:30 η βροχή συνεχίζονταν αρκετά ασθενής. Επίσης, πολλά χωράφια με καλλιέργειες κατακλύστηκαν και σχημάτισαν λίμνες, με κίνδυνο, αν δεν απορροφηθούν τα νερά έγκαιρα, να καταστραφούν τα μόλις φυτρωμένα βαμβάκια και οι άλλες καλλιέργειες της περιοχής.
ΦΩΤΟ από karditsalive.gr
ΦΩΤΟ από karditsalive.gr

ΦΩΤΟ από karditsalive.gr
Αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστός ο αριθμός των στρεμμάτων που έχει πλημμυρίσει, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τις καλλιέργειες και την φετινή παραγωγή των αγροτών, των οποίων το εισόδημα βαίνει συνεχώς μειούμενο από τέτοιες φυσικές καταστροφές..
Πηγή:http://www.newsit.gr

«Θηλιά» οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ


Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δυο βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας, τις οποίες επικαλείται σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μια αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2», τονίζει στην εφημερίδα ο οικονομολόγος της Υπηρεσίας Φατίχ Μπιρόλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δυο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή και η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.

Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δε μειωθούν οι εκπομπές του CO2.

Βάσει εκτιμήσεων υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία ν' αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2100, αναφέρει η εφημερίδα, «τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις».
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη 29/05/2011

Φωτογραφίες και Video από την απογευματινή καταιγίδα στην Θεσσαλονίκη κατά τόπους σημειώθηκε και χαλαζόπτωση .











Επιμέλεια: kwstakourta

Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Λαμία


Απελπισμένοι αγρότες προσβλέπουν σε αποζημίωση


Καταστροφικές εικόνες άφησε με το πέρασμά της η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή Λαμίας.
Οι πλημμύρες προκαλούν θύμισες από τα γεγονότα που σημειώθηκαν την περίοδο του 1998, όταν τα χωράφια είχαν πλημμυρίσει ξανά ενώ είχαν σημειωθεί καταστροφές γεφυρών και άλλων υποδομών της περιοχής.

Μετά από παρέμβαση συνεργείων του Δήμου Λαμιέων, της Περιφέρειας Στερεάς και ιδιωτών, αποκαταστάθηκαν σταδιακά οι περισσότερες από τις βλάβες που προκάλεσε η νεροποντή της Παρασκευής στην Λαμία, όμως καμιά σωστική επέμβαση δεν χωρά στις καταστροφές των βαμβακοφυτειών και οι απελπισμένοι αγρότες προσβλέπουν στην αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ που όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποζημιώσει στο 100% τις καταστροφές στον κάμπο της Λαμίας.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Εκτεταμένες πλημμύρες στη Σλοβακία


Δεν έχουν αναφερθεί θύματα

Μετά από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στα περισσότερα σημεία της χώρας στη Σλοβακία σημειώθηκαν σήμερα εκτεταμένες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ «η στάθμη των υδάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην πόλη Χνούστα στη νότια Σλοβακία, επίσης στο γειτονικό χωριό Κλένοβετς». Στο βόρειο τομέα, η κεντρική πλατεία και μεγάλος αριθμός κατοικιών της πόλης Σπίσκι Στάβνικ είναι πλημμυρισμένες. Μέχρι στιγμής, δεν αναφέρθηκαν θύματα από τις εκτεταμένες πλημμύρες.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τροπικές καταιγίδες σάρωσαν την Κρήτη


ΔΕΙΤΕ: Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία


Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις που σάρωσαν την Κρήτη δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων στη συμβολή της με τη Μελετίου Μεταξάκη, έχει απομακρυνθεί φρεάτιο λόγω του όγκου των υδάτων όπως επίσης και στη συμβολή των οδών Βάρνης και Θερίσου στο Ηράκλειο. Επίσης στην οδό Διονυσίου Φραγκιαδάκη, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς τμήμα του δρόμου, σύμφωνα με τις αρχές, έχει «φύγει» με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται νωρίτερα με μεγάλη δυσκολία.

Παράλληλα, πολύ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε περίπτερο επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων από τα ορμητικά νερά..

Τα σκουπίδια πλημμύρισαν τους δρόμους σε αρκετά σημεία λόγω...ανατροπής των κάδων απορριμμάτων.Ακόμη, τμήμα από μαντρότοιχο που δεν πληρούσε, ούτως ή άλλως τις σχετικές προϋποθέσεις, αποκολλήθηκε κι έπεσε στο οδόστρωμα, στο τμήμα του δρόμου από το Σκαλάνι προς το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια και καταστήματα σε διάφορες περιοχές εντός κι εκτός Ηρακλείου, ενώ η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός. Παράλληλα πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε...λίμνες!
Τα φαινόμενα σύμφωνα με την ΕΜΥ θα συνεχιστούν και όλη την ημέρα του Σαββάτου, αν και πιο ήπια.


Πηγή: cretalive.gr, http://www.newsbeast.gr

«Πνίγηκε» η Κρήτη από τετράωρη νεροποντή


Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια


Απίστευτες καταιγίδες σάρωσαν, τις τελευταίες ώρες, την Κρήτη. Ειδικά στο Ηράκλειο και τα βόρεια παράλια η νεροποντή διήρκεσε τουλάχιστον 4 ώρες! Τα φαινόμενα που ήταν κατά τόπους σφοδρά, είναι τόσο σπάνια για την εποχή που πολλοί μιλούν για αλλαγή κλίματος. Η ποσότητα του νερού που έχει πέσει δεν έπεσε καμία νύχτα ή μέρα των τελευταίων χειμώνων....

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Στο Ηράκλειο σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, τα σκουπίδια έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους σε αρκετά σημεία λόγω ανατροπής των κάδων απορριμμάτων. Οι τοπικές Αρχές ερευνούν τυχόν ζημιές στους βασικούς οδικούς άξονες.

Η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και όλη την ημέρα του Σαββάτου, αν και πιο ήπια.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Ύψη βροχόπτωσης την Παρασκευή 27/05/2011


Βροχές και καταιγίδες με τοπικά έντονο χαρακτήρα εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 27/5/2011 σε αρκετές περιοχές της χώρας. Έτσι, σύμφωνα με τους αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ, τα μεγαλύτερη ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στις ακόλουθες περιοχές: Φαλάσαρνα Χανίων... 63.8 mm, Μακρακώμη Φθιώτιδας... 62.8 mm, Σπήλι Ρεθύμνου... 45 mm, Μαυρολιθάρι Οίτης... 34.2 mm, Περτούλι... 30.4 mm, Ρέθυμνου... 28.2 mm, Φτερόλακα Παρνασσού... 26.4 mm, Μυρίκη Καρπενησίου... 25.8 mm, Παρνασσός (1950)... 23.4 mm, Χανιά... 22.6 mm, Σπάρτη... 22.4 mm και Ριζώματα Ημαθίας... 20 mm.
Πηγή:Ε.Α.Α.

Τυφώνας απειλεί την Ιαπωνία


Το νότιο τμήμα της Ιαπωνίας αναμένεται να πληγεί σήμερα από έναν ισχυρό τυφώνα, ανακοίνωσε η εγχώρια μετεωρολογική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, εκδόθηκε έκτακτη προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή καθώς ο τυφώνας Σόνγκντα, ο πρώτος που απειλεί την περιοχή φέτος, αναμένεται να πλήξει τα νησιά Μιγιάκο και Ισιγκάκι από σήμερα το απόγευμα πριν περάσει από την Οκινάουα την Κυριακή.

Εκτιμάται ότι οι άνεμοι θα φθάνουν τα 180 χλμ./ώρα και παροδικά αναμένεται να αγγίξουν τα 250 χλμ./ώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο ανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων πριν από το πέρασμα του συγκεκριμένου τυφώνα, ο οποίος όμως δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Στους 132 οι νεκροί απ΄τον τυφώνα στο Μιζούρι


Έχουν ισοπεδωθεί χιλιάδες κτήρια


Ιατροδικαστές εργάζονται νυχθημερόν στο Τζόπλιν της πολιτείας Μιζούρι για να αναγνωριστούν τα θύματα του τυφώνα-μαμούθ που έπληξε την πόλη αυτή την εβδομάδα.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά έξι ακόμα, στους συνολικά 132, ανέφερε η υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας του Μιζούρι.

Οι 90 από τους ανθρώπους που ήταν καταχωρημένοι ως αγνοούμενοι είχαν εντοπιστεί ως την Πέμπτη, ενώ στους καταλόγους των αγνοουμένων προστέθηκαν 22 άνθρωποι.

Ο ασυνήθιστα ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κτήρια στην πόλη Τζόπλιν την Κυριακή.

Την περιοχή που έπληξε το καταστροφικό καιρικό φαινόμενο είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά από την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ευρώπη.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Κεραυνός χτύπησε σκάφος


Ευτυχώς δεν κινδύνεψε κανείς

Κεραυνός χτύπησε ένα σκάφος στη μαρίνα της Βουλιαγμένης με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές καθώς και βλάβη στη λειτουργία του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού συστήματος.

Από το Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης απαγορεύθηκε ο απόπλους του«NAZCA» μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο καιρός στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 28-29/5/2011



Τις τελευταίες δύο μέρες αυξημένη αστάθεια επικρατεί σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες που είχαν και έντονο χαρακτήρα .Ο καιρός φαίνεται και το Σαββατοκύριακο να χαρακτηρίζεται από αστάθεια αλλά θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη και θα εντοπίζεται στα δυτικά ,βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά ορεινά ηπειρωτικά της χώρας.Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς έως μέτριοι και δε φαίνεται να προκαλούν κάποιο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο τις μεσημβρινές ώρες ωστόσο τη νύχτα θα κάνει ψύχρα σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής χώρας σε συνδυασμό με την εκδήλωση και των φαινομένων.

H Αίτια για την την αλλαγή την αλλαγή από προχτές είναι η αποκομμένη ψυχρή λίμνη στο Ιόνιο που κινήθηκε γρήγορα ανατολικά προς τη χώρα μας και πέρασε στο Αιγαίο .Έτσι υπήρχε συνδυασμός θερμικού και δυναμικού αιτίου που έδωσαν αξιόλογες συνθήκες αστάθειας σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας.'Έτσι εκδηλώθηκαν αρκετές καταιγίδες και μάλιστα είχαν πρόσκαιρα και έντονο χαρακτήρα συνοδευόμενες από χαλάζι ή ριπαίους ανέμους.

Αυτη η ψυχρή λίμνη σήμερα 0_500είναι εδώ

Αύριο η θέση της θα είναι >> 24_500

Αναλυτικότερα:

Σάββατο 28/5/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός σε μεγάλο κομμάτι της χώρας με ηλιοφάνεια αρκετή στα δυτικά κεντρικά και βόρεια-βορειοδυτικά ενώ λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν στην ανατολική και νότια χώρα που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.Προς τις μεσημβρινές ώρες κατά μήκος της δυτικής ηπειρωτικής χώρας κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και συγκεκριμένα από την Ήπειρο,τη δυτική κεντρική Μακεδονία,τη δυτική κεντρική και βόρεια Θεσσαλία(η ανατολική&νότια Θεσσαλία φαίνεται να μένει εκτός) -δυτική -κεντρική Στερεά(Ευρυτανία,Αιτωλοακαρνανία) αλλά και την Πελοπόννησο(Αρκαδία,Αχαία,Ηλεία,Μεσσηνία) κυρίως στις ορεινές ημιορεινές περιοχές ενώ σε παραθαλάσσιες-θαλάσσιες περιοχές ο καιρός θα είναι πιο ανοιχτός.Τοπικές μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και στα ορεινά της Ροδόπης τις απογευματινές ώρες.Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα χαρακτηρίζεται με ηλιοφάνεια και αναπτύξεις τις θερμές ώρες της ημέρας που θα έχουν τη τάση να πυκνώνουν και πιθανόν να δώσουν όμβρους στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίο (στα πιο ορεινά τμήματα των νησιωτικών τμημάτων) .

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά στα δυτικά τους 29-30οC ενώ στην υπόλοιπη χώρα τους 26-28οC.

Κυριακή 29/5/2011:

Παρόμοια εξέλιξη θα έχει ο καιρός και τη Κυριακή όπου θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και καλή διαύγεια σχετικά και ορατότητα ενώ νεφώσεις θα υπάρχουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο .Τις θερμές ώρες της ημέρας και πάλι θα έχουμε συνθήκες αστάθειες στις περιοχές που αναφέραμε το Σάββατο όπου θα εκδηλωθούν ανοιξιάτικου τύπου μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες μέχρι και αργά το απόγευμα όπου ο καιρός θα παρουσιάζει βελτίωση.Επίσης τοπικούς όμβρους θα έχουμε και στο ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο και την βόρεια Κρήτη κυρίως στις ορεινότερες περιοχές αυτών.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα ,το μεσημέρι θα καταφέρνει να ανεβαίνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα αλλά μετά τις βροχές θα επικρατεί σχετική ψύχρα τη νύχτα(και κυρίως στις πιο βόρειες και ορεινές περιοχές).

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Μικρό αφιέρωμα στις καταιγίδες


Στη Μετεωρολογία με τον όρο καταιγίδα εννοούμε μία ή περισσότερες ηλεκτρικές εκκενώσεις που εκδηλώνονται με φωτεινή λάμψη, την αστραπή, και με οξύ ή υπόκωφο ήχο, τη βροντή. Το σύννεφο της καταιγίδας είναι ο σωρειτομελανίας που αναπτύσσεται με την ανύψωση θερμού και υγρού αέρα σε ασταθές περιβάλλον. Το έναυσμα για την ανύψωση του αέρα μπορεί να προέλθει από:

• την επίδραση του αναγλύφου (ορογραφικές καταιγίδες)

• την κίνηση ενός μετώπου (μετωπικές καταιγίδες)

• την υπερθέρμανση του εδάφους (θερμικές καταιγίδες ή καταιγίδες αέριας μάζας).

Για τη χώρα μας, όπως και για πολλές άλλες περιοχές των μέσων πλατών, οι καταιγίδες είναι σημαντικό μετεωρολογικό φαινόμενο, διότι:

• αποτελούν την πηγή από την οποία προέρχεται σχεδόν στο σύνολό του το νερό της θερινής περιόδου

• είναι οι φορείς του χαλαζιού, που πολλές φορές προκαλεί καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

• προκαλούν τους κεραυνούς, που συχνά γίνονται η αιτία να χάνουν πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους

• προκαλούν πυρκαγιές δασών

• προκαλούν συχνά καταστροφικές πλημμύρες

• προκαλούν τα μπουρίνια που, από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο γίνονται η αιτία να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι, κυρίως στις ακτές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταιγίδων παρουσιάζεται τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στη δυτική Ελλάδα. Τέλος, στην εκδήλωση των καταιγίδων η επίδραση της ξηράς ή της θάλασσας κατά τη διάρκεια των διάφορων εποχών του έτους είναι καθοριστική.

[Απόσπασμα από το βιβλίο: ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι «η γνώση»].

του Δημ. Ζιακόπουλου

Πηγή:http://freemeteo.com

Πλημμύρισαν καλλιέργειες στη Λεύκη Καρδίτσας


Σε λίμνη μετατράπηκαν πάνω από 2.000 στρέμματα


Η τελευταία βροχόπτωση τα ξημερώματα Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα νέες καταστροφικές πλημμύρες σε καλλιέργειες του αγροκτήματος Λεύκης, της δημοτικής ενότητας Φύλλου του Δήμου Παλαμά στο νομό Τρικάλων.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φύλλου Ηλίας Λιάχανος που επισκέφτηκε την περιοχή, από τη συνεχή ολονύχτια βροχόπτωση, πάνω από 2.000 στρέμματα με σιτηρά, κηπευτικά και βαμβάκι, μετατράπηκαν σε μια απέραντη λίμνη.

Ολόκληρες φυτείες με βαμβάκι που μόλις φύτρωσε βρίσκεται μέσα στο νερό και αναμένεται να σαπίσει, καλλιέργειες με κηπευτικά (πατάτες, κρεμμύδια, πεπόνια κ.λπ.) έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ τα σιτηρά που αναμένονταν να αλωνιστούν τις επόμενες εβδομάδες έχουν «πλαγιάσει» από τη βροχή και τον άνεμο.

Πηγή: trikalanews,gr ,http://www.newsbeast.gr/

Σεισμός στα Χανιά


Αναστάτωση στο νησί από τη σεισμική δόνηση


Σεισμική δόνηση αναστάτωσε την Κρήτη πριν από λίγη ώρα. Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χλμ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται 55 χλμ ΒΔ των Χανιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Ξεκινά η άσκηση Ποσειδών για τσουνάμι στην Κρήτη


Για πρώτη φορά θα δοκιμαστούν νέες τεχνολογικές καινοτομίες


Την Δευτέρα 30 Μαίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης άσκηση επί χάρτου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υλοποιεί ως Επικεφαλής Εταίρος η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τη συμμετοχή ως εταίρων δύο Εθνικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα).

Η άσκηση POSΕIDON, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία, επίκαιρη όσο ποτέ, έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση επί χάρτου POSΕIDON καθώς και το ομότιλο πρόγραμμα EU POSΕIDON αποτελούν την πρώτη άσκηση με σενάριο τσουνάμι στην ιστορία της Ε.Ε., ενώ μια σειρά από καινοτομίες θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά στα πλαίσια της άσκησης όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού.

Επίσης η POSΕIDON αποτελεί ένα σημείο συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας και της επιχειρησιακής Πολιτικής Προστασίας καθώς για πρώτη φορά με μοντέλα θα προσομοιωθεί ο μεγάλος καταστρεπτικός σεισμός του 365μχ, στην δυτική Κρήτη ο οποίος είχε σαν συνέπεια μέχρι και την κατά 6-10 μέτρα ανύψωση περιοχών στα δυτικά παράλια της Κρήτης.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν το κρίσιμο στοιχείο για τα όργανα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα Πολιτικό, Στρατηγικό, Επιχειρησιακό, Τακτικό. Παράλληλα στην άσκηση POSΕIDON θα δοκιμασθούν σε εθνικό επίπεδο διαδικασίες και δομές του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά την εφαρμογή του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελώντας έτσι και εν όψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου ένα μοναδικό εργαστήριο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας δοκιμασίας και ελέγχου των νέων οργάνων και διαδικασιών.

Στην άσκηση συμμετέχουν ως «παίκτες» όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς ενώ τον γενικό συντονισμό έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δνση Πολιτικής Προστασίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως Εθνική Αρχή Π.Π. της χώρας μας με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Θ Μπούφη, αναγνωρίζοντας το ειδικότερο βάρος της άσκησης POSΕIDON σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διέθεσε στην Περιφέρεια της Κρήτης ειδική ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της στην οποία συμμετέχουν ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ε.Ε. και ο Υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Π.Π. , η οποία θα έχει και την κεντρική τεχνική διεύθυνση διεξαγωγής και συντονισμού της άσκησης.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ε. Όθωνας ενώ την άσκηση θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης, επιστημονικό προσωπικό και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:flashnews.gr ,http://www.newsbeast.gr/


Χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο στη Λαμία


Από έναν ορμητικό χείμαρρο παρασύρθηκε το όχημα «ford fiesta» όταν ο οδηγός του επεχείρησε να διασχίσει το ρέμα του Ξηριά στη Λαμία, στο σημείο που οδηγεί στη Ροδίτσα.

Το ρυάκι όμως από την ισχυρή βροχόπτωση είχε μετατραπεί σε χείμαρρο και παρέσυρε το αυτοκίνητο, που ευτυχώς σφήνωσε λίγο παρακάτω και ο οδηγός ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί με τη βοήθεια της 7ης ΕΜΑΚ, που έσπευσε στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, η τροχαία γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του σημείου, είχε τοποθετήσει κώνους και στις δυο πλευρές του Ξηριά, αλλά κάποιοι οδηγοί, όχι μόνο τους αγνόησαν, αλλά και τους είχαν μετακινήσει, με αποτέλεσμα ο οδηγός του ford fiesta που ήταν από τη Λάρισα να μη γνωρίζει τον κίνδυνο που διέτρεχε.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Προβλήματα στη Λαμία από τη σφοδρή βροχόπτωση


Έχει διακοπεί και η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου


Δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η πυροσβεστική, αλλά και ο δήμος της Λαμίας για πλημμυρισμένα υπόγεια στην πόλη, μετά την τρίωρη σφοδρή βροχόπτωση.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου αφού 6 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία σε γέφυρα του ΟΣΕ έχει δημιουργηθεί πραγματική λίμνη και η κυκλοφορία πλέον προς Καρπενήσι και προς Δυτική Φθιώτιδα εξελίσσεται διαμέσου της Υπάτης.

Ένα αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στα νερά χειμάρρου περιφερειακά της Λαμίας και παρενέβη η πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκε ύφεση στα καιρικά φαινόμενα και ανακούφιση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τόσο της πυροσβεστικής όσο και του δήμου οι οποίες συνεχίζουν την άντληση υδάτων.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/


Τα βακτήρια προκαλούν… χαλάζι, βροχή και χιόνι


Η σχέση μικροοργανισμών και καιρικών φαινομένων


Μερικές φορές η χαλαζόπτωση φαίνεται να αρχίζει από το… πουθενά, παρόλο που το χαλάζι μπορεί να έχει μέγεθος μέχρι και γροθιάς. Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη ανακάλυψε ότι για το χαλάζι μπορεί να υπάρχει ένας ένοχος που δύσκολα κανείς θα υποψιαζόταν: τα βακτήρια και μάλιστα μπορεί αυτά να είναι παθογόνα.

Ο ερευνητής Αλεξάντερ Μισό του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μοντάνα, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος ειδικός στο πεδίο της σχέσης μικροοργανισμών και καιρικών φαινομένων, παρουσίασε νέα στοιχεία στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, τα οποία δείχνουν ότι τα βακτήρια είναι αρκετά πιθανό να παίζουν ρόλο-κλειδί στην «πυροδότηση» χαλαζιού, βροχής και χιονιού.

Ο επιστήμονας συνέλεξε μεγάλου μεγέθους δείγματα (άνω των πέντε εκατοστών σε διάμετρο) από χαλαζόπτωση, τα πάγωσε και στη συνέχεια ανέλυσε εξονυχιστικά το νερό που περιεχόταν στο χαλάζι.

Με τον τρόπο αυτό, διαπίστωσε ότι στο αρχικό «έμβρυο» του χαλαζιού υπήρχαν βακτήρια, τα οποία πιθανότατα αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα γύρω από τον οποίο σχηματίστηκε το χαλάζι.

Για να δημιουργηθεί πάγος στα σύννεφα, ο οποίος στη συνέχεια θα πέσει στο έδαφος με τη μορφή χαλαζιού ή χιονιού, πρέπει να προϋπάρχει ένα σωματίδιο γύρω από το οποίο να συσσωρευτούν τα μόρια του νερού και έτσι να αναπτυχθεί ο παγοκρύσταλλος.

Σύμφωνα με τον Μισό, αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία ότι αυτό τον ρόλο του πυρήνα μπορεί να παίζουν όχι ανόργανα σωματίδια (σκόνης κλπ), αλλά βακτήρια ή άλλα οργανικά-βιολογικά σωματίδια.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον Μπρεντ Κρίστνερ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα, ο οποίος επίσης παρουσίασε σχετικά στοιχεία στο ίδιο μικροβιολογικό συνέδριο, ένας φυτικός παθογόνος μικροοργανισμός, η ψευδομονάδα, φαίνεται πως βρίσκεται συχνά πίσω από τέτοια καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, χιονόπτωση), καθώς η εξωτερική επιφάνειά της αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στο να συγκεντρώνει τα μόρια νερού γύρω της. Η ψευδομονάδα διαθέτει ένα γονίδιο που δημιουργεί μια πρωτεΐνη στην εξωτερική μεμβράνη της, η οποία συγκρατεί τα μόρια νερού με μεγάλη ικανότητα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Κεραυνός χτύπησε τα καλώδια του τραμ


Κυκλοφοριακά προβλήματα από την μπόρα στην Αττική


Για μισή ώρα διακόπηκε σήμερα το απόγευμα η κίνηση του τραμ, λόγω πτώσης κεραυνού στα καλώδια του στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην πλατεία Γλυφάδας. Ο κεραυνός ακινητοποίησε έναν από τους συρμούς του τραμ, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα για τους επιβάτες. Η βλάβη αποκαταστάθηκε από τα συνεργεία και η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε.

Από την ολισθηρότητα του δρόμου λόγω της νεροποντής, επίσης, δίπλωσε νταλίκα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών από την έξοδο Μάνδρας και των ΙΧ αυτοκινήτων από το ύψος των Βιλλίων.

Μέχρι και πριν από λίγο γερανοί της Τροχαίας κατέβαλαν προσπάθειες για να απομακρύνουν την νταλίκα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Βαρύς ο φόρος αίματος από ανεμοστρόβιλους


Στους 232 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τον ανεμοστρόβιλο στην πόλη Τζόπλιν


Στους 232 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από τον ανεμοστρόβιλο που σάρωσε την Κυριακή την πόλη Τζόπλιν του Μισούρι, όμως ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να έχουν ήδη καταμετρηθεί και να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νεκρών, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Τέσσερις ημέρες μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από τα 125 πτώματα που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια μόνο ένα έχει αναγνωριστεί. Οι αρχές ζήτησαν από τις οικογένειες «να κάνουν υπομονή» γιατί η διαδικασία αναγνώρισης μέσω γενετικού υλικού και δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι χρονοβόρα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν επιτράπηκε στις οικογένειες να πάνε στο νεκροτομείο για να αναγνωρίσουν τους οικείους τους, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας, Αντρέα Σπίλερς, εξήγησε ότι οι αρχές θέλουν «να είναι σίγουρες 100%» για την ταυτότητα των θυμάτων.

Όσον αφορά τους 232 αγνοούμενους «δεν είμαστε βέβαιο ότι είναι όλοι τους νεκροί», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός μπορεί να αλλάξει αν βρεθούν και άλλα πτώματα ή αν δηλωθούν και άλλοι αγνοούμενοι.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Το ηφαίστειο της Ισλανδίας


ΔΕΙΤΕ: Όπως φάνηκε από το διάστημα και τη γη



Είναι ήδη γνωστό σχεδόν σε όλους πως έχει καλυφτεί ο ήλιος στις γύρω περιοχές από το ηφαίστειο. Τα προβλήματα που προκύπτουν για τις αερομεταφορές είναι πολύ μεγάλα και εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεων κάτω από τέτοιες συνθήκες. Πτήσεις μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας έχουν διακοπεί λόγω της ηφαιστειακής στάχτης και των καπνών που έχουν διαδοθεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι φαντασμαγορικές φωτογραφίες και το στιγμιότυπο που ακολουθούν, για άλλη μια φορά θα σας δείξουν πόσο ανίσχυροι είμαστε τελικά μπροστά στη δύναμη της φύσης.














Πηγή:http://www.newsbeast.gr/



Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες


ΔΕΙΤΕ: Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ίμπιζα


Ένας από τους τουριστικότερους προορισμούς της Ισπανίας, η Ίμπιζα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της. Ήδη έχουν γίνει στάχτη 10.000 στρέμματα βλάστησης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των Βαλεαρίδων, στις οποίες ανήκει η Ίμπιζα, περίπου 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από 80 κατοικίες που κινδύνευαν.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε χτες κοντά στην κοινότητα Σαντ Χοάν δε Λαμπρίτχα, στα βορειοδυτικά του νησιού.
Οι αρχές έχουν συλλάβει έναν 50χρονο Ισπανό, μόνιμο κάτοικο Ίμπιζας, ο οποίος έβαλε τη φωτιά κατά λάθος όταν προσπάθησε να ζαλίσει με καπνό ένα μελίσσι. «Μια σπίθα από το φυσερό που χρησιμοποιούσε ο μελισσοκόμος προκάλεσε τη φωτιά», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Από τη φωτιά, που παραμένει εκτός ελέγχου, έχουν καεί κυρίως πευκοδάση.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Πρόγνωση καιρού Αττικής για Παρασκευή 27/05/11


Άστατος θα παραμείνει ο καιρός και την Παρασκευή

Με συννεφιά κατά τόπους έντονη θα ξεκινήσει η μέρα , σποραδικές βροχές θα έχουμε στο νομό ενώ στα δυτικά και βόρεια του νομού θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 17-26 βαθμούς Κελσίου.
Βελτίωση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.