Σιγά σιγά η κακοκαιρία που επηρέασε μεγάλο μέρος της κεντρικής ανατολικής και νότιας χώρας αποτελεί παρελθόν με κάποια υπολείμματα αυτής στο νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ,ενώ αρκετή συννεφιά με ποτιστικές βροχές επικρατεί σε κομμάτι της ανατολικής Στερεάς-ανατολικής Θεσσαλίας-Εύβοιας και βορειοανατολικής Πελοποννήσου καθώς και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά-χιονοδρομικά των περιοχών αυτών.
Από αύριο Πρωτοχρονιά 1/1/2013 σιγά σιγά τα φαινόμενα περιορίζονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Δωδεκάνησα και στην Κρήτη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας(ανατολική Στερεά-Εύβοια και ανατολική Θεσσαλία ) θα έχουμε κάποια συννεφιά με κάποιες πρόσκαιρες ασθενείς βροχές νωρίς το πρωί κυρίως στην Εύβοια και πιθανώς και στην βορειοανατολική Αττική. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα παραμείνουν μόνο στην ορεινή Εύβοια όπου δεν αποκλείεται μέχρι και το τέλος της ημέρας να εκδηλώνονται κάποιες ασθενούς χαρακτήρα βροχές. Πιο πολλές βροχές θα έχει η Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα(Ρόδος-Καστελόριζο) όπου δεν αποκλείονται και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα βουνά της Κρήτης πάνω από τα 1800-2000 μέτρα (πρόσκαιρα δεν αποκλείεται να κατέβουν νωρίς το πρωί στην βόρεια Κρήτη και στα 1600-1800μ.
Τετάρτη 2/1/2012- Σάβατο 5/1/2012:
Γενικά καλός θα είναι ο καιρός στην χώρα μας το διάστημα αυτό με ηλιοφάνεια αλλά κι αρκετές νεφώσεις ,ωστόσο οι βροχές με το βόρειο ρεύμα φαίνεται να συνεχίσουν αν απασχολούν το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και την Τετάρτη-Πέμπτη 2-3/1/2012 ενώ θα υπάρχει και σχετική συννεφιά στην ανατολική προσήνεμη στο Αιγαίο χώρα.
Επίσης κάποιες τοπικές βροχές φαίνεται να έχουμε και στην δυτική παράκτια Ελλάδα και κυρίως όμως στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς σε παράκτιες-παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου-δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου. Παρ'ολα αυτά δεν φαίνεται να είναι ικανές να κινηθούν τόσο πολύ στην δυτική χώρα και κυρίως στην στεριά ,φαίνεται πιο πολύ να εκδηλώνονται στην θάλασσα του Ιονίου επηρεάζοντας και τα νησιά από την Κέρκυρα μέχρι και την Ζάκυνθο. Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι έντονα τα φαινόμενα.
Έτσι πλέον από την Παρασκευή και το Σάββατο 4-5/1/2012 φαίνεται να κυριαρχεί το βόρεια ρεύμα στο Αιγαίο ,θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και θα επικρατεί αρκετή συννεφιά από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής στην ανατολική Θεσσαλία-ανατολική Στερεά-Κυκλάδες-Κρήτη η οποία θα δίνει φαινόμενα καθαρά ορογραφικού χαρακτήρα και ασθενή. Πιο πολλές βροχές φαίνεται να δέχεται πάλι το νότιο Αιγαίο και κυρίως η βόρεια Κρήτη .
Προοπτική:
Από την Κυριακή 6/1/2012 και έπειτα όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας επισκέπτεται μια ψυχρή εισβολή από την Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας η οποία θα εισχωρήσει στο Αιγαίο ρίχνοντας την θερμοκρασίας και ενισχύοντας τους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους. Αυτό συνεπάγεται κάποια φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα με την μορφή χιονιού ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές αλλά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο σε ανατολική Στερεά-Εύβοια αλλά και στην νότια Χαλκιδική.
Παρολα αυτά η διχογνωμία των μοντέλων είναι αρκετά έντονη για το μέγεθος αυτής της ψυχρής εισβολής αλλά και του αυλώνα κάτι που είναι αρκετά καθοριστικό έτσι ώστε να κατέβουν οι οποίες χιονοπτώσεις σε πιο χαμηλό υψόμετρο. Υπάρχει τάση πάντως από τα Θεοφάνια και μετά να μας επισκέπτονται ψυχρότερες αέριες μάζες από την Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται πιο έντονο προς τα μέσα του μήνα καθώς φαίνεται να συσσωρεύεται ψύχος στην ανατολική Ευρώπη και στην Ρωσία και πιθανόν να υποχωρήσει η δυναμική του Ατλαντικού με τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά τα οποία βαθαίνουν αρκετά.
Ας δούμε τι επικρατεί με τα τωρινά στοιχεία από τα προγνωστικά μοντέλα:
Μεγάλη ασάφεια επικρατεί καθώς ναι μεν έχουμε μια επέκταση του αζορικού αντικυκλώνα συνοδεία εκτεταμένου ridge το οποίο φτάνει αρκετά βόρεια βορειοδυτικά της Σκανδιναβίας κάτι το οποίο εκτοπίζει και το όποιο κρύο ανατολικότερα προς την Ρωσία,ενώ την ίδια ώρα έχουμε μια αρκετά δυναμική επικράτηση της Ατλαντικής ροής η οποία είναι υπεύθυνη για το αν θα ενισχυθεί η αν εξασθενήσει ο πολικός αερόχείμαρρος στην Ρωσία και βορειοανατολικά της Σκανδιναβίας .
Αυτή η μάχη "τιτάνων" μεταξύ των 2 αεροχείμαρων τον έναν εξ ατλαντικού και τον πολικό είναι αρκετά σημαντική για το ποιος από τους δύο θα καταφέρει να μην εξασθενήσει σημαντικά τον άλλον. Η συνεχόμενη ανατροφοδότηση βαρομετρικών χαμηλών στον Ατλαντικό έχεις ως συνέπεια βαθιές κυκλογενέσεις που μπορούν πολύ γρήγορα να ενισχύσουν την ροή του αεροχείμαρου επεκτείνοντας χαμηλά και ανατολικά της Γροιλανδίας με αποτέλεσμα να ωθείται βίαια ο πολικός αερόχειμαρος προς την Ρωσία και κατά συνέπεια στην ανατολική Τουρκία .
Το ενδεχόμενο που είναι αρκετά ορατό είναι μια οπισθοδρόμηση και βάθυνση ενός χαμηλού στον Ατλαντικό που θα τον ωθήσει βορειότερα βορειοδυτικότερα με αποτέλεσμα η ψυχρή μάζα από την Ρωσία να καταφέρει να μπέι πιο δυτικά προς την Ελλάδα και κυρίως την ανατολική και νότια παρ'ολα αυτά τα σημεινά στοιχεία δείχνουν τον μεγαλύτερο όγκο αυτού του εκτεταμένου αυλώνα συνοδεία χαμηλού να καλύπτει την Τουρκία και να πιάνει ορεικά τις ανατολικές προσήνεμες στο Αιγαίο περιοχές.
Αυτή η οπισθοδρόμηση του Ατλαντικού αερόχειμαρου θα φτιάξει μια διάταξη τύπου "Ω" στην Ευρώπη με το ridge να ανέρχεται μέχρι και την Σκανδιναβία και το jet stream του αεροχείμαρου να κινείται νότια νοτιοανατολικά και να αποκόπτεται ο αυλώνας στην Τουρκία.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ακόμα κάποιες λίγες κρίσιμες μέρες να δούμε κατά πόσο θα γίνει αυτή η οπισθοδρόμηση στον Ατλανικό με αποτέλεσμα να τρυπώσει η ψυχρή εισβολή πιο νοτιοδυτικότερα από ότι φαίνεται τώρα και να έχουμε χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο. Δυστυχώς η προγνωσιμότητα στον Ατλαντικό δεν είναι τόσο έγκυρη από τώρα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για την εξέλιξη του καιρού ακριβώς στις 6-7/1/2012 .
Ωστόσο το αρνητικό σενάριο είναι να ενισχυθεί εκ νέου η ατλαντική ροή και να επεκταθούν νέα χαμηλά ανατολικά της Γροιλανδία με αποτέλεσμα να σπρώξουν πολύ ανατολικά τον αυλώνα προς την Σιβηρία ενώ πιθανώς να εξασθενήσουν και την δυναμική του καθώς μια περεταίρω βάθυνση ενός χαμηλού στον Ατλαντικό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην εξασθένιση του πολικού αεροχείμαρου και του συσσωρεύμενου κρύου στα βορειοανατολικά Βαλκάνια και την Ρωσία.
Αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι μια πτώση της θερμοκρασία συνοδεία βορειοανατολικών παγερών ανέμων από την Μαύρη Θάλασσα και κάποια ασθενή φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.
Πάντως φαίνεται πως θα έχει αρκετό ενδιαφέρον ο Γενάρης ειδικά μετά τις 7-10/1/2012 μιας και σιγά σιγά βαδίζουμε στην καρδιά του χειμώνα.
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)