Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Το σύστημα πρόγνωσης καιρού ΣΚΙΡΩΝ

Από το Spin 8-6-2000

Χάρτης καιρούΠρογνωστικός χάρτης επιφανειακής θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας, για τις 2 Ιουνίου 2000 (12.00 UTC). H πρόγνωση ήταν διαθέσιμη στη σελίδα του συστήματος ΣΚΙΡΩΝ στο Internet 48 ώρες πριν.

Το κύριο μέρος του Συστήματος βασίζεται στο διεθνώς δοκιμασμένο, σε επίπεδο εφαρμογών, ατμοσφαιρικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού ΕΤΑ, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και αργότερα στο Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων (ΝCEP) των ΗΠΑ.

Το Σύστημα ΣΚΙΡΩΝ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Ανάπτυξη ενός συστήματος πρόγνωσης καιρού μεγάλης ακρίβειας σε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων" του ΕΠΕΤ ΙΙ. Κατά τη διάρκεια του έργου, το μοντέλο ΕΤΑ αναπτύχθηκε περαιτέρω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό την εφαρμογή του στην περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας μάλιστα πολύ καλά αποτελέσματα στην πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακολουθώντας τις σημερινές τάσεις της μετεωρολογικής κοινότητας, ο κώδικας του μοντέλου παραλληλοποιήθηκε πλήρως και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα κατανεμημένης μνήμης.

To oλοκληρωμένο Σύστημα πρόγνωσης καιρού ΣΚΙΡΩΝ έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί επιχειρησιακά στην ΕΜΥ, γεγονός που επιτρέπει την ΕΜΥ: να είναι πιο αυτοδύναμη και να παρέχει βελτιωμένη πρόγνωση καιρού για τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, να παρέχει προϊόντα υπηρεσιών υψηλών απαιτήσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όσον αφορά την έγκαιρη πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων (επεισοδίων ρύπανσης, θυελλωδών ανέμων, έντονων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων, παγετού), με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών κινδύνων, να παρέχει υψηλής ευκρίνειας προγνώσις για εφαρμογές των Ενόπλων Δυνάμεων να μπορεί να υποστηρίξει και να προωθήσει το ολοκληρωμένο σύστημα πρόγνωσης καιρού στη διεθνή αγορά.

Στην ΕΜΥ το σύστημα ΣΚΙΡΩΝ εφαρμόζεται στην παράλληλη πλατφόρμα HP/SPP1600 EXEMPLAR χρησιμοποιώντας 16 CPUs. Η υπολογιστική πλατφόρμα που διαθέτει η ΕΜΥ είναι η ισχυρότερη αυτή τη στιγμή στην Ελλαδα και χρηματοδοτήθηκε από το παραπάνω έργο.

Το Σύστημα ΣΚΙΡΩΝ χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων (MEDUSE: για την πρόγνωση παραγωγής-μεταφοράς-εναπόθεσης σκόνης στη Μεσόγειο, MAMCS: για τη μελέτη του κύκλου του υδραργύρου στην Ευρώπη).

Για την πραγματοποίηση του έργου έχουν συνεργαστεί το Τμήμα Φυσικής (Επ. Υπεύθυνος: Αν. Καθηγητής Γ. Κάλλος) και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ΕΜΥ, το Εργαστήριο Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων Αθηνών (ΕΡΥΥΕΑ) και οι εταιρείες Βrainware A.E. και ΙΤC A.E. Tα αποτελέσματα του μοντέλου διατίθενται καθημερινά μέσω Internet στη διεύθυνση: http://forecast.uoa.gr/.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρηστικό website, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για πρόγνωση τριών ημερών για διάφορες μετεωρολογικές παραμέτρους (ατμοσφαιρική πίεση σε διάφορα ύψη, βροχόπτωση, νέφωση, θερμοκρασία, άνεμο, μεταφορά σκόνης, κλπ.) τόσο στην Ελλάδα (σε όλη την περιοχή, αλλά και για διάφορες πόλεις ξεχωριστά) όσο και στη Μεσόγειο. Υπάρχει ακόμη συνεχής πληροφόρηση για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σύνδεση με τη Meteofrance (δορυφορικές εικόνες της Ευρώπης). Πηγή:www.physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: