Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ραντάρ προβλέπει «φονικές» καταιγίδες


Ισραηλινοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η παρακολούθηση των αστραπών ανά την υφήλιο, θα τους βοηθήσει στην εγκυρότερη πρόβλεψη εκδήλωσης μεγάλων πλημμυρών στη Νεκρά Θάλασσα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν στη ραγδαία αύξηση καταστροφικών πλημμυρών στη Μέση Ανατολή.
Η ξηρασία του εδάφους κοντά στη Νεκρά Θάλασσα έχει σαν αποτέλεσμα, να μην απορροφώνται τα νερά των καταιγίδων, που στο πέρασμα τους παρασύρουν τα πάντα και έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στο πληθυσμό.
Αποτέλεσμα του εν λόγω φαινομένου, είναι να παρατηρούνται θάνατοι πολλών τουριστών και καταστροφές μεγάλου μέρους του οδικού δικτύου.
Επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ συνεργάζονται, για να αναπτύξουν ένα βελτιωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ανιχνεύει τις αστραπές και προβλέπει την εμφάνιση των καταστροφικών πλημμυρών.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, ανιχνεύει τη παγκόσμια δραστηριότητα των αστραπών, αφορά άμεσα τα δελτία καιρού και βοηθά τους μετεωρολόγους να γνωρίζουν πότε και που θα εμφανιστούν έντονες βροχοπτώσεις.
Στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ έχει τοποθετηθεί μια κεραία πάνω στην στέγη, που μπορεί να ανιχνεύσει την αστραπή σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.
Συγκρίνοντας καταγραφές ενδείξεων από άλλους σταθμούς, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν τη θέση της αστραπής με ακρίβεια 10 χιλιομέτρων (6,2 μίλια), οπουδήποτε στο κόσμο.
Επειδή κάθε βροχόπτωση δεν προκαλεί καταστροφικές πλημμύρες, χρησιμοποιείται μια γεωλογική προσομοίωση των λόφων και των βράχων που βρίσκονται γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, που συμβάλει στη πρόβλεψη των επιπτώσεων των «οργισμένων» υδάτων.
Αυτό το είδος της επιστήμης δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ένα έρημο περιβάλλον, όπως της Νεκρά Θάλασσας.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το καινούργιο σύστημα προειδοποίησης θα μπορεί να προβλέψει τις «φονικές» καταιγίδες, τουλάχιστον μια με δύο ώρες πριν ξεσπάσουν, αφού τα επόμενα χρόνια οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στο πλανήτη θα είναι τεράστιες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν.
Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: