Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ο τυφώνας Νεογκούρι απομακρύνει 590.000 άνθρωπους από τις εστίες τους

Ειδική προειδοποίηση εκδόθηκε για τις νότιες περιοχές της Ιαπωνίας

Έκτακτη «ειδική προειδοποίηση» ακραίων καιρικών φαινομένων βρίσκεται σε ισχύ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (τοπική ώρα) για τα νησιά στις νοτιότερες περιοχές της Ιαπωνίας που πλήττονται από το σφοδρό τυφώνα Νεογκούρι.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους και πολλές δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ οι αρχές έχουν ήδη καλέσει 500.000 και πλέον ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και γιγαντιαία κύματα που ήδη έπληξαν κατά τη διάρκεια της ημέρας τις νησιωτικές περιοχές.

«Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση, που ενέχει ενδεχομένως έναν τεράστιο κίνδυνο, και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα βρίσκονται σε ασφαλείς τοποθεσίες εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών», είπε στέλεχος της Μετεωρολογικής υπηρεσίας. Η ισχύς του τυφώνα εντούτοις μειώθηκε λίγο τη νύχτα.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, και ένας άνδρας 62 ετών έχασε την ζωή του στα ανοικτά του Κοσί, στα βορειοανατολικά της πληγείσας περιοχής. Ένας άλλος, ένας άνδρας 81 ετών ο οποίος ψάρευε, έχασε τη ζωή του στη γειτονική επαρχία Κουμαμότο.

Μετά το Μιγιάκο, όπου οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις απομάκρυνσης προς τα δημοτικά κτίρια σε 55.000 κατοίκους, το μεγαλύτερο νησί της Οκινάουα περιλαμβάνεται σήμερα σε μια περιοχή όπου αναμένονται ισχυρές αναταράξεις με τις ριπές ανέμων να φθάνουν έως τα 215 χιλιόμετρα την ώρα ή και περισσότερο στις επόμενες ώρες.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις απομάκρυνσης για τους 42.000 κατοίκους του Νάντζο και τους 96.000 κατοίκους του Γκινοουάν, δύο περιοχές που βρίσκονται στα νότια της νήσου Οκινάουα.

Περίπου 138.000 κάτοικοι της πόλης της Οκινάουα όπως και 113.000 στο Ουρασόε κλήθηκαν να σπεύσουν στα δημόσια καταφύγια.

Συνολικά, τουλάχιστον 590.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε ολόκληρη την περιοχή. Ο αριθμός μειώθηκε στους 540.000 τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, ένας μικρός μόνο αριθμός εξ αυτών ακολούθησαν τις οδηγίες αυτές.

Στην Οκινάουα περίπου 68.500 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας δε λειτουργούν σε πολλές κοινότητες, σύμφωνα με τις αρχές, το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ και τους διαχειριστές.

ΚΥΜΑΤΑ 14 ΜΕΤΡΩΝ

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από δρόμους σχεδόν έρημους που πλήττονται από εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Δέντρα που έχουν ξεριζωθεί και σπασμένα κλαδιά καλύπτουν σε πολλά σημεία το οδόστρωμα, ενώ η θάλασσα έχει εισβάλει στη στεριά.

Τα κύματα μπορεί να φθάσουν ως και τα 14 μέτρα ύψος, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Όλες οι πτήσεις που έχουν προγραμματισθεί για σήμερα από και προς την Οκινάουα έχουν ματαιωθεί, όπως και τα δρομολόγια επιβατικών πλοίων. Πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν και αύριο.
Σχολεία και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά σήμερα.

Ο Νεογκούρι, η διάμετρος του οποίου εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, θα συνεχίσει αργά την πορεία του προς τα βόρεια και κατόπιν προς τα ανατολικά, με τους ανέμους που τον συνοδεύουν να φθάσουν κατ' ανώτατον τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Άνεμοι τέτοιας σφοδρότητας εμποδίζουν ο,τιδήποτε να σταθεί όρθιο και μετατρέπουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε επικίνδυνο «βλήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: