Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Λιώνουν πιο γρήγορα οι πάγοι στην Ανταρκτική και Γροιλανδία

Έρευνα μιας ομάδας βρετανών επιστημόνων που βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων της ΝΑΣΑ έδειξε ότι λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς τα στρώματα του πάγου τόσο στην Ανταρκτική όσο και στη Γροιλανδία.

Οι ερευνητές, που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στο Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ανταρκτική (BAS)., δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι κάποια στρώματα του πάγου σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής λιώνουν πιο γρήγορα από ότι είχε προβλεφθεί. Σε πολλές περιπτώσεις ο πάχος έχει πάχος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο, ωστόσο η επιτάχυνση του φαινομένου είναι δραματική. Πιστεύουν μάλιστα πως εξ αιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, τα θερμά θαλάσσια ρεύματα γύρω από τις ακτές είναι η αιτία που λιώνουν οι πάγοι.

Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από την έρευνα θα τους βοηθήσουν να προβλέψουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που οφείλεται στη τήξη των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, θα μπορούσαν να απειλήσουν τα νησιά του Ειρηνικού, τις ακτές από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τις πόλεις από το Λονδίνο μέχρι το Μπουένος Άιρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οφείλεται κυρίως στη χρήση των ορυκτών καυσίμων και μάλιστα μπορεί να προκαλέσει μια άνοδο της στάθμης των θαλασσών από 50 εκατοστά μέχρι 2 μέτρα, μέσα στον αιώνα που διανύουμε, περισσότερο από ότι είχαν προβλέψει πριν οι διάφορες μελέτες.

Η μελέτη των βρετανών αναφέρει ότι στους 81 από τους 111 παγετώνες που εξετάστηκαν στη Γροιλανδία, το πάχος του στρώματος του πάγου είχε μειωθεί κατά πολύ.

Σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής, ειδικά στα άκρα της ηπείρου, ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται το πάχος του πάγου αυξήθηκε κατά 50% το διάστημα 2003-2007 σε σχέση με την προηγούμενη οκταετία, προειδοποιούν οι ερευνητές της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική.

Οι 50 εκατομμύρια μετρήσεις με τα λέιζερ των δορυφόρων έδειξαν ότι, σε αυτές τις περιοχές, το πάχος του πάγου μειώνεται κατά 10 μέτρα το χρόνο από το 2003.

Βέβαια, λένε οι ερευνητές, πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθορισθεί αν η μείωση του στρώματος του πάγου είναι ένα σημάδι ότι η στάθμη των επιπέδων των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει 3mm το χρόνο.

Πηγή: Reuters, www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: