Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Χιόνια στα πεδινά τέλη Φλεβάρη; Συνοπτική εκτίμηση για 16-28/2/2011


Σημαντικό καιρικό ενδιαφέρον το τελευταίο 10ήμερο του Φλεβάρη

Τετάρτη 16/2/2011 & Πέμπτη 17/2/2011

Βροχές θα εκδηλωθούν από το βράδυ της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια τμήματα των παραπάνω περιοχών και λίγα χιόνια στα ορεινά.Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικά φαινόμενα κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.Η θερμοκρασία σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα της Τετάρτης 15/02/2011 , ενώ την Πέμπτη θα σημειώσει σταδιακά άνοδο σε όλη τη χώρα.Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, νοτιάδες στο Ιόνιο, βόρειοι ενισχυμένοι στο Αιγαίο, στρεφόμενοι σε νότιους και εκεί την Πέμπτη.

Παρασκευή 18/2/2011

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης αναμένεται να προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά κινούμενο Α/ΝΑκά.Σοβαρή επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί από το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσια-παραθαλασσια τμήματα.Τα φαινόμενα ως το βράδυ θα κινηθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα.Αναμένονται τοπικά ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο και σε περιοχές που πρόσκεινται σε αυτό.Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, πολύ ισχυρούς νότιους ανέμους και χαλάζι.

Σάββατο 19/2/2011

Αρχικά αναμένεται γενική κακοκαιρία στη χώρα με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Σταδιακά από το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά προσήνεμα και το Νακό Αιγαίο.Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες βαθμιαία παντού και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση από τα βόρεια.

Κυριακή 20/2/2011

Αναμένεται γενικά βελτιωμένος καιρός στη χώρα με τοπικές συννεφιές και λίγα φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα.Οι βοριάδες θα πνέουν πολύ ισχυροί στα ανατολικά, και η θερμοκρασία σε πτώση με το κρύο να είναι αισθητό.

Δευτέρα 21/2/2011-Τρίτη 22/2/2011

Η επιμονή χαμηλών πιέσεων στο Νακό Αιγαίο σε συνδυασμό με την επικράτηση αντικυκλώνα ΒΔκά της χώρας μας θα ευνοήσουν την κάθοδο ψυχρότερων αερίων μαζών από τη ΒΑκή Ευρώπη προς την περιοχή μας.Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η διάταξη των συστημάτων δεν θα είναι ευνοική για ανεμπόδιστη κατάβαση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών.Η θερμοκρασία παρόλα αυτά θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κυρίως στα ανατολικά τμήματα, ενώ τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινότερα και πιθανώς βόρεια ημιορεινά θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας λόγω της έλευσης μιας διαταραχής από τα ΒΔκά.

Τετάρτη 23/2/2011 εως 28/2/2011

Το παραπάνω διάστημα σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις που υπάρχουν στα προγνωστικά μοντέλα, παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον όσον αφορά το κρύο και τα χιόνια.

Όπως όλα δείχνουν, οι αντικυκλωνικές πιέσεις που θα προϋπάρχουν τότε στη δυτική Ευρώπη, θα κινηθούν βορειότερα προς την Αγγλία και θα καλύψουν το μεγαλύτερο δυτικό-βορειοδυτικό και κεντρικό κομμάτι της ηπείρου, αποκόπτοντας πλήρως την ροή του ατλαντικού.Κατά συνέπεια, ευνοείται κυκλογένεση που θα κινηθεί προς τη χώρα μας, η οποία λόγω της κατάλληλης διάταξης των συστημάτων θα καταφέρει να "τραβήξει" εκ νέου τις ψυχρές αέριες μάζες της ΒΑκής Ευρώπης προς την περιοχή μας, αυτή τη φορά γρήγορα και αποτελεσματικά.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η παραπάνω τάση για την εξέλιξη του καιρού το διάστημα αυτό, θα επικρατήσει πολύ κρύο στη χώρα και τα χιόνια θα σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ή και τελείως πεδινά τμήματα.

Το παραπάνω άρθρο αποτελέι μια συνοπτική εκτίμηση του καιρού για το υπολλειπόμενο διάστημα ως το τέλος του Φεβρουαρίου.Αναλυτικές προγνώσεις για τις προσεχείς ημέρες, καθώς και τα νεότερα στοιχεία για την αξιόλογη πιθανότητα σημαντικής ψυχρής εισβολής και χιονιών στη χώρα προς το τέλος του μήνα σε επόμενα άρθρα από το team του Μeteoclub.

by lefteris13

Επιμέλεια : Λευτέρης Βλάσσης

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: