Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ζέστη στη δυτική Ελλάδα ,μελτέμι στο Αιγαίο το Σ&Κ 9-10/07/2011



Άν και άργησε φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο με ζέστες που θα έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διάρκεια παρά την ένταση ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η ζέστη θα είναι αμελητέα μιας και ο υδράργυρος αποφάσισε για τα καλά να πάρει την ανιούσα. Φαίνεται πως οδεύουμε σε μια διάταξη βαρομετρικών συστημάτων όπου δεν υφίσταται κάποιος αυλώνας από τα δυτικά και βόρεια να μπορεί να ανακόψει τη θερμή λαίλαπα της Αφρικής που έχει απειλητικές διαθέσεις έτσι ώστε να απλώσει τα πλοκάμια της σε όλες τις Μεσογειακές χώρες και όχι μόνο. Η δύναμη της θερμής μάζας και ο τρόπος εξάπλωσης της θα εμποδίζει κατά κάποιο τρόπο την κάθοδος εκτεταμένων long wave trough έτσι ώστε να ανακόψουν τη ζέστη και να δώσουν συνθήκες αστάθειας στη Μεσόγειο. Έτσι λοιπόν οδεύοντας στα μέσα του μήνα φαίνεται πως το καλοκαίρι θα κάνει δυναμικά την εμφάνιση του και η αρχή θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο. Έτσι φαίνεται πως ο καιρός στη χώρας μας το Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ καλός με ηλιοφάνεια αρκετή όπως και ζέστη που θα είναι σαφώς πιο έντονη στη δυτική ηπειρωτική χώρα μιας και εκεί δεν θα υπάρχει το μελτέμι που θα είναι κυρίαρχο στο Αιγαίο και μάλιστα θα ενισχυθεί σημαντικά.

Έτσι στα ανατολικά και νότια η ζέστη δεν θα είναι τόσο έντονη αλλά όσο θα βαδίζουμε προς την ηπειρωτική κεντρική και δυτική ενδοχώρα οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν σημαντικά. Δυστυχώς ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και μελτεμιού είναι αρκετά επικίνδυνος για δασικές πυρκαγιές γιαυτό συνιστάται μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Το μελτέμι από τη μιας θα δροσίζει τα ανατολικά σε σχέση με τα δυτικά αλλά ελοχεύει ο κίνδυνος των πυρκαγιών.

Φαίνεται λοιπόν πως οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 5-6 και τοπικά ίσως 7-8 μποφόρ το Σαββατοκύριακο με τη μεγαλύτερη ένταση από το βορειοανατολικό Αιγαίο μέχρι και τις Κυκλάδες.

096

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως η Κυριακή θα είναι πιο ζεστή μέρα από το Σάββατο και έτσι στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38-39οC ενώ στις κλασικές στη ζέστη περιοχές και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας πιθανόν να αγγίξουν τοπικά περιοχές και 40οC. Στην υπόλοιπη βόρεια χώρα τα θερμόμετρα θα φτάσουν μέχρι και τους 36-37οC ενώ στο εσωτερικό της Μακεδονίας πρόσκαιρα και λίγο παραπάνω. Στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34-35οC ενώ τη Κυριακή στις κλασικές στη ζέστη περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας τοπικά θα φτάσει και τους 37-38οC. Στις νησιωτικές περιοχές φυσικά οι θερμοκρασίες θα είναι σαφώς χαμηλότερες όπως γίνεται τέτοια εποχή αλλά και κυρίως λόγω και του ενισχυμένου μελτεμιού που κατά τόπους θα είναι ισχυρό και εκεί η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29-30οC.(στις Κυκλάδες και τη Κρήτη) ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα στα ανατολικά τμήματα των νησιών που δεν επιδρά το μελτέμι η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 36-37οC ενώ τοπικά ίσως και παραπάνω.

Oι μέγιστες θερμοκρασίες τη Κυριακή θα είναι πιο ανεβασμένες σε σχέση με το Σάββατο οπότε αυτές οι ενδεικτικές τιμές που αναφέραμε, αφορούν αυτήν την ημέρα.

42_t2m

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: