Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εκτίμηση καιρού Ελλάδας - 17/11/2012



Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σε μερικά τμήματα της χώρας μας, ένεκα του αβαθούς δευτερεύοντος βαρομετρικού χαμηλού στα νότια θαλάσσια ύδατα. Επειδή η ακριβής πορεία του δύναται να εκτιμηθεί λίγες ώρες μονάχα πριν την έναρξη των φαινομένων, η παρούσα πρόγνωση ενδέχεται να μεταβληθεί στο ενδεχόμενο μεταβολής της τροχιάς του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία του καθ'αυτή θα καθορίσει τη χωρική κατανομή του υετού.
 
Έτσι λοιπόν, με τα παρόντα στοιχεία που διαθέτουμε, τα περισσότερα χιλιοστά βροχόπτωσης θα τα δεχθούν τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, στα βόρεια κράσπεδα του εκτιμώμενου αβαθούς υφεσιακού κέντρου νότια του Ιονίου. Λόγω του ισχυρού ανατολικού ανέμου στα 850 εκτοπασκάλ (~1500 μ.) οι βροχοπτώσεις θα είναι οφείλονται κυρίως σε μηχανική ανύψωση (ορογραφικού χαρακτήρα, σε περιοχές πλησίον του ΠάρνωναΤαύγετου, κι έπειτα δευτερευόντως της υπόλοιπης κεντροβόρειας ορεινής ζώνης). Βροχοπτώσεις αυξομειούμενες θα σημειωθούν και στους Νομούς Αργολίδας - Αρκαδίας καθώς και στην Ανατολική παραθαλάσσια ζώνη. Εξ αιτίας της σταθερότητας του βαρομετρικού χαμηλού, το κυρίως αίτιο θα εντοπίζεται νοτίως του Λακωνικού Κόλπου. Έτσι λοιπόν, τα Κύθηρα και η Ελαφόνησος εκτιμάται ότι θα είναι οι δύο περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από κάθε άλλο τμήμα της χώρας, ιδίως μεταξύ γιόματος και σούρουπου. Λόγω των μέτριων δεικτών αστάθειας θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
 
Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν από ασθενή φαινόμενα βροχόπτωσης οι κλασσικές προσήνεμες στη τραμουντάνα περιοχές των Νομών Μαγνησίας,ΦωκίδαςΦθιώτιδαςΕυρυτανίας και Εύβοιας. Άστατες θα είναι οι καιρικές συνθήκες στα Νότια Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, με σποραδικές ασθενείς βροχοπτώσεις. Στα νότια Κυκλαδονήσια από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Επιπροσθέτως, θα επηρεαστούν και νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη (τα πρώτα από τις μεσημβρινές και ιδίως τις βραδυνές ώρες, ενώ η δεύτερη τις πρωινές ώρες με βαθμιαία εξασθένιση κι παύση).
 
Τέλος, σχετικώς με το Νομό Αττικής η κατάσταση είναι αρκετά ρευστή. Ενώ το αίτιο υπάρχει (trough επεκτεινόμενο ως τη Βόρεια Αττική), θα επιχειρήσουμε να το υποεκτιμήσουμε, λόγω της γενικότερης διάταξης που διαφαίνεται ότι οριακά δεν θα επηρεάσει σε αξιοσημείωτο βαθμό το Νομό. Τα νέφη που θα καλύπτουν τον ουράνιο θόλο, ήδη από τη χαραυγή, θα συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα μουντό, καθώς θα χωροθετούνται σχεδόν σ'όλες τις τροποσφαιρικές στάθμες. Μία απόπειρα του αιτίου να επηρεάσει το Νομό τις πρωινές ώρες θεωρούμε ότι θα αποβεί άκαρπη. Μόλο ταύτα, λόγω των ισχνών έως μέτριων επιπέδων αστάθειας στο Νότιο Σαρωνικό, θεωρούμε ότι περιοχές Νοτίως του Κορωπίου (ήτοι Νότια Αττική), ο Πόρος, η Υδρα, τα Μέθανα, η Αίγινα θα επηρεαστούν από φαινόμενα βροχόπτωσης, τα οποία ενδέχεται να μετεξελιχθούν και σε καταιγίδα. Ιδιαίτερα ασθενή τα φαινόμενα στα Ανατολικά τμήματα, ενώ στα Βόρεια λόγω του ισχυρού βορειοανατολικού ανέμου το σκηνικό θα απαρτίζεται από χαμηλές νεφώσεις και υγρό καιρό, με ασθενή και κατά περιόδους φαινόμενα (βλέπε Ερυθρές/Βίλλια/Κάλαμο κ.τ.λ.) Από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθεί βελτίωση. Ομοίως θα κυλήσουν οι καιρικές συνθήκες έως το βράδυ, με πολύ αυξημένες νεφώσεις, ελάχιστα ανοίγματα, αλλά κι σχεδόν καθολική απουσία φαινομένων.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο ασθενούς εντάσεως, από Βόρειες / Βορειοανατολικές στο Αιγαίο, ενώ μονάχα στα βόρεια τμήματα αυτού θα είναι ενισχυμένοι όπως δύνασθε να δείτε στον κατωτέρω χάρτη.
 
val12 j e 6
 
 
Υ.Γ.: Η ανωτέρω εκτίμηση συνιστά προσωπικά ερασιτεχνικού χαρακτήρα, κι σε καμία περίπτωση δε δύνανται να υποκατασταθεί από αντίστοιχες επίσημων φορέων.
 
Προσοχή: Υπάρχει το ενδεχόμενο το βαρομετρικό χαμηλό να σημειώσει μία ελαφρώς βόρεια κίνηση. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα θα μεταβληθούν σε σημαντικό βαθμό. Αν όντως επικρατήσει τούτο το σενάριο, θα ενημερωθείτε με nowcast.
 
Το Meteoclub.gr εύχεται σε εσάς και τις οικογένειές σας καλό Σαββατοκύριακο !
 
Επιμέλεια/σύνταξη: Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim)

Δεν υπάρχουν σχόλια: