Αρχικώς, αξίζει να αναφέρουμε όπως έχουμε κάνει και σε προηγούμενα άρθρα μας πως η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στα 500 μιλιμπάρ είναι πολύ βασική, καθ’ότι πρόκειται για τη στάθμη που βρίσκεται στο μέσον της τροπόσφαιρας και δια μέσου αυτής πηδαλιουχούνται οι άνεμοι στην επιφάνεια της γης, και οι αυλώνες και οι ράχες που σχηματίζονται ρυθμίζουν την ανάπτυξη και κίνηση των συστημάτων της γης. Δεδομένου λοιπόν αυτής της αρχικής μας θεωρίας, παρατηρώντας τους χάρτες ισοϋψών στα 500 μιλιμπάρ, θα αντιληφθούμε ότι η αναμενόμενη καιρική αλλαγή θα προέλθει από την κίνηση ανώτερης τραφ (σκάφης χαμηλών υψών) από τα ψυχρά εδάφη της Βορειοανατολικής Ευρώπης προς την κεντρική Ιταλία κι έπειτα το Ιόνιο δια μέσου της Κεντρικής Βαλκανικής. Κοινώς θα διαγράψει μία καμπυλωτή πορεία.
Επίσημα, στην επιστήμη της μετεωρολογίας, μία τέτοια κίνηση ορίζει το «οπισθοδρομούν σύστημα». Συνήθως, τέτοια συστήματα, λόγω της δομής τους επηρεάζουν σημαντικό τμήμα της χώρας. Όταν χωροθετούνται στην Αδριατική, δίχως να δείχνουν διάθεση νοτιοανατολικότερης κίνησης, και στροβιλίζονται σχεδόν αμετακίνητα, συνήθως δημιουργούν καιρό τύπου Π, επηρεάζοντας με υετικά φαινόμενα τη δυτική, βόρεια και ανατολική Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από την ψυχρή εισβολή (χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισβολή βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη). Επειδή όμως στην προκειμένη περίπτωση θα κινηθεί σε πολύ νότιες τροχιές, έως τα βάθη του Κόλπου της Σύρτης, διαγράφοντας μία καμπυλωτή πορεία, ανερχόμενη η αποκομμένη ψυχρή λίμνη προς την χώρα μας, θα επαυξήσει σημαντικά τα έντονα ενδογενή της χαρακτηριστικά, δημιουργώντας και δευτερεύουσες επιφανειακές υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά 1005 μιλιμπάρ πέριξ του Μεσσηνιακού Κόλπου με ανατολικότερη κίνηση). Αντίστοιχες πορείες καταιγιδοφόρων συστημάτων στο παρελθόν έχουν προκαλέσει σφοδρά φαινόμενα σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ελλάδας. Ας συνοψίσουμε τα τμήματα της χώρας που πρέπει να τεθούν σε κατάσταση πρόληψης και επιφυλακής, καθ'ότι εκεί θα εστιαστούν τα εντονότερα φαινόμενα...
Στο κόκκινο αρχικώς τίθενται το Νότιο Ιόνιο, ο Μεσσηνιακός / Λακωνικός / Αργολικός / Σαρωνικός Κόλπος και το Στενό των Κυθήρων. Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα...
Οσον αφορά στην ξηρά, στο κόκκινο θα βρεθούν οι Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Αττικής. Θεωρούμε πολύ πιθανή τη δημιουργία μιας squall line στην περιοχή που ορίζεται από το Λιβυκό και Κρητικό Πέλαγος, η οποία θα "παράγει" πυρήνες καταιγίδων συνεχώς ανατροφοδοτούμενους. Η κίνηση αυτής της γραμμής καταιγίδων θα είναι ελαφρώς βορειοανατολική. Ο άξονας του επαπειλούμενου συνεσφιγμένου μετώπου θα είναι τέτοιος, που θα προκληθούν ισχυρά κύτταρα καταιγίδων εντός του Μυρτώου Πελάγους με κατεύθυνση προς τα ενδότερα τμήματα της Πελοποννήσου και της Αττικής, και δευτερευόντως της Βοιωτίας. Οι ραγδαιότητες θα είναι υψηλές, επίσης οι ηλεκτρικές εκκενώσεις στα ανοιχτά μεγάλης συχνότητας με τάση διείσδυσης προς τα ενδότερα, ενώ θα σχηματιστούν και πυκνές ομίχλες. Ας δοθεί στις ανωτέρω περιοχές, καθαρά προληπτικά, η δέουσα προσοχή.
Στο πορτοκαλί τοποθετούμε περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Εύβοιας, των Νομών Κορινθίας και Βοιωτίας, της Ανατολικής νησιωτικής χώρας, των Δωδεκανήσων, και όλων των νομών της Κρήτης (κατά βάση όλων των νότιων τμημάτων αυτών, που βρίσκονται στις προσήνεμες στο νοτιά περιοχές). Στις προαναφερθείσες περιοχές η κακοκαιρία θα εστιαστεί κατά το πέρας της Παρασκευής 12/12/14
Τέλος, στο λαχανί ανήκουν κατά βάση περιοχές του Βορείου Αιγαίου με χαμηλά επίπεδα επικινδυνότητας
ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ
Ακολουθούν κάποιοι χάρτες που σκιαγραφούν αυτά που αναμένουμε...
(εικ.1: το βαρομετρικό χαμηλό που θα χωροθετείται αρχικώς στο νότιο Ιόνιο Πέλαγος)
(εικ.2: επιφανειακές συγκλίσεις και ισχυρά ανοδικά ρεύματα στα υψηλότερα τροποσφαιρικά στρώματα)
(εικ.3: επίπεδα στροβιλισμού στη μέση τροπόσφαιρα / τα καφετί χρώματα υποδηλώνουν υψηλές τιμές αυτού)
(εικ.4: μία άποψη του μετώπου καταιγίδων / νύχτα 11/12/14)
(εικ.5: Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στις δυτικές Κυκλάδες κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 12/12/14)
(εικ.6: αεροχείμμαροι στα 300 μιλιμπάρ ~ 9000μ. / σχηματισμός polar vortex δυτικά της Κρήτης, ήτοι κυκλωνικού συστήματος)
(εικ.7: ένταση επιφανειακών ανέμων σε μέτρα/δευτ. - παρατηρείστε το μέτωπο καταιγίδων ανοιχτά του Μυρτώου Πελάγους)
(εικ.8: το θερμό συνεσφιγμένο μέτωπο που αναμένεται να μάς επηρεάσει)
(εικ.9: το συνεσφιγμένο από μία άλλη άποψη)
(εικ.10: πρότυπο καιρού / μοτίβο κυκλοφορίας. Προσέξτε πώς συνδέονται η βαθύτατη επιφανειακή ύφεση του βορείου Ατλαντικού με κέντρο 955 μιλιμπάρ, οι υψηλές πιέσεις στην κεντροανατολική Ευρώπη, και οι κυκλογεννέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο)
(εικ.11: η ψυχρή λίμνη όπως εικονίζεται με το θαλασσί χρώμα)
(εικ.12: οι πρώτες ηλεκτρικές εκκενώσεις του οπισθοδρομούντος συστήματος)
(εικ.13: Δείκτης Κ / αστάθειας, όσο πιο κόκκινο τόσο υψηλότερες οι τιμές / νύχτα 11/12/14)
(εικ.14: οι πρώτες καταιγιδοφόρες αναπτύξεις στο Ιόνιο λόγω του οπισθοδρομούντος συστήματος)
(εικ.15: ανοδικά ρεύματα στη μέση τροπόσφαιρα, προσέξτε το αναπτυσσόμενο μέτωπο καταιγίδων στο Μυρτώο Πέλαγος / νύχτα 11/12/14)
(εικ.16: δορυφορική άποψη / πρωί 11/12/14)
(εικ.17: η λιμνάζουσα ψυχρή λίμνη)
Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης
Πηγή χάρτη έκτακτου: ομάδα του Severe Weather Greece (https://www.facebook.com/SevereWeatherReportsGr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου