Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Συνεχίζεται ο ανεμώδης καιρός - Αστάθεια το απόγευμα - Πρόγνωση καιρού Αττικής 16/05/2014

 
Νότιοι και αργότερα δυτικοί ισχυροί άνεμοι έπληξαν την Αττική τις τελευταίες 24 ώρες , με τη ταχύτητα τους να φτάνουν τα 70 , ακόμα και τα 80χλμ την ώρα σε ορισμένες περιοχές της δυτικής και βόρειας Αττικής αλλά και μέσα στο λεκανοπέδιο.

Αιτία αυτών των ανέμων όπως βλέπετε στον παρακάτω χάρτη , είναι το βαρομετρικό χαμηλό στα βόρεια Βαλκάνια (Σερβία - Κροατία - Ρουμανία) το οποίο έχει δημιουργήσει την αντίστοιχη σύγκλιση των ισοβαρών καμπύλων επιτρέποντας την ενίσχυση των ανέμων στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο σύστημα ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της Σερβίας και της Ρουμανίας εξαιτίας της ιδιαίτερης δυναμικής του συνδυασμού επιφανειακού χαμηλού και χαμηλού μέσης-ανώτερης τροπόσφαιρας με αποτέλεσμα να δίνει πολλά ποσά βροχόπτωσης στις προαναφερθείσες χώρες.
 
 
500hpa-16-05-2014


Στη χώρα μας σοβαρή αλλαγή του καιρού θα υπάρχει μόνο στη δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες τη Πέμπτη 16/05/2014 οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές το νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ.
 
 
 
Ο καιρός στην Αττική:  16/05/2014
prognosi-attiki-16-05-2014
 
Για την Αττική ο καιρός αρχικά θα είναι καλός σε όλο το νομό με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι , νεφώσεις θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους γύρω απο τους ορεινούς όγκους της δυτικής - βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής. Οι νεφώσεις οδεύοντας προς το απόγευμα θα αυξηθούν περαιτέρω και θα αρχίσουν να σημειώνονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στη δυτική - βόρεια / βορειοανατολική Αττική. Τα φαινόμενα ίσως να έχουν τοπικό χαρακτήρα με τη μορφή μπόρας. Στα υπόλοιπα τμήματα του νομού (νότια - νοτιοανατολικά) θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφώσεις με μικρή προοδευτική πύκνωση αυτών τις απογευματινές ώρες.
 
Για το λεκανοπέδιο και το κέντρο της Αθήνας ο καιρός θα ξεκινήσει καλός με ηλιοφάνεια , ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μπόρα προς τα δυτικά και βόρεια προάστια.
Αργά το απόγευμα προς βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση έως και 6 μποφώρ , τοπικά στο νότιο Σαρωνικό και τα 7. Το απόγευμα προς βράδυ θα γυρίσουν σε δυτικούς με ένταση 5 έως 6 μποφώρ με σταδιακή εξασθένιση από αργά το βράδυ.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα για την εποχη:

Κέντρο:  16..23c
Δυτικά:   15..20c
Νότια:      17..22c
Βόρεια:    12..20c
 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: