Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Πρόγνωση νοτιοανατολικής Αττικής για το διάστημα 5 έως και 7 Ιανουαρίου 2015 + Εκτίμηση χιονόστρωσης


Ήταν 5 Ιανουαρίου του 2002 όταν ένας από τους πιο ιστορικούς χιονιάδες επισκέφθηκε την Αττική, με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του μεγάλα ύψη χιονιού κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Αττικής. 13 χρόνια μετά, πάλι στην γιορτή των Θεοφανίων ένας άλλος χιονιάς είναι έτοιμος να εισβάλει στην Αττική.
 
Ωστόσο πριν την πρόγνωση, θα πρέπει να επισημανθούν κάποιες σημαντικές καιρικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τα δύο τμήματα της νοτιοανατολικής Αττικής, το δυτικό και το ανατολικό τμήμα. Η επιφανειακή θερμοκρασία και η ποσότητα του υετού διαφοροποιούνται στις παραπάνω περιοχές, λόγω της ύπαρξης του Πάνειου όρους που δρα σαν ένα "τοίχος" που χωρίζει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου θα έχουμε καιρό βορειοανατολικού ρεύματος, η προσήνεμη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής θα είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, αλλα και λόγω της κατανομής υετού που θα επικεντρωθεί κυρίως στο ανατολικό τμήμα του νομού. Επίσης σημαντικό ειναι να αναφερθεί, ότι στο εσωτερικό τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Πάνειου και  Μερέντας, συναντάμε τις κατοικήσιμες περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου παρουσιάζονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Η ήμερα θα ξεκινήσει με βροχές μέτριας έντασης στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, ενω χιονοπτώσεις θα σημειωνονται πάνω απο τα 400 μέτρα. Από το απόγευμα η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, οπου τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα 200 μέτρα, ενώ μέχρι αργά το βράδυ αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις και στο ανατολικό παραθαλάσσιο τμήμα της νοτιοανατολικής Αττικής. 
Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις έντασεως 5 και στα νοτιοανατολικα τμηματα (λαυριο) εως 6, προσκαιρα και 7 μποφορ. 
Η θερμοκρασία θα φτάσει εως τους 4oC στο εσωτερικό, τους 6οC στα ανατολικά, και στους 7 με 8οC στο δυτικο-Νδκο τμημα. 
 
ΤΡΙΤΗ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Απο τα μεσάνυχτα της τρίτης θα σημειώνονται παροδικές χιονοπτώσεις στο ανατολικό τμήμα, ενω ισως φτάσουν κάποιες νιφάδες και στα Νδκα (Π.φωκαία-Λεγραινά). Απο τις πρώτες πρωινες ωρες θα σημειώνονται παροδικές χιονοπτώσεις σε ολο το ανατολικό τμήμα, ενώ κάποιες ασθενέστερες εως μέτριας έντασης , θα εκδηλωθούν και στο δυτικό-Νδκο κομμάτι. Στην διάρκεια της ημέρας θα υπάρξει ύφεση των φαινομενων. 
Οι άνεμοι θα πνέουν απο Β-βορειοανατολικες- διευθύνσεις εντάσεως 4 εως 5 μποφόρ, πρόσκαιρα ίσως και 6 στα νοτιοανατολικά.
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό τμήμα  και σε υψόμετρο ανω των 150 μετρων δεν θα ξεπεράσει τους 0οC με 1οC, στα ανατολικά παραθαλάσσια στους 2 με 3οC , και στα Νδκα τμήματα εως 4oC .
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΑΝΟYΑΡΙΟΥ 2015
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από το βράδυ της τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα της τετάρτης αναμένεται επιδείνωση του καιρού με έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την νοτιοανατολική Αττική, με έμφαση και πάλι τα ανατολικά κομμάτια της και αξιόλογες χιονοστρώσεις. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο τις μεσημβρινές ώρες όπου και αναμένεται παύση των φαινομένων. 
Οι άνεμοι θα πνέουν απο Β-βορειοανατολικες διευθύνσεις εντάσεως 3 εως 4 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο -2οC εως 0οC στο εσωτερικό, απο -1οC εως 2οC στα ανατολικά και απο 0οC έως 3οC στα πιο Νδκα τμήματα.
 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΗΣ
Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τα ύψη χιονιού που θα πέσουν μέχρι και το τέλος της κακοκαιρίας στην νοτιοανατολική Αττική και ανα περιοχή και πόλη.
 
Eσωτερικό τμήμα και σε υψόμετρο 200 εως 300 μετρα (Κερατέα, Κουβαράς, Πλάκα Κερατέας) απο 10 εως 20 cm.
Aνατολικό παραθαλάσσιο τμήμα (Πόρτο Ράφτη, Κακή θάλασσα) απο 5 έως 10cm.
Μαρκόπουλο απο 5 έως 10 cm.
Kαλύβια απο 10 έως 15 cm.
Νότιο-Nακο τμήμα (Λαύριο) απο 3 έως 8 cm.
Δυτικο τμήμα (Λαγονήσι, Ανάβυσσος) απο 1 έως 5 cm.
Νότιο-Νδκο τμήμα (Λεγραινά, Σούνιο) απο 0 έως 3cm.
Στους ορεινούς όγκους και άνω των 400 μέτρων απο 20 εως 35cm.
 
 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! 
Με εκτίμηση Αλέξανδρος Μήτσης  (Alexander13)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: