Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Χειμερινή μεταβολή "express" την Δευτέρα στην Ελλάδα

10887597 427849717366777 5099530388483280249 o
Μετά την σχεδόν ανοιξιάτικη Κυριακή η Δευτέρα θα ακολουθήσει άκρως χειμωνιάτικη καθώς κομμάτι του αυλώνα απο την κεντρική Ευρώπη θα κατέλθει οριακά νοτιότερα στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ψυχρού μετώπου το οποίο θα επηρεάσει πρώτα την βορειοδυτικη Ελλαδά και πολύ γρήγορα θα κατέλθει στην νοτιότερα χώρα . Ο αυλώνας ωστόσο θα αποκοπεί καθώς θα ακολουθήσει την ροή του αεροχείμαρου (Jet Stream στα 300hpa) και θα δημιουργηθεί ψυχρή λίμνη και χαμηλό στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις θα έχουν φτάσει στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας που δεν αποκλείεται να είναι και αρκετά πυκνές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στα ορεινά κυρίως  της Ηπείρου . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας όπως το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη ενώ πιθανών και περιοχές σε Πέλλα-Πιερία-Ημαθία. Χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.  Γρήγορα προς το μεσημέρι ο καιρός στην βόρεια βορειοδυτική Ελλάδα θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
 
Ο καιρός θα μεταφερθεί νοτιότερα στην Θεσσαλία την κεντρική και βοειοανατολική Στερεά Ελλάδα  μέχρι και την Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο κοντά στα 200-400 μέτρα .
 
Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
 
Όσον αφορά την Αττική:
 
Ο καιρός θα ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες με λίγες νεφώσεις και κάποια ανοίγματα στο καιρό με καλές καιρικές συνθήκες ωστόσο όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να κλείνει από τα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα του νομού όπου θα συννεφιάσει αρκετά.  Σταδικά η συννεφιά θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο νομό Αττικής.
 
Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ο καιρός θα βαρύνει περισσότερο και θα εκδηλωθούν βροχές πιθανόν και σποραδικές καταιγίδες (καθώς η αρκετά ψυχρή μάζα της Δευτέρας θα συναντήσει την θερμή μάζα της Κυριακής και θα υπάρξει αρκετή αστάθεια). Ο καιρός μέσα στο μεσημέρι-απόγευμα θα κρυώσει απότομα πρώτα από τα δυτικά βορειοδυτικά θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του Κιθαιρώνα-Πάρνηθας-Πατέρας που γρήγορα θα κατέβουν και σε περιοχές με 500-600 μέτρα όπως τα Βίλλια-Κάζα κ.τ.λ μέχρι Άγιο Μερκούριο-Ιπποκράτειο Πολιτεία-Κατσιμίδι.
Μέσα στο απόγευμα θα αρχίσει να χιονίζει και στα υπόλοιπα ορεινά (Πεντέλη-Υμηττος). Ενδέχεται οι χιονοπτώσεις να κατέβουν πρόσκαιρα ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο 350-450 μέτρα στην δυτική βορειοδυτική Αττική και στα 450-550 μέτρα στην υπόλοιπη  βορειοανατολική Αττική(από την πλευρά της Πεντέλης-όπως Βαρνάβας-Διόνυσος) καθώς θα έχουμε βορειοδυτικούς ανέμους και η ψυχρή μάζα θα εισέλθει αρκετά γρήγορα στα κατώτερα στρώματα.
 
Από αργά το βράδυ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδικά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
 
Τονίζεται οτι η πρόγνωση είναι βάση των απογευματινών σημερινών τρεξιμάτων των προγνωστικών μοντέλων. Αν κάτι αλλάξει θα βγεί νεότερο nowcast.
 
Επιμέλεια: Jason

Δεν υπάρχουν σχόλια: