Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Δυνατό πακέτο φαινομένων το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας. Πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα - Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 30/01 έως 01/02/2015


Στο κλοιό μίας Ευρωπαϊκής γενικευμένης διαταραχής πρόκειται να βρεθεί η χώρα μας τις επόμενες τρεις ημέρες , φέρνοντας ένα πολύ δυνατό πακέτο καιρικών φαινομένων που θα συνδιάζει τις έντονες βροχοπτώσεις σε σχήμα Π , τις δυτικές και βόρειες ηπειρωτικές , αλλά και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές της χώρας μας,  τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους όπου θα φτάσουν τα 9 με 10 μποφώρ (με πιθανές ριπές και τα 11) στα πελάγη όπως και ορισμένες παράκτιες περιοχές , αλλά και τις σημαντικές χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1600-1800μ. και άνω.
 
Οπως παρατηρείτε στον παραπάνω χάρτη , ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης ήδη πλήττεται από ψυχρές αέριες μάζες με κατά τόπους χιονοπτώσεις σε Βέλγιο - Αυστρία - Γερμανία αλλά και στα κεντροβόρεια της Μ.Βρετανίας.
Τη Παρασκευή μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης θα δεχτούν οι: Βόρεια Ισπανία , δυτική Γαλλία ενώ θα χιονίσει σε όλα τα ημιορεινά - ορεινά της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ευρώπη (960hPa), προερχόμενο από τα ανώτατα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου , κινείται νότια και βρίσκεται ήδη στη Μ.Βρετανία δημιουργώντας μια Long Wave Trough / Μακρύ κύμα διαταραχής με προέκταση έως και τη βόρεια Αφρική , όπου σε συνδιασμό με τα πεδία υψηλών πιέσεων στις Αζόρες νήσους και τη Σιβηρία , δημιουργούν εκτεταμένα μέτωπα και ενισχύουν τους επιφανειακούς ανέμους (και όχι μόνο) εξαιτίας της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης. Ως εκ τουτου ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα δεχτεί τη κακοκαιρία με διαφορετικό μοτίβο καθώς κάθε χώρα συμπεριφέρεται διαφορετικά σε ένα σύστημα κακοκαιρίας. Παρ'όλα αυτά , εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο σύστημα. 
 
Ας δούμε αναλυτικά τι περιμένουμε για τις επόμενες ημέρες:
Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως οδεύουμε για ένα πολύ σημαντικό καιρικό γεγονός , με τα κύρια χαρακτηριστικά του τις πολύ έντονες βροχές στη δυτική / βόρεια Ελλάδα , αλλά και τη σημαντική ενίσχυση των νοτιοδυτικών ανέμων κάτι που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής κυρίως για τη ναυτιλία.
 
 
 
 
 
Παρασκευή 30/01/2015

ellada-30-01-2015
 
 
Τη Παρασκευή , ο καιρός θα είναι ήδη άστατος στη βορειοδυτική Ελλάδα / Επτάνησα με βροχές που όσο οδεύουμε προς το μεσημέρι θα δυναμώσουν. Σημαντικές βροχές αναμένουμε σε όλο το δυτικό ορεινό κορμό της Πίνδου αλλά και τη δυτική Στερεά Ελλάδα , την Ηπειρο και τα Επτάνησα. Από το μεσημέρι και μετά οι βροχές θα αγγίξουν και τη δυτική Πελοπόννησο αλλά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Παράλληλα θα σημειωθούν μέτριας / ισχυρής έντασης χιονοπτώσεις από τα 1700-1800μ. και άνω , κυρίως στη Πίνδο , τη βόρεια Πελοπόννησο και τη κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης , ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν το απόγευμα λίγες τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.
 
Οι άνεμοι , ως το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας , θα ενισχυθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σε Ιόνιο και Αιγαίο πέλαγος , με την ένταση τους αρχικά να φτάνουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 με 6 μποφώρ , όμως από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σημαντική ενίσχυση σε επίπεδο θύελλας , όπου θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφώρ , με πιθανότητα για ριπές έως και τα 10 μποφώρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο αργά τη νύχτα.
Εξίσου δυνατοί θα είναι και οι άνεμοι στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.
Στα βόρεια από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου
Στα κεντρικά ηπειρωτικά από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα τμήματα από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Σάββατο 31/01/2015
 
ellada-31-01-2015
Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα με τη συνοδεία έντονων βροχοπτώσεων. Στη βόρεια Ελλάδα ο καιρός αρχικά θα είναι άστατος όμως πολύ γρήγορα θα βελτιωθεί προς το μεσημέρι. Νέες βροχές περιμένουμε το απόγευμα και το βράδυ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 2000μ. και άνω σε δυτική - κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα λίγων παροδικών βροχοπτώσεων κυρίως στη Θεσσαλία , ενώ στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι βροχερός όμως το απόγευμα και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
 
Παραμένουν οι θυελλώδεις άνεμοι στο Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος. Η ένταση τους τοπικά θα φτάσουν τα 9 με 10 μποφώρ , χωρίς να αποκλείεται μέσα στο Σάββατο και συγκεκριμένα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά τα 11 μποφώρ (επίπεδο ισχυρής θύελλας).
Πολύ δυνατοί άνεμοι όπου χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
 
Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή , παρά μόνο μικρή άνοδο στις ελάχιστες τιμές της και περισσότερο στη κεντρική και νότια Ελλάδα.
 
Κυριακή 01/02/2015
 
ellada-01-02-2015
Βροχερός για μια ακόμα καιρός στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα , αλλά και σε ορισμένα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1800-2000μ. και άνω. Στην υπόλοιπη ανατολική ηπειρωτική χώρα προβλέπεται νεφελώδης / άστατος καιρός με πιθανότητα βροχών το μεσημέρι και το απόγευμα. Καλύτερος ο καιρός στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα
 
Μένουν για μια ακόμα ημέρα οι πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι , κυρίως στο Αιγαίο , με την ένταση τους να φτάνει ξανά τοπικά τα 9 με 10 μποφώρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές - νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφώρ. 
Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα με του Σαββάτου.
 
Παρακάτω ακολουθούν χάρτες των θαλάσσιων και παραθαλάσσιων περιοχών , οπου παρουσιάζουν μέτρια έως υψηλή επικινδυνότητα σύμφωνα με την πρόβλεψη της ένταση των ανέμων για Παρασκευή / Σάββατο / Κυριακή.
 
paraskevi-wind-warning-30-01-2015
 
 
 
savvato-wind-warning-31-01-2015
 
 
kyriaki-wind-warning-01-02-2015
 
 
 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: