Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Κεραυνός χτύπησε πολυκατοικία!


Από θαύμα σώθηκαν ένοικοι τριώροφης οικίας στη Νέα Ιωνία από κεραυνό που έπεσε στην ταράτσα του οικήματος το απόγευμα της Κυριακής, όταν ξέσπασε ισχυρότατο μπουρίνι στο Βόλο.
Σοκαρισμένοι είναι ακόμα οι ένοικοι από τον κεραυνό που χτύπησε το σπίτι τους, σπέρνοντας τον πανικό τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους περίοικους.
Ήταν λίγο πριν τις 4:00 το απόγευμα της Κυριακής, όταν ξέσπασε το μπουρίνι στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας διάρκειας μιάμιση περίπου ώρας.
Γύρω στις 5:00 συνέβη το απίστευτο περιστατικό.
Οι ένοικοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν λίγο μετά τις έξι που σταμάτησε η βροχή ανέβηκαν στην ταράτσα και αντίκρισαν το θερμοσίφωνα κομματισμένο.
Οι γείτονες, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού επισήμαναν πως μόλις έπεσε ο κεραυνός εκτοξεύονταν κομμάτια στους απέναντι δρόμους.
Ο κεραυνός εκτός από το θερμοσίφωνα κατέστρεψε τρεις τηλεοράσεις και το μόντεμ του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ οι ένοικοι ακόμη εξετάζουν για τυχόν ζημιές σε ολόκληρο το ηλεκτρολογικό δίκτυο του σπιτιού και θ' αναζητήσουν ευθύνες για το περιστατικό, καθώς όπως υπογραμμίζουν «αναρωτιέμαι για το κατά πόσο είμαστε προστατευμένοι από τους κεραυνούς μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Να ήμουνα στην εξοχή να μη ζητήσω ευθύνες από κανένα, αλλά σε μια αστική περιοχή ποιος έχει την ευθύνη; Θα φοβόμαστε και τους κεραυνούς τώρα;».
Από την εφημερίδα Ταχυδρόμος
Πηγή:http://magnitis.blogspot.com

Πλημμύρες από καταιγίδα στο Κιλκίς

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε αδιάβατα ποτάμια στην πόλη του Κιλκίς, αλλά και στις γύρω περιοχές, από την ξαφνική και έντονη βροχόπτωση που έπεσε νωρίτερα. Σημειώθηκε μάλιστα και διακοπή ρεύματος, γεγονός που οδήγησε σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες... Δύο άτομα που επέβαιναν σε Ι.Χ αυτοκίνητο κινδύνευσαν να παρασυρθούν από τα νερά χείμμαρου που υπερχείλισε.

Πηγή:
http://troktiko.blogspot.com

Αναστολή λειτουργίας του blog xanthi-news


Το blog μας αναστέλλει την λειτουργία του για δυο ημέρες. Τα γραφεία της εφημερίδας μας δέχτηκαν πλήγμα από κεραυνό χθες το μεσημέρι κατά την μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την Ξάνθη. Μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της εφημερίδας XanthiNews και του blog xanthi-news.blogspot.com έχει καταστραφεί. Προσπαθούμε με τους τεχνικούς της Dcom να αποκαταστήσουμε την ζημιά για να επανέλθουμε. (Η γιαγιά μου έλεγε «κάθε εμπόδιο σε καλό» πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε σύντομα δριμύτεροι!!!).
Πηγή:http://xanthi-news.blogspot.com/

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 29 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 31,2 Ελευσίνα 31,4 Πειραιάς 28,8 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)28,3 Τατόϊ 27,4 Ελληνικό 29.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

18 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία



ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 6 ΠΑΙΔΙΑ

Μακελειό πραγματικό προκάλεσε η καταιγίδα στην Ινδία και συγκεκριμένα στο Bihar. Από τους κεραυνούς που έπεφταν συνέχεια σε όλη την περιοχή χτυπήθηκαν περίπου 30 άτομα. Από αυτούς σκοτώθηκαν οι 18. Μεταξύ ...


των 18 ήταν και κάποια παιδιά που έπαιζαν έξω την ώρα που τα χτύπησε ο κεραυνό. Υπήρχαν και πολλές ζημιές σε σπίτια δέντρα καλώδια κλπ αλλά αυτά είναι9 δεύτερα, σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι
Πηγή:
troktiko.blogspot.com

Μπουρίνι, διέλυσε την έκθεση βιβλίου.

Τα πήρε και τα σήκωσε… στη 17η Γιορτή Βιβλίου στο Βόλο.
Το χθεσινό μπουρίνι, δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του, προκαλώντας ζημιά ύψους 120.000 ευρώ στους βιβλιοπώλες.
Η μήνις του καιρού ίσως να έθεσε πρόωρο τέλος στη φετινή Γιορτή. Ο δυνατός άνεμος που εκδηλώθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, στο Βόλο, ήταν το πρώτο δεινό που βρήκε τη Γιορτή Βιβλίου, στην περιοχή «Κύματα» στην παραλία της πόλης, αφού κατάφερε να σηκώσει στον… αέρα, τα 40 περίπτερα, στα οποία φιλοξενούνταν χιλιάδες τίτλοι βιβλίων από κάθε ένα από τα βιβλιοπωλεία που συμμετείχαν στην έκθεση.
Η ισχυρή βροχόπτωση ήρθε να δώσει το τελειωτικό «χτύπημα» κάνοντας τα πάντα μούσκεμα.
Μόλις κόπασαν τα καιρικά φαινόμενα, οι βιβλιοπώλες κατέβηκαν στην έκθεση και σάστισαν μπροστά στο χάος. Περίπτερα και βιβλία κατεστραμμένα…
Άρον- άρον άρχισαν να μαζεύουν τα βιβλία, μήπως και περισώσουν έστω και μερικά από αυτά. Τα στοίβαζαν στα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων τους και τα μετέφεραν πίσω στα βιβλιοπωλεία.
Το σίγουρο είναι ότι ούτε σήμερα, ούτε αύριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει η Γιορτή Βιβλίου, ενώ ίσως το νήμα του τερματισμού της έκθεσης να κοπεί πρόωρα μετά από αυτό το συμβάν.
Την ίδια ώρα, από το μπουρίνι, έσπασαν μεγάλα κλαδιά δένδρων στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου, ενώ στη συνοικία της Ν. Δημητριάδας, φερτές ύλες έφραξαν τα φρεάτια απορροής των υδάτων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.
Συνεργείο του Δήμου, φρόντισε για τον έκτακτο καθαρισμό τους.
Περισσότερα στο ASTRATV
Πηγή :http://magnitis.blogspot.com/

Καταιγίδα στη Βόρεια Αττική


Έντονη βροχόπτωση σε Βαρνάβα Άγιο Στέφανο με αστραπόβροντα

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 28 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 32,6 Ελευσίνα 31,4 Πειραιάς 29,6 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)29,7 Τατόϊ 27 Ελληνικό 30.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πλημμύρες και καταστροφές στη Συκιά Χαλκιδικής

Η ισχυρή βροχόπτωση και η έντονη καταιγίδα είχε ως αποτελέσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες και καταστήματα στη Συκιά Χαλκιδικής. Τουλάχιστον δέκα σπίτια έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής ότι έχουν πλημμυρίσει, ενώ δεν είναι γνωστό ακόμα τί έχει... γίνει στα κάμπινγκ της περιοχής, που ειδικά το Σαββατοκύριακο, είναι γεμάτα από κόσμο.(http://www.newsblog.gr)
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Νέες πλημμύρες στην Τσεχία – Αγνοούνται τρεις άνθρωποι



Νέες ισχυρές καταιγίδες πλήττουν την Τσεχία, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να αγνοούνται, ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες άλλοι 12 είχαν χάσει τη ζωή τους. 200 κάτοικοι από 17 διαφορετικούς οικισμούς και χωριά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, μετά από σύσταση των αρμόδιων αρχών. 40 παιδιά από μία παιδική κατασκήνωση οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος, όταν τα νερά πλησίαζαν απειλητικά προς το μέρος τους.
Πηγή:www.newsblog.gr

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 27 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 32,6 Ελευσίνα 31 Πειραιάς 29,8 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)30,5 Τατόϊ 29,4 Ελληνικό 29,6.

Στους 12 έφτασαν οι νεκροί στην Τσεχία Από τις πλημμύρες


Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Δημοκρατίας της Τσεχίας. Το τελευταίο θύμα ήταν ένας εθελοντής πυροσβέστης που πνίγηκε ενώ μετείχε σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη Γιέσενικ στα βόρεια της χώρας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν να βρουν ένα άτομο που αγνοείται στα νότια της χώρας και παρασύρθηκε από τα νερά.

Στα βόρεια της χώρας, τουλάχιστον 500 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές και λειτουργούν ως μέλη σωστικών συνεργείων.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν φόβους ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και η κατάσταση πιθανότατα θα επιδεινωθεί μέσα στο σαββατοκύριακο.
Πηγή:www.skai.gr

Δεκατρείς τραυματίες από κεραυνό σε αρχαιολογικό χώρο της Γερμανίας




Κεραυνός χτύπησε αρχαιολογικό χώρο στη Γερμανία όπου γινόταν αναπαράσταση δρώμενου της Ρωμαϊκής εποχής, τραυματίζοντας 13 άτομα.

Χιλιάδες κόσμου από τη Γερμανία και την Ολλανδία είχαν συγκεντρωθεί ανάμεσα στα ερείπια της Γερμανικής πόλης Κολόνια Ούλπια Τραϊάνα, κοντά στην σύγχρονη πόλη Ξάντεν, στην κάτω Ρηνανία για να παρακολουθήσουν 400 καλλιτέχνες να εμφανίζονται ως ρωμαίοι στρατιώτες, μονομάχοι και έμποροι.

Το κοινό βρισκόταν στο αρχαιολογικό πάρκο κάτω από δένδρα όταν άρχισε να βρέχει, βροχή η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε καταιγίδα. Οι κεραυνοί έπεσαν ανάμεσα σε δύο δένδρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, μεταξύ των οποίων και ένα 13χρονο κορίτσι το οποίο χρειάστηκε ανάνηψη. Οι υπόλοιπο έχουν υποστεί σοκ.

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ακύρωσαν τις εκδηλώσεις οι οποίες επρόκειτο να συνεχιστούν και αύριο.

Τα ερείπια, οι ναοί και οι δρόμοι της Κολόνια Ούλπια Τραϊάνα, μιας πόλης που κατοικείτο πριν από 2.000 χρόνια από τις Ρωμαϊκές Λεγεώνες και τη γερμανική φυλή των Μπατάβι, έχουν διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση γιατί δεν έχει χτιστεί σύγχρονη πόλη στο σημείο που βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός.
Πηγή:www.zougla.gr

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΥΝΩΝ


Ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ νέφους και εδάφους

Όταν δυο σώματα ηλεκτρισμένα με διαφορά δυναμικού πλησιάζουν αρκετά
παράγεται μεταξύ των ηλεκτρική εκκένωση υπό μορφή σπινθήρα.
Η μέγιστη απόσταση στην οποία μπορεί να λάβει χώρα ή εν λόγω εκκένωση εξαρτάται από το σχήμα των σωμάτων και από την διαφορά δυναμικού την οποία αυτά παρουσιάζουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβεί ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δυο νεφών που βρίσκονται σε διαφορά δυναμικού ή μεταξύ νέφους και εδάφους. Η αναλαμπή η οποία δημιουργείται κατά την εκκένωση ονομάζεται αστραπή ο δε κρότος που τη συνοδεύει βροντή. Όταν η εκκένωση συμβεί μεταξύ νέφους και εδάφους το φαινόμενο ονομάζεται κεραυνός.
Τέτοια ηλεκτρικά φαινόμενα παρατηρούνται κατά την διάρκεια θερμικών ή κυκλωνικών καταιγίδων, τα δε νέφη μεταξύ των οποίων λαμβάνουν χώρα οι εκκενώσεις είναι κυρίως οι σωρειτομελανίαι. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι περίπου 1010 τζάουλ σε χρόνο λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερόλεπτου, η δε θερμοκρασία που αναπτύσσεται φθάνει τους 15000 βαθμούς Κέλσιου.
Η διαδρομή την οποία ακολουθεί ο κεραυνός κατά την πτώση του είναι ιδιότροπος. Παρατηρήθηκε πχ.πολλές φορές κεραυνός να εισέρχεται εντός οικίας να διατρέχει τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να διατρέχει τον κήπο και τέλος να προσβάλει δένδρα σχίζοντας τα στα δυο. Στην Αγγλία κεραυνός έθεσε πυρ σε κτήριο και κατόπιν κτύπησε το σύστημα συναγερμού καλώντας τους πυροσβέστες στο έργο.
Η δοξασία ότι ένας κεραυνός δεν πλήττει το ίδιο κτήριο δυο φορές δεν ευσταθεί. Οι υψηλότεροι ουρανοξύστες της Αμερικής προσβάλλονται από κεραυνούς 200 φορές περίπου το χρόνο.
Αρχικά ο κεραυνός όπως και όλα τα μεγαλειώδη φυσικά φαινόμενα θεοποιήθηκε, στην αρχαία Ελλάδα ταυτίσθηκε κατ αρχάς με τον Δία ως θεό του ουρανού αργότερα ως όπλο του Διός το οποίο κατασκεύαζε ο Ηφαιστος. Και σήμερα ακόμη που επιστημονικώς έχει εξηγηθεί η αιτία που προκαλεί την πτώση του κεραυνού εις το άκουσμα και το θέαμα του μας καταλαμβάνει κράμα συναισθημάτων καταπλήξεως θαυμασμού δέους και τρόμου.
Ο Φλαμμαριών γεμίζει σελίδες ολόκληρες με πτώσεις κεραυνών των οποίων τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ τους. Διηγείται ότι το 1838 εν μέσω θύελλας κεραυνός έπεσε σε τρεις στρατιώτες σκοτώνοντας τους ακαριαίος αφήνοντας τους όρθιους όπως είχαν σταθεί τα δε ρούχα τους ήσαν ή φαίνονταν ανέπαφα. Μόνο όταν πέρασε η θύελλα κάποιοι τους πλησίασαν και αγγίζοντας τους μετετράπησαν και οι τρεις σε σωρό από μια λεπτότατη τέφρα. Ποιο περίεργο είναι το φαινόμενο ανθρώπων που κεραυνός αφαιρεί τελείως τα ρούχα και τα πετά μέτρα μακριά, η τα σχίζει σε μικρά κομμάτια χωρίς αυτοί να πάθουν το παραμικρό. Περισσότερο περίεργα είναι τα αποτελέσματα του λεγόμενου σφαιροειδούς κεραυνού. Ο Φλαμμαριών διηγείται περίπτωση χωρικής που χτυπήθηκε από πύρινη σφαίρα κατά την διάρκεια καταιγίδας η πύρινη σφαίρα αφού χάιδεψε τα μαγούλα της πέρασε μέσα από τα ρούχα της και εξήλθε στον αέρα χωρίς να της επιφέρει καμία ζημία παρά μόνο επιπόλαιες εκδορές στο αριστερό γόνατο και μέχρι το μέσο του στήθους. Επίσης το στις 9 Οκτωβρίου του 1885 σφαιροειδής κεραυνός μπήκε από ανοιχτό παράθυρο πολυώροφου οικίας στη Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια καταιγίδας κατευθύνθηκε στο τραπέζι πέρασε ανάμεσα από τους καθήμενους ανέβηκε προς το πολύφωτο έκανε ένα γύρω και βγήκε από το ίδιο παράθυρο και πέφτοντας στο έδαφος εξερράγη με θόρυβο χωρείς να πειράξει κανένα. Αντίθετα στις 12 Ιουλίου του 1872 άλλος σφαιροειδής κεραυνός έπεσε στο χωριό Εκούρ της Γαλλίας ,κατά την διάρκεια καταιγίδας τον είδαν να πέφτει σε κρεβάτι σαν πύρινη σφαίρα μεγέθους αυγού βάζοντας φωτιά στα κλινοσκεπάσματα και κατόπιν σε ολόκληρο το κτήριο.

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 26 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 30,4 Ελευσίνα 30,6 Πειραιάς 28,8 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)30,1 Τατόϊ 26,8 Ελληνικό 29,6.

Θεσσαλονίκη: Διακοπές ρεύματος λόγω καταιγίδας

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νομό Θεσσαλονίκης με δυνατό αέρα και κεραυνούς.

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε σε περιοχές του Φιλήρου και του Λαγκαδά όπου συνεργεία της ΔΕΗ έχουν σπεύσει για επιδιορθώσουν τις βλάβες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δύο κλήσεις για άντληση υδάτων στην περιοχή του Λαγκαδά.

Βροχόπτωση σημειώθηκε επίσης στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Σερρών, χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ,www.naftemporiki.gr

Σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη




Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 23:37 το βράδυ, στην θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Του κύριου σεισμού, προηγήθηκαν δύο μικρότερες δονήσεις, ενώ σημειώθηκε έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης.
Πηγή :www.zougla.gr

Σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη


Τουλάχιστον 3 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθει βορειοανατολικά της Σαντορίνης.4,9 ρίχτερ σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία η μεγαλύτερη.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη


Σφοδρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα με ισχυρή νεροποντή, κεραυνούς και δυνατό αέρα. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις γειτονικές περιοχές. Τα ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα – από άποψη έντασης – επαναλαμβάνονται... σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

ΟΙ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ(2009)!!!!!!!! ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!!!!
Σύμφωνα με έρευνα του Tμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, οι τιμές των βαρέων μετάλλων στα νερά του Aσωπού ξεπερνούν τις οριακές τιμές της
Eυρωπαϊκής Eνωσης. Πού βρέθηκαν υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων. Στα δείγματα νερού και ιζήματος από τις 93 παραλίες, εξετάστηκαν από το επιτελείο του ΠAKOE οι
ακόλουθες φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι: θολερότητα (TSS), θερμοκρασία, οξύτητα - αλκαλικότητα (pH), βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (B.
O. D. ), χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο (C. O. D. ), διαλυμένο οξυγόνο (D. O. ), φώσφορος και φωσφορικά (P-P04), άζωτο, νιτρώδη και νιτρικά (N-N03),
κολοβακτηριοειδή (TOTAL COLIFORMS) και κολοβακτηρίδια (FECAL OLIFORMS).

"Tο ΠAKOE εκπονεί τα τελικά συμπεράσματα για την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα των παραλίων, βάσει στατιστικής μεθοδολογίας. Δηλαδή εξετάζεται η συνεργιστική δράση όλων των παραμέτρων", εξηγεί ο πρόεδρος του ΠAKOE, χημικός -γεωλόγος Παναγιώτης
Xριστοδουλάκης.
Yψηλές τιμές κολοβακτηριδίων, που ξεπερνούν τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές της EE που είναι 100 κολοβακτηρίδια ανά 100 μιλιλίτρ νερού, βρέθηκαν στα ύδατα των ακτών: Kόρινθος Ποσειδώνιο προς Λουτράκι,
Σουσάκι , Aγιοι Θεόδωροι II, Eλευσίνα αρχή, Eλευσίνα 500 μέτρα μετά, Λουτρόπυργος αρχή, Aσπρόπυργος, Aκτή Θεμιστοκλέους αρχή, Aκτή Θεμιστοκλέους Διογένης,
Bοτσαλάκια, Aκτή EOT Bούλα, Aστήρ Bουλιαγμένης, Bραυρώνα, Aρτέμιδα, Σχοινιάς και Xαλκούτσι ποτάμι. H ύπαρξη υψηλού ποσοστού κολοβακτηριδίων οφείλεται στην
απορροή αποχετεύσεων στη θάλασσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΟΕ 20% περισσότερη ρύπανση φέτος σε σχέση με πέρυσι "Φέτος προστέθηκαν στη λίστα των απαγορευτικών για κολύμβηση παράκτιων περιοχών ακόμη τέσσερις ακτές:
νομαρχίας Kορίνθου, Ποσειδώνιο Kορίνθου προς Λουτράκι, Nέας Περάμου προς το στρατόπεδο και αυτή της Aρτέμιδος"
επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠAKOE και προσθέτει: "H μόλυνση και η ρύπανση στις 93 παραλίες που πραγματοποιήσαμε μετρήσεις είναι κατά 20% μεγαλύτερη σε
σχέση με την περσινή χρονιά..

Δερματολογικά προβλήματα
Φέτος η ρύπανση από λάδια και από γράσα είναι δραματική. Oι τιμές των νιτρικών και των φωσφορικών, ρύποι οι οποίοι προέρχονται από λύματα, λιπάσματα και απορρυπαντικά,
είναι διπλάσιες από πέρυσι. Eπίσης ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι τιμές των κολοβακτηριδίων κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Yπηρεσία έχουμε αύξηση γυναικολογικών και δερματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας της θαλάσσιας μόλυνσης". "Tο γεγονός ότι ανάμεσα στις παραλίες αυτές ορισμένες έχουν και γαλάζια σημαία, συμβαίνει γιατί οι ιδιωτικοί φορείς που διενεργούν τις δειγματοληψίες για την απονομή γαλάζιας σημαίας τις πραγματοποιούν τον Aπρίλιο. Παίρνουν ένα δείγμα
καθημερινά, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Διότι για να είναι ένα δείγμα αξιόπιστο θα Πρέπει οι δειγματοληψίες να γίνονται
διαφορετικές ώρες, να λαμβάνονται δείγματα νερού στην επιφάνεια, στα 5 εκατοστά , στα 30 εκατοστά και στο ίζημα. O Aπρίλιος δεν είναι μήνας αιχμής για τις παραλίες
και επιπλέον τα ξενοδοχεία είναι άδεια. Θα πρέπει ακολούθως να εξετάζονται οι βιολογικοί και να διαπιστώνεται εάν λειτουργούν σωστά και αν οι υπερχειλίσεις τους διαρρέουν στη θάλασσα. Eπίσης θεωρώ ότι οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Tο ΠAKOE συνιστά στους πολίτες να προσέχουν σε ποια νερά κολυμπούν.
Nα μην κολυμπούν όταν η θάλασσα πρασινίζει, γιατί τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν. Aν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο,
πίσσες, λάδια και απόβλητα βόθρων.

Νεοπλασίες και δερματίτιδεςEπομένως να μην μπαίνουν σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο και σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Oι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες. Nα μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. H
ύπαρξη λάσπης υποδηλώνει την ύπαρξη μολύβδου και υδραργύρου, που την ανατάραξη μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα και τους πόρους του δέρματος".

Ποιες είναι οι 48 βρώμικες ακτές
* 1. Πέραμα
* 2. Aκτή Θεμιστοκλέους (αρχή)
* 3. Aκτή Θεμιστοκλέους (Tσακός)
* 4. Aκτή Θεμιστοκλέους (Διογένης)
* 5. Bοτσαλάκια
* 6. Eδεμ
* 7. Kαλαμάκι
* 8. EOT Aλίμου (Γαλάζια σημαία)
* 9. Γλυφάδα
* 10. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (A)
* 11. Πλαζ Aστήρ Γλυφάδα (B)
* 12. Aκτή EOT Bούλα
* 13. Aστήρ Bουλιαγμένης
* 14. Bάρκιζα
* 15. Aκτή EOT Bάρκιζα
* 16. Λαγονήσι
* 17. Παλαιά Φώκαια
* 18. Λαύριο
* 19. Δασκαλειό Kερατέας
* 20. Aυλάκι
* 21. Bραυρώνα
* 22. Aρτέμιδα
* 23. Pαφήνα
* 24. Nέα Mάκρη
* 25. Σχοινιάς
* 26. Σκάλα Ωρωπού
* 27. Xαλκούτσι (Ποτάμι 1)
* 28. Xαλκούτσι (Πηγαδάκια 2)
* 29. Kόρινθος (Nομαρχία)
* 30. Kόρινθος (500μ. Πατρα)
* 31. Kόρινθος (Ποσειδώνιο προς Λουτράκι)
* 32. Iσθμια I
* 33. Iσθμια II
* 34. Σουσάκι
* 35. Motor Oil
* 36. Aγιοι Θεόδωροι II
* 37. Aλσος Kέντρο
* 38. Kινέττα (Camping Costa)
* 39. Eλευσίνα αρχή
* 40. Eλευσίνα ( 500 μέτρα μετά)
* 41. Eλευσίνα (Kαφέ O Φονιάς)
* 42. Nέα Πέραμος OTE
* 43. Nέα Πέραμος (μετά το στρατόπεδο)
* 44. Nέα Πέραμος (στα 400 μέτρα )
* 45. Λουτρόπυργος (αρχή)
* 46. Λουτρόπυργος
* 47. Aσπρόπυργος
* 48. Aσπρόπυργος

greekmasa.gr
Πηγή:cocktailnews.blogspot.com

Μεγάλες πλημμύρες σε Αυστρία και Τσεχία


Πηγή:www.newsblog.gr

ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 1970

ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ



H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.



Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.

Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο

ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να

μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε.

Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.



Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.



Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και

αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι

και δεν υποφέραμε

από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες,

παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα

χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε

μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.

Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.



Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες

κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες

κατρακυλώντας σε κάποια

κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε

φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή

εξάρθρωση.



Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και

δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους

δρόμους. Κανείς δεν

μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα

και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους

«υπεύθυνους».

Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε χωρίς να μας δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα.



Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.



Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και

κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.



Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το

αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.



Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.

> Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα, μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.





Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας.

Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα.

Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη

βρύση, όχι εμφιαλωμένο και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη

βρύση.

Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!



Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα.. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους

γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;



Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο

άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!



Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.

Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.



Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room .



Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά

παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.



Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς». συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί.
Από ένα e-mail που έλαβα.

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 25 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 28,8 Ελευσίνα 28,8 Πειραιάς 28 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)27 Τατόϊ 24 Ελληνικό 27,4.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Μπορεί ο Εγκέλαδος να έχει νερό και ζωή;

Το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος μπορεί να περιέχει υδάτινες υπόγειες σπηλιές, σχηματίζοντας μια δυνητική φωλιά για εξωγήινη ζωή, ανέφεραν επιστήμονες.

Αυτό υποστηρίζει μια γερμανική ομάδα ερευνητών που βρήκε άλας – μια χημική υπογραφή για αλμυρό νερό – πάνω σε παγωμένους κόκκους οι οποίοι βγαίνουν από πίδακες ατμών σε επιφανειακές ρωγμές του φεγγαριού.

Αριστερά: Οι περίφημες ρωγμές στην επιφάνεια του Εγκέλαδου ή λωρίδες της τίγρης

Ο Frank Postberg του Ινστιτούτου Max Planck στη Χαϊδελβέργη ανέφερε στο παρελθόν πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την παρουσία αλάτων νατρίου εκεί πάνω, γεγονός που δείχνει ότι ορυκτά με αλάτι βρίσκονται πάνω στους βράχους του Εγκέλαδου και ξεπλένονται από το υγρό νερό, με τον ίδιο τρόπο που οι ωκεανοί στη Γη είναι αλμυροί.

Αυτός και οι συνάδελφοι του ανέφεραν ότι είχαν βρεθεί αλμυροί κόκκοι πάγου μετά από ανάλυση της κοσμικής σκόνης από τον ανιχνευτή του Cassini, καθώς αυτός πέταγε μέσα από τον πιο απομακρυσμένο δακτύλιο του Κρόνου.

Το Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο Εγκέλαδος διαθέτει δύο από τα τρία απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία ζωής.

Το πρώτο συστατικό είναι η πηγή ενέργειας, που παράγεται από την «παλιρροιακή θέρμανση» που προκαλεί η βαρύτητα που ασκεί ο Κρόνος στην ελλειπτική τροχιά του Εγκέλαδου. Ακολούθως το Κασίνι εντόπισε κι ένα πιθανό ζωογόνο μείγμα οργανικών χημικών στις στήλες αερίων από τέσσερα ρήγματα μήκους 120 χιλιομέτρων στο νότιο πόλο του.

Και τώρα βρέθηκε το τρίτο και πιο κρίσιμο συστατικό: Το νερό σε υγρή μορφή και μάλιστα αλμυρό νερό, όπως είναι οι ωκεανοί της Γης.

Το αν ο Εγκέλαδος κρύβει ή όχι ζωή παραμένει ένα μυστήριο. Ωστόσο, τα δεδομένα του υγρού νερού, σε συνδυασμό με τη θερμότητα κοντά στο Νότιο Πόλο του φεγγαριού, δείχνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή.

"Αν έχετε αυτή τη μεγάλη ποσότητα του νερού σε επαφή με ένα βραχώδη πυρήνα και έχετε και θερμότητα, τότε έχετε πολύ καλές συνθήκες," δήλωσε ο Postberg .

"Μετρήσαμε ένα ελαφρώς αλκαλικό pH, που είναι πολύ καλή η τιμή για το σχηματισμό πολύπλοκων οργανικών μορίων."

Μια δεύτερη αμερικανική ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής τον John Spencer του Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Boulder του Κολοράντο – αναζήτησε την ύπαρξη αλάτων στους πίδακες του Εγκέλαδου, χρησιμοποιώντας φασματογράφους σε τηλεσκόπια της Γης. Η αποτυχία τελικά να εντοπίσουν άλατα, δε θέτει την θεωρία του Γερμανού Frank Postberg σε αμφισβήτηση, αλλά αντίθετα, μπορεί να παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που δημιουργούνται, εξηγεί ο John Spencer.

Στην πραγματικότητα η εξάτμιση του νερού στον Εγκέλαδο μπορεί να συμβαίνει πολύ αργά. Οι επιστήμονες λένε πως τα γκέυζερ δεν σχηματίζονται από θαλασσινό νερό με εκρηκτικό τρόπο στο κενό διάστημα, αλλά εξατμίζεται αργά..

Η αιτία για την πιο αργή εξάτμιση μπορεί να οφείλεται στο ότι το νερό βγαίνει από θαλάμους με πίεση κάτω από τις ρωγμές ή τις λωρίδες της τίγρης, που βρίσκονται στην επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου.

"Η εικόνα που έχουμε για αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια πρέπει τώρα να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη δυνατότητα να υπάρχουν πισίνες και κανάλια από αλμυρό νερό, κάτω από τις ρωγμές”, έγραψε ο John Spencer σε ένα σχόλιο του για τις δύο επιστημονικές ανακοινώσεις.

"Τι άλλο μπορεί να κρύβεται σε αυτές τις αλμυρές πισίνες, εφόσον υπάρχουν, απομένει να το δούμε."

Το διαστημόπλοιο Cassini ανακάλυψε αρχικά τεράστια λοφία να ξεπηδάνε από ρωγμές κοντά στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, το 2005, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι ένας τεράστιος υπόγειος ωκεανός εξατμίζεται μέσω γιγάντιων γκέυζερ όπως και στο Yellowstone.

Από τότε, οι επιστήμονες συζητούν αν αυτό σήμαινε ότι ο Εγκέλαδος, ένα φεγγάρι με διάμετρο μόλις 480 χιλιόμετρα από τα 60 συνολικά που έχει ο Κρόνος, έκρυβε στα σπλάχνα του μια δεξαμενή με υγρό νερό.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα όταν το Cassini πετάξει δύο φορές πάνω από τον Εγκέλαδο το Νοέμβριο του 2009.

Και οι δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Πηγή: NASA , /www.physics4u.gr/blog

Σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών


Σε Τσεχία, Αυστρία, Γερμανία και Πολωνία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται η Τσεχία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες, σοβαρές ζημιές, ακόμα και θανάτους.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Τσεχία, όπου μέχρι στιγμής οκτώ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις καταιγίδες.

Στην Αυστρία, η στάθμη των υδάτων σταθεροποιήθηκε, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις για νέες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στις ανατολικές επαρχίες.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και περιοχές της Ουγγαρίας, αφού η στάθμη παραπόταμου του Δούναβη έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών.

Στην Πολωνία, μετά από τις πλημμύρες της Τετάρτης η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, αλλά σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετές περιοχές στο νότο. Η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Τσεχίας, Αυστρίας και Πολωνίας διακόπηκε.

Μετά από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων τριών ημερών ανέβηκε επίσης η στάθμη των υδάτων ορισμένων ποταμών στο κρατίδιο της Βαυαρίας της Γερμανίας.
Πηγή:www.skai.gr/

Καλοκαιρινή καταιγίδα...Ανδρωνιάνοι πρίν από λίγο...


Πηγή:http://andronianoi.ucoz.com

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 24 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 30,2 Ελευσίνα 28,8 Πειραιάς 28,6 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)29,3 Τατόϊ 25,8 Ελληνικό 29,2.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Σχεδιάζεται τεχνητό δέντρο που θα συλλαμβάνει καταπληκτικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα

Ένα τεχνητό "δέντρο" που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα χίλιες φορές ταχύτερα από ένα πραγματικό δέντρο, είναι ο στόχος του Klaus Lackner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Global Research Technologies (GRT) στο Τάκσον της Αριζόνα.

Καθώς ο αέρας περνάει μέσα από τα πλαστικά του φύλλα, το τεχνητό δέντρο εγκλωβίζει το διοξείδιο του άνθρακα σε μικροσκοπικούς θαλάμους, όπου και το αέριο υγροποιείται.

Ήδη έχει κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο και ο Lackner ετοιμάζεται να το καταθέσει ως πρόταση στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο Lackner είναι πρωτοπόρος πάνω στην έρευνα της δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα από το 1995. Εδώ και μερικά χρόνια, ο Lackner έχει προτείνει μια συσκευή που παγιδεύει άμεσα το CO2 από την ατμόσφαιρα με μια μέθοδο παρόμοια με την δέσμευση του άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το CO2 περνά πάνω από ένα χημικό απορροφητήρα (τα φύλλα του τεχνητού δέντρου) στο οποίο κολλάνε τα μόρια του CO2.

Ο Lackner υπολογίζει ότι κάθε τέτοιο «δέντρο» με ένα εμβαδόν 10×10 m, μπορεί να απορροφήσει 1.000 τόνους ετησίως. Παρόμοιες διαδικασίες βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται στα διαστημόπλοια και υποβρύχια για να εξασφαλιστεί πως το CO2 δεν θα βρεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα συγκέντρωσης, αν και τα συστήματα αυτά είναι σε μικρότερη κλίμακα.

Μόλις συλληφθεί το CO2 από τον απορροφητήρα τότε πρέπει να ξοδέψουμε ενέργεια για την εξάλειψη των μορίων του CO2, συμπιέζοντας και υγροποιώντας το. Φαίνεται ότι ο Lackner έχει βρει κατάλληλα απορροφητικά υλικό που ξοδεύουν χαμηλή ενέργεια και τα οποία μπορούν να απομακρύνουν τα μόρια του CO2, με μία απόδοση της τάξεως έως και 80%, από την άποψη της ποσότητας που έχει απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα, έναντι της ποσότητας που απελευθερώνεται λόγω της ενέργειας που ξοδεύεται για τη λειτουργία του μηχανήματος. Εάν η αρχική πηγή ενέργειας είναι ανανεώσιμη τότε η διαδικασία αυτή καθίσταται σχεδόν ουδέτερη από την άποψη εκπομπών και με απόλυτη επιτυχία σε απορρόφηση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

Το υγροποιημένο CO2 μπορεί στη συνέχεια να αποθηκεύεται υπογείως, κάτω στο βαθύ ωκεανό, όπου θεωρητικά θα παραμείνει ως υγρό διοξείδιο του άνθρακα με πολύ χαμηλή θερμοκρασία και κάτω από υψηλή πίεση. Αυτό τώρα το υγρό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε κοιτάσματα πετρελαίου, ή να ενωθεί χημικά με το υδρογόνο και να φτιαχτούν συνθετικοί υδρογονάνθρακες ή να τροφοδοτήσει ειδικά άλγη που φτιάχνουν πετρέλαιο ή σε οποιοδήποτε άλλες χημικές και κατασκευαστικές μεθόδους που απαιτούν διοξείδιο του άνθρακα – όπως σε ανθρακούχα ποτά. Οι ερευνητές εργάζονται για απορροφητήρες μεγαλύτερης κλίμακας, ενώ σήμερα έχουν κάποιες διατάξεις μικρότερου μεγέθους.

“Οι μισές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από μικρές, διεσπαρμένες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου ο εγκλωβισμός του είναι αδύνατος ή μη πρακτικός. Γι αυτό ο δικός μας στόχος είναι το διοξείδιο του άνθρακα που είναι δύσκολο να συλλεχθεί” λέει ο Klaus Lackner .

¨Η ιδέα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θεωρώ πως είναι κάτι το οποίο ο κόσμος, δυστυχώς, θα χρειαστεί” λέει ο Wally Broecker καθηγητής στο Κολούμπια. “Οι άνθρωποι ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος που αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι να φτάσει στα διπλάσια επίπεδα από αυτά του 1800. Κάποια στιγμή θα καταλάβουμε πως ο πλανήτης είναι πολύ θερμός, πως ο πάγος λιώνει πολύ γρήγορα…ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό έγκαιρα θα είναι να το τραβήξουμε από την ατμόσφαιρα…κάθε ‘μονάδα’ συνθετικών δέντρων θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ημερησίως, που αντιστοιχεί στο αέριο που παράγεται από 20 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Και το κόστος της θα ανέρχεται σε αυτό ενός Toyota» συμπλήρωσε.

Πολλές εφευρέσεις λένε ότι προσφέρουν πολλά, αλλά συνήθως δεν μπορούν να κάνουν αυτά που διαφημίζουν, συνήθως επειδή κάποιος δεν έχει εξετάσει ορισμένους τεχνικούς ή επιστημονικούς περιορισμούς - ό,τι συνέβη και στην ψυχρή σύντηξη; Ωστόσο, αν ο Lackner πετύχει και οι διατάξεις του είναι σε θέση να εκτελέσει αυτά που διαφημίζουν, τότε φαίνεται ότι η ανθρωπότητα μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσει τα προβλήματα από τις εφαρμογές της τεχνολογίας και της μηχανικής.

http://www.physics4u.gr/blog/

Ένα διήμερο θάλασσα, ήλιο, rock μουσική και τα έσοδα στο Χαμόγελο του Παιδιού !!!




Η ομάδα Artenders και τα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων Λευκάδας και Πρέβεζας, διοργανώνουν ένα μουσικό διήμερο, το 1ο Artenders Rock Festival.
Ξεκινάει την Παρασκευή 10 Ιουλίου το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο της Πρέβεζας και συνεχίζεται την επόμενη μέρα Σάββατο 11 Ιουλίου στο Ανοικτό Θέατρο Λευκάδας.
Τα έσοδα θα δοθούν στον Σύλλογο "Χαμόγελο του Παιδιού" (είσοδος 5 ευρώ).
Λεπτομέρειες για το Festival στο www.artenders.gr
Προγραμματίστε το από τώρα, συνδυάστε ένα μουσικό διήμερο με μια εκδρομή σε μια πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας. Εάν είστε ερωτευμένοι ακόμη καλύτερα, σας ζηλεύω ο οικογενειάρχης...
Αναρτήθηκε από ΚΕΝΤΡΙ

Μεγάλες καταστροφές στη Βόρειο Ελλάδα



Μεγάλες οι καταστροφές στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης , περιουσίες καταστράφηκαν απο το νερό της βροχής και τις λάσπες, η στάθμη του νερού σε πολλά σημεία έφτασε το ένα μέτρο .
Πηγή:http://www.agroschannel.com/

Πλημμύρες στην Αυστρία


Οι δυνατές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ήταν υπεύθυνες για τις μεγάλες πλημμύρες στην Αυστρία. Στην φωτογραφία βλέπουμε κατοίκους της περιοχής Melk επάνω σε βάρκα να προσπαθούν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή.
Πηγή:http://online-pressblog.blogspot.com

Video από τον ανεμοστρόβιλο στο Ρίο


Μεγάλες καταστροφές γεωργικών καλλιεργειών σε περιοχές του Νομού Καβάλας από χαλαζόπτωση

Μεγάλες καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες περιοχών του Νομού Καβάλας προκάλεσε σφοδρή χαλαζόπτωση νωρίτερα σήμερα.Ελιές, αμπέλια, αμυγδαλιές αλλά και σπαρτά βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων στο Ορφάνι, στη Γαληψό, στο Κοκκινοχώρι και στο Ποδοχώρι. Ανάστατοι οι παραγωγοί είδαν τις προσπάθειες ενός χρόνου να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Η νεροποντή, η οποία ακολούθησε τη χαλαζόπτωση, ήταν τόσο έντονη που πλημμύρισαν οι δρόμοι, υπόγεια σπιτιών και γεωργικές αποθήκες.
Πηγή:http://www.newsblog.gr

Καταιγίδα και καταστροφές σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης – Πλημμύρισαν καταστήματα και κατοικίες

«Άνοιξαν» στην κυριολεξία οι ουρανοί σε Ασπροβάλτα και Βρασνά. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες, ενώ ο όγκος των νερών έχει κατακλύσει καταστήματα και κατοικίες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς από τα νερά της βροχής δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθιστώντας αδύνατη και πολύ επικίνδυνη τη μετακίνηση ανθρώπων και οχημάτων.
Εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στο ύψος της Μεγάλης Βόλβης, καθώς χείμαρρος της περιοχής ξεχείλισε. Ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μικρό κορίτσι αποκλείστηκε σε σπίτι στην Ασπροβάλτα εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από τη βροχή, ενώ στο Σταυρό Θεσσαλονίκης ένας κάδος απορριμμάτων που φράκαρε σε στόμιο εκτόνωσης ρέματος, δημιούργησε σοβαρό κίνδυνο για μεγαλύτερη πλημμύρα στην περιοχή, καθώς δεν υπήρχε έξοδος διαφυγής για τα νερά. Κάτοικοι της περιοχής, μπόρεσαν και απομάκρυναν τον κάδο, αποφεύγοντας τα χειρότερα.
Πηγή:http://www.newsblog.gr

Aνεμοστροβιλος στη Πατρα



"Πριν μιση ωρα εκανε ανεμοστροβιλο στο Ριο της Πατρας μεσα ακριβως στη θαλασσα.Ηταν μεγαλος και μας εκανε εντυπωση γιατι ηταν ασυνηθιστο φαινομενο."
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Έντονη καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη



Έντονη καταιγίδα σημειώνεται την τελευταία ώρα στη Θεσσαλονίκη. Η βροχόπτωση συνοδεύεται από κεραυνούς, με τη νέφωση να είναι εξαιρετικά χαμηλά. Από τις καταιγίδες των προηγούμενων ημερών μεγάλες καταστροφές...
έχουν υποστεί καλλιεργητές στο Νομό Φλώρινας, που είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ισχυρή χαλαζόπτωση. Στις Πρέσπες οι καλλιεργητές φασολιών είδαν τις προσπάθειες τους να εξαφανίζονται σε μερικά λεπτά, ενώ καταστροφή και στους αμπελώνες σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
http://www.newsblog.gr

Πλημμύρες στο Ακαπούλκο, ένας νεκρός



Ενας ψαράς 30 ετών έχασε τη ζωή του από τον κυκλώνα «Άντρες», τον πρώτο της περιόδου στην περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού, που έπληξε το δυτικό Μεξικό, πλημμυρίζοντας δρόμους στο Ακαπούλκο...

Ο «Άντρες», κυκλώνας Κατηγορίας 1, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα, έφθασε κοντά στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό Ωκεανό πριν εξασθενίσει και στραφεί προς βορρά, σύμφωνα με το κέντρο προειδοποίησης για κυκλώνες στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα. Το μέτωπο βρίσκεται 180 χλμ. δυτικά της πόλης Μανσανίγιο, που αποτελεί λιμάνι όσο και θέρετρο. Σύμφωνα με το κέντρο του Μαϊάμι, η καταιγίδα θα εξασθενίσει κι άλλο τις επόμενες 24 ώρες.
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 23 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 31 Ελευσίνα 28,6 Πειραιάς 30 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)30,2 Τατόϊ 28 Ελληνικό 28,2.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Φωτιά στη Χαλκιδική

Φωτιά έχει ξεσπάσει στην ακτή Καλογριάς στη Χαλκδική, λίγο μετά τη Νικήτη στο δρόμο για Ν.Μαρμαρά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση.
Πηγή:NewsBlog.gr

Χαλαζόπτωση στην Άρτα




Αυτή την στιγμή, 12:30 το μεσημέρι, πέφτει δυνατά χαλάζι αρκετά μεγάλου μεγέθους στον κάμπο και στην πόλη της Άρτας.
Μακάρι να μην υπάρξουν καταστροφές, γιατί οι αγρότες ακόμη περιμένουν να πάρουν τις αποζημιώσεις από άλλες χρονιές.
Πηγή:http://aletri.blogspot.com

Τροπική καταιγίδα Adres


Η πρώτη τροπική καταιγίδα για τη σεζόν του 2009 αναβαθμίστηκαι σε τυφώνα με την ονομασία Adres καί αναμένεται να πλήξει τις νοτιοδυτικές ακτές του Μεξικού.Προβλέπεται οι ρυπές των ανέμων να ξεπεράσουν τα 120χλμ/ωρα
Πηγή :UPI

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 22 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 33,8 Ελευσίνα 32,6 Πειραιάς 31,8 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)31,3 Τατόϊ 30,4 Ελληνικό 31,2.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Πρόγνωση καιρού Αττικής για 23 Ιουνίου 2009


Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός τις πρωινές ώρες.Πρός τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού.Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 εώς 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 6μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές και θα κυμανθεί από 17 εώς 30 βαθμούς κελσίου."

Νέα καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη



Συνεχίζονται οι έντονες καταιγίδες στη Βόρειο Ελλάδα. Χαλαζόπτωση στις Σέρρες καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη με κεραυνούς.

Tρομερό χαλάζι στην Ξάνθη



Μέγεθος καρυδιού περίπου μέσα στην πόλη της Ξάνθης. Κράτησε 10-15 λεπτα
Πηγή:troktiko.blogspot.com

Δευτέρα, 22 Ιούνιος 2009 ‘Εντονη χαλαζόπτωση στην Καβάλα

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στην Καβάλα. Το χαλάζι είναι σε πολύ μεγάλο μέγεθος και παρατηρείται το φαινόμενο να το «στρώνει» σαν να πρόκειται για χιονόπτωση
Πηγή :troktiko.blogspot.com

Τρομερή καταιγίδα και χαλάζι αυτή τη στιγμή στη Δράμα




Βροχή με χαλάζι πέφτει αυτή την ώρα στη Δράμα
Πηγή :troktiko.blogspot.com

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Κοζάνη


Μια σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το πρωί την πόλη της Κοζάνης.
Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν, αφού κλαδιά και χώματα μπήκαν στα φρεάτια...

τα οποία δεν είχε μεριμνήσει κάποιος προκειμένου να καθαριστούν.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν από τη χαλαζόπτωση υπέστησαν ζημιές οι καλλιέργειες.
Πηγή :troktiko.blogspot.com

Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια χώρα.


Μέ άστατο καιρό ξεκίνησε και έτσι θα κυλήσει η εβδομάδα τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Βροχές καταιγίδες κατα τόπους έντονες και πτώση της θερμοκρασίας θα είναιτα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε βορειοδυτική Πελοπόννησο δυτική Στερεά Ήπειρο δυτική και κεντρική Μακεδονία.Στη Θεσσαλία τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες.Στην ανατολική Στερεά ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας.Τέλος στά νησιά του Αιγαίου ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Η θερμοκρασία σε πτώση μέχρι 29 στα βόρεια και 30-32 στα κεντρικά και νότια.

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 21 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 32,4 Ελευσίνα 31,4 Πειραιάς 29,6 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)32,2 Τατόϊ 29,4 Ελληνικό 29,4.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ιταλία: Νεκροί από κακοκαιρία



Ένας άνδρας 81 ετών πνίγηκε όταν η υπόγεια διάβαση την οποία διέσχιζε με το αυτοκίνητό του κατακλύστηκε από νερά, στα νότια της χώρας. Σε μία άλλη κοινότητα, μία 63χρονη γυναίκα πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ που βρισκόταν στο υπόγειο του κτηρίου όπου διέμενε, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Εξάλλου, δύο 35χρονες Μολδαβές πνίγηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να βοηθήσουν τα τρία παιδιά τους που έκαναν μπάνιο κοντά στη Βενετία. Στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι και η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη. Τα παιδιά σώθηκαν αλλά οι δύο γυναίκες παρασύρθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

Τέλος, αγνοείται η τύχη δύο ανδρών στο νησί Έλβα. Ο ένας είναι ο καπετάνιος ενός τουριστικού σκάφους που παρασύρθηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να συγκρατήσει μια σωστική λέμβο και ο δεύτερος έπεσε στο νερό ενώ προσπαθούσε να ξεμπλέξει το πανί ενός ιστιοπλοϊκού.
Πηγή:www.skai.gr

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 20 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 33,6 Ελευσίνα 30,4 Πειραιάς 30 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)30,2 Τατόϊ 30,4 Ελληνικό 29,6.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Βροχή με Χαλάζι

Έντονη βροχή με χαλάζι στην Τρίπολι

Κεραυνοί -Προφυλάξεις





Λίγα λόγια για τον κεραυνο
Σε όλη τη Γη πέφτουν περίπου 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο. Ο κάθε κεραυνος παράγει τεράστια ισχύ, αλλά η πρακτική αξιοποίηση της είναι αδύνατη εξαιτίας της πολύ μικρής διάρκειας του φαινομένου.

Η ηλεκτρική αγωγιμότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται κυρίως στα θετικά και αρνητικά ιόντα που κινούνται μέσα στο ηλεκτρικό της πεδίο. Η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος.

Η διαφορά δυναμικού που προκαλεί τον κεραυνο οφείλεται στα (συνήθως) αρνητικά φορτισμένα ιόντα στα σύννεφα και στα θετικά φορτισμένα ιόντα της ξηράς ή της θάλασσας.κεραυνος αστραπη

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα ονομάζονται κεραυνοί. Ο κεραυνός συνοδεύεται και από άλλα φαινόμενα: Τις αστραπές και τις βροντές.

Ο κεραυνος λοιπόν δημιουργούνται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων. Οφείλεται στη συγκέντρωση σε διαφορετικές περιοχές θετικών και αρνητικών ηλεκτρικών φορτίων. Έτσι, δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο και όταν η ένταση του φτάσει σε μεγάλη τιμή, ξεσπά ο κεραυνός με διάτρηση του αέρα και δημιουρία σπινθήρα.

Κεραυνοί μπορεί να ξεσπάσουν ανάμεσα σε διαφορετικά νέφη, μέσα στο ίδιο νέφος, ανάμεσα σε ένα νέφος και στον αέρα ή από ένα νέφος προς το έδαφος.κεραυνοι

Η διαφορά δυναμικού κατά την έκρηξη ενός κεραυνού είναι πολλά εκατομμύρια Volt και η ένταση του ρεύματος δεκάδες χιλιάδες Αμπέρ!

Το μήκος ενός κεραυνού φθάνει έως αρκετά χιλιόμετρα και έχει τεθλασμένη ή κυματοειδή μορφή.

Το πλάτος του σπινθήρα είναι μικρό και φτάνει το πολύ μερικές δεκάδες εκατοστά.

Η διάρκεια που κρατά ο κεραυνος είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο, αλλά θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι 10.000 βαθμοί Κελσίου. Δημιουργεί έντονο ιονισμό των αερίων του αέρα, τα οποία εκπέμπουν φως κατά τη διάρκεια της εκκένωσης (το φαινόμενο της αστραπής). Η υπερβολική θέρμανση του αέρα και η εκτόνωση του δημιουργεί τον δυνατό κρότο που ονομάζουμε βροντή.

Τα ισχυρά ρεύματα του κεραυνού προκαλούν καταστροφές. Μπορούν να ανάψουν φωτιά στο δάσος, να δημιουργήσουν σοβαρή βλάβη στις ηλεκτρικές γραμμές και να καταστρέψουν απροστάτευτες εγκαταστάσεις.

Ο κεραυνος που χτυπά άνθρωπο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει το θάνατο. Κάθε μέρα στον πλανήτη μετρώνται πάνω από 40.000 καταιγίδες οι οποίες δημιουργούν σχεδόν 10.000.000 κεραυνούς!







Μέτρα προστασίας από κεραυνούς



Ο κεραυνός μπορεί να μπει στο σώμα μας από διάφορα σημεία όπως το στόμα ή τα αυτιά. Θα φτάσει στη γη αφού διαπεράσει το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την ανακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Σα σημεία εισόδου και εξόδου μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα, όπως και σε σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (κέρματα, κλειδιά κ.ά.).

Ο κεραυνός είναι επικίνδυνος ακόμα και όταν δεν μας χτυπήσει άμεσα, αλλά απλώς πέσει κάπου κοντά μας.
Στο σπίτι

Στο σπίτι υπάρχουν αγωγοί που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό στο εσωτερικό του σπιτιού μας:

Η κεραία της τηλεόρασης είναι πιθανός αγωγός, η υδραυλική και η ηλεκτρική εγκατάσταση επίσης, όπως και τα καλώδια τηλεφώνου.

1. Αποφεύγουμε επαφή με βρύσες και δεν κάνουμε μπάνιο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
2. Δεν χρησιμοποιούμε το σταθερό τηλέφωνο, αλλά προτιμούμε το κινητό ή το ασύρματο που είναι ακίνδυνα.
3. Δεν μεταχειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές.
4. Σβήνουμε την τηλεόραση (βγάζουμε και την πρίζα και την κεραία).

Σε μεγάλο υψόμετρο

Οι λόφοι και τα βουνά (λόγω ύψους) είναι σημεία επικίνδυνα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

1. Πρέπει να κατεβούμε όσο το δυνατόν σε χαμηλότερο υψόμετρο πριν την καταιγίδα και να βρούμε έναν κλειστό χώρο.
2. Πρέπει να είμαστε μακριά από δένδρα ή άλλα ψηλά αντικείμενα (κολώνες κ.λπ).

Γενικά

1. Πρέπει να απαλλαγούμε από μεταλλικά αντικείμενα που ενδεχομένως έχουμε πάνω μας και να τα τοποθετήσουμε σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά μας.
2. Το αυτοκίνητο μας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να έχουμε κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα και να μην ακουμπάμε σε μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου μας.
3. Εάν έχουμε ποδήλατο, απομακρυνόμαστε από αυτό.
4. Πρέπει να κάτσουμε με ενωμένα και λυγισμένα τα πόδια και με το κεφάλι μας να ακουμπά στα γόνατα.
5. Το ρεύμα του κεραυνού δεν μπαίνει αμέσως στο έδαφος αλλά αιωρείται στην επιφάνεια. Γι αυτό πρέπει τα βήματά μας να είναι μικρά και αργά.
Πηγή www.iqelectric.com

Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στην Αττική χθές 19 Ιουνίου 2009

Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι μέγιστες τιμές θερμοκρασιών που καταγράφηκαν χθές στην Αττική ήταν: Ν.Φιλαδέλφεια 32 Ελευσίνα 31,6 Πειραιάς 33,2 Σπάτα (Ελ.Βενιζέλος)29,1 Τατόϊ 28,8 Ελληνικό 33.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ημερήσιο δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Αυτή η ταινία θα σπάσει ταμεία

Θα βγει κάπου προς το τέλος του χρόνου αλλά φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία. Το trailer μας προετοιμάζει για μια από τις εντυπωσιακότερες ταινίες καταστροφής που έχουν βγει. Πάιζει και με την ιστορία του 2012 που πολλοί πιστεύουν ότι θα καταστραφεί ο κόσμος.

Πηγή:troktiko.blogspot.com

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ νότια της Ρόδου

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού καταγράφηκε στα 5.4 Ρίχτερ

Σεισμός 5,8 Ριχτερ νότια της Ρόδου



Στις 17:05 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση στον θαλάσσιο χώρο 146 χλμ νότια της Ρόδου και 116 χλμ ανατολικά της Καρπάθου. Τα τελευταία 24ωρα υπήρχε σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή με μεγέθη απο 3,5 εώς 4,7 με αποκορύφωμα πριν απο λίγο τον πιο δυνατό.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Το ipod της έσωσε τη ζωή



ΤΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ

Το έχουν χαρακτηρίσει επαναστατικό, μοναδικό, κομψό και άλλα πολλά. Να σώσει όμως ζωή πρώτη φορά γίνεται. Το ipod το έκανε και αυτό. Η 14χρονη Sophie Forst καθόταν κάτω από ένα δέντρο ενώ είχε καταιγίδα και ετοιμαζόταν να ακούσει μουσική. Ξαφνικά 300,000 volt χτύπησαν την 14χρονη. Τα ρούχα της κάηκαν, ήταν μηδενικές οι πιθανότητες να επιζήσει κανείς από κάτι τέτοιο. Κρατώντας όμως το ipod ο ηλεκτρισμός δεν κατάφερε να περάσει μέσα στο σώμα της, δεν της πείραξε τα ζωτικά της όργανα. Κατέστρεψε το iphone και τα ρούχα της αλλά το κοριτσάκι βγήκε ζωντανό. Ηταν τυχερή που δεν είχε φορέσει ακόμα τα ακουστικά γιατι τότε θα είχε μάλλον πεθάνει. Τώρα μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι το ipod ήταν το καλύτερο δώρο της ζωής της



Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/

Δύο διαστημικά σκάφη LRO και LCROSS εκτοξεύονται για τη Σελήνη

Την Πέμπτη 18 Ιουνίου μετά τα μεσάνυκτα θα εκτοξευτούν με ένα πύραυλο Atlas V της ΝΑSΑ για τη Σελήνη οι δορυφόροι LRO (Δορυφορικός Χαρτογράφος της Σελήνης) και LCROSS (Δορυφόρος Παρατήρησης και Ανίχνευσης Σεληνιακών Κρατήρων) . Η αποστολή της ΝΑSΑ έχει δύο στόχους. Αφενός ο LRO να κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και να αναζητεί ασφαλή σημεία προσελήνωσης των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών (κυρίως στους πόλους της Σελήνης). Και αφετέρου, το δεύτερο σκάφος LCROSS αφού προσπαθήσει να ανιχνεύσει παγωμένο νερό να πέσει πάνω στη Σελήνη. Η αναζήτηση του νερού ασφαλώς είναι σε πρώτη προτεραιότητα γιατί θεωρείται απολύτως απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί αρχικά βάσεις και αργότερα αποικίες.







O κύριος στόχος του LRO είναι, σύμφωνα και με το όνομα του, η λεπτομερής χαρτογράφηση της επιφάνειας του φεγγαριού, που είναι απαραίτητο στοιχείο για το σχεδιασμό της σεληνιακής βάσης, καθώς και η καταγραφή των φυσικών πόρων που διαθέτει το σεληνιακό περιβάλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για κοιτάσματα πάγου, τα οποία με επεξεργασία θα μπορούσαν να παράγουν οξυγόνο για τους αστροναύτες και υδρογόνο για καύσιμο των πυραύλων. Γι’ αυτό και ο συνοδός δορυφόρος LCROSS έχει ως ειδική και μοναδική αποστολή του τον εντοπισμό παγωμένου νερού στη σκιά των κρατήρων του φεγγαριού.

Ο δορυφόρος LRO είναι κληρονόμος των αποστολών Ranger, Lunar Orbiter και Surveyor, που έθεσαν τις βάσεις για την επιτυχία του προγράμματος Apollo, εντοπίζοντας τις καταλληλότερες περιοχές προσσελήνωσης που προσέγγισαν τελικά οι επανδρωμένες άκατοι. Επίσης, είναι παρόμοιος με τον δορυφόρο του Άρη Μars Reconnaissance Οrbiter, που από το 2005 εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο LRO θα διαθέτει πολλά όργανα παρατήρησης όπως: μέτρησης θερμοκρασίας, τοπογραφίας, ραδιομετρήσεων, μετρήσεων των επιπέδων του υδρογόνου κ.ά. Έτσι, με την βοήθεια τους θα χτενίσει τις περιοχές γύρω από τους δύο πόλους αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκεί είναι περισσότερο πιθανή η παρουσία νερού, αλλά και ότι εκείνες οι περιοχές προσφέρονται περισσότερο για ασφαλή προσσελήνωση διαστημοπλοίων.

Η αποστολή αυτή είναι η πρώτη του φιλόδοξου προγράμματος Όραμα για την Εξερεύνηση του Διαστήματος (Vision for Space Exploration). Σαν μέρος του ”Vision”, που περιλαμβάνει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη, ο δορυφόρος LRO θα αναζητήσει πόρους για να μπορούν να ζήσουν εκεί πάνω άνθρωποι καθώς και κατάλληλες περιοχές προσελήνωσης.

Η αποστολή LRO που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2003, θα κρατήσει περίπου 1 χρόνο αλλά για 5 χρόνια θα μπορεί να παίξει το ρόλο του αναμεταδότη για τις επόμενες φάσεις του προγράμματος όταν άλλα ρόβερ θα βρίσκονται στη Σελήνη.

Διαγράφοντας μια πολική τροχιά σε ύψος μόλις 50 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης, η διαστημοσυσκευή αυτή με βάρος 1 τόνου θα χρησιμοποιήσει τον υψηλής διακριτικής ικανότητας αισθητήρα νετρονίων της για να ανιχνεύσει τις πιθανολογούμενες αποθέσεις πάγου, με σκοπό τον ακριβέστερο προσδιορισμό των θέσεων τους.

Ο δορυφόρος LRO διαθέτει έξι όργανα μετρήσεων, μεταξύ των οποίων τo τηλεσκόπιο κοσμικών ακτίνων CRaTER που θα διερευνήσει το σεληνιακό περιβάλλον αναφορικά με τη σωματιδιακή ακτινοβολία, η οποία δυστυχώς, λόγω της απουσίας φυσικής μαγνητικής προστασίας στο φεγγάρι, έχει μη αμελητέες βιολογικές συνέπειες και μπορεί να είναι απειλητική για ανθρώπους αν και όταν αυτοί παραμένουν για μακρά χρονικά διαστήματα στη Σελήνη. Οι μετρήσεις του CRaTER θα ελέγξουν την ακρίβεια των μοντέλων ακτινοβολίας που διαθέτουμε και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη τρόπων θωράκισης και προστασίας των αστροναυτών και των πληρωμάτων της σεληνιακής βάσης.

Ο LRO, πετώντας σε ύψος μόνο 50 χιλιομέτρων πάνω από τη Σελήνη, θα χαρτογραφήσει το ένα δέκατο της επιφάνειας της με δύο κάμερες υψηλής ευκρίνειας, σε χωρική ανάλυση ενός μέτρου. Μια τρίτη κάμερα θα τραβήξει φωτογραφίες στο ορατό και το υπεριώδες σε χαμηλότερη ανάλυση (100 μέτρα). Συμπληρωματικά, το LOLA, ένα λέιζερ για τη μέτρηση του ύψους (Lunar Orbiter Laser Altimeter), θα μετρήσει την κλίση και το βαθμό ανωμαλίας του εδάφους και θα ετοιμάσει έναν λεπτομερή τρισδιάστατο (δηλαδή υψομετρικό) χάρτη της επιφάνειας της Σελήνης. Αυτός ο προηγμένος χάρτης θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ετοιμασίας των επόμενων προσσεληνώσεων, αλλά και της επιλογής του καταλληλότερου σημείου για την κατασκευή της σεληνιακής βάσης. Τα υπόλοιπα τρία όργανα του LRO θα ανιχνεύσουν με διαφορετικούς τρόπους την παρουσία υδάτινου πάγου στην επιφάνεια της Σελήνης.




Το δεύτερο σκάφος της αποστολής – LCROSS - θα ψάξει να βρει νερό με έναν άλλο τρόπο. Καθώς θα προσεγγίζει τη Σελήνη, θα αποχωριστεί από τον Κένταυρο – το πάνω μέρος του, που είναι ο ανώτατος όροφος του πυραύλου εκτόξευσης Atlas V.

O Κένταυρος θα χτυπήσει σαν βλήμα έναν επιλεγμένο κρατήρα με ταχύτητα πάνω από 9.000 χιλιόμετρα την ώρα. Από την πρόσκρουση του Κενταύρου με τη Σελήνη θα εκτοξευτούν περίπου 1.000 τόνοι σεληνιακών πετρωμάτων και πιθανώς πάγου στο Διάστημα. Επειτα από μερικά δευτερόλεπτα το LCROSS θα περάσει μέσα από τον πίδακα των εκτοξευμένων υλικών και θα αναλύσει τη σύσταση τους. Δεν θα αρκεστεί όμως σε αυτό: λίγο αργότερα το ίδιο το LCROSS θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δημιουργώντας έναν δεύτερο πίδακα υλικών που θα μελετηθεί από το σκάφος LRO. Με αυτόν τον τρόπο θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή η περιεκτικότητα σεληνιακού εδάφους σε παγωμένο νερό.

Ας σημειωθεί ότι έχει να πατήσει άνθρωπος στη Σελήνη από το 1972. Γι αυτό και αυτή η δίδυμη αποστολή της NASA που σηματοδοτεί την έναρξη της προετοιμασίας για την επιστροφή στο φεγγάρι είναι πολύ σημαντική για όλους μας.
Πηγή:www.physics4u.gr/blog

Όταν η Γη κτυπά

Πηγή: Popular Science
Τσουνάμι, ηφαίστεια, τυφώνες, κατολισθήσεις - Το μόνο βέβαιο για τα δολοφονικά στοιχεία της Φύσης είναι ότι δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας πλήττουν. Μόνη μας άμυνα: ακόμα καλύτερες προβλέψεις και μέτρα προστασίας.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε εφήμεροι επισκέπτες σ' αυτό τον «οξύθυμο» βράχο του σύμπαντος. Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, στις 00:58:49 ώρα Γκρίνουιτς, η Μητέρα Γη φρόντισε να μας θυμίσει ξανά αυτή την αναπόδραστη αλήθεια, με ένα σεισμό 9,15 Ρίχτερ σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις.

Για εκατομμύρια χρόνια, μία τεκτονική πλάκα του φλοιού της Γης - η Ινδική - έσπρωχνε ένα εξίσου πεισματάρικο κομμάτι βράχου που ονομάζεται Πλάκα της Μπούρμα. Σαν να συγκρούονταν δύο τιτάνες, ένα τεράστιο ποσό συσσωρευμένης κινητικής ενέργειας απελευθερώθηκε όταν η Ινδική πλάκα εισχώρησε κάτω από τη δεύτερη, μόλις 160 χλμ. από τη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Ο σεισμός προκάλεσε παραμορφώσεις του φλοιού της Γης έως και 4.500 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του - σε απόσταση πέντε ή έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι προηγούμενοι μεγάλοι σεισμοί. Ενώ η εκλυόμενη ενέργεια ισοδύναμη με την έκρηξη 25.000 ατομικών βομβών του Ναγκασάκι - μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης, μείωσε μόνιμα τη διάρκεια της ημέρας και προκάλεσε τεράστια υδάτινα τείχη που κατέκλυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών - από το Andaman έως την Αραβία -, στέλνοντας σχεδόν ακαριαία στο θάνατο τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.

Το πιο τρομακτικό, όμως, σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή που προκάλεσαν τα τσουνάμι είναι ότι σχεδόν σίγουρα θα ξαναζήσουμε αυτό το σκηνικό φρίκης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε είναι ν' αναπτύξουμε τεχνικές για να γνωρίζουμε πού και πότε θα συμβούν τέτοιες μαζικές φυσικές καταστροφές.

Ευτυχώς, οι πρόοδοι στην τηλεπισκόπηση μέσω δορυφόρων, στην ανάπτυξη προσομοιώσεων σε υπολογιστές, στα ραντάρ, στην παρακολούθηση των σεισμών και στην πρόγνωση του καιρού δίνουν στους επιστήμονες ένα πλεονέκτημα. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δορυφόρους προκειμένου, για παράδειγμα, ν' ανιχνεύουν ανεπαίσθητες μεταβολές της μορφολογίας του εδάφους.

Όχι ότι αυτό το οπλοστάσιο υψηλής τεχνολογίας κάνει αναγκαστικά τον κόσμο πιο ασφαλή. Το πρόβλημα, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται απερίσκεπτα στις πιο επικίνδυνες περιοχές της Γης, με την αύξηση των κατοικιών και των δραστηριοτήτων σε δυνητικά καταστροφικές ζώνες. Η ανησυχία δεν έχει απλώς να κάνει με την τάση μας ν' αδιαφορούμε για τα «οικιστικά όρια ασφαλείας». Οι άνθρωποι επίσης δε σταματούν ν' αλλοιώνουν ή να καταστρέφουν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του πλανήτη. "Εάν εξαφανίσουμε την παραλιακή τροπική βλάστηση, καταστρέψουμε τους κοραλλιογενείς υφάλους και εξαλείψουμε τους βάλτους», προειδοποιεί η Ellen Prager, θαλάσσια γεωλόγος και συγγραφέας του βιβλίου Μαινόμενη Γη: επιστήμη και φύση των σεισμών των ηφαιστείων και των τσουνάμι, "θα είμαστε ακόμη περισσότερο ευάλωτοι στις καταστροφικές καταιγίδες και τα τσουνάμι".

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι ο κίνδυνος γίνεται ολοένα μεγαλύτερος, καθώς όπου αυξάνεται ο πληθυσμός πρέπει ν' αλλάξει η γεωμορφολογία της περιοχής για να μπορέσει αυτός να συντηρηθεί. Τα ευχάριστα: νέα εργαλεία χαρτογράφησης και ψηφιακής απεικόνισης, όπως και ολοένα πιο αξιόπιστες υπολογιστικές προσομοιώσεις, αυξάνουν τη δυνατότητα των επιστημόνων να υπολογίζουν ποιες περιοχές θα μπορούσαν να πλήξουν οι πιο θανατηφόρες καταστροφές.

Ηφαίστεια

Εάν ποτέ πετούσατε πάνω από την κορυφή του Βεζούβιου στην Ιταλία, το θέαμα θα σας έκοβε το αίμα. Πυκνοκατοικημένα προάστια της γειτονικής Νάπολι φθάνουν έως τις πλαγιές ενός από τα βιαιότερα ηφαίστεια της γης. Έως το 79 μ.Χ., όταν ο Βεζούβιος εξερράγη αναπάντεχα και ενταφίασε την Πομπηία και τους 3.000 κατοίκους της κάτω από 4,5 μ. καυτής τέφρας, το ηφαίστειο είχε εκραγεί τουλάχιστον 30 φορές. Στην Πομπηία η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική• τίποτε δεν ήταν γνωστό για την κάποτε πολύβουη ρωμαϊκή πόλη έως ότου ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους 1.600 χρόνια αργότερα.

Για την εκρηκτική φύση της Γης ευθύνεται ό,τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της. Η θερμοκρασία των ωκεανών μάγματος που κοχλάζει κάτω από το γήινο φλοιό φθάνει τους 1.100° C. Η θερμότητα αναγκάζει το μάγμα να κινηθεί ανοδικά μέσα στο φλοιό, εάν αρκετή ποσότητα μάγματος συγκεντρωθεί σε διαπερατό σημείο, εκτινάσσεται από εκεί στην επιφάνεια. Εδώ και αιώνες αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Βεζούβιο, στη σκιά του οποίου ζουν σήμερα περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. "Γνωρίζουμε ότι από τον Βεζούβιο ίσως προέλθει μία τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη", παρατηρεί ο William Menke, καθηγητής γήινων και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι το πότε. Με την ελπίδα της έγκαιρης πρόγνωσης, επιστήμονες από το Παρατηρητήριο του Βεζούβιου ελέγχουν τους σεισμικούς αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό στο ηφαίστειο και καταγράφουν τις ανεπαίσθητες δονήσεις μέσα στο βουνό. Μία σειρά σεισμικών δονήσεων ίσως σηματοδοτεί ότι η έκρηξη βρίσκεται προ των πυλών.

Από την άλλη πλευρά, ένα ηφαίστειο μπορεί να είναι έτοιμο να εκραγεί χωρίς να παρατηρηθεί νωρίτερα ούτε μία αισθητή δόνηση. Ίσως το πιο χρήσιμο σύγχρονο εργαλείο για τους επιστήμονες που προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν ένα ηφαίστειο είναι έτοιμο ν' αφυπνιστεί είναι το InSAR (Συμβολομετρία με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος). Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δορυφόροι που φέρουν τις αντίστοιχες συσκευές εκπέμπουν κύματα ραντάρ προς το έδαφος. Όταν τα κύματα επιστρέφουν στο δορυφόρο, το InSAR καταγράφει την ένταση του σήματος τους (που δείχνει το ποσοστό που ανακλάσθηκε συγκριτικά με το ποσοστό που απορροφήθηκε) και τη φάση τους (με την οποία υπολογίζεται ο συνολικός χρόνος κίνησης των κυμάτων). Με το InSAR οι επιστήμονες είναι σε θέση να εντοπίσουν τις μικροσκοπικές παραμορφώσεις της γήινης επιφάνειας όταν δεν υπάρχει σεισμική δραστηριότητα.

To InSAR είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μελέτη των ηφαιστείων σε χώρες οι οποίες συνήθως παραλείπονται από τις ερευνητικές επισκέψεις των Δυτικών επιστημόνων. Αν και ηφαίστεια όπως ο Βεζούβιος, το Rainer στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και το Φούτζι στην Ιαπωνία προσελκύουν το ενδιαφέρον των ειδικών, υπάρχουν πολλά εξίσου επικίνδυνα ηφαίστεια στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο Gede απέχει μόλις 64 χλμ. από την πόλη της Τζακάρτα και τους 9 εκατομμύρια κατοίκους της. Η περιοχή γύρω από το Jede είναι πολύ δημοφιλής στους ντόπιους για διήμερες εκδρομές -μέχρι και γήπεδο γκολφ υπάρχει πάνω στο ηφαίστειο.

To Popocatepetl, στα 5.500 μ., υψώνεται πάνω από την πόλη του Μεξικού σε απόσταση μόλις 29 χλμ. Το «καπνισμένο βουνό» έχει εκραγεί 36 φορές ενώ σχεδόν κάθε μήνα εκτοξεύονται από το εσωτερικό του ατμοί και αέρια. Η καλδέρα του Atitlan απέχει 120 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλα. Με έναν απλό περίπατο στην πόλη, παρατηρεί ο Stanley Williams, καθηγητής Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, "θα συνειδητοποιούσε κανείς ότι όλοι οι βράχοι πάνω στους οποίους πατάει προήλθαν από το Atitlan. Εάν αυτή η έκρηξη γινόταν σήμερα, θα σκότωνε πιθανότατα το 90% του πληθυσμού της χώρας". Για οποιοδήποτε από αυτά τα ηφαίστεια, η χρήση του InSAR για την πρόβλεψη πιθανής έκρηξης εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους -οι βραχώδεις ή άγονες επιφάνειες παράγουν καλύτερες εικόνες από τις χιονισμένες ή δενδρόφυτες εκτάσεις.

Πως ένας δορυφόρος, ο INSAR, χρησιμοποιεί το ραντάρ για την πρόβλεψη ενδεχόμενης έκρηξης

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες βασίζονταν σε μετρήσεις σεισμικών δονήσεων προκειμένου να προβλέψουν ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες, ωστόσο, σε ποσοστό 50% και πλέον δεν προσφέρουν ανάλογες σεισμικές ενδείξεις Αυτό το κενό καλύπτει το INSAR ένα δορυφορικό σύστημα χρονικής υστέρησης το οποίο ανιχνεύει τη διόγκωση της γης που συχνά προηγείται της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

1. Ένας δορυφόρος τηλεπισκόπησης, 800 χλμ. πάνω από τη Γη, εκπέμπει έναν παλμό ραντάρ, ο οποίος σκεδάζεται στη γήινη επιφάνεια και ανακλάται πίσω στο δορυφόρο. To InSAR έχει ένα σαφές πλεονέκτημα απέναντι στους οπτικούς δορυφορικούς δέκτες, επειδή σε αντίθεση με το ορατό φως τα κύματα των ραντάρ διαπερνούν τα νέφη και είναι εξίσου αποτελεσματικά και στο σκοτάδι της νύχτας.

2. Έπειτα από μερικές εβδομάδες, το διαστημικό σκάφος διέρχεται για δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο, εκπέμπει ένα δεύτερο παλμό και ανιχνεύει τυχόν μεταβολές στην τοπογραφία της περιοχής με ακρίβεια μικρότερη του εκατοστού.

3. Όταν ποσότητες μάγματος αρχίσουν να κινούνται ανοδικά από τα έγκατα του ηφαιστείου, οι δορυφόροι που είναι εξοπλισμένοι με το σύστημα InSAR καταγράφουν τις παραμορφώσεις της επιφάνειας που οι επίγειοι ανιχνευτές ίσως να μην μπορέσουν ν' ανιχνεύσουν.

Οι σεισμοί


Γνωρίζουμε τα εξής: οι σεισμοί πλήττουν περιοχές κατά μήκος των ρηγμάτων του φλοιού της Γης, στις οποίες οι λιθοσφαιρικές πλάκες εφάπτονται και συμπιέζονται. Η διαφορά μεταξύ ενός απαλού τρέμουλου της γης και ενός σεισμού που ξεπερνάει σε μέγεθος τους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ είναι εάν οι πλάκες μετακινούνται όταν τα μεταξύ τους φορτία είναι σχετικά μικρά ή έπειτα από τη συσσώρευση τεράστιων πιέσεων.

Ο υπολογισμός του χρόνου εκδήλωσης ενός σεισμού είναι δύσκολη υπόθεση. «Απέχουμε πολύ ακόμη από την εποχή της πρόβλεψης των σεισμών», λέει ο Thomas Heafon, καθηγητής γεωφυσικής και πολεοδομίας στο Caltech. Μπορεί οι επιστήμονες να μην μπορούν να υπολογίσουν πότε θα συμβεί ο επόμενος σεισμός, μπορούν όμως όλο και πιο αποτελεσματικά να προσδιορίσουν τις περιοχές εκείνες όπου μεγάλες σεισμικές δονήσεις θα επέφεραν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οικονομική καταστροφή. «Πρόκειται για πόλεις με πολλά εξαώροφα έως και δεκαώροφα κτίρια κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα», σημειώνει ο Heaton.

Στη λίστα του περιλαμβάνει την Τεχεράνη στο Ιράν και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία -δύο πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 1 2 εκατομ. και μεγάλα, βαθιά σεισμικά ρήγματα σε μικρή ακτίνα. Ακόμη περισσότερο επικίνδυνο είναι το τεράστιο ρήγμα των Ιμαλαΐων στη Βόρεια Ινδία. Οι τρεις Πολιτείες της Ινδίας από τις οποία περνάει έχουν συνολικά πληθυσμό πάνω από 25 εκατομ. κατοίκους, που ζουν κυρίως σε «χάρτινες» κατασκευές από τσιμέντο ή λάσπη.

Ο Jean-Philippe Avouac, καθηγητής γεωλογίας και διευθυντής του Τεκτονικού Παρατηρητηρίου στο Caltech, ταξίδεψε πέρυσι στο Νεπάλ για να μελετήσει ένα τμήμα του ρήγματος των Ιμαλαΐων. «Ένα μεγάλο μέρος του ρήγματος μεταξύ του Κατμαντού και του Dehradun, βόρεια του Δελχί, εδώ και δύο αιώνες δεν έχει προκαλέσει, εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα ισχυρό σεισμό», σημειώνει. «Αργά ή γρήγορα [το ρήγμα] θα ενεργοποιηθεί, με τεράστια ενδεχομένως εκατόμβη θυμάτων, δεδομένης της πυκνότητας δόμησης στη Βόρεια Ινδία, της κατάστασης του εδάφους -το οποίο ρευστοποιείται εύκολα-και των κατασκευαστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται».

Ο Heaton εκθειάζει τη συμβολή τεχνολογιών όπως το InSAR και το GPS, χαρακτηρίζοντας τες ως «εκπληκτικά εργαλεία που μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε σε ποια σημεία της Γης συσσωρεύονται πιέσεις». Ακόμη περισσότερες ελπίδες αφήνει το σύστημα EarthScope -το οποίο, δυστυχώς, δεν πρόκειται να βελτιώσει παρά ελάχιστα την κατάσταση για χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία ή η Ινδία. Προϊόν της συνεργασίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, το EarthScope θα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα που θα εγκατασταθεί σε βάθος 3 χλμ. μέσα στο ρήγμα του San Andreas στην Καλιφόρνια και ένα δίκτυο εθνικής εμβέλειας από εκατοντάδες αισθητήρες GPS και μετρητές τάσης κατά μήκος των παρυφών της Ειρηνικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας.

Για την ώρα, πάντως, η πλέον ελπιδοφόρα τεχνολογία για τις ζώνες υψηλού σεισμικού κινδύνου είναι το Παγκόσμιο Σεισμικό Δίκτυο (GSN), το οποίο αποτελείται από 135 ειδικές διατάξεις εγκατεστημένες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες καταγράφουν τους σεισμούς σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια αναμεταδίδουν τις πληροφορίες μέσω δορυφόρων ή του Διαδικτύου.

Πρόγνωση σεισμών

Για πρώτη φορά οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας θα μπορούν μέσω του δικτύου να γνωρίζουν και το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμών. Είναι μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και θα ενημερώνεται ανά μία ώρα. Στην πρόγνωση υπολογίζονται οι πιθανότητες εκδήλωσης κάποιου μεγάλου επίγειου σεισμού, σε συγκεκριμένες περιοχές, κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου.

Στο δίκτυο θα εμφανίζεται ένας χάρτης με διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού. Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα θα έχουν πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού σεισμού μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο (πιθανότητα 1 στις 10), ενώ εκείνες με μπλε θα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα (1 στο εκατομμύριο).

Οι χάρτες πρόβλεψης των σεισμών δημιουργούνται μετά από την εξέταση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης του ρήγματος του San Andreas και άλλων ενεργών ρηγμάτων στην Καλιφόρνια με σεισμικά όργανα. Εκτός από τις σεισμολογικές μετρήσεις, συνυπολογίζεται το ιστορικό των σεισμικών δονήσεων σε κάθε περιοχή, καθώς και των μετασεισμών που ακολούθησαν.

Τσουνάμι

Εάν ρωτήσετε τους γεωλόγους πού θα μπορούσαν να εμφανιστούν τα επόμενα κύματα τσουνάμι, θα πάρετε από όλους την ίδια απάντηση: στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στη Βορειοδυτική Ακτή του Ειρηνικού. Εκεί βρίσκεται η Ζώνη Καταβύθισης Cascadia, ένα ρήγμα μήκους 1.100 χλμ., παράλληλο προς τις ακτές, που εκτείνεται από τη Βόρεια Καλιφόρνια έως τη νήσο Βανκούβερ.

Όπως και στην περίπτωση σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών στον Ινδικό Ωκεανό, που προκάλεσε τα τσουνάμι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ζώνη Cascadia είναι το «σημείο προστριβής» της πλάκας Juan de Fuca με την πλάκα της Βόρειας Αμερικής. Τα φορτία που αναπτύσσονται υπογείως στην επιφάνεια επαφής των δύο πλακών θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε θραύση των πετρωμάτων, όπως ακριβώς συνέβη στη Νοτιοανατολική Ασία -ένα φαινόμενο που οι γεωλόγοι ονομάζουν «μεγα-ωστικό σεισμό».

Οι σεισμοί σ' αυτή τη ζώνη σύγκλισης μπορούν εύκολα ν' αγγίξουν σε μέγεθος τους 9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, εξηγεί ο Eric Gelst, γεωφυσικός από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, που έχει αναπτύξει προσομοιώσεις οι οποίες δείχνουν με ποιο τρόπο κύματα τσουνάμι από τη ζώνη Cascadia θα μπορούσαν να πλήξουν τις κατοικημένες περιοχές του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού.

«Σε έναν από αυτούς τους ισχυρούς σεισμούς, η ακτογραμμή θα υποχωρήσει κατά ένα με δύο μέτρα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συμβεί ακαριαία. «Σύμφωνα με το μοντέλο, τα παλιρροϊκά κύματα θα μπορούσαν να φθάσουν σε ύψος τα 20 μέτρα ή και περισσότερο». Πόλεις όπως π Seaside στο Όρεγκον, η Crescent στην Καλιφόρνια και η Westport στην Ουάσιγκτον ίσως να βυθίζονταν στο νερό μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουν οι γεωλόγοι πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθεί η ζώνη Cascadia. Καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί καμιά σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, είναι δύσκολο να υπολογιστεί η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων. Γεωλογικές ενδείξεις για επτά ισχυρούς σεισμούς τα τελευταία 3.500 χιλιάδες χρόνια με επίκεντρο το ρήγμα Cascadia οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι κύματα τσουνάμι δημιουργούνται στην περιοχή με συχνότητα 3 έως 5 αιώνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το 1700 τεράστια παλιρροϊκά κύματα έπληξαν τις νοτιοδυτικές ακτές του Ειρηνικού. Εντόπισαν επίσης ιαπωνικά κρατικά έγγραφα του ίδιου έτους που αναφέρονται σε μεγάλα κύματα τσουνάμι, ενώ σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον βρήκαν στο υπέδαφος στρώματα από άμμο.

Όπως και στην περίπτωση των ηφαιστείων, το σύστημα InSAR είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό τυχόν μεταβολών στη μορφολογία των ακτών κατά μήκος της Cascadia. Επιπλέον, δέκτες GPS, οι οποίοι συνιστούν ένα δίκτυο με το όνομα PANGA (Pacific Northwest GPS Array), έχουν εγκατασταθεί σε επίγειους πύργους και μετρούν σε καθημερινή βάση τις «αμυδρές ολισθήσεις», τις απειροελάχιστες μετατοπίσεις του ρήγματος, που συχνά περνούν απαρατήρητες από τους επιστήμονες.

Όταν σημειωθεί ένας σεισμός, οι πρώτοι που θα το διαπιστώσουν θα είναι πιθανότατα οι ερευνητές του Κέντρου Προειδοποίησης Για Τσουνάμι στη Δυτική Ακτή και την Αλάσκα, το οποίο εδρεύει στο Palmer της Αλάσκα.

Ο Geist, ωστόσο, προειδοποιεί ότι δε θα πρέπει να επαναπαυτούμε στα υπερσύγχρονα συστήματα προειδοποίησης. Σε κάποιες περιπτώσεις, π ζώνη Cascadia απέχει λιγότερο από 160 χλμ. από την ακτή. Ανάλογα με το σημείο του ρήγματος όπου θα εκδηλωθεί ο σεισμός, ίσως να χρειαστούν λίγα μόνο λεπτά για να φτάσουν τα παλιρροϊκά κύματα στη στεριά.

Πλωτήρες DART: Τοποτηρητές κυμάτων

Οι Πλωτήρες DART είναι οι καλύτεροι ανιχνευτές τσουνάμι. Είναι γνωστό ότι δεν προκαλεί κάθε υποθαλάσσιος σεισμός κύματα τσουνάμι. Οι περισσότερες όμως σεισμικές δονήσεις που συνοδεύονται από τσουνάμι παρατηρούνται κατά μήκος ζωνών καταβύθισης όπως Irak το ρήγμα Cascadia, όπου μία ηπειρωτική πλάκα βυθίζεται κάτω. Το σύστημα πλωτήρων DART (Deep-Ocean Assessment and Reporting Tsunami) αποτελεί' το πιο σύγχρονο σύστημα προειδοποίησης για την εμφάνιση αυτών των τερατωδών κυμάτων. Ακόμη βεβαία δεν έχει εξακριβωθεί στην πράξη π αποτελεσματικότητα των πλωτήρων. Μολονότι το σύστημα έχει περάσει εξαντλητικές δοκιμές, δεν έχουν εμφανιστεί κύματα τσουνάμι, από το 1998 στην περιοχή όπου εγκαταστάθηκε.

Τυφώνες

Ο Scott Riser δε χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο για να κατονομάσει την πόλη των ΗΠΑ και πιθανώς εκείνη σε όλο τον κόσμο όπου θα σημειώνονταν οι μεγαλύτερες καταστροφές από έναν τυφώνα 5ης κατηγορίας. «Η Νέα Ορλεάνη», απαντά ο Kiser, διευθυντής ενός προγράμματος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τους τροπικούς κυκλώνες. «Η πόλη, καθώς βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας - ανάμεσα στον ποταμό Μισισίπι και τη λίμνη Pontchartrain - αποτελεί πραγματικό υδρολογικό εφιάλτη».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξηγεί, θα ήταν τα κύματα θύελλας, οι τεράστιοι κυματισμοί που δημιουργούνται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν μπροστά από το «μάτι» του τυφώνα. Στην περίπτωση της Νέας Ορλεάνης, εάν τα κύματα αυτά αποκτούσαν μεγάλο μέγεθος θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν γρήγορα ολόκληρη την πόλη.

Πριν οι πρώτοι άποικοι επιλέξουν τις όχθες του Μισισίπι ως σημείο εγκατάστασης, ο ποταμός δημιουργούσε φυσικά αναχώματα εναποθέτοντας ιλύ και λάσπη στις ελώδεις εκτάσεις που τον περιέβαλλαν. Μετά από την καταστροφική πλημμύρα του 1927, με 300 θύματα και 600.000 άστεγους κατά μήκος του ποταμού, οι αρχές της Νέας Ορλεάνης αποφάσισαν να κατασκευάσουν φράγματα - κάποια με ύψος έως και 7,5 μ.- για ν' αποφευχθεί η υπερχείλιση του ποταμού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ν' αντιμετωπίσουν επίσης τον κίτρινο πυρετό, μία ιογενή νόσο που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Από το 1817 έως το 1915, 40.000 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία. «Έτσι αποφασίστηκε ν' αποξηρανθούν οι βάλτοι», αναφέρει ο ΑΙ Naomi, υπεύθυνος του προγράμματος που εκπονεί το Σώμα Μηχανικού στη Νέα Ορλεάνη. Με τη δημιουργία των φραγμάτων και την αποξήρανση των βάλτων, η πόλη θα μπορούσε πλέον να επεκταθεί σε περιοχές που πριν δεν μπορούσαν να κατοικηθούν. «Όταν όμως αφαιρείται το νερό από τους βάλτους», συνεχίζει, «το έδαφος αρχίζει να βυθίζεται».

Σήμερα, κάποιες περιοχές της Νέας Ορλεάνης βρίσκονται έως και 6 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η πόλη βυθίζεται με ρυθμό 9 χιλιοστών το χρόνο. «Το γεγονός αυτό αναγορεύει τη Νέα Ορλεάνη στην πλέον ευάλωτη μεγαλούπολη στους τυφώνες», λέει ο John Hall από το Σώμα Μηχανικού. «Ο λόγος είναι ότι τα κύματα δε χρειάζεται να ξεπεράσουν κάποιο ύψος για να την πλημμυρίσουν».

Σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson, ένας τυφώνας 5ης κατηγορίας είναι μία θύελλα «με ανέμους ταχύτητας μεγαλύτερης από 250 χλμ./ώρα και κύματα θύελλας που υπερβαίνουν τα 5,5 μέτρα».

Μολονότι πολύ σπάνια τέτοιας έντασης τυφώνες πλήττουν άμεσα τη Νέα Ορλεάνη - ίσως κάθε 500 έως 1.000 χρόνια - σε μία τέτοια περίπτωση τα κύματα θύελλας θα υπερχείλιζαν τη λίμνη Pontchartrain (η οποία περιέχει υφάλμυρο νερό και βρίσκεται δίπλα στον Κόλπο του Μεξικού), θα ξεπερνούσαν τους υδατοφράκτες και θα έπνιγαν την πόλη κάτω από 12 μ. νερό. Εάν συνέβαινε αυτό, «το σύστημα των φραγμάτων θα λειτουργούσε σαν μία τεράστια μπανιέρα», εξηγεί ο Harley Winer, υπεύθυνος παράκτιων εγκαταστάσεων από το Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Νέα Ορλεάνη. Το νερό θα παγιδευόταν ανάμεσα στα φράγματα του Μισισίπι και τους υδατοφράκτες που προστατεύουν από τους τυφώνες. «Πρόκειται για ένα μάλλον απίθανο σενάριο», τονίζει ο Winer, «που δεν μπορεί, ωστόσο, ν' αποκλειστεί».

Στη Νέα Ορλεάνη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Προστασίας από Τυφώνες, ένα σύστημα εγκαταστάσεων που κόστισε 740 εκατομ. δολ. και υλοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Naomi, με σκοπό να περιτοιχίσει την πόλη με υδατοφράκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους κατοίκους από τα κύματα τυφώνα 3ης κατηγορίας. Στο μεταξύ, ο Winer με συναδέλφους του από το Σώμα Στρατού ήδη σχεδιάζουν ένα νέο σύστημα φραγμάτων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα κύματα ενός τυφώνα 5ης κατηγορίας όπως ο Ivan, ο οποίος πέρυσι παραλίγο να «επισκεφθεί» την πόλη.

Κατολισθήσεις

Κατολίσθηση, χείμαρρος πετρωμάτων - όπως και να το ονομάσετε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μάζες εδάφους που υπό κανονικές συνθήκες είναι σταθερές και ακίνητες ακολουθούν πτωτική πορεία, Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατολισθήσεις οφείλονται σε μεγάλες ποσότητες νερού που εμποτίζουν μία απότομη πλαγιά ή σε σεισμικές δονήσεις. Αν και οι μηχανισμοί αυτοί είναι δυνατόν να δράσουν οπουδήποτε, η Κεντρική Αμερική - με τους απόκρημνους λόφους, τις συχνές και ισχυρές βροχοπτώσεις και το ασταθές ηφαιστειακό έδαφος-αποτελεί πιθανώς τον υπ" αριθμόν ένα στόχο. Ο Ed Harp, γεωλόγος ειδικός στις κατολισθήσεις, από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS), περιγράφει το έδαφος της Κεντρικής Αμερικής σαν «θραύσματα γυαλιού που διασυνδέονται». Αυτός ο τρόπος συνοχής, εξηγεί, επιτρέπει στο έδαφος να παραμένει σταθερό ακόμη και σε σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές, χωρίς ν' αποκολλάται.

Κατά τη διάρκεια σεισμών, όμως, το ηφαιστειακό έδαφος χάνει τη συνοχή του. «Εάν αυτός ο όγκος ταρακουνηθεί, θα καταρρεύσει», εξηγεί ο Harp. Επιπλέον, λόγω της σπογγώδους υφής του μπορεί ν' απορροφήσει πολύ νερό πριν «διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη» αμετάκλητα και καταστροφικά. Το 1998, όταν ο τυφώνας Mitch έπληξε την Κεντρική Αμερική, οι δυνατές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκατοντάδες κατολισθήσεις. Βουνά από λάσπη καταπλάκωσαν χιλιάδες χωρικούς που ζούσαν κοντά στο ηφαίστειο Casita της Νικαράγουα, όταν καταρρακτώδεις βροχές εμπότισαν τις πλαγιές και το έδαφος υποχώρησε.

Έκτοτε, οι νέοι «χάρτες επικινδυνότητας» για την Κεντρική Αμερική βοηθούν τις ντόπιες Αρχές να ιεραρχήσουν τις πιο επικίνδυνες για κατολισθήσεις περιοχές. Για να δημιουργήσουν πολλούς από αυτούς τους χάρτες, οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν το ASTER (Προηγμένο Διαστημικό Ραδιόμετρο Θερμικής Εκπομπής και Ανάκλασης), όργανο του δορυφόρου Terra της NASA. To ASTER μπορεί να φωτογραφίσει τη Γη σε 14 μήκη κύματος, παρέχοντας δεδομένα με ανάλυση που φθάνει τα 15 m2 ανά pixel. Σε μικρότερα ύψη, οι ερευνητές δημιουργούν χάρτες επικινδυνότητας για δυνητικά ασταθές έδαφος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LIDAR (Light Detection and Ranging -Φωτοανίχνευση και επόπτευση). Μία κάμερα LIDAR -συνήθως επάνω σε ένα μικρό αεροπλάνο ή ελικόπτερο - λειτουργεί σαν ραντάρ, χρησιμοποιώντας όμως παλμούς φωτός αντί για ραδιοκύματα.

Μετά τον τυφώνα Mitch, η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα επίγειο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών θα μπορούσε ν' αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό στην προστασία των κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Η υπηρεσία σχεδίασε και χρηματοδότησε με 3,8 εκατομμύρια δολ. ένα ανάλογο δίκτυο στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ. Σήμερα υπάρχουν 56 τέτοιοι σταθμοί, καθένας από τους οποίους καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την ένταση της βροχής και τη στάθμη των ποταμών και εν συνεχεία μεταδίδει τα δεδομένα μέσω ανοδικής ζεύξης ραδιοκυμάτων.

«Υπάρχουν πόλεις στην Κεντρική Αμερική που ενημερώνονται απευθείας», παρατηρεί ο Mark Smith, ειδικός στα επίγεια ύδατα από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, που συμμετείχε στην εγκατάσταση του δικτύου.
Πηγή:www.physics4u.gr