Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Οι μετανάστες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μακριά


Δεν είναι μακριά που ο Τρίτος Κόσμος θα δοκιμάσει μια νέα τραγωδία, εκτός αυτών που ήδη βιώνει: πείνα-αρρώστειες-πολιτική αναταραχή-φτώχεια-εξαθλίωση. Οι κλιματικές αλλαγές θα αναγκάσουν εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν από τους τόπους της διαμονής τους, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν σε μεγάλη ένταση θα κάνουν την ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE International κάνει λόγο για εκατομμύρια μετανάστες μέσα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω των κλιματικών αλλαγών που θα φέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη στα επόμενα χρόνια που έρχονται πολλές περιοχές του πλανήτη θα πληγούν από πλημμύρες, ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ως το 2010 περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν από τους τόπους όπου ζουν. Μέχρι δε το 2050 αναμένεται ο αριθμός των μεταναστών λόγω του κλίματος να φθάσει τα 700 εκατομμύρια.

Κάποιες παρόμοιες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης θεωρούν ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μετανάστευση περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι περιοχές όπως τα δέλτα του Γάγγη και του Νείλου, νησιωτικές χώρες ή χώρες με μεγάλη ακτογραμμή, όπως το Μεξικό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα και υποχρεωτικές μεταναστεύσεις σημαντικών κομματιών του πληθυσμού τους. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν χώρες που δεν θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της (είτε λόγω μετανάστευσης είτε λόγω υποδοχής μεταναστών).

Αυτή η μελέτη – που ονομάζεται Αναζητώντας Καταφύγιο – εκτιμά ότι η νέα αυτή μορφή μετανάστευσης απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς νέο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Με βάση συνεντεύξεις από 2.300 μετανάστες, αποκαλύφθηκε ότι σημαντικός αριθμός από αυτούς ήδη έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον τόπο διαμονής του λόγω, ακριβώς, των κλιματικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι μόλις πέρσι 20 εκατομμύρια άνθρωποι μετατράπηκαν σε μετανάστες του κλίματος, λόγω φυσικών καταστροφών που έγιναν στις χώρες τους.
Πηγή: physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: