Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ευρώπη


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν εν μέσω εορτών να πλήττουν την Ευρώπη. Τεράστια είναι τα προβλήματα στις εορταστικές μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων ταξιδιωτών, καθώς τα αεροδρόμια, ιδιαίτερα στη Βρετανία, υπολειτουργούν λόγω της χιονοθύελλας, πτήσεις ακυρώνονται, σιδηροδρομικά δρομολόγια ματαιώνονται, ενώ μεγάλες οδικές αρτηρίες στα κεντρικά της Ευρώπης παραμένουν απροσπέλαστες.

Χιλιάδες επιβάτες παρέμεναν «μπλοκαρισμένοι» την Κυριακή στα βρετανικά αεροδρόμια, το πιο «φορτωμένο» Σαββατοκύριακο της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένοντας την απογείωση του αεροπλάνου τους, η οποία έχει γίνει πλέον πολύ… υποθετική λόγω του κύματος του ψύχους που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας Χίθροου και Γκάτουικ στα περίχωρα Λονδίνου ξανάνοιξαν την Κυριακή, αφού είχαν κλείσει για μεγάλο μέρος του Σαββάτου. Ωστόσο, μόνο μερικά αεροσκάφη απογειώνονται από το Χίθροου, πρώτο αεροδρόμιο του κόσμου για τις διεθνείς μεταφορές, όπως κι από το Γκάτουικ. Παράλληλα, όλα τα άλλα αεροδρόμια της χώρας έχουν δεχτεί πλήγμα από το χιόνι.

Χιλιάδες διερχόμενοι επιβάτες χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα σε αίθουσες αναμονής, μαζί με τους Βρετανούς που δοκίμασαν την τύχη τους για να πάρουν μια πτήση που θα τους μετέφερε στα μέλη της οικογένειάς τους ή έναν προορισμό για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Μερικές χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στους τερματικούς σταθμούς του Χίθροου», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους του, κάνοντας πρόβλεψη για περαιτέρω καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων την Δευτέρα. «Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων αύριο (σ.σ.: Δευτέρα), καθώς συνεχίζουμε να αφαιρούμε το χιόνι και τον πάγο, όπως επίσης και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν», προειδοποίησε.

Το «Big Freeze», όπως το αποκαλούν οι Βρετανοί, έρχεται τη χειρότερη στιγμή: πρόκειται για το πιο «φορτωμένο» Σαββατοκύριακο της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις αεροπορικές μεταφορές, με προβλεπόμενη κίνηση 600.000 ανθρώπων στο Χίθροου και 240.000 στο Γκάτουικ.

Η Βρετανία βιώνει τον πιο κρύο Δεκέμβριο από το 1910, αναφέρει το Met Office, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Τη νύχτα του Σαββάτου ο υδράργυρος έπεσε στους -19,5 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Μίντλαντς (κεντρική Αγγλία).

Στους δρόμους, η κίνηση παραμένει ακόμη πολύ δύσκολη, ειδικά στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία. Δέκα εκατοστά χιονιού έπεσαν σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές επίσης επηρεάστηκαν, ιδίως στην νοτιοανατολική Αγγλία. Καθυστερήσεις μιας ώρας ανακοινώθηκαν για το Eurostar της Μάγχης, το οποίο, όμως, είχε πλήρη κάλυψη των θέσεων του την Κυριακή.

Στη Γερμανία, τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου και του Μονάχου έχουν τεθεί εν πολλοίς εκτός λειτουργίας.

Στην Ολλανδία και την Δανία είναι αδύνατη η διανομή της αλληλογραφίας λόγω των καθυστερήσεων στις αερομεταφορές, αλλά και λόγω των ανύπαρκτων δρομολογίων στους σιδηροδρόμους.

Στην Ιταλία, το καιρικό σκηνικό παραμένει «παγωμένο» από το Βορρά μέχρι το Νότο, ενώ στην Βουλγαρία οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια λόγω του χιονιά.

Στη Γαλλία, οι ουρές από καραβάνια αυτοκινήτων και φορτηγών είναι ατελείωτες. Οι δρόμοι είναι παγωμένοι και απροσπέλαστοι χωρίς αλυσίδες, ενώ οι άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν για τις γιορτές παραμένουν «όμηροι» της κακοκαιρίας.

Πηγή:http://www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: