Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Σπάνια μορφή κεραυνού συνελήφθη να ανεβαίνει μέχρι το Διάστημα


Ένας «γιγάντιος πίδακας», μια σπάνια μορφή κεραυνού που ανεβαίνει προς τον ουρανό αντί να κατεβαίνει προς το έδαφος, φωτογραφήθηκε να φτάνει από τα σύννεφα μέχρι το όριο του Διαστήματος πάνω από τον Ατλαντικό.

Οι γιγάντιοι πίδακες είναι μια από τις σπάνιες μορφές ηλεκτρικών εκκενώσεων που έχουν αναγνωριστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Μόλις δέκα γιγάντιοι πίδακες έχουν καταγραφεί από την ανακάλυψη του φαινομένου το 2001.

«Ουσιαστικά πρόκειται για ανοδικούς κερανούς που ξεκινούν από τα σύννεφα και μεταφέρουν φορτία, ακριβώς όπως οι συνηθισμένοι κεραυνοί που κινούνται από τα σύννεφα μέχρι το έδαφος» εξηγεί ο Δρ Στίβεν Κάμερ σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία της ομάδας του Κάμερ δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο περιοδικό Nature Geoscience

«Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι οι γιγάντιοι πίδακες μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα [ηλεκτρικά] φορτία μέχρι την κατώτερη ιονόσφαιρα» αναφέρει ο ερευνητής.

Η ομάδα του Κάμερ φωτογράφησε τον πίδακα στις 21 Ιουλίου 2008, όταν η Τροπική Καταιγίδα Κριστομπάλ πλησίαζε τις ΗΠΑ από τον Ατλαντικό.

Το φαινόμενο καταγράφηκε από απόσταση 240 χιλιομέτρων και διήρκεσε περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Η εκκένωση έφτασε από την τροπόσφαιρα στην ιονόσφαιρα σε ύψος 80 χιλιομέτρων, μόλις 20 χιλιόμετρα κάτω από το επίσημο όριο του Διαστήματος.

Πέρα από τους γιγάντιους πίδακες, άλλα εξωτικά είδη ηλεκτρικών εκκενώσεων που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια είναι οι «γαλάζιοι πίδακες», οι «σφαιρικοί κεραυνοί» και τα «ξωτικά».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Πηγή:cocktailnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: