Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

«Βράζουν» οι ωκεανοί


Η μέση θερμοκρασία τους ανήλθε τον Ιούλιο στο ιστορικό ρεκόρ των 17 βαθμών Κελσίου

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1880, όταν άρχισε η συλλογή των σχετικών στοιχείων, ανήλθε η μέση θερμοκρασία των ωκεανών τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στοιχείων για το Κλίμα (NCDC), αγγίζοντας τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την τήξη των πάγων των Πόλων και θα συντελέσει στην ισχυροποίηση των κυκλώνων.

Η θερμοκρασία αυτή ήταν υψηλότερη κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1998. Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία των ωκεανών ήταν 16,1 βαθμοί Κελσίου, τον Δεκέμβριο του 1909.

Οι θερμοκρασίες στον Κόλπο του Μεξικού, όπου το ζεστό νερό τροφοδοτεί τους κυκλώνες, ανέρχονται σε περίπου 24,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων μαζών στο βόρειο ημισφαίριο είναι αισθητά πιο ζεστό από ό,τι φυσιολογικά. Η Μεσόγειος είναι περί τους 0,8 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστή από το φυσιολογικό, ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες απαντώνται στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.

Η κατάρριψη ρεκόρ στη θερμοκρασία των ωκεανών είναι πιο δυσοίωνη ένδειξη του φαινομένου του θερμοκηπίου από ό,τι η αντίστοιχη κατάρριψη ρεκόρ στη θερμοκρασία των χερσαίων επιφανειών, καθώς το νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο να θερμανθεί και δεν ψύχεται με την ταχύτητα που ψύχονται οι γήινες επιφάνειες.
Πηγή:www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: