Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τουλάχιστον 45 νεκροί στα νότια των ΗΠΑ


Αιτία οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι



Μία σειρά εξαιρετικά ισχυρών ανεμοστρόβιλων έσπειραν την καταστροφή στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων από την Πέμπτη.

Οι ανεμοστρόβιλοι προκλήθηκαν από το πέρασμα μίας σφοδρής θύελλας που σχηματίστηκε την Πέμπτη στις νότιες ΗΠΑ στο ύψος της Οκλαχόμα, του Τέξας και του Κάνσας προτού προχωρήσει προς τα ανατολικά κατά μήκος μίας περιοχής που ονομάζεται «ο διάδρομος των ανεμοστρόβιλων» εξαιτίας της συχνότητας αυτού του είδους των φαινομένων. Χθες Κυριακή το φαινόμενο άρχισε να εξασθενεί μόλις έφτασε στις ακτές του Ατλαντικού.

Οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων σε έξι αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές χθες Κυριακή, κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία επλήγη σφοδρά το Σάββατο.

Ο απολογισμός σε αυτή την πολιτεία είναι 23 νεκροί, ενώ ακόμη 80 άνθρωποι νοσηλεύονται, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πάτι ΜακΚίλαν εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών εκτάκτων περιστάσεων της Βόρειας Καρολίνας, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για τη χειρότερη καταιγίδα από το 1984 (...). Περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», πρόσθεσε.

Σε ολόκληρη την πολιτεία οι ανεμοστρόβιλοι ξερίζωσαν δέντρα, έριξαν πυλώνες του ηλεκτρικού, παρέσυραν ακόμη και τρακτέρ, ξεριζώθηκαν στέγες σπιτιών.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν καταστραφεί και υπάρχουν πολλά θύματα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Βόρειας Καρολίνας Μάικ Σπρέιμπερι.

«Μας είχαν προειδοποιήσει από την Παρασκευή ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες θα χειροτέρευαν. Όμως δεν γνωρίζαμε πόσο σοβαρή θα ήταν η κατάσταση», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή περίπου 20 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες του Μισισιπή και της Αλαμπάμα, ενώ ακόμη 15 έπληξαν την Πέμπτη την Οκλαχόμα, το Τέξας και το Κάνσας, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: