Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ζητούν σύστημα έγκαιρης προειδοπποίησης για την κλιματική αλλαγή


Υπό παρακολούθηση και οι «πράσινες» κυβερνήσεις


Καλύτερο δίκτυο παρατήρησης και καταγραφής των εκπεμπόμενων αερίων από τις πράσινες κατοικίες για να προειδοποιεί για σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον, αλλά και για να αναγκάζει σε ειλικρίνεια τις κυβερνήσεις που έχουν δεσμευτεί με συμφωνίες να ελαττώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων, ζητούν οι επιστήμονες της Βρετανικής Επιστημονικής Ακαδημίας.

«Αυτό που ελπίζουμε να εξακριβώσουμε είναι το κατά πόσο η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας των αερίων προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη ιδιαίτερα στην Αρκτική ζώνη», δήλωσε ο ειδικός στις εκπομπές μεθανίου Εουαν Νίσμπετ, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Το δίκτυο παρατήρησης και καταγραφής που διαθέτουμε είναι πολύ-πολύ περιορισμένο. Χρειαζόμαστε περισσότερη παρατήρηση», εξήγησε.

Παρόμοια μέτρα μπορεί να παράσχουν έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές κλιματικές μικροανατροπές που όμως έχουν σημασία, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε από τη Βασιλική Κοινότητα.

Τα στατιστικά στοιχεία που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου θα βοηθούν ακόμα για να επαληθεύουν τις αναφορές των χωρών σχετικά με τις εκπομπές αερίων του προγράμματος των πράσινων κατοικιών, σε σχέση με τους στόχους που έχουν αναλάβει από την υπογραφή τους στο ισχύον Πρωτόκολλο του Κιότο, και σε ένα πιθανό διάδοχό του το 2012.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: