Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κρούουν των κώδωνα του κινδύνου της υπερθέρμανσης


Οι επιστήμονες ζητούν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των αλλαγών του κλίματος

Ένα καλύτερο δίκτυο παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι αναγκαίο για την προειδοποίηση σημαντικών αλλαγών στο κλίμα, αλλά και για να υποχρεώνει σε ειλικρινή μείωση τους τις κυβερνήσεις που στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών έχουν αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.

Αυτά υποστηρίζουν επιστήμονες, οι εκθέσεις των οποίων δημοσιεύτηκαν σήμερα σε ειδική έκδοση της Βασιλικής Εταιρείας, της βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών. Οι Βρετανοί επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο η υπερθέρμανση να τροφοδοτεί την υπερθέρμανση. Καθώς το αενάως παγωμένο έδαφος στον αρκτικό κύκλο λειώνει, το φυτικό υλικό που αποκαλύπτεται σαπίζει και εκλύει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που ενδέχεται να επιταχύνει την υπερθέρμανση.

«Το δίκτυο παρακολούθησης που διαθέτουμε είναι πολύ, πολύ περιορισμένο. Αισθανόμαστε ότι χρειάζεται πιο εκτεταμένη παρατήρηση. Αυτό στο οποίο ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να δούμε κατά πόσον η υπερθέρμανση τροφοδοτεί την υπερθέρμανση», τόνισε ο ειδικός στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε θέματα εκπομπών μεθανίου, Έουαν Νίσμπετ.

Ο κ. Νίσμπετ είπε ότι η Γη εξήλθε από την τελευταία περίοδο παγετώνων σε «διάστημα περίπου μιας 10ετίας», αναφερόμενος σε ταχεία υπερθέρμανση, την οποία ακολούθησε παρατεταμένη περίοδος τήξης των πάγων, και προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις, στην περίπτωση που αυτό επαναληφθεί σήμερα.

Τα στοιχεία δορυφορικής παρακολούθησης της τελευταίας 30ετίας δείχνουν συρρίκνωση της παγωμένης επιφάνειας στον αρκτικό κύκλο το θέρος, που το 2007 κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία συλλογής στοιχείων και η οποία συνέπεσε με σημαντική αύξηση των εκπομπών μεθανίου. «Το 2007, φάνηκε ότι οι εκπομπές μεθανίου αυξήθηκαν απότομα και σταθεροποιήθηκαν αργότερα. Το ερώτημα είναι τι προκάλεσε αυτό το φαινόμενο», είπε ο κ. Νίσμπετ.

Επίσης, ένα πλέον εκτεταμένο σύστημα μέτρησης θα συνιστούσε ανεξάρτητο έλεγχο της ακρίβειας των εθνικών αναφορών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, σχεδόν 40 χώρες αναφέρουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2008-2013. Ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, είναι ο βαθμός ελέγχου από διεθνείς επιθεωρητές της ακρίβειας των αναφορών των διαφόρων κρατών για τις εκπομπές τους. Ένα δίκτυο σταθμών παρακολούθησης μπορεί να είναι η τεχνική απάντηση, υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες.

«Προσπαθούμε να επαληθεύσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αναφέρουν οι διάφορες χώρες. Το σύστημα μέτρησης που διαθέτουμε έχει τεράστια λάθη», τόνισε ο κ. Νίσμπετ.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: