Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Καύσωνας με δέκα νεκρούς στο Τόκιο


«Βράζει» η Ιαπωνία, χιλιάδες στα νοσοκομεία

Ο καύσωνας που πλήττει ένα μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας από τις 6 Ιουλίου έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα πάνω από 10 ανθρώπους μόνο στο Τόκιο και έχει στείλει χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς υπό σκιά σε πολλές περιοχές της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Ιαπωνίας. Πάνω από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται καθημερινά για μερικές ώρες στα νοσοκομεία εξαιτίας του καύσωνα, κάποιες φορές ολόκληρες ομάδες μαθητών και συχνότερα ηλικιωμένοι.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και βρέθηκαν αναίσθητα στον κήπο τους ή κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους όπου πέθαναν από ασφυξία.

Οι αρχές συνιστούν εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μειωμένης παραγωγής καθώς δεν λειτουργούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ωστόσο προτείνουν τη χρήση των κλιματιστικών, τα οποία υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, μόνο στις περιπτώσεις που αυτό θεωρείται αναγκαίο, καθώς η θερμοκρασία στα σπίτια συχνά είναι ανυπόφορη. Εθελοντές επισκέπτονται κάποιες φορές τους ηλικιωμένους προτρέποντάς τους να πίνουν τακτικά νερό και να ρυθμίζουν σωστά τα κλιματιστικά τους.

Η περίοδος των βροχών δεν ήταν έντονη και τερματίστηκε πολύ σύντομα στην ανατολική Ιαπωνία φέτος. Από τις 6 Ιουλίου επικρατεί καύσωνας καθημερινά, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει λίγο και κυμαίνεται από 27 ως 30 βαθμούς Κελσίου.

Ο καύσωνας αναγκάζει τους Ιάπωνες να αγοράζουν μικρά βαμβακερά φουλάρια με ειδικούς κρυστάλλους που απορροφούν το νερό και κρατούν έτσι την υγρασία, αλλά και άλλα αξεσουάρ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αποπνικτική ζέστη. Κάθε καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάζουν τα σακάκια και τις γραβάτες, όπως κάνουν και τα μέλη της κυβέρνησης.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: