Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Στα 10 θερμότερα έτη της ιστορίας το 2012


Νέα ρεκόρ για τα αέρια του θερμοκηπίου και την απώλεια πάγων

Το 2012 ήταν ανάμεσα στα δέκα πιο θερμά έτη στην παγκόσμια μετεωρολογική ιστορία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Η κατάσταση του κλίματος» της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρίας. 

Επίσης κατά το περσινό έτος η Γη σημείωσε νέα ρεκόρ απώλειας πάγων στην Αρκτική, καθώς και ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ενώ τα «αέρια του θερμοκηπίου» έφθασαν και αυτά σε νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το 2012 υπήρξε, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, το όγδοο ή ένατο θερμότερο έτος από τον 19ο αιώνα, όταν άρχισαν να τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών. Η θερμοκρασία πέρσι ήταν κατά 0,14 έως 0,17 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο των ετών 1981- 2010.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ενέτεινε το λιώσιμο των πάγων, με συνέπεια το μέσο επίπεδο των θαλασσών παγκοσμίως να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2012, κατά 3,5 εκατοστά πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1993-2010. Η στάθμη των θαλασσών αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2 χιλιοστών (συν/πλην 0,4 χιλιοστά) κατά την τελευταία 20ετία.

Στις 16/9/2012 η έκταση της αρκτικής θάλασσας έφθασε στο κατώτερο όριο-ρεκόρ των 1,32 εκατ. τετραγωνικών μιλίων, κατά 18% μικρότερη από την προηγούμενη ελάχιστη έκταση των 1,61 εκατ. τετραγωνικών μιλίων το 2007.

Επίσης, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (του κυριότερου «αερίου του θερμοκηπίου») στην ατμόσφαιρα έφθασε σε νέα ιστορικά επίπεδα πέρσι. Την άνοιξη του 2012, για πρώτη φορά, ξεπέρασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε επτά από τους 13 αρκτικούς σταθμούς παρατήρησης. Σε μέσο παγκόσμιο επίπεδο, το διοξείδιο έφθασε τα 392,6 ppm, κατά 2,1 ppm πάνω από το 2011.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή 384 επιστημόνων από 52 χώρες, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρίας, επιβεβαιώνει ότι ο πλανήτης μας γίνεται ολοένα πιο θερμός και ότι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, που «οδηγεί» την κλιματική αλλαγή, καθίσταται όλο και πιο επείγουσα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Αρκτικής αυξάνονται περίπου με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη, με συνέπεια τα διαδοχικά ετήσια ρεκόρ απώλειας πάγων στον Βορρά να μην αποτελούν πια εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.

Στον άλλο πόλο, πάντως, η κατάσταση στην Ανταρκτική εμφανίζεται «σχετικά σταθερή», ενώ η αύξηση στη θερμοκρασία του αέρα οδήγησε στη δεύτερη μικρότερη τρύπα του όζοντος που έχει παρατηρηθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: