Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ο καιρός από 5 έως 9 Αυγούστου


Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη που θα φτάνουν τοπικά τα 6-7 αλλά και τα 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως όμως στο Αιγαίο και στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα γιατί στην δυτική Ελλάδα θα παραμείνει η σχετική ζέστη.
Μέσα στην βδομάδα θα εξασθενίσουν οι άνεμοι και η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά.
Την Δευτέρα πιθανότητα για κάποιες τοπικές μπόρες υπάρχει κυρίως στα ορεινά της δυτικής&κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στην ορεινή Πίνδο.
Μέχρι και την Παρασκευή όμως ο καιρός θα κυλίσει πολύ καλός με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χωρίς βροχές.
Πιο αναλυτικά:
Δευτέρα-Τετάρτη 5-7/8/2013:
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στην ανατολικά και βόρεια τις πρωινές ώρες ,ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και ορογραφικές νεφώσεις στα ορεινά. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ίσως εκδηλωθούν μπόρες στα ορεινά της κεντρικής-ανατολικής και δυτικής Μακεδονίας μέχρι και τα ορεινά της Πίνδου-Ηπείρου μέχρι και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα κυριαρχήσει το μελτέμι και η ηλιοφάνεια αλλά και η καλή διαύγεια και ορατότητα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά 7-8 μποφόρ.
Δείτε πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία:
Πέμπτη-Παρασκευή 8-9/8/2013:
Καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις σε όλη την χώρα,μικρή εξασθένιση των βορείων ανέμων και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.
Χάρτης θερμοκρασίας για την Πέμπτη-Παρασκευή:
 Kάτι δείχνει να αλλάζει πρόσκαιρα προς τα μέσα στου μήνα και κυρίως στις 10-15 του μήνα όπου φαίνεται να έχουμε μια αλλαγή του καιρού με περισσότερες αστάθειες και πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ δείχνει να αλλάζει μετά από καιρό και η διεύθυνση των ανέμων καθώς το τελευταίο καιρό συνεχίζουν να πνέουν οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο.
Αυτή η αλλαγή δείχνει να μας έρχεται από την κεντρική Ευρώπη δια μέσου της Ιταλίας να διαπερνά το ενισχυμένο ridge υπό την επίδραση του υποτροπικού αεροχείμαρου και να έρχεται στην χώρα μας.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει μέχρι να έρθει την χώρα μας γιατί πρέπει να διασχύσει αρκετά χιλόμετρα μέα σε πλέγμα υψηλών πιέσων και να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να εξασθενίσει μέχρι την Ελλάδα.
Δεν δείχνει για την ώρα να έχει κλειδώσει μέ βάση τα προγνωστικά στοιχεία η δυναμική αυτής της αλλαγής από τα δυτικά ,πάντως υπάρξει μια ξεκάθαρη τάση κοντά στις 10-12 του Αυγούστου να έχουμε μια αλλαγή του καιρού με μπορες και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Πηγή:dionysos-weather.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: