Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινή...νάρκη - Μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τις επόμενες 10 ημέρες - 18-26/10/2013


Διάλειμμα πολλών ημερών πρόκειται να κάνει ο καιρός στη χώρα μας , καμία απολύτως σχέση με το ημερολογιακό φθινόπωρο που ήδη διανύουμε και βρισκόμαστε στα μισά του. Παρά τη σύντομη κακοκαιρία που επηρέασε τη χώρα μας τις προηγούμενες 48 ώρες και άφησε ικανοποιητικά ποσά βροχής , το υπόλοιπο διάστημα του μήνα Οκτωβρίου δείχνει μια καιρική "απραξία" , ή όπως αναφέρεται και στο τίτλο "Φθινοπωρινή νάρκη". Η κυκλοφορία των συστημάτων στη δυτική και βόρεια Ευρώπη το επόμενο διάστημα θα είναι καταλυτικό για μια παρατεταμένη ανομβρία εν μέσω φθινοπώρου στην Ελλάδα.
 
 
gfs500hPa-18-10-2013
Εικ.1
Οπως βλέπετε και στον χάρτη (Εικ.1), οι συνεχής κυκλογενέσεις των βαρομετρικών χαμηλών στη δυτική Ευρώπη / Ατλαντικό ωκεανό , θα προκαλέσουν παρατεταμένη κακοκαιρία στην Ισπανία - Πορτογαλία - Μ.Βρετανία αλλά και ένα μέρος της Γαλλίας και της Γερμανίας , με αρκετές βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες. Στη περιοχή μας , η κακοκαιρία των τελευταίων 48 ωρών απομακρύνεται ανατολικά - βορειοανατολικά με αποτέλεσμα ο καιρός στη περιοχή μας να βελτιωθεί σημαντικά.
 
 
gfs500hPa-20-10-2013 gfs500hPa-22-10-2013
Εικ.2+3
 
Το διάστημα από 18 έως και 22 Οκτωβρίου , υψηλές πιέσεις πρόκειται να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ευρώπης με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια και τις καλές καιρικές συνθήκες στη περιοχή των Βαλκανίων και φυσικά τη χώρα μας, με πιθανότητα εμφάνισης ομιχλών στη δυτική Ελλάδα τις πρωινές ώρες. Αντίθετα στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη οι συνεχείς κυκλογενέσεις θα συνεχίσουν να δίνουν βροχές σε Πορτογαλία - Ισπανία , Γαλλία - Γερμανία και Μ.Βρετανία. Αυτές οι συνεχείς κυκλογενέσεις στον Ατλαντικό ωκεανό ευνοούν την ανύψωση του αντικυκλώνα από τη βόρεια Αφρική με αποτέλεσμα στη περιοχή των Βαλκανίων να έχουμε κυρίως αίθριο καιρό.
 
 
gfs500hPa-24-10-2013
 
Εικ.3

Το διάστημα από 24 έως και 26 Οκτωβρίου , οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αρκετά καλές στη χώρα μας. Μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού στις 25 με 26 Οκτωβρίου και κυρίως στη δυτική Ελλάδα. 
Στη δυτική Ευρώπη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με αρκετές βροχές , κυρίως στις προαναφερθείσες χώρες. Το μοτίβο του καιρού δείχνει πως μέχρι και το τέλος του μήνα η έλλειψη των βροχοπτώσεων στη χώρα μας θα είναι καταλυτική , πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε στη καρδιά του φθινοπώρου , ενώ ο ίδιος ο καιρός δεν θα θυμίζει σε τίποτα το ημερολογιακό φθινόπωρο.
Ελπίζουμε ο επόμενος μήνας να καλύψει τα "σπασμένα" ενός αδιάφορου (όπως δείχνει) Οκτωβρίου τόσο σε υετικό όσο και σε θερμοκρασιακό επίπεδο.
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: