Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Οκτωβριανό καλοκαίρι,πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού Τετάρτη-Πέμπτη,προοπτική έως το τέλος του Οκτώβρη 2013


Παρόλο που ο Οκτώβρης μπήκε με χειμερινές προσδοκίες και ορέξεις,τελικά ένα μεγάλο μέρος του Οκτώβρη φαίνεται να κυριαρχούν καλοκαιρινές σχεδόν συνθήκες.Στα πρόωρα χειμερινά ρούχα ,και το πρόωρο άναμμα των τζακιών ,την θέση τους δίνουν τα καλοκαιρινά,και το κλειδαμπάρωμα των μαζεμένων ξύλων στο αμπάρι.
Επέστρεψε το όψιμο καλοκαιράκι αυτές τις ημέρες στην χώρα,απλωμένο ridge(Aντικυκλωνικές συνθήκες),έχουν καλύψει για τα καλά την ΝΑκή άκρη της Ευρώπης.Όπως όλα δείχνουν το καλοκαιράκι αυτό ήρθε τελικά για να μείνει αρκετές ημέρες ακόμη, με ένα διάλειμμα πάντως το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη ,16-17 Οκτωβρίου 2013.
Όπως θα αναλύσουμε παρακάτω:
H αποκομμένη ανώτερη ψυχρή λίμνη που σουλατσάρει αρκετό καιρό στην Ευρώπη με σχεδόν άτακτη ακαθόριστη κίνηση,ελλείψεως σοβαρής κυκλοφορίας,στην ανώτατη τροπόσφαιρα(ύψος των αεροχειμάρρων ),κινείται προς την Μ. Βρεττανία,απομακρυνόμενη από την κεντρική Ευρώπη την οποία απασχόλησε και με πρόωρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην Βαυαρία και στις γύρω περιοχές των Άλπεων.
Όπως όλα δείχνουν η ανορθόδοξη κίνηση αυτής της ψυχρής ανώτερης λίμνης λαμβάνει τέλος.Ενισχυμένος αεροχείμαρρος εξ'ατλαντικού ταχέως εισχωρεί προς την Ευρώπη και βάζει στην τροχιά του,την αρκετά άτακτη και αθάνατη ψυχρή ανώτερη λίμνη που απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης.
atlantic flow
aeroxx
 
 
 
 
 
Με την εμφάνιση της ατλαντικής ροής,όπως συνηθίζεται,γιγαντώνονται εκτεταμένα βαρομετρικά συστήματα από τον Ατλαντικό προς την ΒΔκή Ευρώπη.
 
Όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα στο να κινηθεί η αποκομμένη λίμνη προς τα Βαλκάνια,άλλα αυτήν την φορά θα μπει ταχέως στην κυκλοφορία και θα ενσωματωθεί σε long wave trough ,ώς προέκταση των οργανωμένων διαταραχών της βόρειας Ευρώπης.Όπως φαίνεται αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει και την χώρα μας,αλλά όχι με ιδιαίτερη ένταση και έκταση με εξαίρεση κάποιες περιοχές ,όπως θα δούμε παρακάτω.Ακόμη πάντως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την ακριβή τροχιά,υπάρχει μεγάλη διχογνωμία στα παγκόσμια μοντέλα,στο πόσο θα μας πλησιάσει το βαρομετρικό σύστημα.
2storm
brack10
 
Αυτό πάντως που έχει μεγαλύτερη σημασία και φαίνεται μάλιστα με αρκετά καλή προγνωσιμότητα είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας-νοτιοανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για αντικυκλώνα εμποδισμού.Βαρομετρικά συστήματα από τον Ατλαντικό θα ακολουθούν την ίδια τροχιά ανατολική ΒΑκή και θα επηρεάζουν την δυτική και βόρεια Ευρώπη,με σημαντικές βροχοπτώσεις.
bracka
 
 
Αντίθετα στην χώρα μας και στην γύρω περιοχή,πάρα πολλές ημέρες με ηλιόλουστο καιρό και με σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Ας δούμε περιληπτικά πώς θα εξελιχθεί ο καιρός στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ηλιόλουστος και αρκετά ζεστός καιρός κυρίως στα νότια ,τοπικές κατά τόπους ομίχλες τις ψυχρές ώρες της ημέρας.
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αραιές νεφώσεις αρκετή ηλιοφάνεια,κυρίως στα ανατολικά,στα ΒΔκά αναμένεται οι νεφώσεις να είναι πυκνότερες και με αναπτύξεις,οπότε θα σημειωθούν και τοπικές βροχές ή καταιγίδες από αργά το μεσημέρι .Σταδιακή επικράτηση γενικά δυτικών ανέμων ,ζεστός και υγρός καιρός αυξημένη δυσφορία στα ανατολικά, θερμοκρασίες και  πάνω από 30οC  σε κάποιες ανατολικές υπήνεμες περιοχές,
πιο δροσερός ο καιρός στα δυτικά.
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στην ΒΔκή χώρα,σταδιακά οι βροχές θα επεκταθούν στην δυτική Ελλάδα και αργότερα σε  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Θράκη .Τα φαινόμενα στο Ανατ.Αιγαίο αναμένονται να γίνουν έντονα.Στην υπόλοιπη Ελλάδα άστατος καιρός με σποραδικούς όμβρους αλλά και με διαστήματα βελτιωμένου καιρού.Σταδιακή επικράτηση ΒΔκών ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας από τα ΒΔκά,κυρίως προς το τέλος της ημέρας.
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αρχικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε νησιά του Αν.Αιγαίου ,και πιθανόν και την Θράκη.Στα υπόλοιπα βελτιωμένος καιρός με  πρόσκαιρες βροχές σε κάποιες βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας.Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ροδόπης,κυρίως τις πρωινές ώρες
Πτώση της θερμοκρασίας,ενισχυμένοι ΒΔκοί  και στην συνέχεια βόρειοι άνεμοι κατά τόπους.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Βελτιωμένος καιρός ψυχρές συνθήκες τις πρωινές ώρες.Άνοδος της θερμοκρασίας την ημέρα κυρίως στα δυτικά.
Για το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου 2013

Έντονα αντικυκλωνικές συνθήκες στην ανώτερη τροπόσφαιρα,θα εγκατασταθούν στην χώρα μας,με αποτέλεσμα αυτές οι ημέρες να είναι ηλιόλουστες και την ημέρα, ζεστές κατά διαστήματα.Προσπάθεια για κάποιο ΒΑκό ρεύμα τύπου όψιμου μελτεμιού προς το Αιγαίο κυρίως.
Προοπτική για το τέλος του Οκτώβρη

Φαίνονται ατμοσφαιρικές διαταραχές να απλώνονται περισσότερο κοντά στην χώρα μας προς την δυτική μεσόγειο,μεγαλύτερο ενδεχόμενο για περίοδο με νοτιάδες υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ενδεχόμενες πρόσκαιρες ατμοσφαιρικές διαταραχές(short wave trough, ψυχρά μέτωπα) που θα ευνοούν τα δυτικά.Υπάρχει γενικότερα τάση για  μεσημβρινή κυκλοφορίας με την Ελλάδα να βρίσκεται στον ζεστό τομέα αυτής.
 
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: