Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο καιρός στην Ελλάδα 14-15/10/2013


Με γενικά καλό καιρός θα ξεκινήσει η νέα εβδομάδα σε ολόκληρη την χώρα με ηλιοφάνεια λίγες νεφώσεις ,αυξημένη υγρασία και πρωινές ομίχλες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές .
Δεν θα λείψουν οι μεσημεριανές-απογευματινές μπόρες στα βορειοδυτικά ορεινά αλλά και στην ορεινή βόρεια Ελλάδα κυρίως την Τρίτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά νότιοι ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση από την Τρίτη εκτός από τα νοτιοανατολικά (Δωδεκάνησα-Καρπάθιο) όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως την Τρίτη από τα βόρεια.Στην υπόλοιπη χώρα οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα .

Πιο αναλυτικά:
Δευτέρα 14/10/2013:
Καλός θα είναι ο καιρός με ηλιοφάνεια και πρωινές ομίχλες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καθώς την νύχτα και νωρίς το πρωί ο συνδυασμός της άπνοια-ξαστεριάς με την αυξημένη υγρασία ευνοεί τις συνθήκες δημιουργίας ομιχλών.
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της δυτικής βορειοδυτικής Ελλάδα και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες-μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου-δυτικής Μακεδονίας (στις περιοχές κοντά στα σύνορα μας ) ενώ και στα ορεινά της Ροδόπης υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν παρόμοια φαινόμενα.
Στην υπόλοιπη χώρα θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους και ο γενικά ήπιος σχεδόν καλοκαιρινός καιρός με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας .
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και πρόσκαιρα ασθενείς νότιοι .
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 26-28 στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα.

Τρίτη 15/10/2013:
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια και πολύ λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Σταδιακά προς το μεσημέρι και το απόγευμα  θα αναπτυχθούν νεφώσεις αστάθειας στην βόρεια αλλά και στην βορειοδυτική Ελλάδα που θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες-σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα.
Συγκεκριμένα στην ορεινή Ήπειρο-δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες με πιθανότητα να επεκταθούν και στην ανατολική Μακεδονία και στα ορεινά της Ροδόπης.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει καλός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο στα 3-4 και βαθμιαία 5-6 μποφόρ. Στο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί στα 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην βόρεια Ελλάδα κυρίως.
Προοπτική Εβδομάδας:
Αλλαγή του καιρού "express" την Τετάρτη και την Πέμπτη με βροχές καταιγίδες κυρίως στην δυτική -βορειοδυτική Ελλάδα ,στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα και την ανατολική βορειοανατολική Ελλάδα.
Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές -σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως την Πέμπτη με ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους που θα φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ (πρόσκαιρα ίσως και παραπάνω).
Πιθανότητα για χιονοπτώσεις στα ορεινά-βουνά την νύχτα της Τετάρτης προς το πρωί της Πέμπτη στα ορεινά της Ροδόπης και γενικά της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: