Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Προαναγγελία,δριμύτατης κακοκαιρίας απο 8-11 Φεβρουαρίου 2015,με βασικά χαρακτηριστικά το πολικό ψύχος και τις ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως σε ανατολικές περιοχές


Όπως σας είχαμε προαναγγείλει σε προχθεσινό άρθρο,πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην χώρα,με βασικότερα χαρακτηριστικά τις ισχυρές χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει μέσα στην Κυριακή απο τα βόρεια της χώρας μας.
Άς αναλύσουμε παρακάτω τι θα συμβεί στην ροή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και δημιουργείτε μια τόσο δριμύ κακοκαιρία στην χώρα μας:
Η κακοκαιρία διαρκείας στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης η οποία επηρέασε την Δυτική Ελλάδα με καταστροφικές πλημμύρες,που προκλήθηκε απο την αποκοπή εκτεταμένης ανώτερης λίμνης πολύ ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης τις επόμενες ημέρες θα εκφυλιστεί στην Κεντρική μεσόγειο,και θα συνεχίζει να μας επηρεάζει με βροχές και καταιγίδες  όπου αύριο θα είναι ισχυρές και θα επεκταθούν και σε ανατολικές περιοχές ,αλλά και κάποια χιόνια στα  ηπειρωτικά ορεινά,καθώς θα μας περάσει short wave trough καθώς στροβιλίζει η εκφυλιζόμενη σταδιακά ψυχρή ανώτερη λίμνη.
1storm
Ταυτόχρονα αύριο στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού μια διεργασία στο ύψος των αεροχειμάρρων,ουσιαστικά θα είναι και το σημείο εκκίνησης των εργασιών που συντελούνται στην ανώτερη τροπόσφαιρα για αυτά που θα επακολουθήσουν στις αρχές της νέας εβδομάδος:
Πιο αναλυτικά ισχυρός αεροχείμμαρος αναμένεται να αναπτυχθεί με κίνηση προς τα βόρεια-βορειοδυτικά προς την Γροιλανδία,
1okt
ο αεροχείμαρρος αυτός αναμένεται να εξαπλώσει ταχέως βορειότερα,εκτενές ridge ,το οποίο θα εκταθεί έως τα βόρεια της Γροιλανδίας.
1okt
Αυτή η κίνηση του αεροχείμαρρου ,θα συντελέσει στην ταχεία ανάπτυξη του πολικού αεροχείμαρρου,με πορεία απο την Γροιλανδία προς την ανατολική Ευρώπη,στην συνέχεια ο πολικός αεροχείμμαρρος θα αποκτήσει τροχιά προς την κεντροανατολική Ευρώπη.
2
Με το κατέβασμα του πολικού αεροχείμαρρου ,αναμένεται να επεκταθεί ταχέως ιδιαίτερα εκτενές long wave trough πολικής προέλευσης.και όσο το ridge απλώνεται ανατολικότερα,ο αεροχείμαρρος θα σκάβει περισσότερο πολικές ηπειρωτικές ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες,απο την Σιβηρία.
Με το κατέβασμα του πολικού αεροχείμαρρου ,αναμένεται να επεκταθεί ταχέως ιδιαίτερα εκτενές long wave trough πολικής προέλευσης....
2jet
και όσο το ridge απλώνεται ανατολικότερα,ο αεροχείμαρρος θα σκάβει περισσότερο πολικές ηπειρωτικές ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες,απο την Σιβηρία,ταυτόχρονα μαζί με το κατέβασμα του πολικού αυλώνα απο την Σκανδιναβική χερσόνησο ,αναμένουμε και γρήγορο κατηφόρισμα πολύ μεγάλων ποσών θετικού στροβιλισμού στο ύψος των 500hPa
attika
2
O πολικός αυλώνας αυτός καθώς θα κατηφορίζει θα αποκτά τρομακτική ένταση σε ψύχος τροφοδοτούμενος απο την Σιβηρία,και την Κυριακή αναμένουμε να μπεί ταχέως στην Βαλκανική Χερσόνησο,απο το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να επηρεάσει  την βόρεια χώρα.Κατα την διάρκεια της νύχτας προς την Δευτέρα αναμένεται επέκταση του αυλώνα νοτιότερα και καθώς φθάσει  στο Αιγαίο,αναμένουμε εκρηκτική κυκλογέννεση .Η πορεία η ακριβής του χαμηλού δεν μπορεί να εντοπισθεί,σε αυτό το χρονικό σημείο,σε γενικές γραμμές αναμένουμε το χαμηλό να κινηθεί προς τα νησιά του αν.Αιγαίου και στην συνέχεια στην Τουρκία.
042
Καθώς απομακρύνεται το χαμηλό θα εισβάλουν ταχέως αρκτικές αέριες μάζες ,που το ακριβής μέγεθος ακόμη δεν μπορουμε να προσδιορίσουμε ,αναμένεται πάντως το max την δυναμικής της ψυχρής εισβολής να φτάσει περίπου στο -12οC με -13οC στα 850hPa στο ύψος της 40ο Παραλλήλου .Και στα 500 hPa απο-36 εώς -41οC.
Ο πολικός αυλώνας αυτός αναμένεται μέσα στην Δευτέρα να έχει τάση αποκοπής,και θα στροβιλίζει ....Στην συνέχεια  θα δημιουργηθεί εξαιτίας της αποκοπής,ανώτερη ψυχρή λίμνη απο την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία ,η οποία θα διατηρηθεί μέχρι και τα μέσα τουλάχιστον της εβδομάδος.
Επειδή η ανώτερη ψυχρή λίμνη που θα στροβιλίζει με πολυ μεγάλα ποσά θετικου στροβιλισμού,θα δημιουργεί συνθήκες διατήρησης και του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού,καθώς στροβιλίζει θα δημιουργεί μικρότερης κλίμακας trough's
154
1okt
Επίσης νότια της Τουρκίας τα νερά της θάλασσας είναι ιδιαίτερα θερμά ,και σε αντιδιαστολή με την ιδιαίτερα ψυχρή ανώτερη λίμνη με τα ποσά θετικου στροβιλισμού που θα διαθέτει,αναμένεται να δημιουργεί προοπτική κυκλογέννεσης ή δευτερεύουσας κυκλογέννεσης ,εκτιμούμε ότι αρκετά αξιόπιστο ukmo ,έχει πλησιάζει καλύτερα την τελική θέση του επιφανειακού χαμηλού την Τρίτη,νοτιοδυτικά της Τουρκίας κοντά στο Καστελόριζο.
1okt
2jet
Όλα αυτά που περιγράψαμε ,θα προκαλέσουν στην χώρα μας δριμύτατη κακοκαιρία ,που τα χαρακτηριστικά της θα σας τα περιγράψουμε περιληπτικά αυτην την στιγμή.Μια που η τελική διάταξη τόσο της θέσης του αυλώνα ,όσο και της θέσης των κυκλογενέσεων και δευτερέυουσων διαταραχών short wave's troughs δεν έχει κλειδώσει.
Κυριακή  8 Φεβρουαρίου 2015
Προΰπαρξη αβαθούς χαμηλού ,και απο το απόγευμα βίαιη κατάβαση του πολικού αυλώνα απο τα βόρεια,που θα ενισχύσει ιδιαίτερα το βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο κατα την διάρκεια της νύχτας προς την Δευτέρα.
Αρκετές βροχές αναμένονται σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας,καταιγίδες σε θαλάσσιες περιοχές των νοτίων κυρίως θαλασσών,και χιονοπτώσεις στα ορεινά,αλλά στα βόρεια και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα κυρίως στην δυτική Μακεδονία,βαθμιαία και κυρίως απο το απόγευμα,αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας χώρας ,πρόσκαιρα με μεγάλη ένταση στην Δυτ..ΜΑκεδονία,μέσα στην νύχτα προς την δευτέρα, οι χιονοπτώσεις θα κατέλθουν και στα πεδινά της κεντρικής χώρας με σφοδρή ένταση.
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015
Απο τις πρωϊνές ώρες σφοδρές χιονοπτώσεις και σε πεδινές κεντρικές περιοχές,βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Αιγαίο,στα βόρεια ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί με εξαίρεση την Δυτ.Μακεδονία,και την Θράκη,όπου αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στην Θράκη.
Όσο αφορά τις χιονοπτώσεις αυτές αναμένεται ταχέως να επεκταθούν και στα νότια ηπειρωτικά μέσα στην ημέρα.Επίσης  χιονόπτωσεις μάλιστα πιθανόν πυκνές, αναμένουμε  στην συνέχεια σε  νησιά του νοτίου ιονίου ,στα υπόλοιπα νησια του Ιονίου προσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις.
Το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί στην Δυτ.Στερεά και στην Ήπειρο,και μέχρι το βράδυ στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά.Στο Ν.Ιόνιο οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν,ενδεχομένως και στα νότια της Μεσσηνίας.
Πολύ συμαντική ενίσχυση βορείων ανέμων σε θυελλώδης ,ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της θερμοκρασία,ολικός παγετός σε μεγάλο μέρος  της  βόρεια χώρας ακομη και σε πεδινές περιοχές.
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015
2jet
Το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί προς την Τουρκία και να στροβιλίζει,επίσης η ανώτερη πολική λίμνη θα αποκοπεί και καθώς στροβιλίζει αναμένεται να δημιουργήσει short wave trough η οποία θα απασχολήσει την ανατολική χώρα με παράταση και ένταση των χιονοπτώσεων.
2
Οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην Αν.Θεσσαλία,Αν.Στερεά ,Αν.Πελοπόννησος,Ευβοια ,Σποράδες νησιά ΒΑκου Αιγαίου,Αν.Θράκη,καθώς και στο Νότιο Ιόνιο τις πρωϊνές ώρες.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε νησιά του Αιγαίου στα νοτιότερα τμήματα χιονόνερο.Καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο με την μορφή χιονοχάλαζου κυρίως,ή έντονων εξάρσεων χιονοπτώσεων και κυρίως στην ανατολική νότια Εύβοια-Σποράδες-Β,Κρήτη .Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι ισχυρές κατα διαστήματα ,κατα το πέρασμα κυρίως της διαταραχής. Στα υπόλοιπα αναμένεται βελτιωμένος καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και ισχυρός παγετός που στα βόρεια κατα τόπους  θα είναι ολικός
Τετάρτη-Πέμπτη  11-12  Φεβρουαρίου 2015
H ανώτερη  ψυχρή λίμνη θα  εκφυλίζεται σταδιακά ,κινούμενη ανατολικότερα,παρα ταύτα πιθανόν καθώς στροβιλίζει να φέρει ακόμη μικρές διαταραχές,με υποτροπές του καιρού σε ανατολικά προσήνεμα,οπότε αναμένουμε πάλι τοπικές χιονοπτώσεις με πιθανότητα σε Εύβοια να είναι ισχυρές το πρωϊ κυρίως της Τετάρτης,όμως το ψύχος θα υποχωρεί με αποτέλεσμα σε  πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές να μην αναμένουμε χιόνι,αλλά βροχή ή χιονόνερο .Στα υπόλοιπα βελτιωμένος καιρός με κατα τόπους παγετό,αλλα και σταδιακή μικρή άνοδο της θερμοκρασίας την ημέρα. 
Πόλεις με χιονοπτώσεις
Όσον αφορά τις πόλεις της Ελλάδος,αναμένουμε πυκνές χιονοπτώσεις με προβλήματα κυρίως την Δευτέρα,σε Βόλο,Τρίπολη,Λαμία,Τρίκαλα,Καρδίτσα. Στην Λάρισα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις όχι όμως αξιόλογης έντασης
Ενώ θα δουν περιοχές που σπάνια βλέπουν χιόνι όπως πόλεις της νότιας Πελοποννήσου όπως Σπάρτη και Καλαμάτα.Πιθανότητες σημαντικές για πρόσκαιρη χιονόπτωση υπάρχουν και για Πάτρα-Πύργο μέσα στην Δευτέρα,καθώς και σε παραθαλάσιες περιοχές της Β.Πελοπονήσου όπου δύσκολα χιονίζονται.
Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη απο τι φαίνεται δεν ευνοείτε ιδιαίτερα απο αυτήν την εκτενή ατμοσφαιρική διάταξη,κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι ο πολύ παγωμένος βαρδάρης με σφοδρή ένταση,παραταύτα το Βράδυ της Κυριακής αναμένεται χιονόπτωση.
Μια σημαντική παρατήρηση,τα δεδομένα μέχρι και προχθές,ήταν πολύ καλύτερα για την βόρεια χώρα για πιο εκτεταμένες χιονοπτώσεις και μεγαλύτερη διάρκεια συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.Όμως μέσα τις τελευταίες 2 ημέρες,ο συνήθης ύποπτος ατλαντικός,δημιούργησε τάχιστη κυκλογέννεση,η οποία αρχικώς δεν εκτιμήθηκε σωστά η έκταση της.Αυτή η τάχιστη κυκλογέννεση βόρεια της Σκανδιναβίας,μετατοπίζει τον αυλώνα συνεχώς ανατολικότερα στα τελευταία,τρεξίματα,όμως εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει σημαντικά ώστε να μετατοπίσει εκ νέου την χιονοκαιρία ανατολικότερα αποκλειστικά προς την Τουρκία.
2
Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται να δουν και πόλεις που όμως συχνά βλέπουν όπως Κοζάνη ,Πτολεμαϊδα,Φλώρινα ,Καστοριά.
Νησιά Αιγαίου
Χιονοπτώσεις ασθενείς απο το βράδυ της Κυριακής έως και την Δευτέρα το μεσημέρι,θα δούνε και άλλες πόλεις της  δυτικής Ελλάδος αλλα με ασθενή ένταση και πρόσκαιρου χαρακτήρα.
Την Τρίτη περιμένουμε να χιονίσει πρόσκαιρα και σε νησιά του Αιγαίου,οπότε και κάποιες πόλεις θα δουνε πρόσκαιρα χιόνι στις βόρειες κυκλάδες, και κάποιες πόλεις κυρίως της Β.Κρήτης με την μορφή χιονοχάλαζου κυρίως και προς τα Χανιά,προβλήματα θα σημειωθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές
Πρώτη γεύση για τον νομό Αττικής
Μέσα στην Δευτέρα αναμένεται να χιονίσει και στην πόλη της Αθήνας,περιφερειακά του λεκανοπεδίου και κυρίως στα δυτικά και βόρεια αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.Και τις επόμενες 2 ημέρες αναμένονται κατα κύματα εξάρσεις χιονοπτώσεων ,δεν μπορουν να προσδιοριστούν ακριβώς τα διαστήματα,μέσα στην Τρίτη πάντως υπολογίζουμε μία  αρκετά ισχυρή έξαρση απο τα ΒΑκά.Επίσης πολυ πιθανόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται και με ηλεκτρικά φαινόμενα.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσουμε να δώσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο με όσο περισότερο γίνεται ανάλυση.
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: