Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Επιστροφή των νοτιάδων αλλά και του βροχερού καιρού. Αναλυτική πρόγνωση καιρού Αττικής για το Τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - 20 έως 23/02/2015


Επιστρέφει ο καιρός σε φυσιολογικές θερμοκρασιακές συνθήκες μετά το τελευταίο δεκαήμερο των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των δύο απανωτών χιονο-εισβολών στην Αττική ,  με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα του λεκανοπεδίου όπως προβλέφθηκε με ακρίβεια από την ομάδα του Meteoclub.gr
 
Από σήμερα αλλά και για τουλάχιστον μια εβδομάδα , το θερμόμετρο δεν δείχνει να επιστρέφει σε συνθήκες "πολικού ψύχους" , μιας που οι νοτιάδες έρχονται για να "ξαναμείνουν" αλλά να φέρουν μαζί τους και άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες. Αυτό το σκηνικό του καιρού περιμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όπου θα έχει κατά βάση 2 όψεις , αρχικά με καλό καιρό το Σάββατο , αλλά επιδείνωση με βροχές τη Κυριακή και τη Δευτέρα.
Δύσκολο φαίνεται να είναι το πέταγμα του χαρταετού στο μεγαλύτερο μέρος της εορταστικής ημέρας όπου σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής , αλλά μόνο το πρωί και για λίγο θα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για να χαρούν μικροί και μεγάλοι.


Ας δούμε αναλυτικά τι καιρό περιμένουμε τις επόμενες ημέρες:

 
Σάββατο 21/02/2015
Ιδίαιτερα καλός ο καιρός στην Αττική από τις πρωινές ώρες έως και τις πρώτες απογευματινές. Το διάστημα αυτό προσφέρεται (για όποιον επιθυμεί) να πετάξει έστω και πρόωρα τον χαρταετό του. 
Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες όσο βαδίζουμε μέσα στο βράδυ θα πυκνώνουν ακόμα περισσότερο. Το βράδυ προβλέπεται νεφελώδης καιρός με νέφη μέσου - υψηλού ύψους αλλά χωρίς βροχή.
 
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφώρ , ενώ από το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα θα γυρίσουν σε νοτιάδες με μικρή ενίσχυση έως τα 4 μποφώρ. 
 
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο. Η μέγιστη θα κυμανθεί στους 16 με 17 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. Η ελάχιστη από 8 έως 11 βαθμούς. 
 
Κυριακή 22/02/2015
Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής περιμένουμε τον άστατο καιρό που περιγράφηκε πιο πάνω. Νεφελώδης καιρός θα επικρατήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές κατά τόπους σε δυτικά - κεντρικά και τα βόρεια του νομού οι οποίες θα σταματήσουν σχετικά σύντομα το πρωί. 
Παραμένει ο νεφελώδης καιρός με πιο συμπαγείς νεφώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες με εκτεταμένες βροχές μεγαλύτερης έντασης από τα δυτικά ενώ όσο προχωράμε μέσα στο μεσημέρι οι βροχές θα επεκταθούν σε ολόκληρο το νομό. Ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές οι βροχές να είναι δυνατές. Πιθανότητα για ηλεκτρική δραστηριότητα υπάρχει στα δυτικά - νοτιοδυτικά του νομού. 
Και τις βραδυνές ώρες θα παραμείνει ο βροχερός καιρός στην Αττική. Αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα και θα επικρατήσουν διάσπαρτες νεφώσεις.

Σημειώνουμε οτί το απόγευμα πιθανότατα να σημειωθεί και το φαινόμενο της λασποβροχής καθώς ευνοείται σημαντικά η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στο χαμηλό και μέσο ύψος της τροπόσφαιρας. 
 
Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις , αρχικά στα 3 με 4 μποφώρ , ενώ μετά το μεσημέρι περιμένουμε σημαντική ενίσχυση σε Σαρωνικό και Κάβο Ντόρο , και θα φτάσουν τα 6 με 7 μποφώρ ένταση.
 
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 
 
Καθαρά Δευτέρα 23/02/2015
Σχετικά καλός πρόκειται να είναι ο καιρός από το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας στην Αττική αλλά με διάσπαρτες νεφώσεις και μερικά διαστήματα ηλιοφάνειας , για λίγες ώρες μόνο καθώς μέσα στο πρώι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες περιμένουμε αναπτύξεις ορογραφικού χαρακτήρα στα γύρω ορεινά και γρήγορα μέσα στο λεκανοπέδιο όπου θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχές. Μέσα στο μεσημέρι και το απόγευμα περιμένουμε εκ νέου εκτεταμένες βροχοπτώσεις σε όλη την Αττική ενώ θα σημειωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα στα νοτιοδυτικά του νομού / μέσα στο λεκανοπέδιο αλλά και στο Σαρωνικό κόλπο.
Και τις βραδυνές ώρες θά έχουμε άστατο καιρό με βροχές στα περισσότερα τμήματα ενώ όσο προχωράμε προς το ξημέρωμα της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.
 
Ως εκ τούτου μόνο το πρωί προσφέρεται ιδανικά για το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού.
 
Παραμένουν οι άνεμοι από νοτιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση από 4 μποφώρ έως και 6 (μέσα στο Σαρωνικό).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
**Τάση καιρού έως και το τέλος της εβδομάδας**
 
Δεν φαίνεται να βελτιώνεται ο καιρός έως και το τέλος της εβδομάδας. Ο άστατος καιρός με τις εναλλαγές βροχών / πρόσκαιρων καταιγίδων αλλά και ορισμένα διαστήματα του ήλιου θα επικρατούν καθ'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Περισσότερες βροχές θα εκδηλωθούν τη Πέμπτη και τη Παρασκευή με συνοδεία καταιγίδας. Οι άνεμοι θα παραμείνουν από νότιες διευθύνσεις ενώ η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: