Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ωρα μηδέν! Κατάβαση πολικού ψύχους - Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με τις βροχές να υποδέχονται τα χιόνια - Πρόγνωση καιρού Αττικής 8 με 11 Φεβρουαρίου 2015


Σε μία ψηφοφορία που έλαβαν μέρος τα μέλη του Meteoclub.gr τόσο στην ιστοσελίδα , αλλά τόσο και στο Group στο Facebook στο πρόσφατο παρελθόν , η πλειοψηφία στο αγαπημένο καιρικό φαινόμενο ψηφίζει δαγκωτό: Χιόνι. 

Είναι το πρώτο αγαπημένο καιρικό φαινόμενο , σπάνιο για τα πεδινά , όχι τόσο όμως και στα ορεινά μας. Φυσικά όλες οι χρονιές δεν είναι ίδιες. Κάποιες χρονιές θα ευνοηθούν οι Χ περιοχές , ενώ κάποιες άλλες θα ευνοηθούν οι Υ ..και ούτω καθ'εξής. 
 
Το αγαπημένο καιρικό φαινόμενο των καιρόφιλων , βρίσκεται προ των πυλών για μία ακόμα φορά στον φετινό χειμώνα , ο οποίος αναμφίβολα έχει χαρίσει πλούσια καιρικά φαινόμενα και δεν θα ξεχαστεί τόσο εύκολα από τη μνήμη μας έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα.

Πλούσιο το καιρικό ενδιαφέρον για τη νέα εβδομάδα φτάνοντας σιγά σιγά στα μέσα του Φλεβάρη. Και όπως λέει και το ρητό:
"Ο Φλεβάρης κι'αν φλεβίσει ...καλοκαίρι θα θυμίσει ...μα αν τυχόν και θα θυμώσει ... μεσ'το χιόνι θα μας χώσει" , φαίνεται πως θα θυμώσει ξανά (όπως και άλλες χρονιές. Ο κατ'εξοχήν "χιονομήνας" παίρνει σάρκα και οστά.  Έπειτα από ένα διάστημα θερμών εισβολών και τη παρουσία των νοτίων ανέμων που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αλλά και την -πολύ- έντονη μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης , το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην.

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεταβολής που περιμένουμε από τη Κυριακή 8 Φεβρουαρίου , είναι σε πρώτο στάδιο η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας , οι χιονοπτώσεις σε ορεινές / ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας , αλλά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο κυρίως σε κεντρική - δυτική και βόρεια Ελλάδα. Αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας θα βρεθούν από τη Δευτέρα σε καθεστώς πολικού ψύχους με μερικό ή ολικό παγετό κατά τόπους. Σε δεύτερο στάδιο είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων από τη Δευτέρα τόσο στο Ιόνιο , όσο και στο Αιγαίο , όπου η ένταση τους κυρίως στο Αιγαίο πέλαγος θα φτάσουν τα 9 με 10 , ίσως τοπικά και τα 11 μποφώρ , αλλά παράλληλα και η μετατόπιση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας με βροχές ή χιονόνερο , χιονοπτώσεις στα ορεινά / ημιορεινά τμήματα και σταδιακά ακόμα και στα πεδινά τμήματα. 
 
sat24-08-02-2015-fronts
 
 
Οπως βλέπετε στην τελευταία εικόνα της δορυφορικής (ώρα 03.00 - 08/02/2015) , το μεγάλο πεδίο υψηλών πιέσεων (1043hPa)που ήδη βρίσκεται στη περιοχή του Ατλαντικού ωκεανού σε συνδιασμό με το πεδίο των χαμηλών πιέσεων στη Σκανδιναβία (977hPa) αλλά και τη συσσωρευμένη μάζα του ψύχους θα επιμηκυνθεί σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης κατεβάζοντας τη ζώνη του πολικού αεροχείμαρρου ώρα με την ώρα σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη , με αποτέλεσμα μέσα στη Κυριακή να κατηφορίσουν ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία , προς τη κεντροανατολική Ευρώπη και έπειτα στα Βαλκάνια. Κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Γερμανία - Αυστρία - Πολωνία , Τσεχία , Ουγγαρία , Κροατία , Σλοβενία και Σλοβακία ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Μέσα στη Δευτέρα τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα μετατοπιστούν πάνω απο την ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία - Μολδαβία) και τα Βαλκάνια (Ρουμανία - Βουλγαρία - Αλβανία - Σκόπια - Σερβία - Τουρκία) , συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
 
 polar jet stream
Χάρτης ροής αεροχειμάρρων - 300hPa
Καθώς θα μετατοπίζεται βορειότερα τις επόμενες ώρες ο αζορικός αντικυκλώνας προς τη Μ.Βρετανία , η ροή του πολικού αεροχειμάρρου θα επιμηκύνει το ψύχος από τη Σκανδιναβία προς τα νότια γεωγραφικά πλάτη με γοργό ρυθμό. Η ροή φαίνεται στο χάρτη με το ρόζ χρώμα , ενώ η πολική αέρια μάζα εντοπίζεται σημειωμένο με κόκκινο χρώμα. 
 
 
Ας δούμε αναλυτικά τι καιρό περιμένουμε τις επόμενες ημέρες στην Αττική:
 
Κυριακή: 08/02/2015
Νεφελώδης με πιθανότητα λίγων τοπικών βροχών θα ξεκινήσει ο καιρός στην Αττική. Πολύ γρήγορα όμως οι νεφώσεις θα σπάσουν και θα υπάρξει ηλιοφάνεια με διάσπαρτες νεφώσεις. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους (νέφη αστάθειας) και θα σημειωθούν παροδικές βροχές κυρίως στα κεντρικά - τα βόρεια και τα δυτικά του νομού. Νεφελώδης θα είναι ο καιρός και τις βραδυνές ώρες με πιθανότητα να σημειωθεί αργά το βράδυ καταιγίδα στα νότια - νοτιοδυτικά του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση από 3 έως 5 μποφώρ. Τοπικά στα δυτικά έως 6 μποφώρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με μικρή εξασθένιση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου , ενώ αργά το βράδυ θα αρχίσει να σημειώνεται περαιτέρω πτώση.
 
Δευτέρα: 09/02/2015
Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στην Αττική.
Από την αρχή της ημέρας αναμένονται πυκνές νεφώσεις στα περισσότερα τμήματα του νομού ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικά ψεκάδες κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Χιόνια θα ξεκινήσουν να πέφτουν στα ορεινά , Πάρνηθα - Κιθαιρώνας / Γεράνεια όρη. Μέσα στην ημέρα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται σιγά σιγά να γενικευτούν τα φαινόμενα στα περισσότερα τμήματα του νομού. Βροχή ή χιονόνερο θα σημειωθεί στα πεδινά  της κεντροανατολικής Αττικής, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα δέχονται τα ορεινά και πιθανόν τα ημιορεινά σε Πάρνηθα - Κιθαιρώνα / Γεράνεια όρη από τα 600-700μ. και άνω , ενώ θα χιονίσει και στη Πεντέλη από τα 800-900μ. 
Παράλληλα στα δυτικά του νομού θα έχουμε χιονόνερο , ενώ δεν αποκλείεται περιοδικά να εμφανίζονται και μερικές νιφάδες από τα 300-400μ. και άνω. 
Περαιτέρω υποτροπή θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες. Κλειστός ο καιρός με το χιονόνερο να πέφτει στα περισσότερα τμήματα του νομού ενώ θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ημιορεινά από τα 500-600μ. και άνω. με τάση όσο πλησιάζουμε προς το βράδυ να χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο τα υψόμετρα Στο ίδιο διάστημα θα ξεκινήσουν χιονοπτώσεις στα δυτικά / βορειοδυτικά / βόρεια πεδινά τμήματα της Αττικής.
Το βράδυ τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα και εντός του λεκανοπεδίου.
Συγκεκριμένα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα δυτικά και βόρεια προάστια + δυτικά / βόρεια τμήματα του νομού , όπως και στα περιμετρικά βουνά εντός του λεκανοπεδίου (όρος Αιγάλεω / Ποικίλο όρος). Μέσα στη πόλη της Αθήνας θα υπάρχουν σύντομες εναλλαγές από χιονόνερο σε χιόνι ενώ αργά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Τρίτης θα χιονίζει και μέσα στην Αθήνα. 
Στην ανατολική και νότια Αττική κλειστός θα παραμείνει ο καιρός με το χιονόνερο να έχει το κύριο λόγο στα φαινόμενα. 
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση από 3 έως 5 μποφώρ , με τάση σημαντικής ενίσχυσης από το απόγευμα και θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφώρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7* έως 2 βαθμούς Κελσίου
*Σημείωση*
(η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να σημειωθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας , ενώ μέσα στη διάρκεια αυτής η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σταδιακή πτώση).
 
Τρίτη: 10/02/2015
 
 Αμιγώς χειμωνιάτικος ο καιρός
Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν γενικευμένες χιονοπτώσεις σε μηδενικό υψόμετρο μέσα στο λεκανοπέδιο και τη πόλη της Αθήνας, τα δυτικά / βόρεια προάστια / βόρεια + βορειοανατολικά του νομού , όπως και στα κεντροανατολικά τμήματα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρχουν μικρά διαστήματα ανοίγματος του καιρού με ηλιοφάνεια.  Στα δυτικά του νομού ο καιρός θα είναι άστατος με πιθανές σύντομες εξάρσεις χιονοπτώσεων. 
Μέσα στις μεσημεριανές προς απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν κυρίως μέσα στο λεκανοπέδιο και θα περιοριστούν προσωρινά στα βόρεια και ανατολικά προάστια και τμήματα του νομού.
Το βράδυ πιθανότατα θα υπάρξουν νέες εξάρσεις χιονοπτώσεων μέσα στο λεκανοπέδιο ενώ θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφώρ. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 0c στα βόρεια του νομού, από -1 έως 2c στο κέντρο της Αθήνας , και στα νότια από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.
 
Τετάρτη: 11/02/2015
Αστατος με παροδικές χιονοπτώσεις περιμένουμε και για τη Τετάρτη στην Αττική το πρωί , κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού ενώ πιθανότατα θα σημειωθούν νέες χιονοπτώσεις μέσα στο λεκανοπέδιο και τη πόλη της Αθήνας με τη μορφή σποραδικών εξάρσεων. Αστατος καιρός και στα δυτικά του νομού με διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγων παροδικών χιονοπτώσεων. Αργά το απόγευμα τα ύψη χιονόπτωσης θα ανέβουν από τα 100-200μ. και άνω.
Οι άνεμοι παραμένουν από βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5 μποφώρ , τοπικά 6 στα ανατολικά.
Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί.
 
 

 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: