Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Προοπτική καιρού Ελλάδας (1ο δεκαήμερο Ιουλίου)


Όπως βλέπετε και στο παρακάτω χάρτη τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου φαίνεται να κυριαρχεί το μελτέμι στο Αιγαίο , και με το ίδιο μοτίβο φαίνεται να μας υποδέχεται και ο Ιούλιος με σχετική ζέστη στα δυτικά κεντρικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας . Ωστόσο από τις 4-5 Ιουλίου και μετά, κατερχόμενος αυλώνας στην βορειοδυτική Ευρώπη θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες με αποτέλεσμα να ωθήσει βιαίως την καυτή μάζα της Αφρικής στις Μεσογειακές χώρες και πρώτα στην Ιταλία και αργότερα πιο ανατολικά προς την χώρα μας.

120628090502

2012062800 ERP GFS 500 HGT WINDS 192

Η συνεχής ροή χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων από τον Ατλαντικό απασχολούν την δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη με συνεχόμενους αυλώνες αλλά και αποκομένες ψυχρές λίμνες προς την Ιβηρική χερσόνησο αλλά και το υπόλοιπο κομμάτι της κεντρικής Ευρώπης. Η κυκλοφορία ωστόσο δεν ευνοεί την κίνηση αυτών των συστημάτων νοτιοανατολικά προς την χώρα μας αλλά και την Ιταλία με συνέπεια η πορεία που ακολουθούν να είναι βορειοανατολική προς τις Σκανδιναβικές χώρες και στα βόρεια Βαλκάνια.Αυτό έχει ως συνέπεια το θερμό κύμα ζέστης από ακτές της βόρειας Αφρικής να εκτοπισθεί ανατολικότερα με αποτέλεσμα να επικρατήσουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και πάλι στην Μεσόγειο. Εδώ και καιρό διαδραματίζεται μια ζωνική κυκλοφορία η οποία δεν είναι ικανή να σταματήσει καθώς η θέση του Αζορικού Αντικυκλώνα έχει εδραιωθεί αρκετά δυτικότερα μέσα στον Ατλαντικό με αποτέλεσμα οι υφέσεις συνεχώς να ακολουθούν την ίδια πορεία που αναφέραμε παραπάνω.

Έτσι από το νέο μήνα φαίνεται να αρχίζει να ζεσταίνει σιγά σιγά στην δυτική χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου ενώ στο Αιγαίο ακόμα το μελτέμι καλά θα κρατεί και θα δροσίσει τις περιοχές γύρω από αυτό αλλά και τις νησιωτικές περιοχές. Η μετωπική ύφεση που θα συνοδεύει το χαμηλό από τις 4-6/7/2012 θα επηρεάσει την δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη και φαίνεται να εισχωρεί αρκετά νότια με αποτέλεσμα να ωθήσει τις θερμές μάζεις ανατολικότερα με συνέπεια την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα ενώ αργότερα που θα εξασθενίσει το μελτέμι στο Αιγαίο θα ανέβει η θερμοκρασία και στην υπόλοιπη ανατολική και βόρεια χώρα.Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα(αρκετά δύσκολο) ο Αζορικός Αντικυκλώνας να κινηθεί πιο βόρεια βορειοανατολικά και να ωθήσει τον αυλώνα στο εσωτερικό της κεντρικής Ευρώπης .Παρ'όλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει την κυκλοφορία του υποτροπικού αεροχειμάρρου αλλά και των θερμών αερίων μαζών που επικρατούν εδώ και καιρό στις Μεσογειακές χώρες. Τέτοια εποχή τέτοιους είδους συστήματα μένουν σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη ,και έτσι είναι φυσικό να δημιουργείται μια ζώνη ατμοσφαιρικής αστάθειας με συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από την δυτική Ευρώπη μέχρι και την Σκανδιναβία και την Ρωσία (ζωνική κυκλοφορία).

Εν κατακλείδί, στην Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχουμε σχετική ζέστη από τις 4-6/7 και μετά πιο αισθητή στην δυτική Ελλάδα και γρήγορα θα επηρεάσει και την υπόλοιπη χώρα μέχρι και τις 10 του μήνα όπου φαίνεται οι θερμοκρασίες να είναι ικανές το δεύτερο 5ήμερο του Ιουλίου να φτάσουν σε κάποιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής χώρας τους 39-40οC τοπικά και παραπάνω όπως και στα νησιά του Ιονίου.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: