Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ένας υπερ - υπολογιστής για το κλίμα



Ο ισχυρότερος υπερ - υπολογιστής του κόσμου για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή τέθηκε σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), στο Ουαϊόμινγκ.
Με επεξεργαστική ισχύ 1,5 πεταφλόπ (ή 1.500 τεραφλόπ), ο υπολογιστής μπορεί να κάνει... 1,5 τετρακισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες γύρω από τον καιρό, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την παραγωγή ενέργειας ή τη δέσμευση και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Ονομάζεται Yellowstone, κατασκευάστηκε από την IBM και συγκαταλέγεται στους 20 ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο. Είναι 30 φορές ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, Bluefire, τον οποίο το NCAR χρησιμοποιούσε από το 2008. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κέντρου, εάν ο Bluefire χρειαζόταν τρεις ώρες για να κάνει μία «πειραματική βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού», ο Yellowstone χρειάζεται λιγότερο από εννέα λεπτά.
Οι εγκαταστάσεις του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), στο Ουαϊόμινγκ. (Πηγή: UCAR - Carlye Calvin).
Θα μπορεί να εκτελέσει πολύ πιο περίπλοκους υπολογισμούς, με καλύτερη ανάλυση, βοηθώντας τους επιστήμονες να ρίξουν φως σε περισσότερες πτυχές του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να διερευνήσουν καλύτερα τις συνέπειές της σε περιφερειακό επίπεδο. Αντί για μοντέλα 100 χιλιομέτρων που εξέταζαν έως σήμερα, το Yellowstone θα βελτιώνει την ανάλυση στα 10 χιλιόμετρα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να μελετήσουν το αντικείμενό τους λεπτομερέστερα.
«Αγρότες, ναυτιλιακές εταιρίες, εταιρίες κοινής ωφελείας και άλλοι θα επωφεληθούν σε τεράστιο βαθμό από προβλέψεις των καιρικών συνθηκών που θα γίνονται με ακρίβεια ακόμη και ένα μήνα πριν», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το NCAR.
«Καθώς τα μεγάλης κλίμακας ωκεάνια και ατμοσφαιρικά μοτίβα διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κλίμακα χρόνου, οι επιστήμονες θα επαφίενται σε υπερ - υπολογιστές όπως ο Yellowstone που παρέχουν τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις αυτών των μοτίβων στα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα».
Ο Yellowstone θα μπορεί να παράγει μοντέλα για τις αλλαγές των βροχοπτώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, την απώλεια πάγου στην Αρκτική, τη στάθμη των υδάτων της θάλασσας, τη διάβρωση των ακτών ανά τον κόσμο, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: