Χειμερινού τύπου υποτροπιασμός του καιρού / Εκτίμηση Ελλάδος - Δευτέρα 22/10/12
Το Φθινόπωρο είναι μία δεύτερη Άνοιξη, όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus.
Στη χώρα μας, συνιστά ένα απόφθεγμα που το βιώνουμε εμπράκτως.
Έχοντας ήδη διανύσει το 1/3 του Φθινοπώρου (σύμφωνα με τη Φθινοπωρινή ισημερία η οποία τοποθετείται στις 21 Σεπτεμβρίου) οι καλοκαιρινές συνθήκες με σύντομες παύσεις καλά κρατούν. Ένα σκηνικό, το οποίο διαφαίνεται ότι θα μεταβληθεί άρδην ήδη από την αυριανή ημέρα (Κυριακή - 21/10). Στροβιλιζόμενη ψυχρή λίμνη, χωροθετούμενη στη Μαύρη θάλασσα, εμπλουτίζεται με υδρατμούς και δείχνει αποφασιστική να κινηθεί νοτιοδυτικά επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής χώρας μας. Αν και συνιστά περισσότερο μία χειμερινή διάταξη, παρά ταύτα εισερχόμενη στα θερμά νερά του Αιγαίου θα αποκτήσει ασταθή χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδηλώνει και τη ξέσπασμα καταιγίδων.
Το μεγαλύτερο καιρικό ενδιαφέρον θα εντοπιστεί τη Δευτέρα, όπου και θα επικεντρωθούμε στην παρούσα εκτίμηση (την Κυριακή, 21/10, οι βροχοπτώσεις θα περιοριστούν σε κεντροβόρεια τμήματα του Αιγαίου και την προσήνεμη στο βορειοανατολικό άνεμο Εύβοια). Έτσι λοιπόν, ήδη από τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής, κατά τη μετάβαση προς τη Δευτέρα (22/10/12) και καθώς θα οδεύουμε προς τα ξημερώματα αυτής, βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στο Βόρειο - Βορειοανατολικό Αιγαίο (Λήμνος, Ίμβρος, Αη Στράτης, Λέσβος, Σποράδες, Χίος), την Εύβοια, την Αττική, τα Δυτικά Κυκλαδονήσια, την Ανατολική Κρήτη -κυρίως κατά μήκος του κόλπου Μεράμπελου- τις Κάσο και Κάρπαθο (όπου στο καιρικό μενού θα συμπεριλαμβάνονται και οι καταιγίδες) και τη Ρόδο (ασθενέστερες). Τα πιο αξιοσημείωτα φαινόμενα εκ των ανωτέρω περιοχών μάλλον θα λάβουν χώρα στην Εύβοια, στην οποία κυρίως κατά μήκος των δύο ορεινών της όγκων (Δίρφη και Οχη), θα σημειωθούν πολύ έντονες και διαρκείας βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα ευεργετικές για τους ταμιευτήρες. Μάλιστα, οι έντονες σταθερής εντάσεως βροχοπτώσεις, θα συνοδευτούν κι από κάποια διάσπαρτα φαινόμενα καταιγίδων. Επιπλέον, λόγω του ισχυρού βορειοανατολικού ρεύματος, η υγρασία του Αιγαίου θα εναποτίθεται στα προσήνεμα στη τραμουντάνα τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό φερ'ειπείν η περιοχή της Κύμης απ'τη Νέα Αρτάκη ή την Ερέτρια. Στην Αττική, τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα βόρεια και ανατολικά τμήματα.
Οδεύοντας προς το γιόμα, τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται ακατάπαυστα στα προαναφερθέντα τμήματα της Εύβοιας, ενώ ενίσχυση θα παρουσιάσουν στα Βόρεια τμήματα της Αττικής (από το ύψος του Καλάμου μέχρι τις Ερυθρές, ενώ θα επηρεαστούν και τμήματα της Βοιωτίας , βλ. Θήβα). Οι βροχοκουρτίνες στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας θα ενταθούν. Όσον αφορά τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, κατά βάση ο ουράνιος θόλος θα απαρτίζεται από νεφώσεις σκουρόχρωμες στη βάση, γενικά ένα σκηνικό που θα παραπέμπει στο βάθος του Φθινοπώρου, με κάποιες παροδικές βροχοπτώσεις. Τα λιγότερα φαινόμενα θα τα δεχθούν τα νοτιοδυτικότερα τμήματα, πλησίον του Υμηττού και τα νησιά του Σαρωνικού. Επιπλέον, επέκταση των φαινομένων αναμένουμε και στην υπόλοιπη κεντροδυτική Κρήτη -στις περιοχές τις προσήνεμες στο βόρειο άνεμο-. Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά θα επηρεαστούν από βροχοπτώσεις μέτριας εντάσεως αλλά διαρκείας.
Καθώς θα σουρουπώνει τα φαινόμενα θα σημειώσουν εξασθένιση σημαντική σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Κάποια διάσπαρτα κι ασθενή φαινόμενα θα σημειώνονται στα Κυκλαδονήσια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, την προσήνεμη Κρήτη, την Αττική, το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην Εύβοια κάπως ενισχυμένα. Παρόλ'αυτά, καθώς θα οδεύουμε προς τις μεσονύχτιες ώρες η ψυχρή λίμνη υπάρχει πιθανότητα να δείξει κι πάλι τη δόντια της, με εκ νέου έντονες βροχοπτώσεις με σημείο εκκίνησης και πάλι την Εύβοια. Αυτό το ενδεχόμενο όμως, χρίζει παρακολούθησης. Θα ενημερωθείτε από το Meteoclub Team, είτε με εκτίμηση που θα εκδοθεί την Κυριακή , 21/10, είτε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας υπό τη μορφή nowcast.
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική κάμψη. Οι μέγιστες θα σημειωθούν στα Βόρεια τμήματα της χώρας, τα οποία θα παραμείνουν ανεπηρέαστα και θα εξακολουθούν να μαστίζονται από τα φαινόμενα ξηρασίας. Έτσι λοιπόν, στη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25βαθμούς Κελσίου (στην πόλη της Θεσσαλονίκης τους 23 βαθμούς). Επιπλέον, και τμήματα της Δυτικής Πελοποννήσου θα απολαύσουν θερμοκρασίες (24-25 C) ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανθρώπινη διάθεση. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ο υδράργυρος δε θα ανέλθει των 20-21 βαθμών κελσίου. Κάτι αντίστοιχο προσδοκάμε και στην Αττική, όπου οι μέγιστες θα σημειωθούν στα νοτιοδυτικότερα τμήματα.
Οι άνεμοι, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο, τα 5-6 μποφόρ στο Κεντρονότιο. Από το ύψος του Ικαριου Πέλαγους και νοτιότερα, οι εντάσεις δε θα ανέρχονται των 3-4 μπόφορ, με κυριαρχούσα τη βορειοδυτική συνιστώσα. Στο Ιόνιο Πέλαγος, αν και αρχικώς θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, σταδιακώς εντός της ημέρας θα μεταβληθούν σεβορειοδυτικούς εντάσεως 4-5 μπόφορ.
Ας θυμηθούμε μαζί έναν πίνακα του Issac Levitan, νοσταλγώντας τις ξέγνοιαστες στιγμές που ζήσαμε και δυνάμεθα να ζήσουμε εντός της φύσης.
Eπιμέλεια/σύνταξη : Σεμερτζίδης Δημήτρης (Meteojim)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου