Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

2010 η χρονιά των πιο ακραίων καιρικών γεγονότων?


globalweather2010


2010-2011: Η χρονιά των πιο ακραίων καιρικών φαινομένων από το 1816;

Κάθε χρόνο απίστευτα καιρικά γεγονότα συγκλονίζουν την Γη. Ρεκόρ που είχαν κρατήσει για αιώνες σπάνε. Μεγάλες πλημμύρες , ξηρασίες και υπερκαταιγίδες πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους ανα την υφήλιο. Αλλά η άγρια βόλτα με το τρενάκι του καιρού κατά τη διάρκεια της χρονιάς του 2010 την κάνει την πιο απίστευτη και ακραία χρονιά καιρικών φαινομένων που έχουν συμβεί από τότε που οι πρώτες ατμοσφαιρικές παρατηρήσεις ξεκίνησαν δλδ το 1940 περίπου.

Σύμφωνα με τον κ.Jeff Masters τα 30 συναπτά έτη που ασχολείτε με τον καιρό και το κλίμα δεν έχει ξαναδεί πιο ακραίο καιρό από αυτόν που συνέβει το 2010, ο απίστευτα μεγάλος αριθμός καιρικών καταστροφών καθώς και οι πρωτοφανής ακραίες αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε τα γεγονότα που το αποδεικνύουν.

Η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Προτοφανής ζέστη έψησε την επιφάνεια του πλανήτη το 2010 φτάνοντας τα ρεκόρ που είχε σπάσει το 2005 για την θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές περίπου το 18ο αι. (1800μΧ) (Το link είναι στην Αγγλική γλώσσα)
Επίσης οι θερμοκρασίες της κατώτερης ατμόσφαιρας ισοφάρισαν το ρεκόρ για την θερμότερη χρονιά σύμφωνα με ανεξάρτητες δορυφορικές πηγές. (Το Link είναι στην Αγγλική γλώσσα.)
Το ρεκόρ της θερμότερης χρονιάς του 2010 ήταν ασυνήθιστο διότι συνέβει σε περίοδο ηλιακού ελάχιστου από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές των ηλιακών μεταβολών από το 1970. Ανεπίσημα σε 19 κράτη κατερρίφθηκαν τα ρεκόρ ακραίας ζέστης όλων των εποχών το 2010. (To Link είναι στην Αγγλική γλώσσα.)
Αυτό περιλαμβάνει το αξιοθαύμαστο ρεκόρ για όλη την Ασία που καταρρίφθηκε στο Πακιστάν με 53.5°C τον Μάϊο του 2010.

Η παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζει τα 19 κράτη που έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών για τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών.

heatrecords2010

Image Credit: Climate Central


O πιο ακραία χειμωνιάτικη ατμοσφαιρική κυκλοφορία στον Αρκτικό κύκλο που έχει καταγραφεί ποτέ. (ΧΙΟΝΟΑΡΜΑΓΕΔΩΝ)

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην αρκτική συνδυάστηκε με τον πιο ακραίο τρόπο εδώ και 145 χρόνια που γίνονται μετρήσεις (Το Link είναι στην Αγγλική γλώσσα) κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2009-2010 . Η αρκτική φυσιολογικά κατακλύζεται από χαμηλές πιέσεις τον χειμώνα, και μία πολική δίνη (Polar Vortex) από ανέμους που την κυκλώνουν με φορά αντίθετη του ρολογιού οι οποία συνολικά κυκλώνουν τον βόρειο πόλο. Πάραυτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2009-2010 , υψηλές πιέσεις αντικατέστησαν τα βαρομετρικά χαμηλά πάνω από την Αρκτική , και η πολική δίνη των ανέμων αυτών εξασθένισε σημαντικά , και μερικές στιγμές άλλαξε φορά! αντικαθηστόντας την αντίστροφή φορά του ρολογιού με την κανονική. Αυτή η ασυνήθιστη παλέτα εκροής αέρα επέτρεψε τον πολικό κρύο αέρα να κατέβει νοτιότερα και στη θέση του ζεστές μάζες κατέκλυσαν τα βορειότερα σημεία. Φανταστείτε κάτι παρόμοιο όπως όταν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου ο κρύος αέρας φεύγει γρήγορα έξω και μπαίνει μέσα ο ζεστός.

Το φυσικό κλιματικό πρότυπο ονομαζόμενο "Βόρεια Ατλαντική Ταλάντωση" (BAT ή NAO στα Αγγλικά) Και το κοντινό ξαδέλφι του η Αρκτική Ταλάντωση ήταν υπεύθυνα. Ταυτόχρονα και τα δύο αυτά πρότυπα έτυχε και βίωσαν τη δυνατότερη αρνητική φάση σπάζοντας κάθε ρεκόρ, το οποίο μετρήθηκε από την διαφορά πιέσεων μεταξύ των Ισλανδικών χαμηλών και Αζορικών υψηλών.

Η ακραία αρκτική συμπεριφορά προκάλεσε έναν ασυνήθιστο ανατρεπτικό χειμώνα για την Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. Η Β.Αμερική η οποία είχε τον πιο κρύο χειμώνα εδώ και 25 χρόνια και ο Καναδάς βίωσε τον πιο ζεστό και ξηρό χειμώνα που έχει καταγραφεί. Μία σειρά από αξιοσημείωτες χιονοθύελλες σάρωσαν τις ανατολικές H.Π.Α. , με το αποκορύφωμα τον χιονοαρμαγεδόν ο οποίος έριξε συνολικά πάνω από 40 εκατοστά χιονιού στην Βαλτιμόρη και την Φιλαδέλφεια. Η δυτική Ευρώπη επίσης αντιμετώπισε ασυνήθιστο κρύο και ισχυρές χιονοπτώσεις . Αυτή η έντονα υψηλή αρνητική φάση του BAT και AT κανα επέστρεψε τον Νοέμβριο του 2010 και κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

Οι εξαιρετικά κρύες συνθήκες και τα πολλά χιόνια έπληξαν πάλι την δυτική Ευρώπη και της H.Π.Α. τον χειμώνα του 2011 . Κατά τη διάρκεια των 2 αυτών ακραίων χειμώνων η Νέα Υόρκη κατέγραψε τρεις από τις πιο ισχυρές χιονοθύλλες στο TOP 10 όλων των εποχών από το 1869 , και η Φιλαδέλφεια κατέγραψε τέσσερις από τις TOP10 χιονοθύλλες από το 1884 (To Link είναι στην Αγγλική γλώσσα)

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2010 , η ακραία Αρκτική κυκλοφορία πάνω από την Γροιλανδία δημιούργησε το ισχυρότερο "ridge" υψηλών πιέσεων που έχουν καταγραφεί ποτέ, στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας που έχουν καταγραφεί οπουδήποτε στην Γη (από το 1948 ώπου αξιόπιστα δεδομένα άρχισαν να καταγράφονται).

Νέα έρευνα προτείνει σαν αίτιο αυτής της συμπεριφοράς της αρκτικής τις τεράστιες απώλειες της Αρκτικής μάζας πάγου η οποία προκάλεσε την ανορθόδοξη κυκλοφορία των αερίων μαζών. Αλλά αυτή η έρευνα είναι ακόμα υποθετική.


marylandsnow2meter

Στη PHOTO γυναίκα ξεθάβει στην κυριολεξία το αυτοκίνητό της στο Maryland των H.Π.Α. μετά την επέλαση του χιονο-αρμαγεδόνα.


Ο πάγος στην αρκτική θάλασσα: μικρότερη συγκέντρωση που έχει καταγραφεί , 3η χαμηλότερη έκταση .

Ο πάγος στην αρκτική θάλασσα άγγιξε την 3η χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2010.Σε σύγκριση με τα επίπεδα πάγων 30 χρόνια πριν πλέον το 1/3 του πολικού παγετώνα λείπει - μία έκταση δλδ ίση με την Μεσόγειο Θάλασσα. Η αρκτική βιώνει μία σταθερή μείωση της τάξης μερικών μέτρων πάγου πολλών ετών παλιό , τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μείνει μόνο ένα λεπτό στρώμα πάγου 1-2 χρόνων παλιό ως το κυρίαρχο είδος πλέον. Ως αποτέλεσμα αυτού το μέγεθος του θαλάσσιου πάγου το 2010 ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί. Τον Σεπτέμβριο του 2010 πάνω από ο μισός θαλάσσιος πάγος έλειπε (περίπου 60% σε ποσοστιαία κλίμακα) σε σύγκριση με τον μέσο όρο από το 1979 έως το 2010. Όλο αυτό το λίωσιμο των πάγων επέτρεψε στο Βορειοδυτικό Πέρασμα που συνήθως είναι παγωμένο να ανοίξει το 2010. Το Βορειοανατολικό Πέρασμα κατα μήκος της Ρωσικής ακτής επίσης άνοιξε και αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη χρονιά που συνέβει --και η τρίτη φορά στην γενική καταγεγραμένη ιστορία-- να είναι ανοιχτά και τα 2 περάσματα. Δύο ναυτικές αποστολές --μία Ρωσική και μία Νορβηγική-- κατάφεραν επιτυχώς να περάσουν και τα 2 περάσματα το 2010, κάτι το οποίο συνέβει για πρώτη φορά στα χρονικά. Γενικά ναυτικοί προσπαθούσαν από το 1497 να περάσουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα αλλά είχαν αποτύχει χωρίς παγοθραυστικό τον 21 αιώνα. Τον Δεκέμβριο του 2010 , ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας έπεσε στη χαμηλότερη χειμερινή έκταση που έχει καταγραφεί , η οποία ήταν η αρχή μίας τρίμηνης συνεχόμενης κατάρριψης των χαμηλών ρεκόρ. Μάλιστα το Hudson Bay του Καναδά δεν πάγωσε μέχρι και τα μέσα του Ιανουαρίου του 2011, η πιο αργοπορημένη

2010 seaice

Στην PHOTO : Η ελάχιστη κάλυψη του θαλάσσιου πάγου στις 19 Σεπτεμβρίου του 2010. Image Credit: National Snow and Ice Data Center


Ρεκόρ λιωσίματος πάγων στην Γροιλανδία , και μία μαζική εξαγωγή τράπεζας πάγου.

Το κλίμα της Γροιλανδίας το 2010 (To Link έιναι στην Αγγλική γλώσσα) σημαδεύτηκε από ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών , από την μεγαλύτερη απώλεια πάγου από λιώσιμο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1958, την μεγαλύτερη απώλεια ωκεάνιου πάγου Γροιλανδικών παγετώνων και την εξαγωγή ενός νησιού από πάγο εκτάσεως 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Αρκτική από το 1962. Αρκετά από αυτά τα γεγονότα συνέβησαν λόγω των θερμών νερών που έσπασαν κάθε ρεκόρ στην δυτική ακτή της Γροιλανδία, τα οποία κυμάνθηκαν στους 2.9°C πάνω από το μέσο όρο κατά τη διάρκεια του Οκτώβριου του 2010, μία αξιοσημείωτη διαφορά 1.4°C πάνω και από το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών θαλάσσης του 2003.

petermann

Το παγωμένο νησί έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων το οποίο αποκολήθηκε από τον παγετώνα petermann.


iceberg

Εδώ φαίνεται να κατευθύνεται προς το φιόρδ petermann σε αυτό το animation των 7-καρέ του δορυφόρου Aqua και Terra της Nasa.

Η 2η πιο ακραία μεταβολή από El Niño σε La Niña.

Το 2010 ξεκίνησε με ένα δυνατό El Niño και εξαιρετικά θερμά ωκεάνια νερά στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Όμως , το El Niño εξασθένισε γρήγορα την άνοιξη , και ένα μέτριο έως ισχυρό La Niña σχηματίστηκε μέχρι και το τέλος του χρόνου, ψύχοντας έντονα τα ωκεάνια αυτά νερά. Από τότε που άρχισαν οι ακριβείς καταγραφές του φαινομένου το 1950 μόνο το 1973 παρατηρήθηκε πιο έντονη αλλαγή από El Niño σε La Niña. Τα δυνατά El Niño και La Niña φαινόμενα συνέβαλαν σε πολλές πλημμύρες ρεκόρ που συνέβησαν παγκόσμια το 2010 και μέχρι τα μέσα του 2011.

elnino-lanina2010

Στην φωτογραφία φαίνεται η μεταβολή της θερμοκρασίας των ωκεάνιων νερών μέσα σε 1 χρόνο το 2010 από το El Niño σε La Niña . Image Credit: NOAA/NESDIS.


Η 2η χειρότερη λεύκανση κοραλλιογεννών υφάλων σε ένα χρόνο.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δέχθηκαν την 2η πιο καταστροφική αλλαγή που έχει καταγραφεί ποτέ (Το Link είναι στην Αγγλική γλώσσα), το 2010, χάρης του ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στα νερά πολλών τροπικών ωκεάνιων περιοχών.Τα ζεστά νερά προκάλεσαν την περισσότερη λεύκανση από το 1998 στα κοράλλια όταν τότε 16% των κοραλλιογενών υφάλων σκοτώθηκαν. (Link Που οδηγεί σε .PDF αρχείο στην Αγγλική γλώσσα).

"Σίγουρα βρσικόμαστε στο 2ο χειρότερο σημείο λεύκανσης των κοραλλιών που έχει καταγραφεί" Δήλωσε ο ειδικός των κοραλλιών του NOAA Mark Eakin σε μία συνέντευξη το 2010. " Όλοι μας περιμένουμε πλέον την καταγραφή των [πτωμάτων]" Το καλοκαίρι του 2010 η λεύκανση των κοραλλιών ήταν πιο έντονη στις Φιλιππίνες και στην νοτιο-ανατολική Ασία , όπου η θέρμανση των νερών λόγω του El Niño στην διάρκεια του πρώτου μισού του χρόνου ήταν σημαντική. Στην επαρχία Aceh της Ινδονησίας το 80% των λευκασμένων κοραλλιών πέθανε και η Μαλαισία έκλεισε πολλά διάσημα κέντρα καταδύσεψν στα κοράλλια επειδή σχεδόν όλα από αυτά πέθαναν. Σε μερικά σημεία της Καραϊβικής όπως η Βενεζουέλα και ο Παναμάς η λεύκανση ήταν η χειρότερη όλων των εποχών.

coral bleach

Ένα παράδειγμα λεύκανσης των κοραλλιών που συνέβει στο El Niño του 1997-1998. Image Credit: Craig Quirolo, Reef Relief/Marine Photobank.


Η πιο υγρή χρονιά πάνω από εκτάσεις ξηράς.

Το έτος 2010 ακόμη έθεσε και άλλο ρεκόρ για το υγρότερο έτος στην ιστορία της Γης πάνω από εκτάσεις ξηράς. Μάλιστα η διαφορά του μέσου όρου της βροχόπτωσης που έπεσε το 2010 ήταν κατά 13% υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά που κράταγε το ρεκόρτο 1956!!!. Πάραυτα , αυτό το ρεκόρ δεν είναι τόσο σημαντικό , από τι στιγμή που συνέβει απο φυσικά αίτια όπως η τυχαίες μεταβολές του jet stream το 2010. Επίσης το ρεκόρ της υγρής ξηράς αντιστάθμιστηκε από τις ξηρότερες συνθήκες πάνω από τους ωκεανούς.

2010precip

Στην φωτογραφία βλέπουμε την παγκόσμια αύξηση βροχοπτώσεων πάνω από ξηρά το 2010. Το γράφημα απεικονίζει τα στοιχεία από το 1900 έως το 2010. Φαίνεται το ρεκόρ των βροχοπτώσεων του 2010. Image credit: NOAA's National Climatic Data Center.


Το δάσος του Αμαζονείου βίωσε την 2η εκατονταετή ξηρασία σε 5 χρόνια.

Το δάσος του Αμαζονίου στην Νότια Αμερική βίωσε την 2η εκτατονταετή ξηρασία σε πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια του 2010. με τον μεγαλύτερο και θρυλικό βόρειο παραπόταμο του Αμαζονίου τον Rio Negro να χάνει 4 μέτρα υδάτων κάτω από το κανονικό σημείο ξηρασίας. Αυτό ήταν το 2ο πιο χαμηλό μέτρημα του ύψους των υδάτων του Rio Negro από το 1902 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Για την σύγκριση του πόσο χαμηλά έπεσε το 2010 η στάθμη του ποταμού αξίζει να δούμε το 2009 όπου οι πλημμύρες ανέβασαν τα νερά κατά 16 μ από ότι το 2010. Ξηρασίες συμβαίνουν συχνά το δάσος του Αμαζονίου , με τις σημαντικές από αυτές τις ξηρασίες να συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 12 χρόνια. Τον 20ο αιώνα , αυτές οι ξηρασίες συνέβεναν τυπικά κατά τη διάρκεια του El Niño όταν τα ασυνήθιστα ζεστά νερά του ωκεανού στα παράλια της ακτής της Νότιας Αμερικής αλλάζουν τα πρότυπα των βροχοπτώσεων.Αλλά το 2005 και το 2010 που συνέβησαν αυτές οι ξηρασίες δεν ήταν παρών το φαινόμενο El Niño , και οι επιστήμονες θεωρούν πως αιτία γι αυτές τελικά ήταν οι σχετικά ζεστές θερμοκρασίες της επιφάνειας των νερών της Αρκτικής.

Συχνά ακούμε το πόσο σημαντική είναι η Αρκτική παγωμένη θάλασσα για να κρατιέται το παγκόσμιο κλίμα σταθερό , αλλά και ο υγειής Αμαζόνιος είναι ακριβώς το ίδιο. Η φωτοσύνθεση στο μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη αφαιρεί από την ατμόσφαιρα περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα κάθε χρόνο.Ωστώσο το 2005 , η μεγάλη ξηρασία ανέστραψε αυτή τη διαδικασία! Ο Αμαζόνιος εξέπεμψε 3 δισεκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα , προκαλώντας συνολική αύξηση 5 δισεκατομμυρίων τόνων CO2 !!! --περίπου το 16-22% των συνολικών εκπομπών CΟ2 που προέρχονται από καύση ορυκτών καυσίμων εκείνο το χρόνο!. Ο Αμαζόνιος έχει αποθηκευμένο CΟ2 στα εδάφη του και στην βιόμαζα που ισούται σε 50 χρόνια ανθρώπινης-εκπομπής , οπότε εάν το δάσος αυτό νεκρώσει αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

brazilfires2010

Εκοντάδες φωτιές (κόκκινες κουκίδες) παρήγαγαν έναν πυκνό καπνό που κάλυψε πάνω από 1000 τετραγωνικά μίλια της έκτασης του νότιου Αμαζονίου. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από τον Aqua δορυφόρο της Nasa στις 16 Αυγούστου του 2010. Στα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση της Βολιβίας δήλωσε της χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού οι φωτιές κατέκαιγαν όλη τη χώρα. Image Credit : NASA. (Link με μεγενθυμένη την φωτογραφία)


Χαμηλότερη παγκόσμια κυκλωνική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί.

To 2010 ήταν το πιο παράξενο σε ρεκόρ όσο αναφορά τους τροπικούς κυκλώνες. Κάθε χρόνο στην υδρόγειο ξεσπούν περίπου 92 τροπικοί κυκλώνες --ονομαζόμενοι τυφώνες στον Ατλαντικό και τον Ανατολικό Ειρινικό, και κυκλώνες στο νότιο ημισφαίριο.Αλλά το 2010 είχαμε μόνο 68 τέτοιους κυκλώνες-τυφώνες, δηλαδή τους λιγότερους από τότε που άρχισαν οι καταγραφές από δορυφόρους το 1970. Το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ ήταν το 1977 όπου μόνο 69 κυκλώνες-τυφώνες συνέβησαν παγκόσμια. Μαζί όλος ο Ειρηνικός είχε την πιο ήρεμη σεζόν ρεκόρ το 2010 , αλλά ο Ατλαντικός ήταν υπερδραστήριος , καταγράφοντας το 3ο μεγαλύτερο ρεκόρ κυκλωνικής δραστηριότητας από την αφετηρία των μετρήσεων το 1851. Το νότιο ημισφαίριο είχε ελαφρώς πιο χαμηλή από τον μέσο όρο δραστηριότητα. Ο Ατλαντικός ωκεανός έχει φυσιολογικά μόνο το 13% της κυκλωνικής δραστηριότητας, αλλά το 2010 συνέβει το 28% !.

Μία γενική άποψη στην επιστημονική κοινότητα αναφερεί πλέον ότι οι τροπικοί κυκλώνες-τυφώνες στο μέλλον αφού η υδρόγειος ζεστένεται σταδιακά θα μειωθούν αλλά αυτοί οι λιγότεροι που θα εμφανίζονται θα είναι πολύ πιο έντονοι. Για παράδειγμα το 2010 ένα άρθρο από το Nature Geosciences (Link στην Αγγλική γλώσσα) συμπέρανε ότι οι πιο έντονες καταιγίδες θα αυξήσουν την ένταση τους από 2% έως και 11% μέχρι το 2100 , αλλά ο συνολικό αριθμός αυτών των καταιγίδων θα μειωθεί από 6% έως 34% . Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το 2010 είδαμε το ελάχιστο όλων των εποχών σε ποσότητα κυκλώνων-τυφώνων αλλά είδαμε μία αύξηση της έντασης τους που αρκετοί κυμάνθηκαν στο επίπεδο 4 και 5 (ο 25ετής μ.ο. είναι 13 τυφώνες κατηγορίας 4 και 5 , ενώ το 2010 συνέβησαν 14!).

Το πιο αξιοσημείωτο γεγονός δεν θα μπορούσε να είναι ο υπερ-τυφώνας Megi. Ο Μegi διατήρησε ασύλληπτους ανέμους κοντά στο κέντρο του ταχύτητας των 190Mph (305klm) την ώρα!!! και η πίεση στο κέντρο του έπεσε στα 885mb στις 16 Οκτωβρίου του 2010 , κάνοντας τον, τον 8ο πιο έντονο τυφώνα όλων των εποχών . Άλλοι τυφώνες που σημειώθηκαν ήταν ο 2ος πιο έντονος που έχει σημειωθεί στην Αραβική θάλασσα (Kατηγορίας 4 κυκλώνας Phet τον Ιούνιο), και ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει χτυπήσει ποτέ την Myanmar στην Burma (Κυκλώνας Giri κατηγορίας 4 με ανέμους 155 μιλίων την ώρα (250klm) !

phet jun3

Οπτική λήψη από δορυφόρο του τροπικού κυκλώνα Phet την Πέμπτη στις 3 Ιουνίου του 2010. Το ρεκόρ ζέστης πάνω από την νότια Ασία τον Μάϊο βοήθησε την θερμοκρασία στην Αραβική θάλασσα να ανέβει κατά 2°C πάνω από το κανονικό, και τα εξαιρετικά ζεστά SSTs βοήθησαν στην τροφοδοσία του Τροπικού κυκλώνα Phet στον 2ο μεγαλύτερο κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αραβική θάλασσα. Ο Phet χτύπησε μέγιστη ένταση με ανέμους ταχύτητας 145mph (230klm) φτάνοντας στην κατηγορία 4 επικινδυνότητας, και σκότωσε 44 ανθρώπους και κόστισε 700.000.000$ σε ζημιές στο Ομάν. Μόνο ο Κατηγορίας 5 κυκλώνας Goru του 2007 ήταν ο ισχυρότερος όλων των εποχών στην Αραβική Θάλασσα.


Η υπερδραστήρια περίοδος κυκλώνων στον Ατλαντικό: 3η πιο δραστήρια που έχει καταγραφεί.

Η πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην θαλάσσια επιφάνεια πάνω από το μονοπάτι της δημιουργίας των κυκλώνων είναι ο κύριος λόγος που το 2010 σημειώθηκαν σωρεία κυκλώνων πάνω από τον Ατλαντικό. (Το Link είναι στην Αγγλική γλώσσα). 3 μεγάλοι κυκλώνες σημειώθηκαν σε σπάνια ή άκυρα εντελώς σημεία. Ο Julia ήταν ο πιο ανατολικός μεγάλος κυκλώνας και ο karl ο πιο νότιος μεγάλος στον Κόλπο του Μεξικό ενώ ο Earl ήταν ο 4ος πιο δυνατός στα βόρεια. Η δημιουργία του Thomas τόσο νότια και ανατολικά και τόσο αργά στην σεζόν των κυκλώνων (Οκτώβριος 29) ήταν πρωτοφανής στα χρονικά , κανένανς καταγεγραμένος κυκλώνας δεν έχει περάσει πιο ανατολικά από τις Lesse Antilles 61.5°W και νότια στις 12°N latitude στον Ατλαντικό από το 1851 που άρχισαν οι καταγραφές.

earl iss sep3

Ο τυφώνας Earl όπως φαίνεται από τον διεθνή διαστημικό σταθμό την Πέμπτη στις 2 Σεπτεμβρίου 2010. Image Credit : Douglas Wheelock .


Μία σπάνια τροπική καταιγίδα στον νότιο Ατλαντικό.

Μία σπάνια τροπική καταιγίδα σχηματίστηκε στον νότιο Ατλαντικό κοντά στην ακτή της Βραζιλίας στις 10-11 Μαρτίου, και ονομάστηκε Anita. Η Βραζιλία έχει δει μόνο έναν κυκλώνα στην ιστορία της να φτάνει τα εδάφη της, τον Κυκλώνα Catarina το 2004 (Link στην Αγγλική γλώσσα) έναν από τους μόνο 7 γνωστούς τροπικούς ή υποτροπικούς κυκλώνες (Link στην Αγγλική γλώσσα) που έχουν σχηματιστεί στον νότιο Ατλαντικό ο οποίος ήταν ο μοναδικός που έφτασε σε επίπεδα κυκλώνα. Ο Αnita το 2010 ήταν πιθανώς η τέταρτη πιο σφοδρή τροπική/υποτροπική καταιγίδα του νοτίου Ατλαντικού, πίσω από τον Catarina , μία μη ονομασμένη καταιγίδα σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 που ίσως είχε φτάσει ανέμους ταχύτητας 65mph (104klm) , και άλλη μία που έφερε μεγάλες πλημμύρες στην Ουρουγουάη τον Ιανουάριο του 2009. Τροπικοί κυκλώνες σπάνια σχηματίζονται στον νότιο Ατλαντικό λόγω των διατμίσεων του ανέμου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας , των κρύων νερών της θάλασσας και της απουσίας γενικότερης διατάραξης των πραγμάτων στην περιοχή για να δημιουργηθεί κάτι (Απουσία Αφρικανικών κυμάτων ή Εσωτροπικής Ζώνης Σύγκλισης).

march11

Στην Φωτογραφία δορυφορική λήψη της τροπικής καταιγίδας Anita.


Η σφοδρότερη καταιγίδα στην ιστορία στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α.

Στις 20-21 Ιανουαρίου του 2010 το πιο ισχυρό χαμηλό σύστημα πιέσεων εδώ και 140 χρόνια που γίνονται καταγραφές πέρασε πάνω από τις νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, προκαλώντας θανατηφόρες πλημμύρες , ανεμοστρόβιλους , χαλάζι , ανέμους επιπέδου κυκλώνα και συνθήκες χιονοθύελλας. Η καταιγίδα έθεσε νέο ρεκόρ χαμηλής πίεσης σχεδόν στο 15% της έκτασης των Η.Π.Α. (Oregon,California,Nevada,Arizona και Utah). Παλιά ρεκόρ έσπασαν και με μεγάλη διαφορά μάλιστα , το πιο αξιοσημείωτο στο Los Angeles ώπου το παλιό ρεκόρ με 990.52mb στις 17 Ιανουαρίου του 1988 έσπασε κατά 6 mb! στα 984.43mb . Οι πιέσεις αυτές που έσπασαν κάθε ρεκόρ στην περιοχή δημιούργησαν ένα ψυχρό μέτωπο το οποίο σάρωσε τα νοτιοδυτικά τμήματα. Οι άνεμοι που προηγούνταν του μετώπου έφταναν τα 74Mph (119klm) καταγράφηκαν 40 μίλια ανατολικά του Phoenix , ενώ ρυπές της τάξεως των 151klm σημειώθηκαν στο Ajo της Arizona. Οι σφοδροί άνεμοι μείωσαν την ορατότητα στο 0! φυσώντας σκόνη στον Ι-10 αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Phoenix με το Tuscon , κλείνοντας τον για ώρες.

arizona1

Τρομακτικά σύννεφα πλανώνται πάνω από τα βουνά της Αριζόνα κατά τη διάρκεια της ισχυρότερης καταιγίδας που έχει καταγραφεί στην ιστορία . Το ημερολόγιο γράφει 21 Ιανουαρίου 2010. Image Credit: wunderphotographer ChandlerMike.

arizona2

Φωτογραφία 2. Image Credit: wunderphotographer ChandlerMike.


To ισχυρότερο σύστημα χαμηλών πιέσεων στην ιστορία των Η.Π.Α.

Ένα μαζικό σύστημα χαμηλών πιέσεων εντάθηκε σε σημείο που έσπασε κάθε ρεκόρ χαμηλής πίεσης πάνω από την βόρεια Μινεσσότα στις 26 Οκτωβρίου του 2010. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν οι χαμηλότερες βαρομετρικές πιέσεις στο ηπειρωτικό κομμάτι των Η.Π.Α με εξαίρεση τα κυκλωνικά συστήματα των τροπικών και των συστημάτων γενικά που δημιουργούνται στις τροπικές ακτές δημιουργώντας κυκλώνες. Τα 955mb ! της πίεσης που έστειλε η καταγραφή στο Bigfork της Μινεσσότα έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ χαμηλής πίεσης των 958mb που είχε θέσει η σφοδρή χιονοθύελλα του Great Ohio Ιανουάριο του 1978 στις 26. Η μαζική υπερ-καταιγίδα δημιούργησε 67 ανεμοστρόβιλους μέσα σε μία χρονική περίοδο 4 ημερών και έφερε ανέμους της τάξης των 68Mph (110klm) στην λίμνη Superior.

oct26 superstorm

Οπτική δορυφορική λήψη στις 26 Οκτωβρίου 2010 δείχνει το μέγεθος της υπερ-καταιγίδας στις 5:32pm EDT. Μάλιστα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο που πάρθηκε αυτή η λήψη έσπασε και το ρεκόρ χαμηλής πίεσης στα 955mb. Image Credit: NASA/GSFC.


Ο πιο ανίσχυρος Μουσώνας της ανατολικής Ασίας που έχει καταγραφεί , επίσης και ο μόνος που άργησε να τελειώσει τόσο πολύ.

Ο συγκεκριμένος μουσώνας που θα ερευνήσουμε ήταν ο πιο ανίσχυρος και αργοπορημένος στην αναχώρηση που έχει καταγραφεί ποτέ στην νότια θάλασσα της Κίνας από το 1951 που καταγράφονται δεδομένα, σύμφωνα με το Κλιματικό κέντρο του Πεκίνου . (Το Link οδηγεί σε άρθρο του word) Το συγκεκριμένος μουσώνας δεν τελείωσε μέχρι τον Οκτώβριο ! δλδ ένα μηνά πιο αργά από το συνηθισμένο. Ο ανώμαλος αυτός μουσώνας είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η βροχόπτωση κατά 30%-80% κάτω από το κανονικό στην Βόρεια Κίνα και την Μογγολία και 30%-100% πάνω από μία μεγάλη λωρίδα στην Κεντρική Κίνα. Η δυτική Κίνα είδε αυξημένη βροχόπτωση έως και 200%!!! πάνω από το κανονικό , και οι ισχυρές βροχοπτώσεις του μουσώνα πυροδότησαν καταστροφικές κατολισθήσεις που σκότωσαν 2137 άτομα και κόστισαν 759.000.000$ σε ζημιές. Οι πλημμύρες του μουσώνα στην Κίνα σκότωσαν επιπλέον 1911 ανθρώπους , και επηρέασαν άλλα 134.000.000 άτομα! προκαλώντας ζημιές ύψους 18 δισεκατομμυρίων $ το 2010, σύμφωνα με το WHO Collaborating Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED). (Link στην Αγγλική γλώσσα)
Αυτή ήταν η 2η πιο δαπανηρή καταστροφική πλημμύρα που έχει σημειωθεί στην Κινέζικη ιστορία πίσω από την μεγαλύτερη όλων των εποχών το 1998 που προκάλεσε ζημιές ύψους 30 δις $ και σκότωσε 3656 ανθρώπους.

china flood jun22

Παραστρατιωτικοί αστυνομικοί βοηθούν στην εκκένωση των κατοίκων από το χωριό Wanjia στην πόλη Fuzhou της Jiangxi επαρχίας στην Ανατολική Κίνα στις 22 Ιουνίου 2010. Image credit: Xinhua.


Οι πλημμύρες του Πακιστάν : Οι πιο ζημιογόνα φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί στην ιστορία του Πακιστάν.

Ένα μεγάλο Μουσωνικό χαμηλό πεδίο σχηματίστηκε πάνω από τον κόλπο της Βεγγάλης στα τέλη του Ιουλίου και κινήθηκε δυτικά προς το Πακιστάν, δημιουργώντας μία ισχυρή ροή υγρασίας η οποία πυροδότησε τις φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν το 2010. Οι πλημμύρες χειροτέρεψαν όταν ένα επίμονο και ανορθόδοξα νότια κινούμενο κομμάτι του jet-stream έφερε κρύο αέρα και βροχές πάνω από το Πακιστάν. Αυτή η ανωμαλία στην ροή-θέση του jet-stream βοήθησε στο να σημειωθεί το μεγαλύτερο κύμα ζέστης, ξηρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ρωσία. Οι πλημμύρες του Πακιστάν ήταν η πιο φονικές και ζημιογόνες αφού σκότωσαν 1985 ανθρώπους , επηρέασαν άλλα 20 εκατομμύρια , και προκάλεσαν ζημιές ύψους 9.5 δις $ .(Link στην Αγγλική γλώσσα)

pak flood2

Κάτοικοι ενός χωριού προσπαθούν να περάσουν έναν διαλυμένο από την βροχή δρόμο κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμύρων το 2010 Image credit:Pakistan Meteorology Department


Το Ρωσικό κύμα ζέστης και ξηρασίας: Το πιο θανατηφόρο κύμα ζέστης στην ανθρώπινη ιστορία.

Ένα καυτό κύμα ζέστης έπληξε την Μόσχα στα τέλη του Ιουνίου το 2010 , και σταδιακά αύξησε την ένταση του κατά τη διάρκεια του Ιουλίου καθώς το jet stream παρέμενε "κολημένο" σε ένα ασυνήθιστο κύκλο "Loop" ο οποίος κρατούσε την βροχή και τα βροχοφόρα χαμηλά συστήματα μακρυά στον βορρά. Στις 14 Ιουλίου ο υδράργυρος έδειξε 31°C στην Μόσχα ήταν η πρώτη μέρα ενός εκπληκτικού σερί 33 ημερών! (Link στην Αγγλική γλώσσα) με μέγιστες θερμοκρασίες 30 βαθμών ή υψηλότερες. Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Μόσχα ήταν 37°C το 1920, και ισοφαρίστηκε ή ξεπεράστηκε πέντε φορές μέσα σε μία περίοδο 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ!!! από τις 26 Ιούλιου έως τις 6 Αυγούστου ώπου στις 29 Ιουλίου το θερμόμετρο έδειξε τους 38.2°C !!!.
Ψάχνοντας για μία ανάσα δροσιάς πάνω από 1000 Ρώσοι πολίτες πνίγηκαν σε ατυχήματα που έχουν να κάνουν με την κολύμβηση και ακόμα 1000 πέθαναν από την ζέστη και την εισπνοή τοξικών ουσιών που εξέπεμπαν τα χιλιάδες δάση που καίγονταν. Η ξηρασία που ακολούθησε αυτό το κύμα ζέστης είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του 40% των σιτηρών κοστίζοντας στο έθνος 15 δις $ το οποίο οδήγησε στν απαγόρευση των εξαγωγών.
Αυτή η απαγόρευση των εξαγωγών της Ρωσίας σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες γενικά στη Γη την χρονική περίοδο 2010-2011 οδήγησε σε κάθετη άνοδο των τιμών των παγκόσμιων προϊόντων διατροφής πράγμα που είχε ως επακόλουθο την πολιτική αναταραχή σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής το 2011. Τουλάχιστον 55.000 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα κάνοντάς τον τον πιο θανατηφόρο στην ανθρώπινη ιστορία.

moscow aug12

Καπνοί από τις ανεξέλγκτες πυρκαγιές που έπληξαν την νοτιοδυτική Ρωσία στις 12 Αυγούστου του 2010. Οι βόρειοι άνεμοι βοήθησαν να κρατηθεί ο καπνός μακρυά από τη Μόσχα και να μην εξαπλωθούν πάνω από την πόλη . Image credit: NASA.


Βροχοπτώσεις ρεκόρ στην Αυστραλία δημιούργησαν την πιο καταστροφική φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ηπείρου.

Η φυσική καταστροφή με τις πιο μεγάλες υλικές ζημιές στην ιστορία είναι πλέον η πλημμύρα του Queensland το 2010-2011 (Link στην Αγγλική γλώσσα) με το ιλιγγιώδες ποσό ζημιών να αγγίζει τα 30δις $!!! Τουλάχιστον 35 άτομα σκοτώθηκαν. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλία δήλωσε " Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή της Αυστραλίας το 2010 ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Μαζί με την ιδιαίτερη κυκλοφορία του νότιου ημισφαιρίου που σχετίζεται με το La Niña , η πολύ ζεστή θαλάσσια επιφάνεια συνέβαλε στις βροχοπτώσεις ρεκόρ που έπεσαν και στην μεγάλη υγρασία που δημιουργήθηκε πάνω από την ανατολική Αυστραλία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. "
Το 2010 η Αυστραλία είχε την πιο υγρή άνοιξη (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος) από τότε που άρχισαν οι καταγραφές 111 χρόνια πριν, με μερικές περιοχές κοντά στις ακτές του Queensland να δέχονται περίπου 1200mm βροχής. Η βροχόπτωση στο Queensland και γενικά στην ανατολική Αυστραλίατον Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερες όλων των εποχών και το έτος 2010 ήταν το πιο βροχοφόρο γενικά στο Queensland. Το Queensland έχει έκταση όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί ,και περίπου τα 3/4 αυτής της έκτασης κυρήχθηκαν επίσημα ζώνη καταστροφής.

rockhampton

Το αεροδρόμιο , ο αυτοκινητόδρομος Bruce καθώς και μεγάλες εκτάσεις του Rockhampton της Αυστραλίας κατακλύστηκαν από το νερό όταν πλημμύρησε ο ποταμός Fitzroy στις 9 Ιανουαρίου του 2011. Η πόλη των 75.000 κατοίκων αποκόπτηκε πλήρως απο κάθε οδική αρτηρία που ως αποτέλεσμα είχε ότι φαγητό , νερό και φάρμακο χρειαζόταν να πήγαινε εκεί μέσα βάρκας ή ελικοπτέρου. Image credit: NASA.


Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις στην ιστορία της Κολομβίας.

To 2010 οι εποχές των βροχών στην Κολομβία ήταν οι πιο ισχυρές εδώ και 42 χρόνια ώπου το μετεωρολογικό ινστιτούτο άρχισε τις καταγραφές των δεδομένων. Πλημμύρες και κατολισθήσεις σκότωσαν 528 ανθρώπους και κόστισαν 1 δις $ σε υλικές ζημιές αφήνοντας περίπου 2.2 εκτομμύρια ανθρώπους άστεγους, κάνοντας τις , τις πιο δαπανηρές , πιο ευρύτερα διαδεδομένες , και 2ες πιο θαναητοφόρες πλημμύρες στην ιστορία. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos είπε " Η τραγωδία η οποία συμβαίνει τώρα στη χώρα δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της χώρας "


Συγκλονιστικό video δείχνει την τρομακτική διάσωση 2 κοριτσιών μέσα από ένα ΤΑΞΙ το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας στην Barranquilla στην βόρεια Κολομβία στις 14 Αυγούστου 2010.


Πλημμύρα που συμβαίνει 1 στα 1000 χρόνια στο Τennessee σκοτώνει 30 ανθρώπους και κοστίζει 2.4 δις $ σε υλικές ζημιές.

H μεγαλύτερη καταστροφή από τον εμφύλιο πόλεμο βίωσε το Tennessee στις 1-2 Μαΐου του 2010, όταν ένας επικός κατακλυσμός βροχής γεννημένος από έναν "ατμοσφαιρικό ποταμό" υγρασίας έριξε πάνω από 450mm στην πολιτεία!!! Στο Nashville έπεσαν 184 mm μέσα σε 1 μέρα τα πιο πολλά στην ιστορία στις 2 Μαΐου. Μόνο 2 μέρες ήταν αρκετές για να κάνουν τον συγκεκριμένο Μάϊο τον πιο βροχερό στην ιστορία. Πολλά ποτάμια στο Tennessee έσπασαν τα ύψη πλημμυρών αρκετά μέτρα προκαλόντας ανυπολόγιστες καταστροφές.


Μία φορητή αίθουσα διδασκαλίας από ένα διπλανό λύκειο επιπλέει δίπλα από βυθισμένα αυτοκίνητα κοντά στον I-24 του Nashville την 1η Μαΐου 2010. Ένας άνθρωπος πέθανε σε αυτή την πλημμύρα της φωτογραφίας. Περίπου 200-250 αυτοκίνητα βυθίστηκαν σε αυτή την διαστάυρωση του I-24 σύμφωνα με τον φωτογράφοlaughingjester , ο οποίος ήταν τότε χειριστής γερανού ο οποίος πήρε κλήση να απομακρύνει τα αυτοκίνητα.


Ποια ήταν η τελευταία φορά που οι παγκόσμιες καιρικές συνθήκες ήταν τόσο έντονες?

Είναι δύσκολο να πούμε αν γενικά οι καιρικές συνθήκες που σημειώνονται σε ένα χρόνο παγκόσμια είναι πιο ακραίες γενικά ή όχι καθώς δεν υπάρχει κάποιος σχετικός κανόνας μετρήσεως αυτών. Παρόλαυτα στις Η.Π.Α. υπάρχει ο δείκτης Climate Extremes Index (CEI), του ΝΟΑΑ ο οποίος κοιτάει συνεχόμενα όλη την έκταση των Η.Π.Α. κατά ποσοστό τις μηνιαίες θερμοκρασιακές διαφορές , τη μηνιαία ξηρασία και την καθημερινή βροχόπτωση. Το CEI ταυτοποίησε το 1998 ως τον πιο ακραίο χρόνο του 20ού αιώνα στις Η.Π.Α. Αυτός ο χρόνος επίσης ήταν ο πιο ζεστός από το 1895 που άρχισαν να καταγράφονται δεδομένα. Αυτό εξηγεί και το γιατί το θερμότερο έτος στην Γη γενικά --2010-- ήταν το πιο ακραίο και σε θερμοκρασία και σε βροχόπτωση. Γενικά οι χρονιές που είναι πιο ζεστές τείνουν να παράγουν και πιο πολλά ακραία γεγονότα ξηρασίας και πλημμυρών. Αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που υπάρχει περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσει την εξάτμιση που οδηγεί στις σφοδρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις , κάνοντας με τη σειρά τους τις ξηρασίες μεγαλύτερες και πιο έντονες σε μέρη που αυτές οι βροχοπτώσεις δεν προτειμούν. Κοιτώντας όσο πιο πίσω στο 1800 που ήταν γενικά μία "κρύα" περίοδος δεν μπορούμε να βρούμε άλλο έτος με τόσο έντονα φαινόμενα αν δεν φτάσουμε στο 1816 . Αυτός ο χρόνος ήταν ο καταστροφικός χρόνος χωρίς καλοκαίρι .-- τον οποίο προκάλεσε η μαζική [κλιματικής αλλαγής] έκρηξη του ηφαιστείου Tambora το 1815 στην Ινδονησία. Ηταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έχει συμβεί από το 536 πΧ. Είναι λοιπόν αρκετά πιθανόν το 2010 να ήταν το πιο ακραίο καιρικά έτος παγκόσμια που συνέβει από το 1816.

Πως θα εξελιχθεί το κλίμα της Γης από εδώ και πέρα?

Ο ρυθμός της εμφάνισης των ακραίων φαινομένων παρέμεινε αξιοσημείωτα υψηλός και το 2011 εγείροντας την ερώτηση -- είναι η Παγκόσμια ανωμαλία του 2010-2011 η νέα φυσιολογική κατάσταση? Τελικά επηρέασε ο άνθρωπος το κλίμα με τέοτιο τρόπο ώστε να συμβούν αυτά τα ακραία καιρικά γεγονότα? Καθένα από αυτά τα γεγονότα του 2010-2011 θα μπορούσαν να έχουν συμβεί κάποια στιγμή μέσα στα προηγούμενα 1000 χρόνια. Αλλά είναι σίγουρα απίθανο τα ακραία καιρικά γεγονότα του 2010 και του 2011 να συνέβησαν όλα σε τόσο μικρή χρονική περίοδο χωρίς να υπάρχει κάποια πανίσχυρη δύναμη αλλαγής του κλίματος εν ενεργεία. Η καλύτερα μελετημένη απάντηση της φυσικής που έχουμε μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι η ανρθώπινες εκκλύσεις CO2 και αερίων του θερμοκηπίου προκαλούν τέτοιου μεγέθους μηχανισμούς ικανούς να αλλάξουν το κλίμα.

Οι ανθρώπινης παρέμβασης αλλαγή του κλίματος τροποποίησε ουσιαστικά την ατμόσφαιρα προσθέτοντας περισσότερη ζέστη και υγρασία. Παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια ατμοσφαιρική συγκέντρωση υδρατμών αυξήθηκε κατά 4$ από το 1970, που σύμφωνα με ότι λέει η θεωρία είχε ως αποτέλεσμα την θέρμανση της τάξης των 0.5 °C που παρατηρήθηκε την ίδια χρονική περίοδο. Αλλαγές τέτοιου μεγέθους είναι ικανές να επηρεάσουν το μονοπάτι του jet stream και την ένταση του, την συμπεριφορά των μουσώνων και τα μονοπάτια τον βροχοφόρων-χιονοφόρων καιρικών βαρομετρικών συστημάτων.
Για παράδειγμα η μέση θέση του jet stream υποχώρησε κατά 435 Klm μέσα σε 22 χρόνια σταματώντας το 2001 κάτι που ήρθε σε συμφωνία με τα προγνωστικά κλιματικά μοντέλα. (Link στην Αγγλική γλώσσα)

Γι αυτό λοιπόν όταν ένα φυσικά ακραίο έτος καιρικά σημειωθεί σε μία τόσο ανορθόδοξη ατμόσφαιρα είναι ικανό να προκαλέσει δραματικές - πρωτοφανής ακραίες συνθήκες όπως είδαμε το 2010. Παρόλαυτα δεν θα πρέπει να λέμε ότι οι χρονιές 2010-2011 είναι το νέο στάνταρ της επόμενης δεκαετίας. Πολλά από τα γεγονότα του 2010 ήταν αναμφίβολα επηρεασμένα από την ακραία συμπεριφορά των φαινομένων El Niño or La Niña και τώρα πλέον είμαστε στον δρόμο της ηρεμίας χωρίς τέτοια φαινόμενα αφού τελείωσαν. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα πως μία μαζική έκρηξη ηφαιστείου στους τροπικούς ή μία σημαντικά ύσηχη ηλιακή περίοδος να ψυχράνει το κλίμα για μερικά χρόνια σταματώντας τους ακραίους καύσωνες και τις ακραίες πλημμύρες. Πάντως η συνεχιζόμενη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σίγουρα επηρεαζει αυτή την μεταστροφή στα φυσιολογικά πλαίσια του κλίματος εμποδίζοντας έτσι τη μείωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ένας πιο ζεστός πλανήτης έχει να δώσει περισσότερη ενέργεια σε ακόμη πιο σφοδρές καταιγίδες , ακόμη πιο ζεστούς καύσωνες , πιο έντονες ξηρασίες , πιο έντονες βροχοπτώσεις και λίωσιμο ρεκόρ των πάγων πράγμα το οποίο θα οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με τον Jeff Masters se 20-30 χρόνια από τώρα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως του 2010 θα είναι το νέο στανταρ και δεν θα είναι ακραία πλέον αλλά κανονικά σε νέα κλίμακα,


Ο καιρός μπορεί να αλλάξει ΔΕΝ είναι άφθαρτος! Είναι στο χέρι μας να τον βοηθήσουμε να αλλάξει προς το καλύτερο γιατί το 2010 μόλις μας έδειξε τι μπορεί να γίνει εάν αλλάξει προς το άσχημο.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ (ZEUS)
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Dr Jeff Masters Διευθυντή Μετεωρολογίας του WU.
Οι πηγές των φωτογραφιών είναι γραμμένες κάτω από αυτές.
Το παρών άρθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πτυχιακές εργασίες καθώς περιέχει δεδομένα επίσημα αποδεκτά από μετεωρολογικούς οργανισμούς.
Τα κεντρικά στοιχεία της έρευνα προέκυψαν από το: http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/show.html

Για το METEOCLUB.gr 2012

Πηγή: http://www.meteoclub.gr