Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τυφώνες στις ΗΠΑ κάθε δυο χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής


Επιστήμονες εκτιμούν ότι η λύση βρίσκεται στα γιγάντια φράγματα

Καταστροφικές καταιγίδες από φονικούς τυφώνες όπως ο «Σάντι» θα βιώνει η Νέα Υόρκη κάθε δυο χρόνια μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μάλιστα οι πλημμύρες λόγω της αύξησης της στάθμης των θαλασσών και άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα αναμένεται να καταστούν μόνιμο πρόβλημα στην ανατολική ακτή της Αμερικής, όπου η στάθμη των υδάτων αυξάνεται με τετραπλάσιος ρυθμούς συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος προστασίας της περιοχής από κύματα ύψους τριών μέτρων, όπως αυτά που έφερε ο Σάντι, είναι η κατασκευή γιγάντιων φραγμάτων, το κόστος των οποίων ωστόσο υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι επιστήμονες επισημαίνουν πως η μόνη εναλλακτική για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές είναι η μετατόπιση πληθυσμών από τις παράκτιες περιοχές.

Ο τυφώνας Σάντι που σάρωσε πέρυσι τον Οκτώβριο της ΗΠΑ, σκότωσε 85 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική θα αυξήσει τη στάθμη των θαλασσών κατά 1,2 μέτρα μέχρι το 2080.

Κατά συνέπεια η πιθανότητα εκδήλωσης ακραίων καταιγίδων όπως ο Σάντι θα είναι το 2020 μια στις 50, το 2015 μια στις 15 και το 2080 μια στις δυο.

Πέρα από την κατασκευή φραγμάτων, σχεδιάζονται και άλλα προληπτικά μέτρα στις ΗΠΑ, τα οποία αφορούν στην προστασία των δρόμων και του μετρό από τις πλημμύρες, καθώς και στην προστασία σημαντικών υποδομών όπως τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: econews.gr,http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: