Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλες καταστροφές στη βόρεια ακτογραμμή της Ισπανίας


Σφοδρές καταιγίδες και κύματα ύψους 10 μέτρων

Κύματα ύψους 10 μέτρων προκάλεσαν και πάλι μεγάλες καταστροφές στη βόρεια ακτογραμμή της Ισπανίας, η οποία από την Κυριακή πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες με απολογισμό έναν αγνοούμενο και υλικές ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρχές κήρυξαν σε πολλές επαρχίες κατάσταση κόκκινου συναγερμού, γεγονός που ανάγκασε τις υπηρεσίες διάσωσης να διακόψουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός εφήβου 15 ετών που παρασύρθηκε από ένα κύμα την Κυριακή στο Φοθ, στη Γαλικία στα βορειοδυτικά της χώρας.

Στην ίδια πόλη, η στέγη μίας σχολής κατέρρευσε χθες, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, από τις ριπές ανέμου που έφθασαν τα 130 χλμ. ανά ώρα.

Τα κύματα προκάλεσαν επίσης υλικές ζημιές στη γειτονική περιφέρεια των Αστουριών όπως και στη Χώρα των Βάσκων, όπου οι δημοτικές αρχές υπολόγισαν το ύψος των ζημιών σήμερα στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Μεταξύ των καταγεγραμμένων ζημιών, περιλαμβάνονται ο τοίχος του Πασέο Νουέβο, οι καμπίνες της παραλίας της Κόντσα, οι είσοδοι της παραλίας, οι γέφυρες και η προβλήτα στην παραλία Θουριόλα» τόνισε η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Στις Αστούριες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν «τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας για να επισκευάσουν τις ζημιές». Τα κύματα κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του τοίχου που προστατεύει την πρόσβαση στην παραλία Σαν Λορένθο στο Χιχόν.

Οι σφοδρές καταιγίδες, που εμποδίζουν τους ψαράδες να βγουν στην θάλασσα, προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και νέες ριπές ανέμων «υψηλότερες των 130 χ.α.ώ» αναμένονται στις ακτές της Γαλικίας με τα κύματα να προβλέπεται ότι θα φθάσουν τα 5 έως 7 μέτρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: