Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Προβλήματα ηλεκτροδότησης από την παγοθύελλα στη Σλοβενία


Στα 40 εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών

Γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από την παγοθύελλα που έπληξε πρόσφατα τη Σλοβενία.

Το κόστος των ζημιών υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Βλάντιμιρ Μαούκο, εκπρόσωπος της επιχείρησης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας SODO, η οποία τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 900.000 καταναλωτές στη Σλοβενία.

Εκφράζοντας την ελπίδα να καταστεί δυνατή το συντομότερο δυνατό η επανασύνδεση περισσότερων χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών θα εξακολουθεί να τροφοδοτείται από γεννήτριες για αρκετό καιρό.

Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών μπορεί να αυξηθεί στα 60 εκ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Μαούκο, σημειώνοντας ότι επειδή υπάρχουν τμήματα πεπαλαιωμένων υποδομών, εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης υπογείων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας αντί να επισκευαστούν εναέριες γραμμές.

Η Ιρένα Πράτσεκ από τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας και φυσικού αερίου τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν συζητηθεί ενδεχόμενα μέτρα που θα ληφθούν και ότι μετά την αποτίμηση των ζημιών θα καθοριστεί τι ποσοστό των δαπανών θα καλυφθεί από τις ασφάλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: