Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το 2014 σε τροχιά για τρίτο θερμότερο έτος στα χρονικά


Σε πολλά μέρη του κόσμου σημειώθηκαν ισχυρά κύματα καύσωνα

Πολλοί θα πίστευαν ότι το 2014 θα καταγραφεί συνολικά ως ένα ψυχρό έτος, κυρίως λόγο της πολικής δίνης που έπληξε τις ΗΠΑ τον προηγούμενο χειμώνα.

Παρόλα αυτά σε άλλα μέρη του κόσμου σημειώθηκαν πολύ ισχυρά κύματα καύσωνα, όπως για παράδειγμα στην Αυστραλία όπου οι νυχτερίδες ζαβλακωμένες από τη ζέστη έπεφταν από τα δέντρα.

Υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα αντίληψης: καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι άνθρωποι συνηθίζουν ολοένα και λιγότερο στις ψυχρές κλιματικές συνθήκες με συνέπεια όταν πιάνει κρύο να το προσέχουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο κλιματικό χάρτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που βλέπετε στη φωτογραφία, στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη σχεδόν καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον εξαίρεση αποτέλεσαν.

Ειδικότερα, το 2014 μέχρι στιγμής συγκρίνεται με τα πέντε θερμότερα έτη που έχουν ποτέ καταγραφεί. Εάν οι θερμοκρασίες διατηρηθούν στην ίδια τροχιά, το 2014 ίσως αποτελέσει το τρίτο θερμότερο έτος από το 1880 που διενεργούνται μετρήσεις με παγκόσμια θερμοκρασία εδάφους 0,66 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα.

Από τα πέντε θερμότερα έτη στα χρονικά, τα τέσσερα έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε και ένα στα τέλη του προηγούμενου (2010, 2005, 1998, 2013, 2003).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός Μάιος και o Ιούνιος ήταν οι θερμότεροι αντίστοιχοι μήνες στα χρονικά.



Πηγή: econews.gr  ,http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: