Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Φονικές καταιγίδες στη Βουλγαρία


Δύο άνθρωποι νεκροί στο λιμάνι του Μπουργκάς

Το κεντρικό, ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας, πλήττει από χθες καταρρακτώδης βροχή, μετά τις πλημμύρες, που εσχάτως προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε πόλεις του βόρειου τμήματος της χώρας.

Ως «ιδιαίτερα κρίσιμη» εκτιμάται η κατάσταση στην περιφέρεια του λιμανιού Μπουργκάς, όπου οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων. Όπως ανήγγειλε σήμερα στα ΜΜΕ ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Σβετλοζάρ Λάζαροφ, έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, 63 και 23 χρονών.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζουν οι πόλεις Ντημήτροφγράντ, Γάλαμποβο, Χάρμανλι και πολλά χωριά στις περιφέρειες Στάρα Ζαγορά και Χάσκοβο, όπου ποτάμια και παραπόταμοι ξεχείλισαν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων ανήγγειλε σήμερα ότι έχει σταλεί προειδοποίηση στις αρμόδιες Αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας για κίνδυνο υπερχείλισης του Έβρου. Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, τα νερά του ποταμού έχουν διακόψει την κυκλοφορία στον διεθνή δρόμο Ε 80 και σε άλλους οδικούς άξονες στη ΝΑ Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, επικίνδυνη άνοδος της στάθμης αναμένεται και στον Τούντζα στον Άρδα, στο Νέστο και στον Στρυμόνα.

Όπως μετέδωσε η ΒΝΡ, στην περιφέρεια Μπουργκάς έχουν πέσει το τελευταίο 24ωρο 136 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε ορισμένα σημεία της περιφέρειας Στάρα Ζαγορά οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τα 200 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Όι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί «επί ποδός πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: