Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πότε έρχονται τα πρωτοβρόχια και στην Αττική?


Μπήκαμε ήδη στον Σεπτέμβριο με την πρώτη οργανωμένη μεταβολή του καιρού να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι της δυτικής κεντρικής και βόρειας-βορειοανατολικής-βορειοδυτικής χώρας.
 
 
Αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας ωστόσο λίγο κατάλαβαν αυτήν την μεταβολή καθώς το βαρομετρικό χαμηλό ήταν αρκετά βορειότερα από το επιθυμητό έτσι ώστε να βραχεί αξιόλογα και μεγάλο κομμάτι της ανατολικής και νότιας χώρας. Ωστόσο σημειώθηκαν κάποιες μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές αλλά η ουσιαστική είσοδος του Φθινοπώρου έγινε αισθητή στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
 
΄Όσον αφορά την Αττική σήμερα Πέμπτη ξεκίνησαν κάποια "ψίγματα" αστάθειας με αναπτύξεις το μεσημέρι και το απόγευμα που κυριολεκτικά προσπαθούσαν να δώσουν μια αξιόλογη μπόρα αλλά μάταια το μόνο που είχαμε ήταν πυκνή συννεφιά και κάποιες ψιχάλες και τοπικού χαρακτήρα μπόρες κυρίως στην βορειοανατολική Πάρνηθα-Κατσιμίδι-Ιπποκράτειο Πολιτεία. Στον υπόλοιπο νομό-λεκανοπέδιο ο ήλιος ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του καιρού. 
 
Σιγά σιγά όμως δείχνει κάτι επιτέλους να αλλάζει στον καιρό σε μια εποχή δύσκολη ,σε μια εποχή μεταβατική ωστόσο πρέπει κάποιος να προσπαθήσει αρκετά για να μπορέσει να βρει επακριβώς το καιρικό μοτίβου σε έναν τόσο δύσκολο και ιδιόμορφο νομό όπως η Αττική. 
 
Πιο αναλυτικά:
 
Παρασκευή 5/9/2014:
 
Ο καιρός θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες που γρήγορα θα διαλυθούν.
 
Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι πρώτες νεφώσεις-αναπτύξεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινότερα τμήματα της Πάρνηθας και της Πεντέλης μέχρι και τον Υμηττό καθώς και στην βόρεια βορειοανατολική Αττική.
 
Αυτές οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα δώσουν τοπικούς όμβρους-μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη στα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα του νομού. Aνοιχτό και το ενδεχόμενο καταιγίδα σε αυτές τις περιοχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
 
Στην υπόλοιπη κεντρική και νότια Αττική,το λεκανοπέδιο το κέντρο και τα νότια θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ωστόσο και εκεί το μεσημέρι και το απόγευμα θα έχουμε αναπτύξεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.Τις απογευματινές ώρες κάποια συννεφιά θα κάνει την εμφάνιση της και στην δυτική βορειοδυτική Αττική όπου είναι πιθανό και εκεί να σημειωθούν τοπικές μπόρες χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας.
 
Προς το βράδυ τα όποια φαινόμενα στα βόρεια θα έχουν σταματήσει. 
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων και πρόσκαιρα στον Ευβοικό ανατολικοί βορειοανατολικοί ασθενείς ενώ στα νότια και στο λεκανοπέδιο θα έχουμε αύρα και γενικώς μεταβλητούς ασθενείς ανέμους.
 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-19οC στα υπερβόρεια και το μεσημέρι θα φτάσει τους 28-30οC στα κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα του νομού.
 
Σάββατο 6/9/2014:
 
Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια και κάποιες νεφώσεις στην Πάρνηθα και στα βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και στην περιοχή του Σαρωνικού και γύρω από αυτόν που πρόσκαιρα ίσως είναι πυκνές. 
 
Προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν πρώτα στα γύρω ορεινά και στα βόρεια βορειοδυτικά και βορειοανατολικά τμήματα του νομού και θα εκδηλωθούν μπόρες ενώ σταδιακά ο καιρός θα κλείνει και στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο και γύρω από τον Υμηττό και το κέντρο και θα αρχίσουν και εκεί όμβροι με απότομη έναρξη και λήξη.
 
Μέχρι τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθεί και καταιγίδα στο νομό. 
 
Μέσα στην νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή ο καιρός θα κλείσει από τα βόρεια και από την Εύβοια με τοπικές βροχές στην βόρεια βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική μέχρι τις πρώτες πρωινές  ώρες.
 
Κυριακή 7/9/2014:
Μουντός θα ξεκινήσει ο καιρός κατά τόπους νεφελώδης με βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοδυτικά και βορειοανατολική τμήματα του νομού ενώ δεν αποκλείεται να βρέχει τοπικά νωρίς το πρωί και στα νοτιοδυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου και γύρω από τον Σαρωνικό.
 
Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος με μπόρες που κατά τόπους θα είναι έντονες διάσπαρτα στο νομό ενώ θα εκδηλωθεί και καταιγίδα που δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρή. 
 
 
Από αργά το βράδυ ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. 
 
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί και πρόσκαιρα ασθενείς βόρειοι στα βορειοανατολικά ενώ στα νότια θα έχουμε θαλάσσια αύρα.
 
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
 
Η πρόγνωση είναι με τα τωρινά στοιχεία,είναι αρκετά φιλόδοξη και έχει αρκετό ρίσκο.
 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: