Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ρυθμιστής του Καιρού η Μεσόγειος


Παρακολουθώντας την εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των ημερών που μεσολάβησαν, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Μεσόγειος αναλαμβάνει σταδιακά ρόλο ρυθμιστή για την εξέλιξη του καιρού στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας.

Με βάση τα τελευταία δεδομένα των επιφανειακών αναλύσεων αλλά και των προγνωστικών μοντέλων, το αρχικό σενάριο της κυκλογένεσης στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Γένοβας (ΒΔ Ιταλία) φαίνεται ότι θα πάρει "σάρκα και οστά". Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία συνηγορούν στη δημιουργία αρχικά αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γένοβας και Λιόν, κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της Τετάρτης (01/02). Η δημιουργία του συγκεκριμένου χαμηλού συνδέεται με (α) την αρκούντως ικανοποιητική βαροκλινικότητα (διαφορά θερμοκρασίας κατά την οριζόντια διεύθυνση), απόρροια της καθόδου πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς την Κ. και Αν. Ευρώπη, και (β) την καταρχήν παρουσία του πολικού αεροχειμάρου, ο οποίος συνεισέφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην "μεταφορά" κέντρων χαμηκών υψών προς την περιοχή του ενδιαφέροντος.

Βάσει προγνωστικών στοιχείων, η τροχιά που θα ακολουθήσει το συγκεκριμένο βαρομετρικό σύστημα θα είναι ΝΑ-Α. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (01/02) το χαμηλό αναμένεται να κινηθεί ΝΑ της θαλάσιας περιοχής μεταξύ Γένοβας και Λιόν, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις μεγάλο τμήμα της Ιταλίας. Από νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και έπειτα, το χαμηλό θα κινηθεί πάνω από την Ιταλία, "κατευθυνόμενο" προς τη ΝΑ Αδριατική, οπότε θα αρχίσει να επηρεάζει τα δυτικότερα τμήματα της Ελλάδας και περισσότερο τα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι, σταδιακά και από τα δυτικά, θα στραφούν σε Ν-ΝΑ και θα ενισχυθούν, πνέοντας τοπικά στο Ιόνιο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις. Παράλληλα, το θερμό μέτωπο που θα συνοδεύει το χαμηλό αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας (δρώντας συνδιαστικά με την μετακύλιση των ψυχρότερων μαζών προς την Κ. Ευρώπη λόγω της παρουσίας του χαμηλού αυτού καθεαυτού) που θα ξεκινήσει από τις νοτιότερες περιοχές. Ωστόσο, με δεδομένη την πρότερη παρουσία πολύ ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας, αναμένεται πως σε αρκετές περιοχές της δυτικής χώρας (αναφερόμαστε κυρίως σε περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο, >100-200m) τα πρώτα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν θα έχουν την μορφή χιονοπτώσεων, κατά τόπους έντονων.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης (01/02), τα φαινόμενα αναμένονται να έχουν επεκταθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της χώρας. Στις νοτιότερες περιοχές (περίπου από το ύψος της Θεσσαλίας και κάτω) θα εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο βροχές (τα χιόνια σταδιακά θα περιορίζονται σε ολοένα και μεγαλύτερα υψόμετρα), ενώ στις βορειότερες η επικράτηση των χιονοπτώσεων έναντι των βροχοπτώσεων, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, θα είναι μεγαλύτερη. Τα φαινόμενα αναμένενεται να είναι ιδιαίτερα έντονα στην Κ. και Β. Ελλάδα.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας στη Β. Ελλάδα περιμένουμε από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά.

Σε ό,τι αφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία συνηγορούν πως οι πιθανότητες για σημαντική χιονόπτωση (ίσως και χιονόστρωση) είναι μεγαλύτερες από κάθε προηγούμενη κακοκαίρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (Κυριακή 05/02 και έπειτα) "ανιχνεύονται" τάσεις επιδείνωσης του καιρού με νέα πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις. Παρόλα αυτά, η μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού θα μας απασχολήσει σε ξεχωριστό άρθρο τις επόμενες ημέρες.

Τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού. Δεδομένου του μεγάλου καιρικού ενδιάφεροντος, κυρίως για την Κ. και Β. Ελλάδα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις χιονοπτώσεις, θα προσπαθήσω να υπάρξει νεότερη ενημέρωση-ανάλυση αύριο το πρωί.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μ. Γιάνναρος
Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: