Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τέσσερα εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα

Η φύση μας αφήνει άφωνους με την ομορφιά της, αλλά πολλές φορές μπορεί να καταστρέψει πόλεις ολόκληρες με την μανία της. Δείτε μερικά από τα πιο παράξενα φυσικά φαινόμενα που πραγματικά εντυπωσιάζουν με το μένος τους, άλλα και τους χρωματισμούς τους.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια από το διάστημα παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

selas

Η “κόκκινη παλίρροια” όπως λέγεται προκαλείται όταν συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες χρωματιστών φυκιών, οι οποίες χρωματίζουν τον ωκεανό, αλλά και παραλίες. Αν και σαν φαινόμενο είναι σχετικά ακίνδυνο, οι τοξίνες που μπορεί να περιέχει επηρεάσουν την αναπνευστική λειτουργία.

red_tide

Η εμφάνιση των Mammatus, που ονομάζονται και “σύννεφα μαστού” είναι συνήθως προάγγελος έντονων καταιγίδων ή ακόμη και ηφαιστειακής στάχτης. Είναι όμορφα, αλλά και επικίνδυνα, καθώς “κουβαλούν” επικίνδυνα για την υγεία στοιχεία.

sinefa

Οι “στρόβιλοι φωτιάς” ή οι “διάβολοι της φωτιάς” είναι ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο η φωτιά αποκτά κατακόρυφη δίνη που μπορεί να φτάσει και τα 50 μέτρα ύψος.

strobilifotias

Πηγή: 24h.gr ,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: