Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να εμποδίσουν μία νέα θανατηφόρα εποχή παγετώνων


Ένας παλαιοκλιματολόγος από το Πανεπιστήμιο του Cambridge Luke Skinner υποστηρίζει ότι ακόμα και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταματήσουν σήμερα, τα επίπεδα του θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 1.000 χρόνια, και η αποθηκευμένη θερμότητα θα μπορούσε να αποτρέψει τον ερχομό της επόμενης εποχής των παγετώνων, η οποία υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα σε 1.500 χρόνια.

Όμως, λόγω των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, το «μεγάλο θανατηφόρο πάγωμα» θα μπορούσε να αναβληθεί.


Τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να μονώσουν τη Γη εναντίον μιας καταστροφικής εποχής των παγετώνων, οπότε θα καλύπτονταν με παγετώνες όλη η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι θα ήταν «καλύτερα» αυτό να συμβεί σε ένα θερμότερο κόσμο – αλλά προειδοποιούν ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Σε μία δημοσίευση στο περιοδικό Nature Geoscience, ο Skinner προειδοποιεί ότι ακόμα και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σταματήσουν σήμερα, τα επίπεδα του θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Έτσι, η επόμενη εποχή των παγετώνων όταν θα έρθει η Γη θα παγώσει, αλλά όχι τόσο σοβαρό. Χάρη στα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Γη δεν θα δοκιμάσει την εμπειρία των «παγετώνων» – περιόδους με σοβαρή ψύξη.

Τα τρέχοντα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι 390 μέρη ανά εκατομμύριο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε 240 μέρη ανά εκατομμύριο για να πραγματοποιηθούν οι παγετώνες..

Οι μεσοπαγετωνικές περίοδοι είναι οι θερμότερες περίοδοι μεταξύ των περιόδων των παγετώνων. Για παράδειγμα, η τελευταία εποχή των παγετώνων τελείωσε πριν από 11.500 χρόνια, και οι επιστήμονες συζητούν για το πότε θα έρθει η επόμενη εποχή.

Οι κύκλοι αυτοί ως γνωστόν υπαγορεύονται από μικροσκοπικές μεταβολές της τροχιάς της Γης γύρω από τον ήλιο και λέγονται κύκλοι Milankovitch, από το σέρβο επιστήμονα που περιέγραψε το φαινόμενο σχεδόν 100 χρόνια πριν.

Στο αποκορύφωμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων, μεγάλες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής ήταν καλυμμένες με πάγο. Οι συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό ως εκ τούτου θα ήταν καταστροφικές.

Ο Luke Skinner τονίζει: "Πάμε για ένα επικίνδυνο σημείο του κλίματος. Γιατί άλλο πράγμα είναι η προσθήκη CO2 σε ένα ζεστό κλίμα κι άλλο από την προσθήκη διοξειδίου σε ένα ψυχρό κλίμα."

Πηγή: Telegraph – BBC,http://www.physics4u.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: