Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίζεται η πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία


Για τέταρτη συνεχή ημέρα μαίνονται οι πυρκαγιές στην περιφέρεια Ρόκχαμπτον του Κουίνσλαντ, όπου οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να σώσουν τουλάχιστον εκατό σπίτια από την πύρινη λαίλαπα. Οι αρχές της Αυστραλίας ζήτησαν από εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές. Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές στο Κουίνσλαντ τα τελευταία 15 χρόνια. Εκτιμάται πως θα καούν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, ενώ τα συνεργεία της πυροσβεστικής ενδέχεται να μην καταφέρουν να προστατέψουν τις περιουσίες των κατοίκων.



Οι φλόγες, ύψους τεσσάρων μέτρων, κατευθύνονται προς το προάστιο Ροκχάμπτον, βόρεια του Μπρισμπέιν, από το Εθνικό Πάρκο του βουνού Αρτσερ, όπου οι φωτιές έκαιγαν για έντεκα ημέρες.

"Αυτή τη στιγμή 25 πυροσβεστικές ομάδες και αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να περιορίσουν τις φωτιές, αλλά οι πυροσβέστες δεν μπορούν να προστατεύσουν όλα τα σπίτια " προειδοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Κουίνσλαντ.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ασυνήθιστα δυνατοί άνεμοι.

Όσοι θέλουν να παραμείνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους δεν θα απομακρυνθούν δια της βίας, διευκρίνισε η υπηρεσία, τονίζοντας πως κτίρια που είναι καλά εξοπλισμένα και προετοιμασμένα μπορεί να αντέξουν.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών, έχουν επιστρατευθεί 800 πυροσβέστες, ενώ στην προσπάθεια συμμετέχουν και δυνάμεις από αέρος.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι μερικές από τις εστίες είναι αποτέλεσμα εμπρησμού και κάλεσε τους κατοίκους να καταθέσουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, ώστε να συλληφθούν οι υπεύθυνοι.

Τον Φεβρουάριο, 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στην Βικτόρια, στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Μέσα σε μια ημέρα, που ονομάστηκε "Μαύρη Κυριακή", ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν και χιλιάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.



Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: