Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Περιληπτική ανάλυση-περιγραφή καιρού Ελλάδος 19-20 Aπρίλη 2010



Έχουμε μπει ήδη στην καρδιά της άνοιξης, με την θερινή διάθεση του καιρού ολοένα να μεγαλώνει.Η αλήθεια είναι ότι από τον Φεβρουάριο και έπειτα,η κυκλοφορία της ροής της ατμόσφαιρας,ήταν απαγορευτική για σοβαρές διαταραχές στην χώρα μας,και ζούμε μια πολύ ήπια περίοδο,με λιγοστά φαινόμενα κυρίως στις Δυτικοκεντροβόρειες περιοχές της χώρας,από σύντομες καιρικές εξάρσεις.Αυτήν την ήπια έκδοση του καιρού την βιώνουν πιο έντονα οι ανατολικονότιες περιοχές,Αττικοβοιωτία-Εύβοια,Αν.Πελοπόνησσος,Κυκλάδες,Κρήτη.Σε αυτές τις περιοχές η ήπια αυτή κατάσταση,έχει οδηγήσει σε αρκετές άνομβρες και θερμές μέρες,πράγμα που έχει δώσει την αίσθηση ότι διανύουμε μια βίαιη προ θερινή περίοδος.Ειδικά στην Βόρεια Κρήτη με την συχνή έλευση του υποτροπικού αεροχείμαρου και της συχνής κυκλοφορίας από τον νότο και στην κατώτερη τροπόσφαιρα, οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει ουκ ολίγες φορές και άνω των 30οC ,με την βοήθεια των ξερικών καταβατών ανέμων στις υπήνεμες περιοχές.
Άς περάσουμε στην άμεση εξέλιξη του καιρού, απ'ότι όλα δείχνουν φαίνεται να σπάει η μονοτονία με μια πιο σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία όπως διαφαίνεται θα φέρει αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες στην χώρα μας

Πιο αναλυτικά:

H σχεδόν μόνιμη κυκλοφορία,στην ΝΑκή Ευρώπη με την διαρκή έλευση του υποτροπικού αεροχείμαρου και της θερμής ροής αερίων μαζών από την Αφρική,ή απλώς διαρκή αντικυκλωνικών ευσταθών συνθηκών,φαίνεται να διακόπτεται,σε πρώτη βάση.

Από σήμερα Κυριακή διακρίνεται μετατόπιση των ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη τροπόσφαιρα ανατολικότερα,καθώς φαίνεται από τις απογευματινές ώρες σήμερα να εκταθεί σύντομα η long wave through από την ΒΔκή Ευρώπη προς την χώρα μας, πράγμα που αναμένεται να δώσει αρκετά ασταθείς συνθήκες και σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες θερμές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας.Στην ουσία αύριο από τις απογευματινές ώρες αναμένεται κάτι σαν ένα πέρασμα ψυχρού μετώπου χωρίς όμως να δημιουργείται έντονη επιφανειακή βαροβαθμίδα, οπότε τα θερμικά αίτια και οι κατακόρυφη θερμοβαθμίδα να βοηθά περισσότερο τις ανοδικές κινήσεις του αέρα. Το μειονέκτημα της όλης υπόθεσης είναι το timing της διαταραχής, την νύχτα, μια που οι ψυχρές αυτόν τον καιρό θάλασσες σε σχέση με την ξηρά και την θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα, δεν βοηθούν για επιπρόσθετη βοήθεια στην ανύψωση του θερμού αέρα. Σε αντίθεση με τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας,που η ξηρά παίζει σημαντικό ρόλο σε επιπρόσθετη θερμική υποβοήθηση.

Περιγραφή καιρού έως και Τρίτη 20/4/2010

Δυτική Ελλάδα:

Δευτέρα 19/4/2010

Αρχικά τοπικά νεφελώδης καιρός,με ασθενείς κατά τόπους βροχές και με περιεκτικότητα σε σκόνη,κυρίως σε Ήπειρο,και το Ιόνιο,πρόσκαιρα θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα νότια νωρίς το μεσημέρι. Στην συνέχεια αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, που αναμένονται κατά τόπους να είναι ισχυρές.

Τρίτη 20/4/2010

Ο καιρός θα έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με το βράδυ που έχει προηγηθεί,άστατος καιρός με διάσπαρτα νέφη και αρκετή ηλιοφάνεια κυρίως στην Πελοπόννησο,τις θερμές ώρες της ημέρας,αναμένονται τοπικοί όμβροι ή και μεμονωμένες καταιγίδες στον ορεινό όγκο της Πίνδου και τις ανατολικότερες ενδοηπειρωτικές περιοχές.

Μακεδονία-Θράκη:

Δευτέρα 19/4/2010

Αραιές νεφώσεις και αρκετά θολή ατμόσφαιρα κυρίως στα ανατολικά,στα δυτικά και κυρίως στην δυτική Μακεδονία, αναμένεται παροδικά νεφελώδης καιρός χωρίς να αποκλείονται ασθενείς βροχές,το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην δυτική Μακεδονία και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Το βράδυ αναμένεται επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα και θα είναι εντονότερα στις βορειότερες περιοχές.

Τρίτη 20/4/2010

Άστατος καιρός με διάσπαρτα νέφη και αρκετή ηλιοφάνεια, και τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται εντονότερα και εκτενέστερα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη όπου θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Θεσσαλία,Κεντρική&Aνατ.Στερεά,Εύβοια,Σποράδες,Ανατ.Πελοπόνησσος:

Δευτέρα 19/4/2010

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές και αρκετά θολή ατμόσφαιρα,χωρίς να αποκλείονται ασθενείς βροχές με περιεκτικότητα σε σκόνη. Το απόγευμα στις δυτικότερες περιοχές αναμένεται επιδείνωση του καιρού και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες,στην Δυτ.Θεσσαλία.Ευρυτανία,Δυτ.Φθιώτιδα,Φωκίδα. Στα ανατολικότερα τμήματα ο καιρός θα καταστεί άστατος με τοπικές βροχές και ενδεχόμενες καταιγίδες την νύχτα κυρίως σε Εύβοια και Β.Σποράδες.

Τρίτη 20/4/2010

Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές και αρκετά θολή ατμόσφαιρα,χωρίς να αποκλείονται ασθενείς βροχές με περιεκτικότητα σε σκόνη. Το απόγευμα στις δυτικότερες περιοχές αναμένεται επιδείνωση του καιρού και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες,στην Δυτ.Θεσσαλία.Ευρυτανία,Δυτ.Φθιώτιδα,Φωκίδα. Στα ανατολικότερα τμήματα ο καιρός θα καταστεί άστατος με τοπικές βροχές και ενδεχόμενες καταιγίδες την νύχτα κυρίως σε Εύβοια , Σποράδες καθώς και στον Αργοσαρωνικό.

Αιγαίο,Κρήτη

Δευτέρα 19/4/2010

Θερμός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά και αρκετή θολούρα στην Κρήτη και κυρίως στην δυτική καθώς και στις ΝΔκές Κυκλάδες οι νεφώσεις θα είναι πιο αυξημένες χωρίς να αποκλείονται ασθενείς τοπικές βροχές με περιεκτικότητα σε άμμο.Την νύχτα ο καιρός θα γίνει περισσότερο άστατος με σποραδικές βροχές και ενδεχόμενες καταιγίδες μικρής έκτασης,στο κεντρικό βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Τρίτη 20/4/2010

Στα νησιά του ανατ.Αιγαίου αναμένεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες σε νησιά του ΒΑκού αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται λίγες νεφώσεις και σταδιακά αύξηση της ορατότητα. Πρόσκαιρες βροχές αναμένονται στην ανατολική Κρήτη το μεσημέρι κυρίως.

Επιμέλεια: Θοδωρής Γκέσουρας (Teometeo)
Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: