Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Οι ωκεανοί καλύπτουν τη Γη εδώ και 4 δισεκατομμύρια χρόνια

Μια μελέτη αρκτικών κρυστάλλων ζιρκονίου, που βρέθηκαν στη Γροιλανδία, έχει προωθήσει την ιδέα ότι η Γη καλύπτεται από ωκεανούς εδώ και τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η έρευνα που έγινε από Αυστραλούς και Σουηδούς γεωχρονολόγους ρίχνει επίσης φως και στις διαδικασίες που σχημάτισαν τις ηπείρους και τον φλοιό κατά την Αρχαία Εποχή (Archaen Era), μεταξύ 2,5 και 4 δισεκατομμυρίων ετών πριν.

western_australia Μια έρευνα στην περιοχή Jack Hills της Δυτικής Αυστραλίας το 2005 είχε προτείνει για πρώτη φορά την ύπαρξη ενός ωκεανού πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι λόγω της διάβρωσης και της ανακύκλωσης του φλοιού της γης από καταβυθίσεις στο μανδύα, τα περισσότερα από τα βράχια της εποχής εκείνης έχουν χαθεί οριστικά. Ωστόσο, κάποιες ενδείξεις φυλάσσονται στις αρχαίες ισοτοπικές υπογραφές των χημικών ουσιών στους κρυστάλλους του ζιρκονίου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Βρήκαν λοιπόν στοιχεία από τους ψαμμίτες στον Σχηματισμό Moraeneso στη Βόρεια Γροιλανδία, που επιβεβαιώνει έτσι την παρουσία των ωκεανών στην πρώιμη γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Chris Kirkland από την Αυστραλία, ανέλυσαν την αναλογία των βαρέων προς τα ελαφριά ισότοπα του οξυγόνου σε ένα κόκκο ζιρκονίου, που δείχνει ηλικία από 900 εκατομμύρια έως 3,9 δισεκατομμύρια έτη. Και μετά συνέκριναν αυτή την ισοτοπική αναλογία προς την τρέχουσα μέση ισοτοπική αναλογία των ωκεανών.

“Το ωραίο είναι ότι υπάρχει ένας κόκκος που δίνει τα ίδια αποτελέσματα της περιοχής Jack Hills και αυτό είναι πραγματικά κρίσιμο στον τομέα της επιστήμης", δήλωσε ο Martin Van Kranendonk που συμμετείχε στην έρευνα.

Συγκεκριμένα μια έρευνα ζιρκονίων που έγινε το 2005 στην περιοχή Jack Hills της Δυτικής Αυστραλίας, είχε προτείνει για πρώτη φορά την ύπαρξη ενός ωκεανού πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

"Πριν είχαμε δεδομένα μόνο από μία τοποθεσία, τώρα έχουμε στην κυριολεξία το ίδιο αποτέλεσμα στην άλλη άκρη του κόσμου", δήλωσε ο Van Kranendonk.

Η ισοτοπική σύσταση του εν λόγω κόκκου ζιρκονίου δείχνει ότι πρέπει να έχει μεταβληθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στις συνθήκες της επιφάνειας, που δείχνει ότι τότε επικρατούσαν συνθήκες με υγρό νερό, είπε.

"Η βροχή πιθανόν να μην είναι αρκετή για να δώσει αυτό το είδος της υπογραφής, επειδή έχουμε να κάνουμε με μεγάλες εκτάσεις εκτεθειμένων βράχων και οι οποίες έχουν υποστεί σημαντική τροποποίηση (από τις καιρικές συνθήκες).

“Ο όγκος δε του νερού πρέπει να ήταν τότε σημαντικός", εξήγησε.

Δεδομένου ότι οι καταβυθίσεις είναι απαραίτητες για να έρθει νερό στον φλοιό, η διαπίστωση επιβεβαιώνει επίσης ότι οι τεκτονικές πλάκες – που μετακινούνται με υπόγεια ρεύματα – υπήρχαν εκείνη τη στιγμή, αν και με διαφορετικό τρόπο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με αυτούς, τα στοιχεία δείχνουν για ένα πιο ασθενικό, θερμότερο φλοιό, που βυθίζεται υπό γωνία στον υποκείμενο μανδύα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει, επίσης, μια ύποπτη αλλαγή στη σύνθεση του φλοιού της Γης πριν 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η αναλογία των ισοτόπων του οξυγόνου δείχνει αλλαγές στο ύφος του ηπειρωτικού φλοιού, και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι ήπειροι γίνονται με τον χρόνο πιο άκαμπτοι» πρόσθεσε ο Van Kranendonk.

Πηγή: AP

http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: