Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Σκάφος προσάραξε στο μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του πλανήτη


Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής
Στα δύο κινδυνεύει να κοπεί φορτηγό πλοίο υπό κινεζική σημαία, που προσάραξε στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, στο Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ, στην Αυστραλία, μήκους 2.000 χλμ.

Το σκάφος Shen Neng 1, μήκους 230 μέτρων, έπεσε στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Σάββατο, ενώ έπλεε 15 χλμ. εκτός πορείας. Μεταφέρει 950 τόνους καυσίμων και 65.000 τόνους άνθρακα.

Σκάφος του λιμενικού της Αυστραλίας παραμένει στο πλάι του πλοίου, 70 χλμ. ανατολικά του νησιού Γκρέιτ Κέπελ, σε ετοιμότητα για να εκκενώσει το πλήρωμά του εάν το φορτηγό αρχίσει να βυθίζεται.

«Στις πτήσεις που έγιναν πάνω από το φορτηγό παρατηρήθηκαν μικρές κηλίδες πετρελαίου περίπου 2 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του πλοίου», ανέφερε η πολιτειακή κυβέρνηση στο Κουίνσλαντ. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί μεγάλη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο».

Ο πλοίαρχος δήλωσε σε αξιωματικούς του λιμενικού ότι θα προσπαθήσει να αποκολλήσει το σκάφος από τον ύφαλο και να συνεχίσει το ταξίδι μόλις τα νερά ανέβουν, αλλά διατυπώνονται αμφιβολίες κατά πόσον αυτό είναι δυνατόν χωρίς βοήθεια.

Ο Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέλγητρα της Αυστραλίας, και θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στην μόλυνση.

Το 2009, μια διαρροή πετρελαίου από φορτηγό στην διάρκεια καταιγίδας μόλυνε μεγάλη έκταση των ακτών του Κουίνσλαντ με αποτέλεσμα να αρχίσει μια παρατεταμένη διένεξη στα δικαστήρια ανάμεσα στην πολιτειακή κυβέρνηση και την πλοιοκτήτρια εταιρία, Swire Shipping, για το κόστος του καθαρισμού και το ποιος θα πρέπει να το επωμιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: